The Last Kingdom

Head First

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
133
http://www.imdb.com/title/tt4179452/?ref_=nv_sr_1
Po mom misljenju bolja od Vikinga i Game of thrones iako je tematika slicna kao u Vikinzima.
Surovo realisticna i nema toliko "epic" motiva kao u Vikinzima, ali su umesto njih prisutni fini romanticarski i psiholoski motivi.

Sin jednog od lokalnih feudalaca u Britaniji koji je nekada bio kralj postaje zarobljenik i usvojeno dete jednog vikinskog warlorda.
Nakon sto je odrastao, vikinski warlord biva ubijen u zasedi, a on nepravedno okrivljen i sada luta izmedju 2 sveta.
Vikinga i Britanaca iako pripada obojici svetova, oba sveta ga odbijaju i na kraju odabira kraljevstvo Wessex koje je poslednje kraljevstvo koje Danci/Vikinzi nisu osvojili i biva odlucujuci vojnik u borbi protiv Vikinga.

Veoma dobra i potcenjena serija... odgledao sam prvih 8 epizoda u kojima je bilo vise akcije nego u celom dosadasnjem Game of Thronesu

jedino mi se ne svidja sto je glavni junak skroz nezreo i atipican i njegov stalni sukob interesa... zeli da povrati britansku plemicku titulu i posede, a u isto vreme ne zeli da se odrekne danskog identiteta

stalno gleda samo svoj interes i vaga izmedju dve strane

jos jedna dobra serija koju bih preporucio, a koju sam otkrio u isto vreme kad i ovu je Black Sails, serija o zlatnom dobu piraterije na Karibima, za mene odlicna!

a bas sam poceo da se pitam kako nikome do sada nije palo na pamet da snimi seriju o tome

Evo jos 2 cini mi se dobre serije.

Epska fantastika i verovatno nije sladunjava kao Charmed Ones, ona Sukuba kao, Once upon a time, Supernatural i slicne. Dacu joj sansu.
http://www.imdb.com/title/tt1051220/?ref_=nv_sr_1

Ova druga je cini mi se u dark/gothic fazonu, ali nije EF vec istorijska i drama.
http://www.imdb.com/title/tt4218618/?ref_=nv_sr_1

Ova bi tema mogla da se pretvori u preporuke za EF i istorijske serije, zar ne?;)

- - - - - - - - - -

Veoma dobra i potcenjena serija... odgledao sam prvih 8 epizoda u kojima je bilo vise akcije nego u celom dosadasnjem Game of Thronesu

jedino mi se ne svidja sto je glavni junak skroz nezreo i atipican i njegov stalni sukob interesa... zeli da povrati britansku plemicku titulu i posede, a u isto vreme ne zeli da se odrekne danskog identiteta

stalno gleda samo svoj interes i vaga izmedju dve strane

jos jedna dobra serija koju bih preporucio, a koju sam otkrio u isto vreme kad i ovu je Black Sails, serija o zlatnom dobu piraterije na Karibima, za mene odlicna!

a bas sam poceo da se pitam kako nikome do sada nije palo na pamet da snimi seriju o tome

Ali taj konflikt je dragulj. A meni se posebno svidjaju romanticarsko-epski detalji, a narocito motiv nosenja odsecene glave i pokazivanje neprijatelju kao trofeja.

Uvek je odsecena glava sudbonosni momenat kada se vrsi neka prekretnica. A ima solidan broj tih "magicnih" trenutaka.

Ustvari greska. The Bastard Executioner jeste EF i jako dobra drama i zaplet price. Uloge dvostrukih spijuna ukombinovane sa EF i magijom.
http://www.imdb.com/title/tt4218618/?ref_=nv_sr_1
Ne razaznaje se bas tako lako ko je na dobroj, a ko na losoj strani. Zamenjene uloge dobrica i zloca kao u vecini popularnih shit knjiga poput "Sveta krv, sveti gral", Da Vincijev kod itd.
Ustvari to je i tematika.

Bez obzira na relativno slabiju scenografiju i kvalitet filma u odnosu na Game of Thrones mislim da je radnja i sadrzaj dosta bolji od Game of Thrones.:)

Mozda malo vise teatralnosti i bolje odradjenih spiritualnih trenutaka kao u Vikinzima bi je svrstalo u "ozbiljnije" serije, ali po meni je sama prica i radnja opet dragulj jer je bolja i od Vikinga i od Igre prestola.

- - - - - - - - - -

The Last Kingdom pak je jako dobra serija, totalno realisticna, a opet ima romanticarsko-epski duh. Po meni cista 10-tka.:D
http://www.imdb.com/title/tt4179452/?ref_=tt_rec_tt

Video sam još nekoliko epizoda. Serija je iznad proseka, likovi su dobro urađeni i skoro svako bitan ima određenu dubinu. Istorijski možda ne sasvim tačno ali je zadovoljavajuće. Nema bespotrebnog nasilja samo radi nasilja kao u nekim drugim serijama.

Video sam još nekoliko epizoda. Serija je iznad proseka, likovi su dobro urađeni i skoro svako bitan ima određenu dubinu. Istorijski možda ne sasvim tačno ali je zadovoljavajuće. Nema bespotrebnog nasilja samo radi nasilja kao u nekim drugim serijama.

Da, full realistično u svakom segmentu, a opet prepuna romantičarsko-epskih momenata.
"Kralj" Ubba je priprosta neinteligentna sirovina koju Vikinzi prate, jer je sirovina i plus vodi "proroka" sa sobom koji je takođe teška budaletina, ali je realno stanje bilo upravo onakvo verujem.

