The Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy - Dr Jeep (Extended Version)

Doktor džip

Svi viču na Volim Luci
Pee Vee čita večernje vesti
Pesma u vlasništvu ili polovni Uzi
Svi su imali posao da izgube
Evo zlatnih staraca
Evo i Hizbolaha
Biznismeni iz Južnog Majamija
Humming AOR

U međuvremenu ...

Sviđa mi se Cal i njegov pas Napalm
Sviđa mi se Ike i njegova sitna A-bomba
Svi je imaju, ja hoću moju
Možete ga naručiti na kanalu Nine
U međuvremenu, u Sheratonu,
Doktor Džip igra sve dalje i dalje
Bilo je vremena, ali to je davno prošlo
Janie se zaljubila u Viet Cong
Gori kroz centar Sajgona
Ja sam prodan - niz Mekong
Pištolji i automobili i nesreće
Preteći svedok moje odbrane
Možete se prodati za petnaest centi
Zbogom majko, to je zdrav razum

Svi viču na Volim Luci
Pee Vee čita večernje vesti
Pesma u vlasništvu ili polovni Uzi
Svi su mogli da izgube posao
Evo zlatnih staraca
Evo i Hizbolaha
Biznismeni iz Južnog Majamija
Humming AOR

When you don't see me...
It's not a matter of going to grow
It's not a matter of time or how I fell
I'm throwing off the shadow of a better man now
What you see is what you never had
Get real
Get another
I don't exist when you don't see me
I don't exist when your not here
What the eye don't see won't break the heart
You can make believe when were apart
But when you leave I disappear
When you don't see me...
Oh, its kind of different when you're not there
You can lease the peace of mind
You bought a mask, I put it on
You never thought to ask me
If I wear it when you're gone
Get real
Get another
When you don't see me...
You never learned
You bought me
Everything and less
I turned
You couldn't let me move
I guess, I don't deny, it don't disprove
What you see is what you lost
If I were you I wouldn't try
Get real
Get another
When you don't see me...

Patricia Anne Rainone

1621520102179.png

(rođena 14. januara 1958), poznatija pod umetničkim imenom Patricia Morrison, američka je penzionisana bas gitarista, pevačica i tekstopisac.
Patricia Anne Rainone bila je aktivna na pank rok sceni u Los Angelesu u Kaliforniji nakon diplomiranja 1976. godine i bila je jedan od osnivača Bags-a. Napustila je bend nakon prekida sa suosnivačicom Alice Bag.
Započela je sa" Legalnim oružjem "1980. godine, izdajući EP pod nazivom No Sorrow 1981.
Iste godine preuzela je prezime Morrison nakon udaje za Ricka Morrisona....
Potom je osnovala bend" Fur Bible sa Kid Congo Povers", nastupajući kao predgrupa za "Siouksie i Banshees"

Prema Jennifer Park:

" Izbor Patricie Morrison za basistkinju - počev od njenog rada na Floodland-u (1987) - nije doneta odluka bez odmeravanja njene estetske vrednosti. Muzički spotovi i promotivne fotografije prikazali su savršenu gotsku pin-up devojku sa visokim lukovima, obrvama, crnom olovkom za oči, krvavocrvenim usnama, raščupanom kosom , dugim crnim noktima i renesansnom garderobom sa fetišima i renesansnim detaljima,,,,,"

1621520156305.png

Pesmu benda „Lucretia My Reflection“ napisao je Eldritch za Patriciju.....
. Tekst je upoređuje sa istorijskom ličnošću Lucrezija Borgia.
Napustila je bend 1990,tvrdeći da novac koji je Eldritch dugovao nije bio plaćen.

1994. godine izdaje solo album--" Reflect on This."

1996. pridružila se The Damned-u ...

1997. Udaje se za pevača benda Damned -- Dave Vanian-a.....

Nakon što je 2004. rodila dete, Emili , Patricija se povlači iz Damneda....

2020. godine daje glas liku Annabelle na drugom albumu horor punk benda Creeper, Sek, Death & the Infinite Void.....

