TEZNJA KA SAVRSENSTVU

Vladan Desnica u jednom svom eseju rekao je kako ljudi u stvaranju, i u umovanju treba da imaju vanaserijske uzore i ideje jer jedino usmereni na previsoko uspevaju da ubodu pristojnu tačku uspeha i ostvarenja.

Nisam sigurna da li treba verovti Desnici, tj.slušati ga, ali sama veoma često imam određeni cilj koji svojim ambicijama vođena želim da dosegnem. I kad dosegnem niže, vrlo je srodno prvociljanom, tako da ne budem očajna i ogorčena.

Perfekcionizam davno sam shvatila kao stvar kojom se ne treba hvaliti, već ga vidim kao način samouništenja vlastitim večitim nezadovoljstvom.

Težim ka tome.
Nemoguće je dostići savršenstvo
ali svi trena da se trudimo da uradino najbolje
što možemo to što radimo,
bilo na profesionalnom ili na ličnom planu,
Za mene je normalno da svako u svojoj struci teži
da bude najbolji.

Inače sam čitav radni vek proveo kao programer,
u raznim firmama - banke, uprave, vojska
i medju nama programerima je uvek bila kokurencija,
ali ona zdravam najzdravija . ko će bolje da uradi.
Pravilo - ako se nekome nadje greška plaće piće za sve.

Odakle dolazi težnja za višom vrednošću ili savršenstvom?Alfred Adler kaže da je ona urođena; da je deo života; u stvari, da je ona sam život. Od rođenja do smrti težnja za savršenstvom nosi čoveka iz jedne faze razvitka u drugu, višu. To je svemoćno dinamičko načelo. Ne postoje nikakvi posebni nagoni, jer svaki nagon dobija svoju snagu od težnje ka upotpunjenju. Adler prihvata da se težnja za višom vrednosti može ispoljavati na hiljadu različitih načina, i da svaka osoba ima svoj način na koji dostiže ili samo pokušava da dostigne savršenstvo. Neurotična osoba, na primer, teži samopotvrđivanju, moći i veličanju same sebe, drugim riječima – teži egoističkim ili sebičnim ciljevima, dok normalna osoba teži ka ciljevima koji su prvenstveno društvene prirode.
Ako niste neuroticni :) a tezite ka savrsenstvu, na koji nacin vi ostvarujete svoj cilj - BITI SAVRSEN ? :)
Normalno je teziti ka savrsenstvu to znaci razvoj coveka...
Biti bolji...
To nije neuroza... bas naprotiv ljudi koji se ne razvijaju zaglave se u neurozama.

Svaki normalan covek zeli da tezi ka savrsenstvu jer savrsenstvo je prirodno stanje coveka.

Takodje tu moze covek zalutati pa se ostvariti u necemu sto nije sustinski bitno za svrhu zivota...

Ja ostvarujem svoj cilj radom na sebi svojoj licnosti, svesnosti ljubavi vrlinama.

Razvijanjem sebe kao umetnickog i duhovnog bica.

Radom na svojoj duhovnosti osobinama i razvitku svoje artisticke sustine.

To je put kojim nameravam da dosegnem vecnost.

Perfekcionizam je ok dok covek ne odlepi zbog istog jer nista na svetu nije niti moze da bude savrseno... Dovoljno je dati sve od sebe, ionako se vise od toga ne moze... Moj licni cilj je vise vezan za pomoc ljudima, pa kakvu god. Verujem u sebe i jednog dana, sigurna sam, bicu u mogucnosti da pomognem bar nekome jer mi previse smeta stanje u drustvu i to gde idemo... Neko mora da dovede drustvo u red, pa posto svi tako misle, eto ja sam bolje razmislila i shvatila da sam i ja taj "neko". Svi smo mi taj "neko" samo sto bezimo od toga cesto i cekamo nekog drugog da bude taj "neko"...

