The Sisters of Mercy

Baudrillard

Autošoven
VIP
Poruka
131.140
The Sisters of Mercy je britanski gotik rok bend koji je formiran 1980. u Lidsu, u Engleskoj. Nakon postizanja ranog uspeha u andergraund krugovima, bend je imao komercijalni proboj sredinom 1980-ih i održavao ga do sredine 1990-ih, kada su prestali da objavljuju nova izdanja u znak protesta protiv njihove izdavačke kuće. Trenutno bend održava samo turneje.

Bend ima tri objavljena studijska albuma, od kojih je poslednji bio izdat 1990. Svaki album je snimljen sa drugom postavom, osim pevača i kompozitora Endrua Eldriča (Andrew Eldritch) i ritam mašine zvane doktor Avalanš (Doktor Avalanche) koji su jedini stalni članovi benda. Eldrič i Avalanš takođe su bili uključeni u The Sisterhood, sajd-projekat nastao usled Eldričevog spora sa bivšim članovima.

Bend je prestao sa snimanjem muzike 1994. kada su otpočeli štrajk protiv njihove producentske kuće Tajm Vorner (Time Warner), koju su optužili za uskraćivanje honorara i nesposobnost. Iako ih je Tajm Vorner razrešio ugovora 1997. godine, nisu potpisali ugovor sa drugom kućom i odlučili su da ne izdaju nezavisno, uprkos brojnim novim pesmama koje izvode na svojim koncertima.

Od 1985, kada su ostali članovi originalnog benda otišli, The Sisters of Mercy je postao sredstvo umetničkog izražavanja Endrua Eldriča. Bivši članovi grupe su osnovali bendove Ghost Dance i The Mission.

The%20Sisters%20of%20Mercy%20890x800.jpg

the sisters of mercy - black planet

Black planet

In the western sky
My kingdom come

So still so dark all over Europe
And I ride down the highway 101
By the side of the ocean headed for sunset
For the kingdom come
For the

[CHORUS]
Black
Black planet
Black
Black world
[repeat]

Run around in the radiation
Run around in the acid rain
On a
Black
Black planet
Black planet hanging over the highway
Out of my mind's eye
Out of the memory
Black world out of my mind

Still so dark all over Europe
And the rainbow rises here
In the western sky
The kill to show for
At the end of the great white pier
I see a

[CHORUS]

Run around in the radiation
Tune in turn on burn out in the acid rain on a…

[CHORUS (repeat to fade)]

Zamislite bend koji traje više od 25 godina, a objavio je svega 3 studijska albuma. To je uspjelo Andrewu Eldritchu, jedinom stalnom članu "grupe" Sisters of Mercy.

Priča seže do 1980. u engleski Leeds gdje su Andrew Eldritch i Gary Marx odlučili osnovati bend i snimiti singl, "kako bi se čuli na radiju". Na singlu su se našle pjesme "Damage Done", "Watch" i "Home of the Hit-man". Ta snimka, iako loše odsvirana i nikako producirana, postala je legendarna. Uz Craig Adamsa na basu i Ben Gunna, kao drugog gitarista te sada već legendarnog Dr. Avalanchea, 1982. snimili su i drugi singl "Body Electric/Adenochrome", koji je bio "singl tjedna" u britanskom tjedniku Melody Maker. Pred kraj godine objavili su i "Alice / Floorshow", njihov dotad najslušljiviji uradak.

Drugačiji od tadašnje scene, intrigantni, obučeni u crno s ritam mašinom, umjesto živog bubnjara, vrlo su brzo stekli armiju fanova, koji su slijedili svaki njihov korak. Na nastupima uživo, uz svoje, često su svirali "Gimme Shelter", "Jolene" od Dolly Parton ili odličnu "Emma" od Hot Chocolate, koja je kasnije doživjela i studijsko izdanje na "Dominion" singlu. Te 1983. napustio ih je Ben Gunn, ali su i snimili prvu verziju, svoje vjerojatno najpoznatije pjesme "Temple of Love", koja će to postati tek 1992. kad su je snimili u duetu s Ofra Hazom.

U zamjenu za Ben Gunna, stigao je Wayne Hussey. U toj postavi snimljeni su singlovi "Body & Soul", "No Time to Cry" i "Walk Away", no od albuma još nije bilo ni traga. Polovicom 1985. pojavio se debi album "First & Last & Always", koji je uz već poznate "No Time to Cry" i "Walk Away", donio i epske "Marian" i "Some Kind of Stranger", koje su ubrzo postale "stiskavci" neshvaćene darkerske generacije. Nekako u to vrijeme, Gary Marx najavio je odlazak.