Da, full realistično u svakom segmentu, a opet prepuna romantičarsko-epskih momenata.
"Kralj" Ubba je priprosta neinteligentna sirovina koju Vikinzi prate, jer je sirovina i plus vodi "proroka" sa sobom koji je takođe teška budaletina, ali je realno stanje bilo upravo onakvo verujem.

Naravno da je bilo tako, ni danas nije ništa bolje.
Imam sumnje u vezi sedeće sezone jer se plašim da je priča iscrpljena.

Naravno da je bilo tako, ni danas nije ništa bolje.
Imam sumnje u vezi sedeće sezone jer se plašim da je priča iscrpljena.

Moguce, ali tu je pitanje osvete poocima, oslobodjenja one crvenokose sestre, pitanje njegovog nasledja, potencijalna borba za vlast nakon smrti kralja Ubba, odnos sa bivsom devojkom...
Dodaj tu i rat u Northumbria ili Mercia kraljevstvima..., mesanje Wessex-a, spijuniranje... Moze da bude nesto...

Ipak moram pomenuti smešne kostime Danaca. Ono krzno je pomalo preterano... valjda su imali potrebu da ih prikažu drugačije.

Ovo bi bio mnogo realniji prikaz:

Vikings_Amazing_Facts_1.jpg

S obzirom na klimu u Danskoj i Skandinaviji uopste ne verujem da su igde isli bez krzna, zar ne?
Mada onako kitnjasti detalji su mozda preterani, ali opet mogu biti deo kulture, prisutne narocito kod "poglavica". Nije nemoguce.

5360.jpg

2821b86dfb69d974bf151a35ea822b03.jpg

We-Love-TV.jpg

the-last-kingdom.jpg

http://sciencenordic.com/what-vikings-really-looked
Men’s clothing
The men wore the same materials as the women. The inner layer usually consisted of a linen kirtle – a long shirt which the men pulled over their heads. On the outside, the typical Viking man wore a woollen coat.

Like today’s men, Viking men wore trousers. These could be either short or long, and they were usually sewn in the style of pantaloons. These trousers only reached down to the men’s knees.

Men usually wore a hat whereas women could choose between a small hat and a scarf.

Vikings knew of colours and luxury
Scientists know that the Vikings liked colours.

"Blue and red were popular colours throughout the Viking Age. In general, they all wore colourful clothes with patterns and sewn-on ribbons," says Mannering, adding that archaeologists have come across examples of colours covering the entire colour palette.

The Vikings have also known about luxuries such as silk and sewn-on ribbons with silver and golden threads. But only a few members of the elite have been able to wear these exclusive fabrics, which were imported from around the world.

MYTH 1: Vikings were dirty and unkempt
Unwashed, rough warriors with froth hanging out of the corners of the mouth. Popular culture portrays the Viking as a somewhat filthy person.

But that’s unlikely to be true:

Historians also use the famous Bayeux Tapestry as a source when trying to determine what the Vikings looked like. The tapestry depicts the Battle of Hastings in 1066.
“Several archaeological finds have revealed tweezers, combs, nail cleaners, ear cleaners and toothpicks from the Viking Age," says Louise Kæmpe Henriksen, a curator at the Viking Ship Museum in Roskilde.

The finds suggest that cleanliness meant a lot to the Vikings. Written sources from medieval England also back up this view. In his chronicle from 1220 – a couple of centuries after the Vikings had ravaged England – John of Wallingford described the Vikings as well-groomed heartbreakers:

”They had also conquered, or planned to conquer, all the country’s best cities and caused many hardships for the country’s original citizens, for they were – according to their country’s customs – in the habit of combing their hair every day, to bathe every Saturday, to change their clothes frequently and to draw attention to themselves by means of many such frivolous whims. In this way, they sieged the married women’s virtue and persuaded the daughters of even noble men to become their mistresses,” wrote Wallingford.

There are, however, sources that paint a contrasting picture:

“The Arab ambassador IBN Fadlan, who met a group of Vikings on the Volga, described them as the filthiest of Allah’s creatures,” says Henriksen.

“But the Arabs were Muslims and came from a culture where people were supposed to bathe before each of their five daily prayers, whereas the Vikings may only have bathed once a week.”

Vikings with neat beards and reverse mullets
It wasn’t enough just to be clean. The hair also had to be styled right.

The Vikings typically lived to be around 40-50 years old. But there are also examples of upper class Vikings who lived longer – for instance Harald Fairhair, who was King of Norway for more than 60 years. (Picture of King Harald from the 14th century Icelandic manuscript Flateyjarbók.)
“From picture sources we know that the Vikings had well-groomed beards and hair. The men had long fringes and short hair on the back of the head," she says, adding that the beard could be short or long, but it was always well-groomed. Further down on the neck, the skin was shaved.

Two sources support this view:

One is a three-dimensional carved male head on a wagon in the Oseberg ship burial mound in Norway. The man’s hair is well groomed and he has an elegant long moustache and a chin beard that reaches up to his moustache, but apparently not out to the cheeks.

The second source is an anonymous Old English letter in which a man admonishes his brother to follow the Anglo-Saxon practice and not give in to ‘Danish fashion with a shaved neck and blinded eyes’. Blinded eyes probably meant a long fringe.

The women’s hair was usually long. It was probably tied into a knot on the back of the head, and the knot may have been decorated with coloured tape, which was braided into the hair. The women also wore a bonnet or a scarf around their heads.

Ovaj tekst upravo potvrđuje ovo što sam napisao :)
Wool je vuna a ne krzno. Oni su uglavnom nosili platno što u tom tekstu i piše. Čak su do te mere terali modu da je kolonija na Grenlandu izumrla jer nisu imali dovoljno tople odeće.

Back