Lucretia My Reflection​

I hear the roar of a big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down
I hear empire down
Love lost, fire at will
Dum-dum bullets and shoot to kill
I hear dive bombers and
Empire down
Empire down
I hear the sons of the city and dispossessed
Get down, get undressed
Get pretty but you and me
We got the kingdom, we got the key
We got the empire, now as then
We don't doubt, we don't take direction
Lucretia, my reflection, dance the ghost with me
We look hard
We look through
We look hard to see for real
Such things I hear, they don't make sense
I don't see much evidence
I don't feel
I don't feel
But I don't feel
A long train held up by page on page
A hard reign held up by rage
Once a railroad
Now it's done
Hot metal and methedrine
I hear empire down
We got the empire, now as then
We don't doubt, we don't take reflection
Lucretia, my direction, dance the ghost with me

1621520964274.png

Čujem tutnjavu velike mašine
Dva sveta i između-
Vrući metal i methedrin
Čujem carstvo dole
Čujem carstvo dole
Dva sveta i između
Izgubljenu ljubav, vatru po volji
Dum-dum meci i pucajte da ubijete
Čujem ronilačke bombaše i
Carstvo dole,
Carstvo dole.....

Čujem sinove grada i razvlašćene...
Siđi, svuci se
Lepa.... ali ti i ja
Imamo kraljevstvo, imamo ključ,
Dobili smo carstvo, kao i tada....
Ne sumnjamo, ne idemo u smeru
Lucretia, moj odrazu
Pleši duhom sa mnom....
Trudimo se
Gledamo kroz...
Teško gledamo da to stvarno vidimo
Takve stvari čujem, nemaju smisla
Ne vidim mnogo dokaza
Ne osećam
Ne osećam
Ali ne osećam....
Dug voz koji se držao po stranici
na stranici
Teška vladavina koju je držao bes-
Jednom pruga
Sada je gotovo....
Dva sveta i između-
Vrući metal i methedrin.
Čujem carstvo dole...
Dobili smo carstvo, kao i tada...
Ne sumnjamo,
Ne razmišljamo.....
Lucretia, moj odrazu ,
Pleši sa mnom....,

Andrew Eldritch (The Sisters Of Mercy)​

b5319ed40146322fd306e9265021721c

(Lana Bunjevac)2006

Povodom koncerta The Sisters Of Mercy u Zagrebu uspjeli smo doći do lidera benda Andrewa Eldritcha i postaviti mu nekoliko pitanja.
Nažalost, nismo uspjeli zaviriti iza Eldritchevih sunčanih naočala te je intervju vođen putem e-maila, što nam nije ostavilo mogućnost repliciranja niti na jedan od danih odgovora. Karizmatičan i ponekad teškog karaktera, ali nedvojbeno inteligentan, Andrew Eldritch, poznat je i po tome da ne voli pretjerano novinare te smo neposredno prije intervjua dobili pomne upute što ga sve ne smijemo pitati. Osim što je britak na jeziku često odgovara s neskrivenim cinizmom i ironijom u što se možete i sami uvjeriti.
20060619_sisters1.jpg

Pozdrav Andrew, prije svega samo da kažem da mi je jako drago da ponovo dolazite u Hrvatsku. Sjećate li se koncerta Sistersa u Zagrebu 1990.? Na vašoj službenoj stranici čak i spominjete hotel Intercontinetal kao jedan od najboljih hotela u kojima ste odsjeli?
Pozdrav i tebi, i nama je drago. Koncerta se sjećamo. Ili ne. Govori li ti ovaj odgovor uopće nešto? Ne razumijemo pitanje odnosno ne razumijemo razlog zašto to pitaš. Što se hotela tiče, istina je, bio je jedan od najboljih.

Ovogodišnja turneja najduža je unazad mnogo vremena, veća čak i od nedavne “Smoke And The Mirrors”. Kako je bilo do sada na turneji i kako je po prvi puta svirati u zemljama kao što su Slovačka ili Bosna? Je li to izazov za vas?
Jasno, u nekim gradovima smo svirali u većim prostorima kada smo surađivali s izdavačkom kućom, zato što su promotori (i novine, časopisi, TV postaje itd.) obično glupo impresionirani odnosom s izdavačkom kućom, čak i kada ona ustvari uopće ne radi baš previše. Ali ova turneja je sigurno najduža koju je bend ikada imao. Što ne znači da nam je to bio najpametniji potez, no odlučili smo na taj način staviti se pred izazov. Drago nam je da nas je to učinilo boljim bendom i jako smo sretni da nakon mjeseci provedenih u busu nismo pokušali ubiti jedan drugoga.
20060619_sisters11.jpg