Ubrzo nakon njega, svoj su odlazak najavili Wayne Hussey i Craig Adams, sa željom da naprave svoj bend. Uzeli su ime The Sisterhood i svirali pjesme koje je Hussey npisao za Sisterse, no Eldritch ih je odbio kao neprikladne za bend. Među ostalima, tu su bile "Dance on Glass" i "Garden of Delight". Uslijedila je trakavica oko prava na ime, jer je Eldritch tvrdio da je ovo preslično originalnom imenu benda, pa je čak došlo do toga, da je nabrzinu okupio ekipu u kojoj je bio i Alan Vega (ex-Suicide) i buduća Sisters of Mercy članica Patricia Morrison (ex-Gun Club), te pod imenom The Sisterhood objavio album "Gift", čije ime nije značilo poklon, već u prijevodu s njemačkog - otrov. Kako je cijela ta priča dovela do problema s izdavačem, Eldritch je "Gift" objavio za svoju etiketu Merciful Release.

Nakon dobivene sudske bitke, Eldritch se vraća starom imenu, dok su se Hussey i Adams prozvali The Mission (dok su za američko tržište morali dodavati sufix UK, zbog, također, problema oko imena benda, kojeg je upotrebljavao neki američki r&b bend). Eldritch se, uz Patriciu Morrison, koja je postala jedina članica benda uz Eldritcha i petu generaciju Dr. Avalanchea, bacio na snimanje novog albuma, koji je doveo do promjene zvuka. Izbačene su darkerske gitare, a je veliku ulogu preuzela elektronika, odn sintersajzeri, koji se sve više upotrebljavaju u muzici pred kraj '80ih. "Floodland" je napravio mjesto za nove darkerske bendove, koji su se više bacili na elektroniku, a singlove "Lucretia My Reflection" ili "This Corrosion" pretvorio u prave dance hitove. Zanimljivost je što Patricia Morrison, iako spominjana kao članica benda nije sudjelovala u snimanju albuma, kao što nije ni spomenuta na omotu, iako je na naslovnici, uz Eldritchevu i njena faca. Kako Sisters of Mercy u to vrijeme nisu bili koncertno aktivni, smatra se da je Eldritch Patriciu uzeo da bi se dobio privid benda, odnosno kako bi bili "ljepši" kod promocije albuma.

Taj privid je trajao sve do početka '90e, kad je Eldritch odlučio snimiti novi album. Patricia je napustila bend, na njeno mjesto je došao Tony James (ex-Sigue Sigue Sputnik), a bend su popunili gitaristi Tim Bricheno (ex-All About Eve) i Andreas Bruhn, kojeg je Eldritch pokupio u nekom pubu u Hamburgu. Kako se globalno mijenjala muzika, tako je i novi treći i posljednji album grupe bio nešto sasvim novo za fanove. Uz nešto čvršće gitare, koje su se ponovo vratile u zvuk, dodani su semplovi na bazi techno/dance glazbe, što je vidljivo u naslovnoj pjesmi, kao i u singlovima Dr. Jeep i More, koji su postali masivni dance hitovi, prihvaćeni od širokih masa, a ne više od "neshvaćenih" darkera. U sklopu "Vision Thing" turneje Sistersi su 08.11.1990. posjetili Zagreb, te odradili jedan od posljednjih koncerata prije ratne i poslijeratne koncertne suše.

Nakon dosta loše turneje po Americi, članovi benda su odlazili jedan po jedan, kao što je i dosad bilo, dok su novi dolazili. Vjerujem da ni Eldritch nebi znao nabrojati sve koji su prodefilirali kroz bend, a vjerojatno mu nije ni važno.

Početkom 1992. zaposlio je Ofru Hazu s kojom je snimio remix pjesme "Temple of Love", koja je u trajanju od skoro osam minuta, postala njihov najveći hit do dana današnjeg. Ova verzija prethodila je objavljivanju kompilacije ranijih singlova "Some Girls Wander by Mistake". Sljedeće godine s Terri Nunn (ex-Berlin) snima svoju posljednju studijsku pjesmu "Under the Gun", te objavljuje kompilaciju "A Slight Case of Overbombing" na kojoj su skupljeni singlovi grupe sa sva tri albuma, uključujući i posljednja dva singla.

Iako je i dalje istjerivao pravdu s raznoraznim izdavačkim kućama, što ga je, uz njegovu lijenost, sprečavalo da objavi još koji album, Eldritch je ostao koncertno aktivan kroz sve godine, te je s raznim postavama benda, radio turneje, bilo solo bilo da su bili kao support nekom bendu kao što su bili Public Enemy ili nanovooformljeni Sex Pistols.

Sadašnja postava grupe uključuje

• Andrew Eldritch (1980-)
• Doktor Avalanche (1980-)
• "Nurse" (1996-)
• Chris Catalyst, guitars, backing vocals (2005-)
• Ben Christo, guitars, backing vocals (2006-)

Dok su stalniji članovi kroz povijest bili…

• Gary Marx (1980-1985)
• Craig Adams (1981-1985)
• Ben Gunn (1981-1983)
• Wayne Hussey (1984-1985)
• Patricia Morrison (1985-1989)
• Andreas Bruhn (1989-1993)
• Tony James (1989-1991)
• Tim Bricheno (1990-1992)
• Adam Pearson (1993-2005)
• Chris Sheehan (1996; 2000-2003)
• Mike Varjak (1997-1999)
• Dan Donovan (1990-1991)

