Tesko uganuce skocnog zgloba

tamoneko123

Početnik
Poruka
3
Igrao sam basket i uganuo zglob i to bas posteno, nisam mogao da ustanem ni da se oslonim na nogu.
Otisao sam da snimim zglob i doktorka je rekla da je samo tesko uganuce i rekla je 7 do 10 dana strogog mirovanja.
Nisam dobio ni gips ni nista, samo su me poslali kuci.
Zanima me da li cu posle toga moci da nastavim da se bavim sportom, koliko je zapravo ozbiljna ova povreda i da li se ja samo tripujem haha
Inace, zglob sam izvrnuo ka unutra i povredio sam ligamente i tetive u nozi i sad ne mogu u potpunosti da pomeram prste na nozi i pokretljivost noge mi je smanjena, koliko vremena treba da se noga oporavi i da li je ova povreda sanirana na dobar nacin?
Imam 16 godina pa se bas i ne razumem a razne misli mi se motaju po glavi ... Hvala unapred

Тетиве кад се разлабаве потребно им је доста времена да се опет учврсте.
У сваком случају ћеш један дужи период морати да носиш стезник око тог зглоба. То се купи у спортским радњама.

Strogo mirovanje i kupi onaj konski gel i mazi uvece,Utrljavaj ga dobto po zglobovima i gde god je naduto.Sto se bolje utrljava dublje reaguje i oporavlja i ligamente.Ako te posle mirovanja posalje lekar na fizioterapiju,onda idi,nemoj sam da insistiras,jer te terapije mogu da izazovu druge probleme.kazu slaba je to struja,ne moze nista.Zavisi kako kome,nekome,skoci pritisak ,od njih,secer i niz nus pojava.ja bi ti posle bar 15 dana mirovanja preporucio samo blage vezbe,ali to opet kod fizioterapeuta,da ti pokaze koje i gledaj da ih radis kod kuce da ne putujes da bi ih radio tamo kod njih,jer nema nista od odmora i oporavka ligamenata.I kasnije kada te ne bude bolelo,opet ponekad utrljaj gel.Vratices se ti sportu,ali ne tako brzo,jer je ovo hladno vreme,pa ono dok treniras ugrejes nogu,pa posle na hladno sto nikako ne odgovara ligamentima.

Poslednja izmena:
Dobro je sto Ti nisu stavili gips.
Za dalje bavljenje sportom bitno je da li su tetive ostale nepokidane,
Ali, to ti doktori tesko mogu reci, jer se ne moze snimiti.

Ja sam, npr, tako uganuo skocni zglob.
Proslo, ali tetive pokidane, ako zgazim nepazljivo na neravno
zglob se izvrne, samo bez bola i oticanja.

Ti fino kod nekog profi terapeuta da Te pregleda

PS:
Sto rece Jolemisa
nabavi konjsku mast za otoke

Тетиве кад се разлабаве потребно им је доста времена да се опет учврсте.
У сваком случају ћеш један дужи период морати да носиш стезник око тог зглоба. То се купи у спортским радњама.

Reci mi da li pomazu vezbe neke u teretani za listove, kvadricepse, napred onaj misic koji je antagonista listu i sl? Jer se skracuju tetive i zatezu kada se misici hipertrofiraju i bilduju valjda, skracuju se i misici...

Znam pre sam bio zategnut kao pracka, ne mozes lepo ni ledja oprati sam prilikom tusiranja.

- - - - - - - - - -

Igrao sam basket i uganuo zglob i to bas posteno, nisam mogao da ustanem ni da se oslonim na nogu.
Otisao sam da snimim zglob i doktorka je rekla da je samo tesko uganuce i rekla je 7 do 10 dana strogog mirovanja.
Nisam dobio ni gips ni nista, samo su me poslali kuci.
Zanima me da li cu posle toga moci da nastavim da se bavim sportom, koliko je zapravo ozbiljna ova povreda i da li se ja samo tripujem haha
Inace, zglob sam izvrnuo ka unutra i povredio sam ligamente i tetive u nozi i sad ne mogu u potpunosti da pomeram prste na nozi i pokretljivost noge mi je smanjena, koliko vremena treba da se noga oporavi i da li je ova povreda sanirana na dobar nacin?
Imam 16 godina pa se bas i ne razumem a razne misli mi se motaju po glavi ... Hvala unapred

prvih 5 dana (a pozeljno i 10) samo do wc-a i nazad i to uz pomoc stapa. Vec je trebalo da si stavljao po 15 min led na tom otoku. Posle 10og dana, nikako bez steznika na toj nozi. Basketa nema duze vreme, a do tada samo i samo lagano hodanje i to iskljucivo po ravnoj podlozi i doobro pazi da ne izvrnes jos 100 puta zglob. Ko je jednom izvrnuo, izvrnuce uskoro jos 200 puta, najmanja sitnica i neravnina je dovoljna da se izvrne opet i opet i opet i zato nikako i ne moze da prodje kako treba.

Poslednja izmena:
Meni je vise pomagao list svezeg kupusa , utrljanog sa flaso da bi malo krenuo sok ( ili nekim drugim valjkastim predmetom) i drzanje na uganucu , od "Konjske masti" , a tek nakon sto je splasnuo otok , sam poceo sa vezbama koje sam nasao na YT - u ...

I naravno , kretanje i ako mozes kasnije malo preskakanje konopca , plivanje , jer to neca da skodi ...

Evo Ti nekih vezbi za skocni zglob , ali nemoj dok je povreda sveza , vec malo kasnije :

https://www.youtube.com/results?search_query=vezbe+za+uganuce+skocnog+zgloba

Back