Na turneji je do sada bilo (uglavnom) jako dobro. Jasno da su neke večeri bolje od drugih, zato što obično svaku veče sviramo s lokalnim ozvučenjem, a neka od tih ozvučenja su bolja od drugih. U nekim gradovima je i publika više entuzijastična nego u drugim. A mi volimo riskirati s muzikom: smatramo da inače ne možeš biti velik bend; bendovi koji ne preuzimaju takav rizik su samo kompetentni, a kompeticija nije dovoljna da bi stvorio dobar rock’n’roll. Nije nam izazov svirati u Slovačkoj ili Bosni, publika ima dovoljno znanja i entuzijastična je a mi smo upravo imali tjedan dana odmora u Brazilu.

Možeš li nam predstaviti ostatak benda, Chris Maya i Bena Christoa? Obojica su puno mlađi od tebe, kako se slažete?
Mogu. Chris May svira gitaru s moje lijeve a vaše desne strane, a Ben Christo svira gitaru s moje desne strane što je vaša lijeva. Obojica su odsvirala mnogo koncerata sa Sistersima i jako su dobri. Chris uglavnom svira električnu Yamahu i Gibsona, ali ponekad svira i moju poluakustičnu gitaru s dvanaest žica, a to je Gibson Chat Atkins. Ben uglavnom svira Maverick električne gitare, ali ponekad svira moju Wal bas gitaru. Trenutno koriste Line 6 efekte, Marshall i Engl pojačala i bežični Shure sustav, tako da se ne spotičemo preko kablova po stageu. Dobro se slažem s Chrisom i Benom, obojica su inteligentni i zabavni.

Jeste li u zadnje vrijeme napravili neku novu pjesmu koju ćete nam predstaviti na ovoj turneji? Što je s glasinama o novom albumu? Možemo li očekivati izdavanje novog materijala u bližoj budućnosti?
Jesmo, imamo nove pjesme. A što se tiče drugog pitanja, o nama je uvijek bilo glasina, ali ne obraćamo pažnju na njih. Nakon toliko dugo vremena bez izdanja, očito je da ćemo izdati nešto čim pitaš za to.

Veliki si fan The Ramonesa, zar ne? Kada je Joey Ramone preminuo imali ste 24 sata njegovu sliku na naslovnici vaše web stranice. Je li to ujedno bio i razlog da napravite cover verziju ‘I Wanna Be Sedated’ koju ste negdje u to vrijeme izvodili uživo?
To sa slikom je bila očita stvar, svaka muzička stranica na svijetu je trebala učiniti isto. Ali nije to bio razlog za cover. Bili smo na rođendanskoj turneji i sve naše cover verzije na toj turneji bile su pjesme koje su nas zapravo učinile onim što jesmo, bez ironije. Također smo svirali i Motörhead i Gary Glittera.

Kada već govorimo o obradama, manje je poznato da su The Sisters Of Mercy obradili između ostalog i “Knockin’ On Heaven’s Door” koja je proslavila Guns N’ Roses, te “Jolene” s kojom su pak veliki uspjeh postigli The White Stripes. Kako to da Sistersi nisu postigli uspjeh s tim obradama?
Pa ostvarili smo uspjeh s tim pjesmama, jer mislimo da smo ih odsvirali onoliko dobro i zabavno koliko smo mogli u to vrijeme. Možda misliš da nismo postigli uspjeh zato što te previše zanima pozicioniranje na top listama i zastupljenost video spotova. Te dvije stvari se kupuju novcem diskografskih kuća (zato što je novac nužan da bi se te stvari kupile a nezavisan novac nema isti efekt, budući da ljude poput tebe očito više zanima konstantan priljev korporacijskog novca bez kojeg ti ne bi postojala). A diskografske kuće naravno, troše novac benda na to, tako da smo sretni da je naš uspjeh samo limitiran, kako ga ti definiraš. To se odnosi i na originalne pjesme Sistersa kao i na obrade.