Diskografija

1985 First & Last & Always (prvi, a skoro i zadnji i jedini)
1987 Floodland (najbolji, zakon album)
1990 Vision Thing (neloš, ali na trenutke zamoran album)
1992 Some Girls Wander By Mistake (kolekcija ranih singlova i b-strana)
1993 A Slight Case of Overbombing (radnog podnaslova Greatest hits, Vol 1. s dvije nove pjesme)

terapija.net 05/06/2006

The Sisters Of Mercy - Walk Away (HQ)

Odšetaj

A leti kada se oblaci pokažu
I ja bih mogao ići istim putem
Kad bismo ti i ja mogli razgovarati zajedno
Pa, šta da radim sa (vama)
Ti i ja bismo šetali zajedno
Zatim sa uvek blizu i
Sada gledaš prema vratima
Kada vreme padne

A kad padne kiša
Da li biste izabrali da šetate ili ostanete?
Da li biste izabrali da šetate?
Da li biste izabrali da ostanete?
Da li biste hodali, šetali, šetali, šetali, odlazili?
Daleko, daleko, daleko

Da li biste se odlučili za odlazak?

A kad padne kiša

Iako kad je dan skoro prošao
I ja bih mogao da vidim isto
Ako biste imenovali stvari koje vas sruše na mene
Tako da bih mogao reći da to nije sasvim tačno
Ako stvarno ne znate ili ne razumete okolnosti
Tada bih vam možda razbistrio misli
I nećeš morati da ideš

Pa kad padne kiša
Daleko, daleko, daleko

Da li biste se odlučili za odlazak?

Kako su SISTERS OF MERCY snimili svoje hitove na Crnom planetu i koroziji?​

Image

Crni planet (1985)​

1984. godine "amaterska" vremena su bila završena, a SISTERS OF MERCY potpisali su ugovor s WEA Records. I odmah je počeo snimati prvi puni album.

To je paradoks, ali središnja figura grupe - Andrew Eldrich - sudjelovala je izuzetno skromno u stvaranju materijala za debitantsko izdanje. Bio je previše zaokupljen organizacijskim pitanjima, kao i amfetaminima. Kao rezultat toga, Andrew je dostigao takvo stanje da se onesvijestio točno usred studija, što će rezultirati brigom za stvaranje glazbenog materijala u potpunosti na plećima Garyja Marxa i gitarista Waynea Husseyja koji se pridružio grupi. Oni će gotovo jednako podijeliti strane tanjura, a svaki će biti obilježen nekim izuzetnim pogotkom.
Za singlove će bend odabrati "Walk Away" i "Nema vremena za plakanje".

Prije svega, ovo je uvodni album "Black Planet" ("Crni planet"), koji je napisao Wayne Hussey i iz nekog razloga nikada nije nastupio na koncertima. Vjerojatno je to jedna od najnevjerovatnijih pjesama u povijesti rock glazbe, s zveckanjem poprsja 12-gudačke gitare i ugnjetavajućim riffom koji stvara osjećaj da vas nekakva "crna rupa" odvodi u zaborav.
Usput, u početku su Hussey i Marx napisali ne samo glazbu, već i tekstove za svoje pjesme. Primjerice, "Black Planet" se izvorno zvao "Dance on Glass" ("Ples na staklu") - postoji čak i snimanje ove verzije s Hassijevim vokalom. Međutim, Eldrich, uvijek skeptičan prema pjesničkim talentima svojih kolega, odbacio je sve tekstove rekavši da mora vjerovati onome što pjeva. Kao rezultat toga, Eldrich je potpuno napisao sve tekstove, a „Ples na staklu“ pretvorio se u „Crnu planetu“, prožet mračnim shvaćanjima nuklearne katastrofe.

"U zračenju žurim u krugove
Nagnem se , dignem se
I izgorim u kiseloj kiši ...
Crni , crni planet...
Crni , crni svet...."

Drugom "klasičnom" skladbom albuma, nazvao bih je "First And Last And Always" ("Prvo i posljednje i zauvijek"), glazbu za koju je napisao Gary Marx. Zvuk hladne gotičke gitare ovdje se paradoksalno kombinira s izravnim keltskim plesom.....
Unatoč lakonskom zvuku i skromnom uspjehu singla, debitantski album SISTERS OF MERCY „First And Last And Always“ brzo je osvojio fanove, ušao u britanski TOP-20, stekao „zlatni“ status i postao uzorno djelo „gotičkog“ stila...

Ništa manje uspješno nije bila turneja koja je pratila album. Ali ako je izvana sve izgledalo sjajno, u grupi se sve raspalo. Prvo su tijekom turneje SISTERS OF MERCY napustili Marxa, a kasnije su pobjegli i Hassi i basist Adams. Činilo se da je to kraj povijesti grupe.

