TESTAMENT

• Začetnik teme Začetnik teme Ac1D
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Glava treća
NASLEĐIVANJE NA OSNOVU ZAVEŠTANJA (TESTAMENTA, POSLEDNJE VOLJE)
I. ZAVEŠTANJE
Pojam zaveštanja

Član 78. [primeri]
Zaveštanje je jednostrana, lična i uvek opoziva izjava volje za to sposobnog lica kojom ono raspoređuje svoju imovinu za slučaj smrti, u zakonom određenom obliku.

Zaveštajna (testamentalna) sposobnost

Član 79. [primeri]
Zaveštanje može sačiniti lice koje je navršilo petnaest godina života i sposobno je za rasuđivanje.

Gubitak sposobnosti za rasuđivanje posle sačinjenog zaveštanja

Član 80.
Gubitak sposobnosti za rasuđivanje posle sačinjenog zaveštanja ne utiče na njegovu punovažnost.
Izuzetno, kad se bitno izmene prilike koje su u vreme zaveštanja bile zaveštaočeva odlučujuća pobuda, sud može, na zahtev zainteresovanog lica, staviti van snage pojedine odredbe zaveštanja ili celo zaveštanje ako zaveštalac to nije mogao učiniti zbog gubitka sposobnosti za rasuđivanje.
Zahtev se može postaviti u roku od tri godine od dana proglašenja zaveštanja.

Volja za sačinjavanje zaveštanja

Član 81.
Zaveštaočeva volja za sačinjavanje zaveštanja mora biti ozbiljna, stvarna i slobodna.

Namera za sačinjavanje zaveštanja

Član 82. [primeri]
Zaveštaočeva namera za sačinjavanje zaveštanja mora biti određena i bezuslovna.

Oblik zaveštanja

Član 83. [primeri]
Zaveštanje mora biti sačinjeno u obliku i pod uslovima određenim zakonom.

II. OBLICI ZAVEŠTANJA
1. Vrste oblika
a) Svojeručno zaveštanje

Član 84. [primeri]
Zaveštalac koji zna da čita i piše može zaveštanje sačiniti tako što će ga svojom rukom napisati i potpisati.
Za punovažnost svojeručnog zaveštanja nije nužno da se u njemu naznači datum kada je sačinjeno, ali je to poželjno.

b) Pismeno zaveštanje pred svedocima

Član 85. [primeri]
Zaveštalac koji zna da čita i piše može zaveštanje sačiniti tako što će pred dva svedoka izjaviti da je već sačinjeno pismeno pročitao, da je to njegova poslednja volja i potom se na pismenu svojeručno potpisati.
Svedoci se istovremeno potpisuju na samom zaveštanju, a poželjno je da se naznači njihovo svojstvo svedoka.

v) Sudsko zaveštanje
Sačinjavanje sudskog zaveštanja

Član 86. [primeri]
Sudsko zaveštanje sačinjava se po pravilima koja važe za sastavljanje isprava ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Sudsko zaveštanje ako je zaveštalac u stanju da ga pročita

Član 87.
Zaveštanje može po kazivanju zaveštaoca sačiniti sudija, pošto prethodno utvrdi zaveštaočev identitet.
Pošto zaveštalac takvo zaveštanje pročita i potpiše, sudija na samom zaveštanju potvrđuje da ga je zaveštalac u njegovom prisustvu pročitao i potpisao.

Sudsko zaveštanje ako zaveštalac nije u stanju da ga pročita

Član 88.
Kad zaveštalac nije u stanju da pročita zaveštanje koje mu je sačinio sudija, ovaj ga zaveštaocu čita u prisustvu dva svedoka, pa onda zaveštalac u prisustvu istih svedoka izjavljuje da je to njegovo zaveštanje i potom zaveštanje potpisuje ili stavlja na njega svoj rukoznak.
Svedoci se istovremeno potpisuju na samom zaveštanju.
Sudija je dužan na samom zaveštanju potvrditi da su sve ove radnje učinjene.

Ako je zaveštanje sačinjeno u drugom sudu

Član 89.
Kad je zaveštanje sačinjeno u sudu na čijem području zaveštalac nema prebivalište, sud je dužan o tome odmah izvestiti sud na čijem području zaveštalac ima prebivalište.

