Testovi radni, psiho, sposobnosti za srbe

Umri_muski

Legenda
Poruka
68.753
Tema bi nekima izgledala blesava, pa odakle uce nasi psiholozi i HR strucnjaci nego iz istih knjiga kao i stranci sa zapada...
Medjutim, radio sam jedno 20tak nasih testova sto onih koji otkrivaju sklonosti , sto onih koji otkrivaju sposobnosti, po raznim shemama i strukturama, bilo one koji vam ceprkaju da li ste rob ili ste zaeban tip koji moze da ubedi ostale da je belo crno...

I u svakom testu dok sam ga radio sam se osecao kao ludak...
Osim u jednom koji je testirao sposobnosti i afinitete, jer je imao pitanja konkretne prirode, odnos prema znanju, prema konkretnim predmetima i konkretnim ljudskim situacijama.
I tu me analizatorka oborila, recima, vi sve mozete da radite, sposobni ste nevidjeno , niko jos nije pokazao ovoliko razumevanja i kreativnog znanja, ali previse ste humani i izlazite u susret...

Sve ostale testove dok sam resavao sam se osecao kao ludak.
Zasto?
Zato sto postave pitanje koje kad odgovoris, tacno znas da ako si glup kao noc taj odgovor znaci suprotno od onoga kakav si ti , tj kakav sam ja..
I naravno u skoro svakom testu se jave kontrolna pitanja da vide da li si sebi jasan ili da li lazes...
I na zalost, na srpskom jeziku sva ta pitanja su bila isto sto i osnovna pitanja, tj nema sanse da ikome, pa i meni bude jasno kakav sam tacno ako odgovorim na 3 pitanje sa da a na 4 sa ne, a oba su deo slicne licnosti..

Onda sam radio neke testove zapadnih kompanija, mahom iz EU i tu je bilo dosta slicnih stvari, pa sam vec digao ruke u fazonu nesto kao sto gledate oglase gde traze ljude sa iskustvom od 5 godina a u Srbiji taj posao radi najvise 20 ljudi.
I onda naletim na USA firmu koja se bavi head hunterima i prekvalifikacijom i procenom a i ponudom znaci sve ali ne kao potpuni paket nego asistencija i ako njima treba onda i ponuda...
Zato neke stvari rade besplatno , a neke po realizaciji..

I imaju razne testove, sto kratke sto duge, sto besplatne sto placene i rekoh daj da uzmem jedan da uradim..

Sok...
Prvo ista ona pitanja kao na domacim testovima i EU testovima...
Dobro, nista novo.
Ali onda u drugom talasu nisu to varijacije provere, nego malo drugacije koncipirano ispitivanje..
U trecem talasu kombinacija sta vas vise zadovoljava i cemu ste vise skloni da uradite...
I vidim ja da ovo vec otvara vrata da neko ko se udubi moze da provali tacno da li je onaj ko radi test bazican i 2 i 2 su 4 ili neko ko je varijacija koja pokriva malo vise mogucnosti..

Uglavnom , bar se nisam osecao kao ludak dok sam radio test, znaci jeste mi bilo malo upitno da li ce biti dobro ili pogresno uzeto ono sto sam odgovorio, ali bar si imao mogucnosti da napises varijante..

I na kraju stize analiza testa, jeste da se moze primeniti cigansko gatanje, tj iz popunjenog mozes napraviti profil koji osoba zeli da cuje za sebe, ali nije bilo pitanja bukvalno tih niti o tome sto je na kraju bio zakljucak na 2 strane.

Jeste mi malo bili nezgodno email i te stvari da dajem, ali to je standardna procedura..
Stize mi mail sa ponudom da razgovaram sa jednom EU firmom u vezi posla i sposobnosti koje imam...

Ono sto je tema je ono sto mi je rekla HR profesorka sa fakulteta BU, a to je, svaki konkurs je traganje za prosecnim radnikom prosecnih sposobnosti sa prosecnim ocekivanjima u okruzenju...
Ako pokusavas na testovima da odgovaras iskreno , tvoje shvatanje koje nije prosecno bukvalno ce stvoriti pogresan utisak i procenu tebe, ali ispravnu procenu pogodnosti tebe kao radnika za tu radnu poziciju.

Ono sto kukaju masovno poslodavci u Srbiji je da ne mogu da nadju radnu snagu koja je dobra, a nude dobre pare...
Bili ste svedoci i na forumu nekoliko njih je kukalo u temama da je pokusavalo da nadje i oglasavanjem i preko SIZa ili kako se vec zove..

Medjutim i ti poslodavci i oni koji su kandidati su u zabludi jer oni koji traze nestandardne radnike ili nude takvog, moraju imati drugacije testove ili bar nacine trazenja...i tako stizemo do termina ZAVERA.
HR rade selekciju i tu ne grese....nepogresivo omocuju one srbe koji su daj ne beri brigu u javnosti, a joj da se ne obrukam ili joj sta da radim, moram da slusam sefove i ostanem posle posla...
Razmislite , od takvih uplasenih za posao kod sefa sutra se dobija glasac koji je uplasen za posao i glasa za poziciju , uvek za poziciju.
Neko je rekao zaposli falicnog, u smislu gej, neradnik, glupan, neko ko ima neku tajnu koju ti znas i resio si problem sa radnikom , imas poverenika...

Ali na zalost testovi koje srbi resavaju su nit ovamo nit onamo..
Znaci kao da su prepisani sa zapada, npr taj da li kod privatnika radis prirucno resenje ima smisla u svedskoj gde privatnik ima zaposlenog za taj problem ili firmu koja to resava, pa cak i kad si kompjuteras a desi se kvar , tvoje je samo da alarmiras i determinises problem, a ni dijagnostika ni popravka nisu tvoji...i onda tvoje prirucno nije zahtevano nego konkurentno resenje.
Ja a i jos neki sa foruma vise ne verujemo u dicne napise da fale kamiondzije i programeri i lekari...Mozda fale kamionima, kompjuterima i bolesnicima, ali ne i onima koji daju te poslove, jer u praksi ispada da mogu oni bez radnika ako nije onakav kakav njima treba...
HR nije skracenica za Hrvatsku...

Back