1620932306069.png

Ova korozija (1987)​

1987godine SISTERS OF MERCY ustao je iz zaborava - u prilično neočekivanom obliku. Prvo je Andrew regrutirao svoju staru prijateljicu - basisticu Patriciju Morrison u novi sastav. Dama je bila izuzetno učinkovita i odmah je zaradila titulu "gotske princeze".
Iste jeseni 1987. godine pojavljuje se prvi singl nove linije SISTERS OF MERCY, koji je u potpunosti napisao Eldrich. Njegov elokventni naslov, „This Corrosion“, bio je prigovor prvoj postavi benda. Eldrich je rekao da su tekstovi parodija na stihove Waynea Husseyja.

Tako je nastao veličanstveni sastav s obiljem zbornih dijelova i upečatljivim pop zborom. Eldrich nije uzalud ovu Korroziju smatrao nasljednicom Hrama ljubavi. Pored "epskog" raspoloženja, imala je i "epsko" trajanje - gotovo 10 i pol minuta.
U skraćenom obliku, "This Corrosion" objavljen je na singlu, i postigao je veliki uspjeh, zauzevši 7. mjesto britanske hit parade.
Nakon singla uslijedio je album "Floodland" - "Flooded Lands" (Eldrich je napomenuo da njegova slika često sadrži sliku vode). Imao je elektronički i bogatiji zvuk od prethodnog, a cijenili su ga i slušatelji i kritičari (br. 7 u Britaniji). Međutim, njegov uspjeh zasjenila je Eldrichova nevoljnost za turnejom.

Video je snimljen u nekom napuštenom londonskom skladištu ili studiju. U njemu, osim Eldritcha i Patricia, možemo vidjeti i veliku gomilu, stvarajući svojevrsni postapokaliptični svijet u duhu filma Mad Max. Nije ni čudo što će zborov uvod iz Korozije pratiti smrt civilizacije u komediji Armageddets iz 1983. godine.

Još jedan šokantni sastav albuma "Dominion - Majka Rusija" ("Dominion - Majka Rusija") bit će prepun apokaliptičnih raspoloženja. U stvari, sastojao se od dva dijela. Prvo je pripovijedalo o prirodi moći, a drugo o sukobu Zapada i SSSR-a u hladnom ratu. Eldrich je neposredni izvor nadahnuća nazvao eksplozijom u nuklearnoj elektrani u Černobilu, kada su radioaktivne emisije bile prenesene na Zapad.
Videozapis za prvi dio - "Dominion" - SISTERS OF MERCY - snimljen je u Jordanu, gdje možemo gledati Eldritch i Patriciju - svi u bijelom - na pozadini, urezani u stijenama, fasada Petra.
Tokom snimanja sljedećeg albuma, gotički "princ" i "princeza" posvađali su se, a Patricia je napustila grupu....
Kasnije će Eldrich reći da je gubitak mali, jer djevojka nije sudjelovala u radu SISTERA MERCY-a, a uloga joj je bila čisto "dekorativna". Eldrichova sposobnost prekida odnosa i poništavanje postignutog uspjeha očitovala se i nakon snimanja trećeg albuma "Vision Thing" (1990). Album je izašao na mnogo načina neočekivano: bio je čist hard-n-heavy u glazbi - od "Gothic" su ostali samo "Eldrichin tih glas" i sumorna apokaliptična atmosfera. Kombinacija se pokazala zanimljivom, iako Vision Thing nije postigao uspjeh na prethodnim albumima.

No, ovdje je Eldritch ostao vjeran - još jednom odbacio sastav, a 1994. i potpuno - devetorici - svađao se s diskografskom kućom. Od tada SISTERS OF MERCY nisu objavili niti jedan novi album. Nove pjesme benda za posljednja desetljeća možete čuti samo na koncertu. Da, SISTERS OF MERCY i dalje vodi aktivan život na turnejama, a izostanak singlova u Eldrichhovim ljestvicama ne raste.

1620932386151.png

More​

Some people get by with a little understanding
Some people get by with a whole lot more
I don't know, why you gotta be so undemanding
One thing I know, I want more, I want more
And I need all the love that I can't get too
And I need all the love I can get
D'you get scared to feel so much?
To let somebody touch you?
So hot, so cold, so far so out of control
Hard to come by, and harder to hold
I want more
There are parts of me that don't get nervous
Not the parts that shake
You won't get what you deserve
You are what you take
Learning to cry for fun and profit
I'm not done yet
Counterfeit dollars or the English Zloty
Anything I can get
One thing I know, I want more
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------
Can't get to
And I need all the love
That you can guess?

Još.....

Neki ljudi prolaze sa malo razumevanja
Neki ljudi prolaze sa puno više
Ne znam, zašto moraš biti tako nezahtevna
Jedno znam, želim još, želim još
I treba mi sva ljubav koju ni ja ne mogu dobiti
I treba mi sva ljubav koju mogu dobiti
Da li se plašiš da toliko osećaš?
Da dozvoliš da te neko dodirne?
Tako vruće, tako hladno, tako daleko van kontrole
Teško je doći do njega i teže ga je zadržati
Želim još
Postoje delovi mene koji se ne nerviraju
Ne delovi koji se trese
Nećeš dobiti ono što zaslužuješ
Ti si ono što uzimaš
Učim da plačem iz zabave i profita
Nisam gotov
Lažni dolari ili engleski zlot
Sve što mogu dobiti
Jedno znam, želim još
---------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------
Ne mogu doći
I treba mi sva ljubav
Možeš li da pogodiš?

