The mere-exposure effect

primetio sam da na fotografijama izgledam ružnije nego u ogledalu.
ali kada podesim mirror image opciju, tj izvršim flip rotaciju slike, odmah se prolepšam.
kako je to moguće? da lepotu određuje rotacija slike. upravo je to primer ove zakonitosti.

rađeni su eksperimenti i ljudi redom biraju svoju ogledalo sliku kao lepšu od one realne, tj kako nas svi ostali vide slike.

zastrašujuće je sve to...

navikli smo na svoj odraz u ogledalu i njega uzimamo kao realnost, iako nas svi drugi vide izokrenuto od toga. ali me čudi i fascinira kako ta navika određuje i naš doživljaj lepote. bilo nas, bilo drugih ljudi koje često gledamo.

ne gledas se godinu dana u ogledalo i ne fotkas i resen problem videces problem je sto se svaki dan gledamo posvuda su ogledala kamere telegon i onda prece u opsesiju prico sam sa slepim ljudima oni nemaju taj problem

The mere-exposure effect is a psychological phenomenon by which people tend to develop a preference for things merely because they are familiar with them. In social psychology, this effect is sometimes called the familiarity principle.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mere-exposure_effect

Kako objašnjavate ovaj fenomen?
Da li, kada, kako i zašto nam poznato vremenom postane drago i lepo?
Tako sto ono sto je poznato coveku ne bude pretece coveku,
a da se covek plasi nepoznatog.
Duboka je tema moze se o tome dosta pisati.

Ono sto je poznato coveku a sto mu je lepo, covek i zavoli i vezuje se za to.
To mu daje neki osecaj sigurnosti i pomaze mu da taj osecaj lepog ponavlja.

primetio sam da na fotografijama izgledam ružnije nego u ogledalu.
ali kada podesim mirror image opciju, tj izvršim flip rotaciju slike, odmah se prolepšam.
kako je to moguće? da lepotu određuje rotacija slike. upravo je to primer ove zakonitosti.

rađeni su eksperimenti i ljudi redom biraju svoju ogledalo sliku kao lepšu od one realne, tj kako nas svi ostali vide slike.

zastrašujuće je sve to...

navikli smo na svoj odraz u ogledalu i njega uzimamo kao realnost, iako nas svi drugi vide izokrenuto od toga. ali me čudi i fascinira kako ta navika određuje i naš doživljaj lepote. bilo nas, bilo drugih ljudi koje često gledamo.
Da nas dozivljaj lepote...

Drugaciji nam je.

Kako objasnjavas to da neki koji su jako lepi, njima ne smeta ako neko nije toliko lep
i cak vide lepotu u necemu sto nije tako lepo
Dok neki koji nisu lepi, imaju strozija merila lepote... da ne kazem da traze mene kod drugih...
Dacu odmah i odgovor, kompleksi su cudo...

Kako objasnjavas to da neki koji su jako lepi, njima ne smeta ako neko nije toliko lep
i cak vide lepotu u necemu sto nije tako lepo
Dok neki koji nisu lepi, imaju strozija merila lepote... da ne kazem da traze mene kod drugih...
Dacu odmah i odgovor, kompleksi su cudo...
pa verovatno da lepota nije svima jednako visoko pozicionirana kao vrednost

inače, istraživanja su pokazala da ljudi sebe smatraju lepšim nego što realno jesu.
takođe, uvek pre veruju da je ogledalo loše ili fotka, i da oni ne izgledaju tako, dok ako ispadnu dobri onda su uvereni da tako zaista izgledaju

ne gledas se godinu dana u ogledalo i ne fotkas i resen problem videces problem je sto se svaki dan gledamo posvuda su ogledala kamere telegon i onda prece u opsesiju prico sam sa slepim ljudima oni nemaju taj problem
da, pokušavao sam da se ne gledam jedno vreme. možda ću opet probati
dovoljno je imati samo malo parcijalno ogledalo i pogledati neki deo sebe da li je ok, ali ne celo lice ili sebe u celini

The mere-exposure effect is a psychological phenomenon by which people tend to develop a preference for things merely because they are familiar with them. In social psychology, this effect is sometimes called the familiarity principle.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mere-exposure_effect

Kako objašnjavate ovaj fenomen?
Da li, kada, kako i zašto nam poznato vremenom postane drago i lepo?
Pa objašnjavam ga 3 puta nedeljno u 20h cena prava sitnica 200din

pa verovatno da lepota nije svima jednako visoko pozicionirana kao vrednost

inače, istraživanja su pokazala da ljudi sebe smatraju lepšim nego što realno jesu.
takođe, uvek pre veruju da je ogledalo loše ili fotka, i da oni ne izgledaju tako, dok ako ispadnu dobri onda su uvereni da tako zaista izgledaju
To nije lose ali nije uvek tako.
Nekli veruju da su ruzniji nego sto jesu.
Ili da su ruzni.
To ne valja nikako.
Treba sebe voleti i svoj izgled.

nije resen prtoblem nego je pod tepihom
i posle god dana kad se pogledas umres :lol:
zaboravis na sebe sto je i cilj zena...postanes deo sveopsteg bitisanja i sahranis ego predjes u visi oblik postojanja cistu svest
nema potrebe gledati se beba proucva svoje sake iz radoznalosti jer ih prvi put vidi ako se zaboravis sa tim karakteristikama misli ti odlaze u sferu spoznaje

Back