Odakle dolazi težnja za višom vrednošću ili savršenstvom?Alfred Adler kaže da je ona urođena; da je deo života; u stvari, da je ona sam život. Od rođenja do smrti težnja za savršenstvom nosi čoveka iz jedne faze razvitka u drugu, višu. To je svemoćno dinamičko načelo. Ne postoje nikakvi posebni nagoni, jer svaki nagon dobija svoju snagu od težnje ka upotpunjenju. Adler prihvata da se težnja za višom vrednosti može ispoljavati na hiljadu različitih načina, i da svaka osoba ima svoj način na koji dostiže ili samo pokušava da dostigne savršenstvo. Neurotična osoba, na primer, teži samopotvrđivanju, moći i veličanju same sebe, drugim riječima – teži egoističkim ili sebičnim ciljevima, dok normalna osoba teži ka ciljevima koji su prvenstveno društvene prirode.
Ako niste neuroticni :) a tezite ka savrsenstvu, na koji nacin vi ostvarujete svoj cilj - BITI SAVRSEN ? :)

ma da.
psiholozi i za Picassa kazu da je bio psihotican, pa sta? Svako od njih tako lepo "normalnih" vrlo rado bi bio Picasso, no ne moze.
Malo su bzv. sve te forme u koje se ukalupljujemo.
Svi su ljudi na planeti u dovoljnoj meri bolesni da vise ne pozele;
niko nije opet toliko bolestan da jos bolesniji postati ne moze;
bitno je ne biti i klinicki bolestan;
a i ako jesi klinicki bolestan(sa dijagnozom), nije ni tu smak sveta, zar ne?

najgore od svega je gledati coveka kroz prizmu njegovih dijagnoza i smetnji.
medicina danas ima nov kurs, resursno orijentirana praksa

http://www.workingtorecovery.co.uk/wp-content/uploads/2012/09/Prof-Michela-Amering.pdf

kakve veze ima sto je neko neurotican?
srecan mu put u napredovanju, on sam najbolje zna gde je njegov put. Put napredovanja je i put izlecenja!

ma da.
psiholozi i za Picassa kazu da je bio psihotican, pa sta? Svako od njih tako lepo "normalnih" vrlo rado bi bio Picasso, no ne moze.
Malo su bzv. sve te forme u koje se ukalupljujemo.
Svi su ljudi na planeti u dovoljnoj meri bolesni da vise ne pozele;
niko nije opet toliko bolestan da jos bolesniji postati ne moze;
bitno je ne biti i klinicki bolestan;
a i ako jesi klinicki bolestan(sa dijagnozom), nije ni tu smak sveta, zar ne?

najgore od svega je gledati coveka kroz prizmu njegovih dijagnoza i smetnji.
medicina danas ima nov kurs, resursno orijentirana praksa

http://www.workingtorecovery.co.uk/wp-content/uploads/2012/09/Prof-Michela-Amering.pdf

kakve veze ima sto je neko neurotican?
srecan mu put u napredovanju, on sam najbolje zna gde je njegov put. Put napredovanja je i put izlecenja!
Tako je ... Put napredovanja je i put izlecenja!
Sto se covek vise razvija duhovno zdraviji je i psihicki...
( osim sto je nemoguce pomoci onima sa klinicki bolesnom psihom,
kada covek mora da bude na lekovima da bi normalno razmisljao,
ali se i u teskim slucajevima moze pobolsati psihicko zdravlje )

Jedan psiholog je poistivetio duhovnu bolest sa psihickom i to ima smisla...
Zato treba raditi na svojoj licnosti na vrlinama svesnosti i ljubavi
i tako osoba postaje zdrava....

Ne težim...sve je opuštenije kad izbaciš tu stavku da budeš savršen...težak je to i nedostižan ideal...što više opušteno i da se osećaš dobro u sopstvenoj koži...to je najbliži mogući ideal negde za mene...

...a to za neurotike...pa dok se tako ponašaš da udovoljiš drugima...nikako ne ide...samo frustracija što drugi ne uviđaju tvoj trud i zalaganje...i negde ostaneš frustiran i na kraju mrziš i njih i sam sebe, što si uopšte tako nešto i pokušao z:mrgreen:

Back