Predavanje zaveštanja sudu

Član 90. [primeri]
Zaveštalac može svojeručno zaveštanje, pismeno zaveštanje pred svedocima i sudsko zaveštanje poveriti na čuvanje nadležnom sudu u otvorenom ili zatvorenom omotu.
Sud će o prijemu zaveštanja sačiniti zapisnik i zaveštanje staviti u zaseban omot koji će se zapečatiti i čuvati u sudu.

g) Konzularno zaveštanje

Član 91.
Zaveštaocu može u inostranstvu zaveštanje sačiniti konzularni predstavnik ili diplomatski predstavnik Savezne Republike Jugoslavije koji obavlja konzularne poslove, po pravilima koja važe za sastavljanje sudskog zaveštanja.

Da li neko moze da mi kaze koliko kosta sastavljanje sudskog testamenta i kako to funkcionise? Hvala.
a pogledaj i ovde ima li objasnjenja,ako nema,pitaj ovde http://forum.mojepravo.net/viewforum.php?f=142&sid=63b68d8cebf322e7c5f116678422c677

ako tebi neko zeli da ostavi nesto u nasledje,bolje da izaberete neki,za tebe,sigurniji nacin...testament je prilicno rusljiv:roll:

Predlazem ugovor o dozivotnom izdrzavanju(najsigurnije obezbedjenje-vrlo tesko rusljivo) ili sporazumnu raspodelu imovine za zivota ostavioca ako su svi naslednici saglasni.
nisam pravnik,ali ovu temu poznajem besprekorno.u pravu si Miroslave.Ugovor bi bio najsigurnije resenje.

@Ac1D ako se odlucis za tu opciju,a advokatske usluge su ti skupe,javi mi se na pp da se dogovorimo,ja cu ti to zavrsiti :zper:

kad smo vec kod teme,svima kojima su potrebni saveti oko ove teme `ugovor o dozivotnom izdrzavanju`,sastavljanje istog,odlazak do suda na zakazivanje i sl...neka mi se jave.:rtfm:

Poslednja izmena:
nisam pravnik,ali ovu temu poznajem besprekorno.u pravu si Miroslave.Ugovor bi bio najsigurnije resenje.

@Ac1D ako se odlucis za tu opciju,a advokatske usluge su ti skupe,javi mi se na pp da se dogovorimo,ja cu ti to zavrsiti :zper:

kad smo vec kod teme,svima kojima su potrebni saveti oko ove teme `ugovor o dozivotnom izdrzavanju`,sastavljanje istog,odlazak do suda na zakazivanje i sl...neka mi se jave.:rtfm:

nadripisarstvo je KD

Pa to je samo prepisivanje nekog postojeceg ugovora, nije to nadrpisarstvo.

kako može da se prepiše ugovor iz jednog slučaja, na drugi slučaj ... ?!?

drugo, bilo je pitanje koliko košta i koja je procedura za sudsko zaveštanje,

a odma 100 pametnih da nije dobro to tako .., nego ugovor o doživotnom ?!?

nemam reči, nit znaš ko kome šta ni zašto i tras nadripisarski savet + predlog ... itd.

Usluga i ako jeste i ako nije naplaćena predstavlja nadripisarstvo ...,

ako je onaj kojem je pružaš u zabludi da li je stručna.

nadripisarstvo je KD
znaci ako neko zna da sastavi ugovore o dozivotnom izdrzavanju i zna da uputi nekoga u celu proceduru i papirologiju da ne luta bespotrebno.zna da sastavi recimo ugovore o poklonu,kupo/prodajne i sl.i koji se uredno overavaju ili kod sudije licno ili na salteru,zavisi sta je u pitanju... ti si @obavesten da je to `nadripisarstvo` i da je kaznjivo delo?:roll:
ja se ne predstavljam lazno kao pravnik/advokat,ali nikako nije kaznjivo to sto sam dosta stvari znala da odradim sama bez pomoci i placanja advokata.mene je sudija pitala ko mi je sastavljao jedan ugovor koji je morao biti potpisan pred njom,kad sam rekla-sama,nije me okrivila za `nadripisarstvo`.bas cudno:bye:

kako može da se prepiše ugovor iz jednog slučaja, na drugi slučaj ... ?!?

drugo, bilo je pitanje koliko košta i koja je procedura za sudsko zaveštanje,

a odma 100 pametnih da nije dobro to tako .., nego ugovor o doživotnom ?!?

nemam reči, nit znaš ko kome šta ni zašto i tras nadripisarski savet + predlog ... itd.