U vrelini noći
U žaru dana
Kad zatvorim oči
Kad te pogledam
Kad sretnem strah
To leži unutra
Kad čujem kako kažeš
U žaru trenutka
----------------------
Ja kažem svoje
Kažem ja svoje
Služimo stari jauk
u sušnom periodu
Svetioničar u
Pustinjskom suncu
Sanjar spavača
I bela izdaja
Maštamo o kiši.......
-------------------------

Dominion​

In the heat of the night
In the heat of the day
When I close my eyes
When I look your way
When I meet the fear
That lies inside
When I hear you say
In the heat of the moment
Say, say, say
Some day, some day,
Some day, Dominion
Come a time
Some day, some day,
Some day, Dominion
Some say prayers
Some say prayers
I say mine
In the light of the fact
On the lone and level
Sand stretch far away
In the heat of the action
In the settled dust
Hold hold and say
In the meeting of mined
Down in the streets of shame
In the betting of names
On gold to rust
In the land of the blind
Be... King, king, king, king
Some day, some day,
Some day, Dominion
Come a time
Some day, some day,
Some day, Dominion
Some say prayers
Some say prayers
I say mine
Some day, some day,
Some day, Dominion
Some say prayers
Some say prayers
I say mine
In the heat of the night
In the heat of the day
When I close my eyes
When I look your way
When I meet the fear
That lies inside
When I hear you say
In the heat of the moment
Say, say, say
Some day, some day,
Some day, Dominion
Some say prayers
Some say prayers
I say mine
I say mine
I say mine
We serve an old moan in a dry season
A lighthouse keeper in
The desert sun
Dreamers of sleepers
And white treason
We dream of rain and the
History of the gun
There's a lighthouse in the
Middle of Prussia
A white house in a red square
I'm living in films for
The sake of Russia
A Kino Runner for the DDR
And the fifty-two daughters
Of the revolution
Turn the gold to chrome
Gift... nothing to lose
Stuck inside of Memphis
With the mobile home,
Mother Russia
Mother Russia
Mother Russia rain down down down
Mother Russia
Mother Russia
Mother Russia rain down

The Sisters Of Mercy - No Time To Cry - Music Video

Nije vreme za plakanje

To je samo osećaj
Koji dobijam ponekad
Osećam
Ponekad
I postajem preplašen
Baš kao i ti
I ja postajem preplašen takođe
Ali to je…

REFREN:

(Ne, ne, ne) Nije vreme za tugu
(Ne, ne, ne) Nije vreme za bežanje i skrivanje
(Ne, ne, ne) Nije vreme za padove
(Ne, ne, ne) Nije vreme za plakanje

Ponekad u svetu kao što i ti
Moraš da treseš ruku koja te hrani
Baš kako je i Adam govorio
Nije teško da se shvati
Baš kao što uvek silazi
Baš kao što Isus nikad nije došo i
Šta si ti očekivao da nađeš
Baš kao što je uvek ovde opet to je…

REFREN:

Sve će biti dobro
Sve će se dobro svršiti
Nekim noćima ja još uvek ne mogu da spavam
I glasovi prolaze vremenom
I ja pamtim
[Ponavljanje]
Nije vreme za suze
Nije vreme za bežanje i skrivanje
Nije vreme za bojati se straha
Ja pamtim nije vreme za plakanje

REFREN:

A Rock And A Hard Place

Kamen i tvrdo mesto

I ona je došla da me traži
Prodao mi ime i nevinost
Uzeo moj ključ
I rekao mi da je pratim
Dolje od Igora sa njenim narukvicama i referencama
Jedan iz crkve iz doline ...
Pa, želela je utočište i mesto za skrivanje
Pa sam joj dao alibi, uveo je unutra

Ali kamen i tvrdo mesto me čekaju
Između đavola i dubokog plavog mora
Sve što sam ikada učinio ispravno ili loše
Skriveno iz vida tamo gde pripadam, pripadam

I nisam imao srca da joj kažem zašto
I nije bilo dela mene
To nije želelo da se oprosti

Ali uzrok i posledica idu paralelno sa ...
Đavolu je možda stalo, ali meni to ne smeta
I mislio sam da ona nikada neće sasvim razumeti
Ostavio sam je te noći tamo, ali hoće li me naći?
Mislim da ne, ne
Kad idete, idete sami
I mene više nema
Daleko, daleko, daleko, daleko

I nisam imao srca da joj kažem zašto
I nije bilo dela mene
To nije želelo da se oprosti

[k 3:]
Ali kamen i tvrdo mesto me čekaju
Između đavola i dubokog plavog mora
Sve što sam ikada učinio ispravno ili loše
Skriveno iz vida tamo gde pripadam, pripadam

