Teške školske torbe

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vexy

Buduća legenda
Poruka
34.723
Uglavnom se svi roditelji slažu da su đake torbe preteške (prvenstveno mislim na niže razrede osnovne škole).
Gledam neke đake prvake, čini mi se da su rančevi veći od njih.:sad2:
Moja deca iz svakog predmeta nose po minimum tri knjige + svesku.

Kako rešiti ovaj problem?
Da li je bolje da učiteljica kaže šta da đaci ponesu za sutra,
ili da se knjige ostavljaju u školi, a da deca nose kući samo ono šta treba za domaći?

mmI4y2Y60v4cMIq5E-oSk8g.jpg

Uglavnom se svi roditelji slažu da su đake torbe preteške (prvenstveno mislim na niže razrede osnovne škole).

ili da se knjige ostavljaju u školi, a da deca nose kući samo ono šta treba za domaći?

Mislim da je važnije ŠTA je u knjigama nego KOLIKO ih ima.
Dalje, deca će se vrlo brzo ugledati na trend ponašanja svojih starijih vršnjaka i naslediće njihove osobine - ponesi jednu svesku i to ako je ne zaboraviš a olovku pozajmi.
Treba što pre naučiti dete na neodgovorno ponašanje i totalnu nedisiplinu jer je celo društvo takvo.
Roditelji koji misle da maltretiraju dete nemačkom disciplinom u Srbiji mnogo greše.
Pogotovo ako ta deca neće posle otići za nemačku već saradjivati ili biti podredjena osobama koje nisu nosile knjige u školu.

Iako mali i krezubi, nemojte da Vas zavara njihov trenutni status.
Pogledajte ih dobro kad sednu u klupe.
Sada su zbunjeni.

Ali za koju godinu znaćete ko će od njih biti: političar, pandur, opštinar, stomatolog, pravnik, ološ, stečajni upravnik, bankar, zelenaš, direktor javnog preduzeća, sekretarica u javnom preduzeću, ubica, manijak, prostitutka (i konkretna i intelektualna), švercer, diler, propalitet bez veze za posao ...
možda medju njima bude i jedan neshvaćeni pesnik emotivac koji veruje u ljubav izmedju muškarca i žene i samim tim neopisiva budala
ali možda... to se rodi, doduše redje, ali to je feler... pričam iz iskustva

Naše babe i dede su pored knjiga morali i 12 kilometara da predju.
Svratite kod nas na politiku malo - mnogi od škole imaju samo kilometre.
Nećete dete za Nemačku nego u neodgovornu Srbiju pa prema tome ...

NAJVAŽNiJE je da branite svoje dete na roditeljskom!
Kada god nastavnik ili nastavnica kažu da dete "nije zaslužilo"
pričvrljite ih uz zid posle roditeljskog da ne bude svedoka
i recite im otvoreno "a ti si pa zaslužio-la to radno mesto, daj oglas da vidim"

Poslednja izmena:
Možda će neki roditelji imati megatrendi ideju da se štampane knjige zamene sa PDF izdanjem na netbooku.
Tobože će se štedeti na drveću koje nam daje kiseonik a zapravo...
vide to drvo kao besplatan ogrev a digitalne knjige kao način da ih džabe prekopiraju jedni od drugih i time nauče dete kako se živi ovde.

Medjutim nauka je dokazala da držanje knjige u ruci te čitanje na glas aktivira ogormnu površinu mozga
za razliku od pasivnog čitanja skripti pošto je kraće i sažetije za razlkiu od onog cimanja gde dave.
Ako je teorija eto vama prilike da izbegnete razmišjanje - teorija je teorija i svako može da ima svoju.
Tako da recimo, iako fizičari ne umeju da objasne kako funkcioniše svemir itekako će biti složni da je horoskop glupost a bazira se na svemiru.
Po mojoj teoriji ako fizičari ne znaju da razlikuju čestice od talasa (zračenje) kako će razlikovati horoskopske znake?
Ja imam svoju teoriju pa nek me ubede, da vidim. Ja verujem u zvezde i nadjoh jednu bez imena.
Samo kad bih bio zaljubljen dodelio bih joj ime...