Usluga i ako jeste i ako nije naplaćena predstavlja nadripisarstvo ...,

ako je onaj kojem je pružaš u zabludi da li je stručna.
forma je ista.menjaju se naravno samo podaci i deo oko koga su se obe strane dogovorile-nacin izdrzavanja.ako tu nema nekih posebnih uslova,onda se to malte_ne prepisuje.
gore napisah da nisam pravnik,i ne predstavljam se tako,ali sam dosta stvari za sebe licno odradila,da su pravno bile sasvim validne.
pa postoje i pravni forumi,gde svrseni pravnici i daju primere kojekakvih ugovora,tako da ljudi mogu nesto i sami da urade.zasto bi placali ako ne moraju.

a na pitanje postavljaca teme,ja sam ispod odmah dala odgovor-primeri i postupci za sastavljanje testamenta,stavila sam u `spoiler`.a koliko kosta sudsko zavestanje?pa taj odgovor ne moze dobiti ovde.
inace znala sam jednu baku koja je angazovala svog porodicnog advokata da joj sacini i cuva testament,i ta usluga je baku kostala 400evra.od toga je navodno bilo placeno 100evra psihijatru-sudskom vestaku koji je baki uputio par pitanja o imenu,prezimenu,koji je datum i sl. i dao potpis o bakinom mentalnom zdravlju.
a bezveze je bacila tolike pare.mogla je testament svojerucno napisati i potpisati,uz obavezan datum.potvrdu je mogla besplatno dobiti u klinici za psihologiju kc srbije,i eventualno ako bas zeli da ga da negde na cuvanje,mogla je platiti za sudsko cuvanje.
:rtfm:

Poslednja izmena:
Greba je u pravu.
Slicno ugovorima pisu se i propisi.Obicno se polazi od nekog svog starog opsteg pravnog akta ili od nekog tudjeg i onda se ide na "krojenje"(prilagodjavanje,upodobljavanje prema sopstvenim potrebama ...) novog zakona,odluke,uredbe ili nekog drugog propisa.Retki su slucajevi da se propisi u celini sastavljaju iz "glave".

Poslednja izmena:
deco moja, moji sokolovi,

zato sudovi i jesu puni ...

sve je u osnovnom poslu i načinu kako je postavljen u startu ...

al aj ... svako živi kako zna i ume ..

Sudovi su puni zbog lenjih sudija i nesposobnih advokata, nikako zbog nas pismenih ljudi koji umemo da sastavimo zalbu.
Ja sam platila advokatu ( ako se ne varam 60 evra) da mi napise ugovor " Raspodela imovine za vreme zivota", onda mi sudija rece
( advokat i nije bio prisutan) da je to nepismeno napisano, da napisem ponovo pa da predam ispocetka. Zamolila sam ga da progleda
malo kroz prste pa je tako i uradio.

Sledeci put sam sama sastavila ( druga neka stvar u pitanju) ugovor. Ja pojma nemam sta ti zelis ovde da kazes.

Testament sam napisala rukom, za slucaj da poginemo moj muz i ja, nigde nije overavan, stoji u nekoj fijoci na vidnom mestu.

Ili je trebalo i za tih nekoliko recenica da idem kod advokata?

