The last show for Phil Collins and Genesis

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
93.100
https://www.thevintagenews.com/2022/03/29/genesis-phil-collins-final-show/

Sastoji se od 23 numere, a live set je uključivao Kolinsa, gitaristu Majka Raterforda
i klavijaturistu Tonija Benksa. Iz zdravstvenih razloga, Kolins je sedeo sve vreme.
Njegovu tradicionalnu ulogu na bubnjevima preuzeo je sin Nik Kolins. Bend je,
uz podršku drugih muzičara, zaključio „The Last Domino?“ Na čekanju je otkako je
Covid poremetio stvari 2021. Ipak, grupa se nije ponovo okupila na sceni od 2007,
tako da malo duže čekanje verovatno nije škodilo.

gettyimages-1385838585-93286-640x426.jpg

Phil Collins,Tony Banks, Mike Rutherford,Daryl Stuermer, and Nicholas Collins from Genesis
perform at U Arena on March 17, 2022 in Nanterre, France.

Formiran 1967. u engleskoj javnoj školi Čarterhaus, prvobitna postava je bila Benks, Raderford,
Kris Stjuart, Entoni Filips i Piter Gabrijel. Fil Kolins se pridružio kao bubnjar i prateći vokal 1970.
Stjuart i Filips su otišli, a Stiv Heket se prijavio kao gitarista iste godine.

Uspeh na listi je bio daleko od trenutnog. U početku su izdali nekoliko albuma,
ali ništa što bi zaista zaokupilo maštu javnosti. Četvrta ploča, Foxtrot (1972),
skoro je dospela do Top 10. Od praćenja Genesis Live (1973) pa nadalje,
stvari su počele da dobijaju komercijalni oblik. The Lamb Lies Down on Broadway
iz 1974. označio je poslednji snimak Pitera Gebrijela sa bendom. Collins je
preuzeo posle.

gettyimages-93328021-15794-640x456.jpg

Drummer Phil Collins, guitarist Mike Rutherford, keyboard and guitarist Tony Banks, singer Peter Gabriel, and drummer Steve Hackett of the progressive-rock group “Genesis” 1972.

Ulazeći u 1980-e, Genesis su se više identifikovali sa pauer popom nego sa svojim
prog rok počecima. Piter Gabrijel je uneo pozorišnu dimenziju u nastupe benda,
nešto što Kolins nije želeo da imitira.

U intervjuu za The Guardian o svom pristupu, on se seća da je rekao: „Vidi, mogu
da pevam pesme, ali sve ostalo će biti znak pitanja. Međutim, Kolinsova pozadina
kao glumca značila je da može da portretiše likove kao što je masni jevanđelista u
videu za „Jesus He Knows Me“ (1991). Govoreći o ovoj muzičkoj promeni u istom
delu, Benks je naveo da je Genesis „srećan što je ostao poslednji koji je ostao” od savremenika koji su zagriženi programom.

gettyimages-154072673-13385-640x434.jpg

The British bassist and guitarist Mike Rutherford, the American guitarist Daryl Stuermer, the British singer Phil Collins, the American drummer Chester Thompson and the British keyboards player Tony Banks playing at a concert. 1981.

Pored sopstvenih solo projekata, Toni Benks piše filmsku muziku od kasnih 1970-ih.
On i Raderford su radili muziku za horor film The Shout. Benks je radio na zvučnim zapisima za The Wicked Lady (1983) i Quicksilver sa Kevinom Bejkonom 1986.
Takođe je komponovao muziku za film 2010, ali je ovo odbijeno. Rutherford je
osnovao Mike and the Mechanics 1985. Njihova pesma „The Living Years“ (1988) osvojila je nagradu Ivor Novello.

Godine 2011. Kolins se povukao iz muzike. Ovo je navodno trebalo da se brine o njegovoj porodici i takođe zbog oštećenja ruku nakon iščašenja vratnih pršljenova
2007. Operacija leđa dovela ga je do toga da je koristio štap za hodanje od 2015.
Pošto nije mogao da svira bubnjeve, izgledalo je malo verovatno da će Genesis
ponovo biti zajedno. Dejli mejl piše da je grupa „dvosmisleno razmišljala o ponovnom okupljanju zbog Filovih zdravstvenih problema“.

gettyimages-109822070-21746-640x423.jpg

British rock band ‘Genesis’ members Tony Banks, (L) Phil Collins (C) and Mike Rutherford (R) pose for photographs at a hotel in central London, 07 November 2006, as they announce details of a forthcoming tour.