Statstički gledano ovde se rodi jedan Tesla na 1900 godina... sledećeg možemo očekivati 3800-te
i to ako nas bude bilo

Najvažnije je da detetu odgovarte pitanjem na ono koje je dete vama postavilo
umesto da ga usmerite kako da razmišlja
Dakle ako dete pita koliko je 18 podeljeno sa 6 a vi podignite glas.
Ako vi znate mora i ono da zna, uostalom lako je a spoznaja da vam dete glupo
tj da nosi vaš genetski materijal treba da vam bude ponos a ne razlog za ljutnju.
A ako ni vi ne znate koliko je 6X8 onda glasajte na izbore.
Takvi i trebaju ovom društvu.

Poslednja izmena:
Ja sam uvek sem potrebnih stvari koje mi trebaju, uvek nosio i bar dve tri sveske koje mi netrebaju za školu, ponekad i užinu, ili kafu u termosu :D Teška mi je bila torba, ali sam volio da je nosim. Mnogi npr kad smo išli na faks, ponesu neku sveščicu ili blokče i olovku, a ja lepo torbu, a u torbi i potrebno i nepotrebno, ko da sam žensko :D

Nama je ucitelj uvek govorio sta da ponesemo.

A danas ima ormarica po skolama i dosta knjiga ostaje u skoli ni ne nose se kuci.

Ova prica o teskim torbama me asocira na "istrazivanjima" kako devojke sve ranije dobijaju menstruaciju i kako sve ranije stupaju u sexualne odnose: od kada slusam te price, vec bi stigli do uzrasta od 5 godina...

Tako je i za teske djacke torbe. Vazda bile teske i prezivelo se. Namisljanje sta treba za sutra, podrazumeva odgovornost i paznju - ono sto deca malog uzrasta nemaju. Da ne spominjem podsvesno-asocijativnog: ova-mi-knjiga-ne-treba...

pa s obzirom da svi pognute glave hodaju i isto tako sjede u skoli taj tezak ranac im taman dobro dodje da isprave ledja malo, da se ne zgrbave, sta znam... ja mislim da to nece da im skodi

evo ja bas nesto kontam, sva se zgrbila za kompom, da bi mi bas dobro doslo nesto tesko da okacim na ledja da se ispravim malo:confused:

Moj prvak samo iz srpskog ima 7 knjiga koje redovno nosi,plus casopis Vitez i svesk,pitam se da li mi dete vec studira srpski jezik i knjizevnost!!!
Resenje je u promeni skolskog sistema,a to ce biti na kukovo leto,jer roditelji samo izmedju sebe sapucu svoje negodovanje a javno niko nista da zucne!Kod starije cere sam na roditeljskom jedina pitala uciteljicu da mi objasni sta ce detetu u 3. razredu 8 knjiga iz srpskog,niko od roditelja me nije podrzao,a ja ispadoh ovca!

- - - - - - - - - -

Ova prica o teskim torbama me asocira na "istrazivanjima" kako devojke sve ranije dobijaju menstruaciju i kako sve ranije stupaju u sexualne odnose: od kada slusam te price, vec bi stigli do uzrasta od 5 godina...

Tako je i za teske djacke torbe. Vazda bile teske i prezivelo se. Namisljanje sta treba za sutra, podrazumeva odgovornost i paznju - ono sto deca malog uzrasta nemaju. Da ne spominjem podsvesno-asocijativnog: ova-mi-knjiga-ne-treba...
Pa nisi bas u pravu.Ja sam kroz skolovanje npr iz srpskog imala samo citanku i gramatiku,a sada imaju kamaru knjiga samo iz tog predmeta,jer ucitelji imaju proviziju od svake prodate knjige!