ni meni nije jasno sta covek hoce da kaze..
inace,sudovi su nam puni zbog neefikasnog/nesposobnog sudstva,zbog parnicenja koje traje decenijama i koje se smatra za `normalu`,predmeti/sudjenje se razvlaci u nedogled.sudovi nisu puni zbog potpisivanja kojjekakvih ugovora,testamenata...to kad ti zakazu traje kratko...moje je trajalo celih 5 minuta.
ja bih advokata angazovala jedino ako je krivica u pitanju,ili neke zavrzlame i sudjenja oko nasledstva...ipak treba dobro poznavati `rupe` u zakonu.
moju mamu je pre par godina udario auto,i angazovala je advokata koja je trebalo da joj pomogne da izvuce pare od osiguranja osiguravajuce kuce u stecaju.mami je `podmetnula` da joj potpise punomocje o zastupanju,a na tom punomocju je sitnim slovima pisalo (ili je mozda i kasnije dopisano) da se mama slaze da advokatica moze podici dobijeni novac od osiguranja i slobodno raspolagati sa istim.naravno da sam odmah odradila raskid punomocja,i ja sam mami zavrsila to.isto,nije bilo potrebno bog zna kakvo znanje.zahtev za naplatu stete uz svu lekarsku dokumentaciju i policijski zapisnik-predato trgovinskom sudu...posle mi se uglavnom svodilo na jurnjavu i dosadjivanju ljudima u toj stecajnoj kuci,redovno sam pratila kad koliko sudjenja ima,koliko je sredstava odobreno,i posle mala jurnjava u udruzenju osiguravajucih kuca u despota stefana...i uspela sam da izvucem mami odstetu.
eto,ne pravim se pametna,samo hocu da kazem-nisu advokati uvek neophodni.proste stvari mozemo sami uraditi.

Sudovi su puni zbog lenjih sudija i nesposobnih advokata, nikako zbog nas pismenih ljudi koji umemo da sastavimo zalbu.
Ja sam platila advokatu ( ako se ne varam 60 evra) da mi napise ugovor " Raspodela imovine za vreme zivota", onda mi sudija rece
( advokat i nije bio prisutan) da je to nepismeno napisano, da napisem ponovo pa da predam ispocetka. Zamolila sam ga da progleda
malo kroz prste pa je tako i uradio.

Sledeci put sam sama sastavila ( druga neka stvar u pitanju) ugovor. Ja pojma nemam sta ti zelis ovde da kazes.

Testament sam napisala rukom, za slucaj da poginemo moj muz i ja, nigde nije overavan, stoji u nekoj fijoci na vidnom mestu.

Ili je trebalo i za tih nekoliko recenica da idem kod advokata?

Testament, odnosno zaveštanje ili Ugovor o raspodeli imovine za života su jedna stvar,

a Ugovor o dživotnom izdržavanju, sasvim druga.

Čovek je u uvodu teme pitao za cenu i postupak oko testamenta, dala sam mu izvod iz zakona o nasleđivanju
jer ispravu o dobročinom pravnom poslu svako može sam sebi da sastavi.

Međutim, oma su pali saveti tipa, jel to tebi neko nešto ostavlja ...., nemoj testament , bolji ti je Ugovor o doživotnom ...,
ja ću da ti dam mustru pa prepiši i sl. U tom mometu sam se uključila da kažem, teretni, dvostrano obavezujući pravni posao
ne možeš da pišeš sam. To mora da radi ekspert. Kad se dvostrano obavezujući i teretni pravni posao uradi nakaradno,
on predstavlja rasadnik budućih sporova jer ugovaračima po pravilu od starta nije jasno koje su njihove obaveze i prava.

Tvoj problem sa advokatom je proizišao najverovatnije iz tarife koja je primenjena.
To je jednostavno, izađi na sajt advokatske komore, pogledaj advokatsku tarifu,
pronađi koja je cena da ti ADVOKAT sastavi Ugovor o dož. ili taj koji je kod tebe bio slučaj, pošto i on zna da bude složen,
sve će samo da ti se kaže. ;)