U mnogim intervjuima naglašavaš kako se od turneja ne može zaraditi novac. Bavite li se pored toga što svirate u bendu i nekim drugim aktivnostima koji donose novac? Imate li stalne poslove?
Pokušavamo zaraditi nešto novaca od turneja i jedan smo od malobrojnih bendova koji to mogu, ali to nije dovoljno da biste postali strašno bogati. Ja imam nešto novaca od svog prošlog posla, a Chris i Ben koriste svoje slobodno vrijeme kako bi radili mnogo drugih stvari, od kojih neke donose i nešto zarade.

Koliko znam jako si talentiran za strane jezike – studirao si između ostaloga i kineski, tečno govoriš francuski i njemački, a također znaš i nešto hrvatskog što je za nas posebno zanimljivo? Gdje si naučio hrvatski?
Prije dosta vremena učio sam hrvatski iz knjige, ali sve sam zaboravio. Većina Europljana, ali i mnogo Afrikanaca i Azijata koje smo sreli govore barem dva ili tri jezika. Da, idu mi jezici, ali stvarno ne znam ništa drugo tako da sam puno manje impresivan nego doktorica s kojom smo pričali danas u Zagrebu kada smo vodili našu tour managericu na hitnu. Ona jako dobro govori engleski i jako je dobra doktorica. Govoriti dobro engleski jest važno, ali puno manje važno nego biti stvarno dobar doktor. A mnogi ljudi mogu oboje i takvi ljudi su uistinu impresivni.

Je li istina da s vremena na vrijeme svirate nenajavljene koncerte pod pseudonimom u Leedsu?
Ne, vjerojatno misliš na bend Near Meth Experience koji jako loše sviraju pjesme Sistersa.

Jesu li “Alice” i “Marian” pjesme o stvarnim osobama? Čula sam da si odbio svirati “Marian” u Hamburgu zato što je ona navodno stvarna osoba koja dolazi od tamo, je li to istina?
Pa, mogla bi postojati djevojka u Hamburgu koja ne bi željela da ju se podsjeća na tu određenu pjesmu. To ne znači da je ona nužno u pravu, ali njeni osjećaji (kako ih mi zamišljamo) bi se trebali poštovati.

we.jpg

Da li ste aktivni na Facebooku i kako se nosite sa stalnim pitanjima fanova o tome kada ćete objaviti nešto novo?
Nismo uopšte aktivni na Facebooku, ne bavimo se društvenim mrežama. Chris je otvorio Twitter nalog samo da bi pokazao kako su drugi profili, koji su navodno nalozi benda ili njegovih članova, besmislice. Imamo web stranicu na kojoj se nalaze sve informacije koje smo spremni da podijelimo i koju ažuriramo onoliko često koliko je to potrebno. Sve ostalo je trabunjanje. Ne mora niko znati šta smo jeli za doručak prošle sedmice.

Ali, ide vam prilično dobro, iako se držite dalje od centra pažnje u ovoj eri brzih informacija. Iznenađuje li vas to? Jesu li vaši fanovi izuzetno lojalni ili je ovaj neobični pristup stvorio neku vrstu atraktivne misterije vezane za bend?
Mi samo radimo to što radimo, a to, izgleda, konstantno prodaje mnogo koncertnih karata. Fanovi su generalno divni. Uzajamno se poštujemo, jer mi njima stalno dajemo nešto o čemu mogu razmišljati, a oni nas opskrbljuju cigaretama (Andrew), čudnim gitarama (Chris) i proizvodima za njegu kose (Ben).

Imali ste priliku da kao novinar za Rolling Stone intervjuišete one koji nikad nisu bili izvan centra pažnje. U kojem intervjuu ste najviše uživali?
Leonard Cohen je izvanredno ljudsko biće. Divno je kada vas nadvisi neko sa toliko stila. David Bowie je bio nevjerovatno prijatan i izgledao je zadivljujuće. Čovjek iz nekog drugog svijeta. Svima nam nedostaje.

Bend The Sisters of Mercy je nastao davne 1977. godine, a jedan od osnivača ovog sastava je Andrew Eldritch, frontmen, tekstopisac i jedini preostali član originalne postave benda. Eldritch je počeo kao bubnjar, a bubnjeve je ubrzo prepustio ritam-mašini nazvanoj Doktor Avalanche. Današnju postavu benda, pored Eldritcha, zaokružuju gitaristi Chris Catalyst i Ben Christo.