Piter Gabrijel je prisustvovao poslednjem koncertu. Nije učestvovao, ali ga je Collins prizvao i pozirao je za fotografije. Sa više od 100 miliona prodatih ploča, šest
albuma na vrhu top lista i 21 UK Top 40 singlova, Genesis ostavlja nasleđe na
koje se može ponositi. Sigurno nisu sve to bacili.

Kad sam bio klinac stalno sam mešao Fil Kolinsa sa Robinom Vilijamsom. Nekako su mi izgledali isto, posebno u tom spotu Jesus He Knows Me. :lol:
Ah Fil je jedinstven !

Bilo je veoma tuzno i tesko videti Kolinsa na koncertu u takvom stanju. Skoro nepokretan nakon operacije ledja, sa ostecenim nervom i sa veoma slabim sluhom, ipak je pevao pesme sa istim zarom kao i u najboljim danima Genesisa. Emotivno i fascinantno na kraju koncerta sam ustaje iz stolice i uz pomoc stapa hoda do ostalih clanova benda sa kojima se poslednji put klanja publici. A mozda je ipak trebalo biti obratno. Publika se trebala njemu klanjati. Steta sto Gabriel i Hackett nisu bili sa njima na sceni. Na ovom zadnjem koncertu, Genesis je trebao biti kompletan. U sustini, Gabriel zapravo nikada nije napustio Genesis. NIje mu publika dala da ih ostavi. Iako je Gabriel imao neverovatnu solo karijeru, zauvek je ostao Peter Gabriel iz Genesisa. Oduvek sam voleo Genesis. Najvise period do zadnjeg albuma sa Heckett-om, a "Selling England by the Pound" mi je omiljeni album. Njihova neverovatna virtuoznost na instrumentima, tekstovi koji se slobodno mogu nazvati poezijom, komplikovanost, ideje, inovativnost, unikatnost na koncertima i scenski efekti...Genesis me je jednom reciju uvek fascinirao. I nakon "Wind & Wuthering" albuma, kada su ostali trio i presli u pop muziku tokom 80-tih, pratio sam njihovu muziku. Uz njihovu muziku sam odrastao i uvek sam ih postovao, uzivao u njihovim MTV spotovima i zeljno ocekivao novu muziku. Phil Collins, iako oronulog zdravlja i u teskom stanju, odrzao je ovih nekoliko zadnjih koncerata za publiku. Iskreno zelim Kolinsu sve najbolje. Da ozdravi, da se oporavi i da uziva u njegovom zivotu. Odmor i mir u penziji. Zasluzio je to. Ostali clanovi, kao pojedinci, nas jos mogu iznenaditi nekom novom pesmom ili muzikom....i nadam se tome. Postoje neproverene informacije da Gabriel radi na novom albumu. Steve Hackett je nedavno objavio pocetak turneje u Septembru i karte su vec u prodaji. Siguran sam da ce Banks i Rutherford imati neki projekat. Ali Genesis kao grupa je defitivno spustila zavesu i zauvek ugasila svetla na bini. Institucija rock muzike i legenda koja nikada nece biti zaboravljena. Zao mi je da vise nikada nece biti nista "Genesis" novo. Ali i pored toga, hvala im sto su stvorili umetnicka dela, kreativnost iskazanu kroz muziku u kojoj smo decenijama uzivali i u kojima ce uzivati i generacije posle nas.....

Poslednja izmena:
Uh, odgledao sam poslednji koncert i baš je bilo emotivno, posebno videti Fila dok sedi...

Ovo će možda zvučati blasfemično ali uvek sam preferirao Fila umesto Gabriela. I bolji vokal i harizma i energija koju je imao na stejdžu. Čak mislim da je Fil bolje pevao i Gabrielove pesme uživo...

Evo ih uživo 1976. Bend na vrhuncu moći a Fil je tako moćno otpevao drugi deo epske Supper's Ready, da mislim da zvuči bolje od studijskog snimka:

I takođe mislim da je gubitak Hackett-a bio veći udarac po Genesis nego odlazak Gabriela. Hackett je neverovatno podcenjen gitarista.

Back