Testament

Metla na vestici

Zaslužan član
VIP
Poruka
120.996
evo jedne prijatne teme za razmisljanje :mrgreen:

elem sta je to u ljudima pa se izbece i krenu da redjaju :pop:
pu-pu-1.gif
na pomen reci testament :huh:

ja na to gledam kao na nesto odgovorno sto treba svako da uradi da bi obezbedio svoje bliznje u slucaju da mu se desi nesto

jel to samo u srba ta sujevernost i tripovi tipa "taman posla za zivota da planiram smrt"

sta mislite uopsteno o celoj toj prici pravljenje testamenta?

ps: ne bacajte me na drugi pdf interesuju me misljenja ljudi odavde

Poslednja izmena:

pu-pu-1.gif

ja na to gledam kao na nesto odgovorno sto treba svako da uradi da bi obezbedio svoje bliznje u slucaju da mu se desi nesto

jel to samo u srba ta sujevernost i tripovi tipa "taman posla za zivota da planiram smrt"

odlicna ideja

Znam za dosta imanja koja su propala ili na kraju pripala opstini ili su ih drugi koristili, ili se rodbina otudjila, zavadila...upravo jer nije bilo dogovora/testamenta, pa sudovi i ...
To bi trebalo da spada pod nesto sasvim normalno. Deo kulture zivota...
Ali, kod nas se zbog medja najcesce glava gubi...prava je retkost da neko ima sve papirno cisto, posebno ako je u pitanju zemlja, kuca...

Znam za dosta imanja koja su propala ili na kraju pripala opstini ili su ih drugi koristili, ili se rodbina otudjila, zavadila...upravo jer nije bilo dogovora/testamenta, pa sudovi i ...
To bi trebalo da spada pod nesto sasvim normalno. Deo kulture zivota...
Ali, kod nas se zbog medja najcesce glava gubi...prava je retkost da neko ima sve papirno cisto, posebno ako je u pitanju zemlja, kuca...

ja imam neku zemlju koja se vodi na neku babu od pre 100 godina, kontam da kad bi probao da prenesem na mene da bi se odjednom stvorilo neki 200-300 najblizih rodjaka da trazi svoj deo :lol:

si luda pa one se mnoze na stotine hiljada, pa dok ti pandrkens i testament se otvori nece se znati ko je cije dete :zcepanje: "dzaba si krecila"
pardon kreativna :zkez:

ma pogresan ti ugao gledanja :lol:

kad pandrknem nece niko od njih znati ko mi je potomak bas zbog tog besomucnog razmnozavanja :P

- - - - - - - - - -

ja imam neku zemlju koja se vodi na neku babu od pre 100 godina, kontam da kad bi probao da prenesem na mene da bi se odjednom stvorilo neki 200-300 najblizih rodjaka da trazi svoj deo :lol:

srpska posla :rotf:

pu-pu-1.gif

grobno mesto ne moram da kupujem posto imam porodican grob
a ima mesta i za mene

sad vise nemam ni auto na svoje ime pa nemam kome sta da prepisem
ali hocu sigurno u jednom trenutku kada za to dodje vreme, msm kad nasledim sta imam da nasledim

Pa, tako to ide...ja dugo nisam imala pojma sta moji imaju, dosta toga su se i odrekli...ali, kad sam cula da smo imali pravo na nekretninu na moru i ovi s eodreknu u korist neke selendre, kao lakse tako, i evo, i dan danas se vodi spor i oko te selendre...odjednom neki rodjaci, a i ovi, u ciju korist smo s emi odrekli-predomislili se, a neki, pametni, dok se vode sporovi, koriste kao svoje... :lol:
Ili kad je u pitanju porodicna kuca, pa se nikad ne prenese vlasnistvo...kao racuna se, nasledsvo po muskoj liniji, cvrc, kad dodje do razvoda ili smrti roditelja...
Ma, ima svega...nasa posla. Koliko je samo sistema vodjenjo, nacionalizacija, cuda...

pu-pu-1.gif

A sta ako je jedno imanje, ili jedna kuca.... A osoba ima 4 dece, na pr. ?

Pa generalno, da su svi ljudi na svetu normalni, nista od prava ne bi bilo potrebno. Sto se tice testamenta, on sluzi da se zaobilaze nasledni redovi, ali ne mozes sve da zaobidjes, jer postoji zakonom propisan obavezni deo koji prvi nasledni red mora da nasledi. Ugovor o dozivotnom izdrzavanju je mnogo bolja fora da sigurno dobijes stan:per:

- - - - - - - - - -

pu-pu-1.gif

Ja licno mislim da je to retardirano. Ali, posto zivimo u svetu retardiranih ljudi, potrebno je da se ponekad i mi retardirano ponasamo.

Postoji fora da roditelj nece za svog zivota da napise testament...
jer se cesto jedno dete vise staralo o njemu, a drugo manje....
a kako ce da ostavi vise jednom nego drugom detetu?

Ili, jedno dete je vise steklo u zivotu, drugo manje... pa sta sad tu da radi?

Ovaj sto ima manje ce reci - pa meni je potrebnije nego njemu... on vec ima dosta.
A ovaj drugi ce ocekivati svoj deo nasledstva koje mu pripada :mrgreen:

I roditelj tu nece da zauzima strane i da se zamera sa decom, vec kaze: "Ja kad umrem, radite sta hocete."

Pa ako se ne dogovore, onda svako od te 4 dece ima pravo na idealnu cetvrtinu te kuce. Plus ako ima zenu, onda na idealnu petinu. Nema prava da celu kucu testamentom ostavi nekoj osmoj osobi, ako tipa ima samo tu kucu u vlasnistvu.

mislis sta da stavi u testament? ili kako se deli bez testamenta?

- - - - - - - - - -

Pa generalno, da su svi ljudi na svetu normalni, nista od prava ne bi bilo potrebno. Sto se tice testamenta, on sluzi da se zaobilaze nasledni redovi, ali ne mozes sve da zaobidjes, jer postoji zakonom propisan obavezni deo koji prvi nasledni red mora da nasledi. Ugovor o dozivotnom izdrzavanju je mnogo bolja fora da sigurno dobijes stan:per:

- - - - - - - - - -

Ja licno mislim da je to retardirano. Ali, posto zivimo u svetu retardiranih ljudi, potrebno je da se ponekad i mi retardirano ponasamo.

sto ti je retardirano?
dobro zaobilazenje naslednih redova i nuzni deo su sad dublja prica koja moze i ne mora da se potegne, ali radi se testament iz vise razloga ne mora samo da bude zaobilazenje nekoga

- - - - - - - - - -

Postoji fora da roditelj nece za svog zivota da napise testament...
jer se cesto jedno dete vise staralo o njemu, a drugo manje....
a kako ce da ostavi vise jednom nego drugom detetu?

Ili, jedno dete je vise steklo u zivotu, drugo manje... pa sta sad tu da radi?

Ovaj sto ima manje ce reci - pa meni je potrebnije nego njemu... on vec ima dosta.
A ovaj drugi ce ocekivati svoj deo nasledstva koje mu pripada :mrgreen:

I roditelj tu nece da zauzima strane i da se zamera sa decom, vec kaze: "Ja kad umrem, radite sta hocete."

ako je dete vodilo racuna o roditljeima ima apsolutno vise prava od brata/sestre koje nije, kaze poravo kaze moral kaze i testament/ugovor o dozivotnom, pa ostali nek se cesu, jer sve se to dokaze
sve po zasluzi

Back