Sisters of Mercy - First and Last and Always

Prvo i zadnje i uvijek

Vidi tijelo i sanjaj o mrtvim danima
Prateći izgubljene i slijepe
Življenje, daleko odavde
Sutra je teško pronaći
I čini se kao dvadeset i pet godina
Obećanja i daj mi još
Scene naslijeđenog u
Haljinama [koje su] slušane ranije

Prvo i zadnje i uvijek: do kraja vremena
Prvo i zadnje i uvijek: moje

Možda nije tako lako
Možda je jako predugo
Reci, reci da ćeš biti uz mene
Kada dokazi pristignu

(Moj zov)
(Moje vrijeme)

Vidi tijelo i sanjaj o mrtvim danima
Prateći izgubljene i slijepe
Kuni se na moje srce sa srebrom
Ovdje je ključ odostraga
Čini se kao dvadeset i pet godina
Zauvijek, uvijek više više više
Čini se da sam nosio ovo lice za tebe
Puno predugo ranije

Prvo i zadnje i uvijek: moj zov, moje vrijeme
Prvo i zadnje i uvijek: do kraja kraja vremena
Prvo i zadnje i uvijek: do kraja vremena

The Sisters of Mercy - Some Kind of Stranger

Neka vrsta stranca

I da, verujem u ono što smo imali
Ali reči su mi stale na put
I tek juče
Dok sam odlazio
Bog zna da sam pokušao da kažem, ali jesam
Čuo milion razgovora
Idući tamo gde su ranije bili
Gledano kako se pažnja zadržava
Neodlučan na vratima

I sve što znam sigurno
Sve što znam stvarno
Da li znanje ne znači toliko
Kada se postavi protiv osećanja
Vrućina unutra
Kad se tela sretnu
Kada se prsti dodirnu

Sve moje reči su polovne i
Beskorisno pred ovim
Obrazloženje i rima i razlog
Bled pored jednog poljupca
I čuo sam toliko stvari
Uopšte ne razumem
Nagodio bih se bilo kad
Nepoznati koraci u holu napolju

I sve što znam sigurno
Sve što znam stvarno
Da li znanje ne znači toliko
Kada se postavi protiv osećanja
Vrućina unutra
Kad se tela sretnu
Kada se prsti dodirnu

Jer je svet surov i
Obećanja su prekršena
Ne pokušavaj da mi kažeš
Ne pokušavaj mi ništa reći
Bićeš mi veran, znaš
Prava istina se nikada ne govori
I znam da je svet hladan, ali
Ako se čvrsto držiš za ono što jesi
Otkrijte da vam možda ne smeta previše
Čak i ovo mora proći i
Uspomene mogu trajati godinama, ali
Imena su samo za suvenire
Neka vrsta anđela mi je dozvolila
Pogledajte u svoje oči
Ne daj mi zašto i zašto
Razlog ili iznenađenje
Nije me briga za reči koje ne pripadaju
I nije me briga kako će te zvati
Reci mi kasnije ako uopšte
Mogu dugo da čekam
Pre nego što čujem još jednu ljubavnu pesmu

Dođi ovamo, mislim da si lepa
Moja vrata su širom otvorena
Neka vrsta anđela uđe unutra

Mislim da si lepa lepa

Mislim da si lepa

Moja vrata su širom otvorena
Uđe neka vrsta stranca

Mislim da si lepa lepa
Uđe neka vrsta stranca

Mislim da si lepa
Uđe neka vrsta stranca (k3)

Sisters of Mercy ~ Flood I

Poplava I

I njen hodnik
Pokret
Kao okean
Pokret

Na čelu reke
Na izvoru mora

Sedim ovde sada u ovom baru satima
Pokušavam to zapisati
Teško se uklapa sa težim koji dolazi
Pokušavam da se borim protiv toga
Dole niz reku brod će te nositi
Nizvodno nizvodno
Niz reku je brod koji će je nositi
Dream
San o poplavi
Niz reku je brod koji će je nositi
San o poplavi

A njen hodnik ...
Kako voda juri preko
Kako voda nadire
Kako voda juri preko
Poplava ... Poplava ...

Gurnite čašu, zamrljajte čašu
Gurnite pisca do zida
Može doći, ali proći će
Neki kažu da ćemo pasti
San o poplavi ...
Poplava ...

A njen hodnik ...

Oh, možda, u smislu predaje,
Na pozadini trepavica i očiju
U poplavi tvojih suza, u vreći
I pepeo i pepeo i pepeo i pepeo
I pepeo i pepeo i laži ...

A njen hodnik ...
Kao...
Kako voda nadire
Kako voda juri preko

Sedim ovde sada u ovom baru satima
Dok ovi čudni muškarci iznajmljuju čudno cveće
Pokupiću vaše latice za nekoliko sati
U metalu i krvi, u mirisu i maskaru
Na pozadini trepavica i zvezda
I pepeo i pepeo i polovna strast
I ukradene gitare

A njen hodnik ...
Kako voda nadire
(Kao more)
Kako voda juri preko
(San o poplavi)
I pepeo i pepeo
I pepeo i pepeo
I pepeo i pepeo
I pepeo i pepeo i laži ...

