Obisao sam Tajland u toku septembra 2009.
Odmah da kazem da za Tajland uopste nije potrebna turisticka agencija jer se prevoz i smestaj placaju online, a sve lokalne ture su dostupne u svakom hotelu, a u Bangkoku sedite u jeftin taxi pa sami na tenane svuda gde zelite.
Sto se tice kupovine nekretnina, one najlepse uz samu plazu se mogu kupiti za oko 1000€ po kvadratu, na ostrvu Ko Pangan.
Stranci ne mogu biti vlasnici nekretnina u Tajlandu vec zakupci na 99 godina, sa pravom nasledstva.
Najjaftinija avio karta iz Evrope je preko Qatar airways-a i ja sam je platio ukupno 400€ sa sve taksama, ali u za Tajland najnizoj sezoni - septembar. Sledece po ceni bi bile Egyptair, Malaysia, Air India itd. Uostalom tu je jatcost.com komparator pa proverite sami.
Za hotelski smestaj idite na agoda.com koja je i do 30% jeftinija nego da direktno platite u hotelu.
Bangkok je ogromna metropola koja neverovatno podseca na Sim City i definitivno treba uzivati u voznji barkama po kanalima, plovecoj pijaci (za koju valja ustati u sedam), Kraljevskoj palati, Parlamentu, Temple of Reclining Budha and the Dawn temple. Obidjite i staru prestonicu Ayutthaya (krenite sami busom, a vratite se brodom) i China town.
Ukoliko volite visoko komercikalozovana letovalista prepuna ljudi, guzve i buke onda su Pataja, Puket i Samui za Vas.
S druge strane, ukoliko volite tradicionalne gradove sa opustenom atmosferom, onda su tu Chiang Rai i Chiang Mai. Do oba se stize sjajnim avio kompanijama Thai ili Bangko AIrways za po oko 900THB (1EUR=48THB) u jednom pravcu. Kad ste vec u Chiang Maiu, idite na jahanje slonova blizu dzungle, gledajte ih kako slikaju, idite na splavarenje, uzivajte u miru hrama Doi Sutep....
Ukoliko volite mirne plaze, beli pesak i kokosove palme (ne sedite ispod njih), idite na "James Bond island" - Phi Phi (prekoputa grada Krabi) Phangan (10 minuta od Samuia) i Tao ostrva (1 sat od samuia) gde cete uzivati u prelepim plazama, ronjenju i voznji motora po ostrvima za samo 3€ dnevno.
Na svakom izletu brodicima Vam daju i maske i cevke za ronjenje pa cete se naci okruzeni stotinama ludih ribica svih boja i velicina. Ponesite podvodni aparat!
Idite na Lomprayah.com za kupovinu karata brzim brodovima od/do Samuia u koje je uracunat i prevoz od/do aerodroma.
Ljudi su neverovatno ljubazni, finih manira i zele da pomognu. Nije dzabe da se Tajland zove The Land of Smiles.To je jedan religiozan narod koji postuje i ceni druge i drugacije.
Obozavaju svog kralja (a imaju i zasto) i svako blacenje kralja je kaznjivo.
Tajland je razvijena zemlja i osecao sam se bezbednije, mirnije i opustenije nego u Beogradu npr.
Savet: ponesite apsolutni minimum garderobe jer se mogu pazariti neverovatno jeftine ultra tanke muske i zenske pamucne kosulje, tzv "fishing trousers", apa-trapa opustene one-size bermude na sklapanje, ranorazne majice i gomila lepih suvenira koji nisu kitch.
Apoteka, 7-11 supermarketa i ATM masina ima na svakom cosku.
Kupite tzv 1-2-Call prepaid karticu za mobilni.
Sezona komaraca je u junu, julu i avgustu. Ne bacajte pare ni na Autan kod nas jer prodaju delotvoran repelent od limunove trave.
Uzivajte u sjajnoj i svezoj hrani (u restoranima i hotelima-bungalovima), jeftnoj i sjajnoj masazi (3€ za jedan sat!), tretmanu lica i tela za smesne pare, pored plaze, pod bambusovim krovom.
ako moze mala pomoc, planiram u 9 ili 10 mjesecu sa muzom da idem na Tajland, pa me interesuje odakle krenuti, tj kojim redoslijedom i sta obavezno obici na Tajlandu, s obzirom da bi imali svega 10-15 dana godisnjeg?