Moj prvak samo iz srpskog ima 7 knjiga koje redovno nosi,plus casopis Vitez i svesk,pitam se da li mi dete vec studira srpski jezik i knjizevnost!!!
Resenje je u promeni skolskog sistema,a to ce biti na kukovo leto,jer roditelji samo izmedju sebe sapucu svoje negodovanje a javno niko nista da zucne!Kod starije cere sam na roditeljskom jedina pitala uciteljicu da mi objasni sta ce detetu u 3. razredu 8 knjiga iz srpskog,niko od roditelja me nije podrzao,a ja ispadoh ovca!

- - - - - - - - - -

Pa nisi bas u pravu.Ja sam kroz skolovanje npr iz srpskog imala samo citanku i gramatiku,a sada imaju kamaru knjiga samo iz tog predmeta,jer ucitelji imaju proviziju od svake prodate knjige!

1. Pitanje je sta je trazeno da kupis/nosis, a sta je sve bilo propisano za upotrebu.
2. Ucitelji ne mogu da traze nesto sto nije propisano i odobreno, tako da...

Udžbenici su do ove školske godine bili besplatni, (za iduću --videćemo..tako je nama rečeno na roditeljskom) tako da to što učitelji traže da se dokupi, vrlo je diskutabilno da li je i neophodno.
Vitez, po mom mišljenju, to svakako nije, tako da ja ne vidim svrhu da se Vitez nosi u školu.
Inače,u školi u koju idu moja deca, postoje police u koje deca mogu da ostave svoje knjige.
Međutim,nisam za tu varijantu jer knjige su im potrebne kod kuće za izradu domaćih zadataka i za savladavanje gradiva.
Više bih volela da im učiteljica kaže šta treba da se ponese sutradan.

Udžbenici su do ove školske godine bili besplatni, (za iduću --videćemo..tako je nama rečeno na roditeljskom) tako da to što učitelji traže da se dokupi, vrlo je diskutabilno da li je i neophodno.
Vitez, po mom mišljenju, to svakako nije, tako da ja ne vidim svrhu da se Vitez nosi u školu.
Inače,u školi u koju idu moja deca, postoje police u koje deca mogu da ostave svoje knjige.
Međutim,nisam za tu varijantu jer knjige su im potrebne kod kuće za izradu domaćih zadataka i za savladavanje gradiva.
Više bih volela da im učiteljica kaže šta treba da se ponese sutradan.

Dzabe smo dobili bukvar,svet oko nas knjigu i matematiku knjigu,a kupili smo radne sveske i tri udzbenila iz engleskog koji su kostali 2000din i muzicko,likovno je kostalo 900din,jos jedan bukvarmdve radne sveske,plus ogledalca iz matematike,srpskog i sveta oko nas,narodnu tradiciju i versku.Uglavnom to sam platila preko onih za engleski jos 6500din.Toliko o besplatnim knjigama.Da imaju i citanku iz srpskog.

- - - - - - - - - -

1. Pitanje je sta je trazeno da kupis/nosis, a sta je sve bilo propisano za upotrebu.
2. Ucitelji ne mogu da traze nesto sto nije propisano i odobreno, tako da...

Na prvom roditeljskom nam je svima dostavila spisak sta treba jos da se kupi i koliko kosta.

Dzabe smo dobili bukvar,svet oko nas knjigu i matematiku knjigu,a kupili smo radne sveske i tri udzbenila iz engleskog koji su kostali 2000din i muzicko,likovno je kostalo 900din,jos jedan bukvarmdve radne sveske,plus ogledalca iz matematike,srpskog i sveta oko nas,narodnu tradiciju i versku.Uglavnom to sam platila preko onih za engleski jos 6500din.Toliko o besplatnim knjigama.Da imaju i citanku iz srpskog.

- - - - - - - - - -

Na prvom roditeljskom nam je svima dostavila spisak sta treba jos da se kupi i koliko kosta.

Cenis da vam je trazeno vise od propisanog?