ni meni nije jasno sta covek hoce da kaze..
inace,sudovi su nam puni zbog neefikasnog/nesposobnog sudstva,zbog parnicenja koje traje decenijama i koje se smatra za `normalu`,predmeti/sudjenje se razvlaci u nedogled.sudovi nisu puni zbog potpisivanja kojjekakvih ugovora,testamenata...to kad ti zakazu traje kratko...moje je trajalo celih 5 minuta.
ja bih advokata angazovala jedino ako je krivica u pitanju,ili neke zavrzlame i sudjenja oko nasledstva...ipak treba dobro poznavati `rupe` u zakonu.
moju mamu je pre par godina udario auto,i angazovala je advokata koja je trebalo da joj pomogne da izvuce pare od osiguranja osiguravajuce kuce u stecaju.mami je `podmetnula` da joj potpise punomocje o zastupanju,a na tom punomocju je sitnim slovima pisalo (ili je mozda i kasnije dopisano) da se mama slaze da advokatica moze podici dobijeni novac od osiguranja i slobodno raspolagati sa istim.naravno da sam odmah odradila raskid punomocja,i ja sam mami zavrsila to.isto,nije bilo potrebno bog zna kakvo znanje.zahtev za naplatu stete uz svu lekarsku dokumentaciju i policijski zapisnik-predato trgovinskom sudu...posle mi se uglavnom svodilo na jurnjavu i dosadjivanju ljudima u toj stecajnoj kuci,redovno sam pratila kad koliko sudjenja ima,koliko je sredstava odobreno,i posle mala jurnjava u udruzenju osiguravajucih kuca u despota stefana...i uspela sam da izvucem mami odstetu.
eto,ne pravim se pametna,samo hocu da kazem-nisu advokati uvek neophodni.proste stvari mozemo sami uraditi.

Naravno, to niko ne spori.

Međutim, oma su pali saveti tipa, jel to tebi neko nešto ostavlja ...., nemoj testament , bolji ti je Ugovor o doživotnom ...,
ja ću da ti dam mustru pa prepiši i sl.

:rotf:
pa dobro sad,mojne da si sitnicarka:zag: opsta je pojava na forumu da se pita jedno,a odgovori odu u drugom pravcu...ali nismo puno zastranili,sve je u domenu prava.
a posto sam ja nudila `mustru`,ona je odlicno uradjena i precizno,nema mesta za mahinacije od druge strane.a pre overe kod sudije,ja sam za svaki slucaj odnela drugarici koja je advokat da baci pogled da nisam nesto pogresila.

inace,opet o ugovoru-u susednoj ulici zivi stara baka,sa bednom penzijom,i jedva pokretna.kada je htela da nadje nekoga da je izdrzava,otisla je do advokata iz ulice,koja joj je preporucila coveka,koji je odmah po zakljucenju ugovora poceo da posteno zafrkava baku.evo je sirota,vec 3 godine ne moze da raskine ugovor,citala sam ga,majko mila,pa to je kriminalno,a sastavio joj advokat.,eksper :roll:..a sada ima isto advokata koji joj uzima po 100e,cak i ako se sudjenje odlozi iz nekog razloga.sto je najgore,ovaj koji je zastupa,toliko je ubedio da `jos jedno sudjenje i gotovo`...i tako u nedogled.meni mirise da su oni svi u nekom dilu,i cekaju da baka ode na onaj svet,a oni lepo podele imovinu,opare se a da ni prstom nisu mrdnuli.
greh

:rotf:
pa dobro sad,mojne da si sitnicarka:zag: opsta je pojava na forumu da se pita jedno,a odgovori odu u drugom pravcu...ali nismo puno zastranili,sve je u domenu prava.
a posto sam ja nudila `mustru`,ona je odlicno uradjena i precizno,nema mesta za mahinacije od druge strane.a pre overe kod sudije,ja sam za svaki slucaj odnela drugarici koja je advokat da baci pogled da nisam nesto pogresila.

inace,opet o ugovoru-u susednoj ulici zivi stara baka,sa bednom penzijom,i jedva pokretna.kada je htela da nadje nekoga da je izdrzava,otisla je do advokata iz ulice,koja joj je preporucila coveka,koji je odmah po zakljucenju ugovora poceo da posteno zafrkava baku.evo je sirota,vec 3 godine ne moze da raskine ugovor,citala sam ga,majko mila,pa to je kriminalno,a sastavio joj advokat.,eksper :roll:..a sada ima isto advokata koji joj uzima po 100e,cak i ako se sudjenje odlozi iz nekog razloga.sto je najgore,ovaj koji je zastupa,toliko je ubedio da `jos jedno sudjenje i gotovo`...i tako u nedogled.meni mirise da su oni svi u nekom dilu,i cekaju da baka ode na onaj svet,a oni lepo podele imovinu,opare se a da ni prstom nisu mrdnuli.
greh

To će u budućnosti zato i raditi notari koji će voditi računa o obe strane.

Back