Kako voda nadire, nadire

Na čelu reke
Na izvoru mora

A njen hodnik ...
Kao...

Poplava ...

The Sisters of Mercy - Lucretia My Reflection

Lukrecija, moj odrazu

Čujem riku velikoga stroja
Dva svijeta, a između
Vrući metal i metedrin
Čujem carstvo pada
Čujem carstvo pada

Dva svijeta, a između
Izgubljena ljubav, pucaj po želji
Rasprskavajući metci i pucaj da ubiješ, čujem
Ponirajuće bombardere, i
Carstvo pada
Carstvo pada

Čujem sinove grada i nezaposjednute
Siđi, razodjeni se
Uljepšaj se, ali ti i ja
Mi smo dobili kraljevstvo, mi imamo ključ
Dobili smo carstvo, sad kao onda
Ne sumnjamo, ne biramo smjer
Lukrecija, moj odrazu, otpleši duha sa mnom

Tražimo predano
Gledamo kroz to
Tražimo predano da vidimo kako treba
Takve stvari čujem, nemaju smisla
ne vidim puno dokaza
ne osjećam
ne osjećam
Ne osjećam

Dugi vlak zadržan stranicu po stranicu
Čvrsta uzda zauzdana bijesom
Jednom pruga
Sad je gotovo...

Dva svijeta, a između
Vrući metal i metedrin
Čujem carstvo pada

Dobili smo carstvo, sad kao onda
Ne sumnjamo, ne obaziremo se
Lukrecija, smjeru moj, otpleši duha sa mnom
https://lyricstranslate.com

Sisters of Mercy - Driven like the snow

Vožen kao sneg

Još uvek noć, miljama ništa,
Spušta se bela zavesa,
Ugasite svetla na sredini puta
I pogledajte, pogledajte okolo .....
Ne pomaže biti jedan od izabranih
Svakako jedna od retkih
Kad se točkovi vrte okolo
A zemlja je zaleđena, a ti si
Vožen, kao sneg
Čista u srcu
Voženi zajedno
I dato
Daleko na zapadu
Bela haljina
dok reka ne teče
Crna haljina
Izgleda kao moj
dok sunce više ne sija
Tamo gde se nebo susreće sa zemljom
Tamo gde se ulica preklapa
Tamo gde glas koji držite ne
ne čuje zvuk, gledaj
Sneg na reci i dva po dva
Trebalo mi je mnogo da bih živeo puno poput tebe, ne znam
Idi sad tamo, ali čujem da su pevali
Njihovi me **** i udaju za mladu
Neka divlja ideja i veliki beli krevet, sada
Znaš i bolje od toga, rekao sam,
Kao da glas u vetru odnese mali kristal
Kao da će se lomljive stvari slomiti pre nego što se okrenu
Kao karmin na mojoj cigareti
A led postaje sve teži iznad glave
Kao da mislite dvaput, ali nikad ne naučite ...

I magla će se oviti oko nas
A kristal, ako ga dodirnete ...

I kola
Izgubljen u zanosu
Su tu
I ljudi koji voze
Izgubljen u zanosu
Su tu
I brige koje imam
Izgubljen u zanosu
Su tu
Njihova, naša,
Izgubljen u zanosu
Jesu
Jesu
Jesu
Jesu
Are ..
Vožen
Voženi zajedno
I vozio
Odvojeno

Sisters of Mercy - Neverland (full length)

Nedođija

I kad ti živci slome misao
I moja reč slomi tvoju volju
I srce me slomi nad ovim točkom

Oni silaze
Čekaj
Ruka u ruci u ruci

Oni silaze
Čekaj

Oni silaze
Ali hoćemo
Nikad nikad nikad sleti

Imao sam lice na ogledalu
Imao sam ruku na pištolju
Bilo mi je mesto na suncu i a
Ulaznica za Siriju

Imao sam sve što mi je bilo nadohvat ruke
Imao sam novac i ostalo
Svaki poziv

Previše, ali nikad dovoljno
Pokidajte ga i gledajte kako pada

Oni silaze
Čekaj
Ruka u ruci u ruci

Oni silaze
Čekaj

Oni silaze
Ali hoćemo
Never Never Land

Leđima okrenuti ka nebu
I naše oči uprte u zemlju
Sa oblacima daleko ispod
Okolo nema horizonta
Sa vetrom u lice
I ruke nam se širom otvaraju
Proći ćemo kroz ovo mesto
Na drugu stranu

Svih dana našeg života
Svi načini našeg pozivanja
Pratiti...