Sto se grada Beograda tice i skola na njegovoj teritoriji do sada je bio besplatan osnovni komplet udzbenika. Po zavrsetku skolske godine taj komplet je nasledjivala sledeca generacija i od kada su uvedeni ormarici u skole taj "stari" komplet je ostavljan u skoli, a deca su nov nosila kuci. I tako u krug ili je tako bar bilo predvidjeno. Znam dosta skola koje su zaista i radile po ovom principu.
Radni listovi su se uvek kupovali novi zato sto se popunjavaju i kada se popune postaju beskorisni i kao takvi nisu mogli biti nasledjeni.
Udzbenik i radna sveska iz starnog jezika nikada nije ni ulazila u besplatan paket.

Dragi roditelji, vi niste u obavezi da kupite bilo sta osim ovoga sto sam navela. Deci je bilo uvek nudjeno da kupe Vitez ili sta vec ima od tih casopisa, ali ih nisu sva kupovala niti je bilo koje dete trpelo sankcije sto nije kupilo takav casopis. Deca su ih koristila da citaju sa roditeljima ili nesto tome slicno.

Ovo vazi za Bg, jer je postojao program besplatnih udzbenika, ali kao sto svi znamo desilo se sta se desilo sa gradskom vlascu i cao zdravo, ali to je za drugi podforum.

Drugi problem je sto roditelji dok stoje u hodniku i cekaju da roditeljski pocne pricaju jednu pricu, a kada se pojavi njeno visocanstvo uciteljica, svi su kao male mace i samo predu. Jos ako im pohvali dete na sedmonm nebu su. A od majki koje sa njom razmenjuju recepte se naprosto gadim.

Ja sam kao đak vukao sve tri sveske iz srpskog (domaća, školska, lektira), čitanku, gramatiku, radne sveske ovakve-onakve (tada su se radni listići zvali radne sveske) itd. tj. mama je nosila dok učiteljica jednom nije rekla da i ne moram baš uvek sve da nosim, nego kad ona nešto kaže da sutra ponesemo.
Posle nedelju-dve dana se iznenada setila da bismo mogli da nešto radimo iz gramatike. Pošto NIKO nije imao gramatiku kod sebe, pitala je mene da li ja imam, a ja joj sav ponosan kažem da sam je poslušao i da više ne nosim ono što nam nije rekla da ponesemo.

Stvarno ne verujem da za taj jedan ili dva časa srpskog dnevno baš mora da se nosi i koristi 7-8 knjiga i svesaka. Valjda učiteljica radi po nekom planu i programu i zna da će u utorak da se radi gramatika pa da ne mora da se nosi sveska za lektiru, knjiga iz lektire i radni listovi za književnost, ne improvizuje valjda ad hok na sred časa.

Što se tiče časopisa, mi smo u drugom i trećem razredu imali časopis Tik-tak, starije generacije se sećaju. Bio je malog formata, veličine stripa "Tom i Jerry" i stvarno nije smetao u torbi (kao ni dotični strip), a i radili smo na času tekstove odatle.

To me je podsetilo da su mnoge knjige i sveske za mlađu decu prevelikog A4 formata, ne znam zašto ne bi radili iz malih knjigica i pisali u male A5 sveskice (koje su 50% lakše).

Sto se grada Beograda tice i skola na njegovoj teritoriji do sada je bio besplatan osnovni komplet udzbenika. Po zavrsetku skolske godine taj komplet je nasledjivala sledeca generacija i od kada su uvedeni ormarici u skole taj "stari" komplet je ostavljan u skoli, a deca su nov nosila kuci. I tako u krug ili je tako bar bilo predvidjeno. Znam dosta skola koje su zaista i radile po ovom principu.
Radni listovi su se uvek kupovali novi zato sto se popunjavaju i kada se popune postaju beskorisni i kao takvi nisu mogli biti nasledjeni.
Udzbenik i radna sveska iz starnog jezika nikada nije ni ulazila u besplatan paket.