The Sisters of Mercy su po mnogo čemu specifičan bend, pa tako od ranih devedesetih godina prošlog vijeka ne snimaju albume, na šta su se odlučili nakon burnog razlaza sa producentskom kućom Time Warner. I pored toga, aktivno sviraju, pune koncertne prostore širom planete i uživo predstavljaju nove pjesme.

No Time To Cry​

It's just a feeling
I get sometimes
A feeling
Sometimes
And I get frightened
Just like you
I get frightened too
But it's...
No time for heartache
(no no no) No time to run and hide
(no no no) No time for breaking down
(no no no) No time to cry
Sometimes in the world as is you've
Got to shake the hand that feeds you
It's just like Adam says
It's not so hard to understand
It's just like always coming down on
Just like Jesus never came and
What did you expect to find
It's just like always here again it's...
No time for heartache
(no no no) No time to run and hide
(no no no) No time for breaking down
(no no no) No time to cry
Everything will be alright
Everything will turn out fine
Some nights I still can't sleep
And the voices pass with time
And I keep
No time for tears
No time to run and hide
No time to be afraid of fear
I keep no time to cry

"To je samo osećaj...
Ponekad dobijem osećaj...
Ponekad se uplašim ,
Baš kao i ti, ali...
Nema vremena za bol u srcu
(ne ne ne)
Nema vremena za trčanje i skrivanje
(ne ne ne)
Nema vremena za razbijanje
(ne ne ne)
Nema vremena za plakanje...."
--------------------------------------------

Still night, nothing for miles,
White curtain come down,
Kill the lights in the middle of the road
And take a look around...
It don't help to be one of the chosen
One of the few, to be sure
When the wheels are spinning around
And the ground is frozen through, and you're
Driven, like the snow
Pure in heart
Driven together
And given
Away to the west
A white dress
Till the river don't run
A black dress
Looking like mine
Till the sun don't shine no more
Where the sky meet the ground
Where the street fold 'round
Where the voice you hold don't
Make no sound, look
Snow on the river and two by two
Took a lot to live a lot like you, I don't
Go there now, but I hear they sung
Their "**** me And marry me young"
Some wild idea and a big white bed, now
You know better than that, I said,
Like a voice in the wind blow little crystals down
Like brittle things will break before they turn
Like lipstick on my cigarette
And the ice get harder overhead
Like think it twice but never never learn...
And the mist will wrap around us
And the crystal, if you touch it...
And the cars
Lost in the drift
Are there
And the people that drive
Lost in the drift
Are there
And the cares
I've lost in the drift
Are there
Theirs, ours,
Lost in the drift
Are...
Driven
Driven together
And driven
Apart

1623673230238.png

Vožen kao sneg

Još uvek noć, miljama ništa,
Spušta se bela zavesa,
Ugasi svetla na sredini puta
I pogledaj okolo ...
Ne pomaže biti jedan od izabranih
Svakako jedan od retkih
Kad se točkovi vrte okolo
A zemlja je zaleđena, a ti si vožen kao sneg...

Čisti u srcu, voženi skupa
I dati daleko na zapadu.
Bela haljina-dok reka ne teče...
Crna haljina-kao ja dok sunca nema..
Tamo gde se nebo susreće sa zemljom,
Gde se ulica preklapa,
Tamo gde glasa nema, gde se
Ne čuje zvuk -pogledaj-
Sneg na reci i dva po dva
Trebalo mi je mnogo da bih živeo poput tebe, ne znam...
Idi sad tamo, ali čujem da su neki pevali
"jebi me i oženi se mladim"---
Neka divlja ideja i veliki beli krevet, sada...
Znaš i bolje od toga, rekao sam,
Kao glas na vetru duva male kristale
Kao da će se lomljive stvari slomiti pre nego što se okrenu
Kao karmin na mojoj cigareti
I led postaje sve teži iznad glave
Kao da misliš dvaput, ali nikad ne naučiš......
I magla će se oviti oko nas, a kristal-
Ako ga takneš i auto , u zanosu izgubljen-
Tu su
I ljudi koji voze su
U zanosu izgubljeni
I brige su u zanosu izgubljene....
..Vožen...
Voženi zajedno...
Voženi odvojeno...

Back