Imao sam lice na ogledalu
Imao sam ruku na pištolju
Bilo mi je mesto na suncu i a
Ulaznica za Siriju

Imao sam sve što mi je bilo nadohvat ruke
Imao sam novac i ostalo
Svaki poziv

Previše, ali nikad dovoljno
Pokidajte ga i gledajte kako pada

Sisters of Mercy ~ Vision Thing

Vision Thing

Dvadeset pet kurvi u susednoj sobi
Dvadeset pet spratova i treba mi još
Tražim limenku u prodavnici slatkiša
Dve hiljade hamburg četiri
I boje koje ranije nisam video
to je mali svet i smešno miriše
Kupio bih drugu da nije bilo novca
uzmi nazad ono što sam platio
Za još jednog jebača u koloni
U dugačkom crnom autu
Sa najlepšim sranjem
Iz Paname
Kad zaviju sirene
A svetla trepere plavo
Dođi sa mojom vizijom
Slamming through
to je mali svet i smrdi loše
Kupio bih još jedan da imam
nazad
koliko sam platio
za još jednog jebača u koloni

Slamming through
Slamming through
šta nam treba da bismo oživeli naš svet?
šta je potrebno da nas peva?
dok čekamo da stigne sledeći?
milion tačaka svetlosti
stvar sa vizijom od milijardu dolara

Još jedna crna rupa u zoni ubijanja
Još malo lud u methedromu
Jedan zaslepljujući bljesak čula
Baš kao i predsednikova
Pa, ne smeta mi
Van sebe sam
Mećava kralj
Donesi kući
to je mali svet i smrdi loše
Kupio bih još jedan da imam
nazad
koliko sam platio
za još jednog jebača u koloni

I stvar sa vizijom
I stvar sa vizijom
I ...
Ša la la la
šta nam je potrebno da bismo oživeli naš svet?
šta je potrebno da nas peva?
dok čekamo da stigne sledeći?
milion tačaka svetlosti
stvar sa vizijom od milijardu dolara

Andrew Eldritch

1621244619261.png

Andrew Eldritch (rođen 1959) je engleski pevač, tekstopisac i muzičar.
On je frontmen i jedini preostali originalni član Sisters of Mercy, benda koji je izašao sa britanske post-punk scene, transformisan u gothic rok bend, a kasnije je koketirao sa hard rockom.

Nekada bubnjar, Eldritch takođe programira numere za bubanj Sisters of Mercy (poznat kao "Doktor Avalanche") i svira gitare i klavijature na svojim studijskim snimcima, ali koristi emisije uživo da bi se fokusirao isključivo na svoje vokalne performanse.
Eldritch je poznat po dubokom i melanholičnom bas-baritonskom pevanju, kao i poetskim (a ponekad i politički nabijenim) tekstovima.

Band se smatra bendom koji je imao veliki uticaj na gotički rok, a Eldritch je sa svojim (nekadašnjim) izgledom, bas-baritonskim vokalnim stilom i bledim i tankim izgledom (sa istaknutim jagodicama) opisan u medijima kao plakat za žanr, zaradivši etiketu „Kum Gota“....

1621244654257.png

Andrew Eldritch je rođen u malom katedralnom gradu Eli 1959. godine.
Kasnije je napisao klavirsku pesmu pod nazivom „1959“, pozivajući se na godinu svog rođenja :
"Živeti kao anđeo u mestu u kojem sam rođen..."

Eldritch je studirao francusku i nemačku književnost na Univerzitetu u Okfordu pre nego što se preselio u Leeds oko 1978. godine da bi studirao kineski mandarinski na Universiti of Leeds: napustio je oba kursa pre nego što je diplomirao. Tečno govori francuski i nemački, a poznaje i holandski, italijanski, ruski, srpskohrvatski i latinski jezik, ali je izjavio da je zaboravio kineski koji je naučio.

Kum Got-muzike....
(Ne...)

1621245144381.png

Iako su Eldritcha nazivali „kumom Gota“, jer je muzički i estetski nadahnuo i definisao gotsku scenu, Sisters Of Mercy , uprkos tome što su osnovane 1980. godine, prvobitno nisu bile popularne početkom 1980-ih nakon punk podžanr bendova i ljubitelja muzike koje je britanska štampa označila kao Goth.
Novinari su, međutim, bend optužili za plagiranje Joy Division-a, koji su se krajem 1970-ih prodavali kao gotik bend....(??????):eek:

1621245251898.png

Od ranih 1990-ih, Eldritch je javno odbijao asocijacije na gotsku supkulturu.

On bend opisuje kao humanistički i modernistički i implicira da nema nikakve veze s Got-muzikom....., navodeći:

„Razočaravajuće je što je toliko mnogo ljudi ozbiljno usvojilo samo jedan od mnogih delova naše odeće..."
.Takođe primećuje:
„Stalno se suočavam sa predstavnicima popularne kulture koji su daleko gotičniji od nas, ali moram samo da nosim crne čarape da bih bio stigmatizovan kao sledbenik demona....."

The Sisters of Mercy - Ribbons (Lyrics)

Trake

Sada ležim na leđima
Zvezde izgledaju preblizu
Cveće na žilet žici
Znam da si ovde
Nas je malo i daleko

Razmišljao sam o njenoj koži
Ljubav je mnogo iscepana stvar
Ne boj se sada
Samo uđi
(Cveće na žilet žici)