Dragi roditelji, vi niste u obavezi da kupite bilo sta osim ovoga sto sam navela. Deci je bilo uvek nudjeno da kupe Vitez ili sta vec ima od tih casopisa, ali ih nisu sva kupovala niti je bilo koje dete trpelo sankcije sto nije kupilo takav casopis. Deca su ih koristila da citaju sa roditeljima ili nesto tome slicno.

Ovo vazi za Bg, jer je postojao program besplatnih udzbenika, ali kao sto svi znamo desilo se sta se desilo sa gradskom vlascu i cao zdravo, ali to je za drugi podforum.

Drugi problem je sto roditelji dok stoje u hodniku i cekaju da roditeljski pocne pricaju jednu pricu, a kada se pojavi njeno visocanstvo uciteljica, svi su kao male mace i samo predu. Jos ako im pohvali dete na sedmonm nebu su. A od majki koje sa njom razmenjuju recepte se naprosto gadim.

Suva istina koja me izludjuje!
Skole u BG najbolje su prosle sa udzbenicima,pa i ostale gradske skole,po selima je druga prica...

Ja sam kao đak vukao sve tri sveske iz srpskog (domaća, školska, lektira), čitanku, gramatiku, radne sveske ovakve-onakve (tada su se radni listići zvali radne sveske) itd. tj. mama je nosila dok učiteljica jednom nije rekla da i ne moram baš uvek sve da nosim, nego kad ona nešto kaže da sutra ponesemo.
Posle nedelju-dve dana se iznenada setila da bismo mogli da nešto radimo iz gramatike. Pošto NIKO nije imao gramatiku kod sebe, pitala je mene da li ja imam, a ja joj sav ponosan kažem da sam je poslušao i da više ne nosim ono što nam nije rekla da ponesemo.

Stvarno ne verujem da za taj jedan ili dva časa srpskog dnevno baš mora da se nosi i koristi 7-8 knjiga i svesaka. Valjda učiteljica radi po nekom planu i programu i zna da će u utorak da se radi gramatika pa da ne mora da se nosi sveska za lektiru, knjiga iz lektire i radni listovi za književnost, ne improvizuje valjda ad hok na sred časa.

Što se tiče časopisa, mi smo u drugom i trećem razredu imali časopis Tik-tak, starije generacije se sećaju. Bio je malog formata, veličine stripa "Tom i Jerry" i stvarno nije smetao u torbi (kao ni dotični strip), a i radili smo na času tekstove odatle.

To me je podsetilo da su mnoge knjige i sveske za mlađu decu prevelikog A4 formata, ne znam zašto ne bi radili iz malih knjigica i pisali u male A5 sveskice (koje su 50% lakše).

Ovo i meni nije jasno, nema djete skolskog uzrasta ali sam vise puta bila "primorana" da gledam i da se divim postignjucima djece mojih poznanica, i ono sto mi je palo u oci je da ni jedno djete nije koristilo svesku A5 mekih korica,nego obavezno A4 tvrdih korica ( 10 malih svescica tezi koliko jedna velika)
Da li to patimo od viska para ili od toga da neko ne kaze da mi NEMAMO da kupimo djetetu veliku svesku, o pernicama koje teze sigurno koji kilogram, napunjene raznim bojicama i olovkama.....da i ne pricam

Ja sam kupila deci velike sveske jer su tako rekle učiteljice
tako da Banetu (2 razred) sveske traju od prošle godine još uvek, jer im učiteljica dosta daje fotokopija.
S tim što su neki roditelji kupovali ukoričene sveske da deca ne bi pravila "uši" na svaskama.

Mada mislim daje mnogo više otežava torbu to što se u školu nose knjige koje za taj dan nisu potrebne.
Npr,ako se radi neko slovo latinice, znači treba sveska i Latinica otkrivalica, ane svih 5 knjiga iz srpkog.

Znam da je tema tezina skolske torbe, ali bi vise trebalo da vas brine kako je sistem skolstva unakaradjen: tezina skolske torbe ostaje za pricu kako-je-nekada-bilo, a deca skolovana u unakaradjenom sistemu skolstva, zanavek ostaju takva - unakaradjena.

Back