Teske reci

realistic

Aktivan član
Poruka
1.108
Kako reagujete na teske reci? Da li smatrate neoprostivim kad vam neko spominje mrtve, pogotovo majku? Primetan je znacajan porast tenzije u okolini, ljudi se caste samo tako ne razmisljajuci o mogucim posledicama koje teske reci mogu naneti.

Nemam bas kontakta sa ljudima koji mi psuju zivo i mrtvo na svu srecu, ali imam dosta sa onima koji su verbalno agresivni, bez psovki.
Uglavnom precutim, gutam, nekada mi pukne pa obrusim nesto, ali uglavnom cutim i trpim.

Ne postoje teške reči, več teški ljudi.
Pridavanje prevelikog značaja rečima proizilazi iz primitivne čovekove sfere, odnosno iz sfere nesvesnog koje je pa formirano vaspitanjem.
Tako recimo, kada neki pominju super-ego, misle da se sve pozitivno svrstava u njega. A reči i reakcija na reči proizilaze upravo iz njega.
Upotreba reči ne govori o onome kome su namenjene, već o onome ko ih upotrebljava. To je na nivou razuma. Ali na nivou podsvesti i naučenih reakcija, stvar je dijametralno suprotna.
Moramo shvatiti da živimo u još uvek primitivnom društvu, što ne znači da se sa time trebamo i miriti. U svrhu promene, počnite od sebe.
Mada postoji još jedan problem, a to je pitanje - šta je pozitivna promena?

Upotreba reči ne govori o onome kome su namenjene, već o onome ko ih upotrebljava.

Ovo je tacno. Medjutim, u trenutku javnog ponizenja koje nam neko iznenada priredi, i jos ako imamo emocije razvijene prema toj osobi (prijatelj itd), vrlo je tesko ostati racionalan i miran, jer ti emocije govore suprotno. Ako to govori neko koga prvi put vidimo u zivotu, onda reci gube znacaj.

Kako reagujete na teske reci? Da li smatrate neoprostivim kad vam neko spominje mrtve, pogotovo majku? Primetan je znacajan porast tenzije u okolini, ljudi se caste samo tako ne razmisljajuci o mogucim posledicama koje teske reci mogu naneti.

sto su teze vise cenim sagovornika

- - - - - - - - - -

Ne doticu me uopste...

a sta kaze levo okce?

Reakcija zavisi od mnogo faktora, ko ti kaže, kada ti kaže, gde ti kaže, zašto ti kaže itd.

a jos ako dozvolis sebi da te te reci isprovociraju na neku reakciju to vise nije tvoja reakcija nego zeljena tvoja reakcija od strane onoga ko ti reci upucuje..preuzeo je kontrolu nad tobom.

a da zavisi od faktora zavisi itekako..slazem se..reci su kao meci..jednom opaljene ne im povlacenja natrag,,menjaju stvari i odnose..uvek

a jos ako dozvolis sebi da te te reci isprovociraju na neku reakciju to vise nije tvoja reakcija nego zeljena tvoja reakcija od strane onoga ko ti reci upucuje..preuzeo je kontrolu nad tobom.

a da zavisi od faktora zavisi itekako..slazem se..reci su kao meci..jednom opaljene ne im povlacenja natrag,,menjaju stvari i odnose..uvek

Pitanje je koliko mozes sebi da ne dozvolis da te reci isprovociraju, jer se to desava na nesvesnom nivou koji je formiran vaspitanjem. Samo osetis neugodnu paralisucu emociju koja te prozme istog trenutka i moze da se desi da izostane reakcija na uvredu. Ono sto kazu, ostanes bez teksta. Medjutim, ono na sta moze da se utice je da se ne dozvoli da reakcija na uvredu izostane. To je vrlo cest problem koji imaju lepo vaspitani ljudi - ostanu bez teksta.

Pitanje je koliko mozes sebi da ne dozvolis da te reci isprovociraju, jer se to desava na nesvesnom nivou koji je formiran vaspitanjem. Samo osetis neugodnu paralisucu emociju koja te prozme istog trenutka i moze da se desi da izostane reakcija na uvredu. Ono sto kazu, ostanes bez teksta. Medjutim, ono na sta moze da se utice je da se ne dozvoli da reakcija na uvredu izostane. To je vrlo cest problem koji imaju lepo vaspitani ljudi - ostanu bez teksta.

mislio sam na negativnu reakciju..za razliku od pozitivne..tj konstruktivne..
iz mog licnog iskustva mislim da je nereagovanje najcesce najbolja reakcija...uvredama i jeste primarni cilj da izazovu reakciju,,ako reakcija izostane uvreda gubi svrhu

a ima i jedna druga izreka..u smilu " uvreda je uvreda samo onda kada je kao uvreda i PRIMLJENA" tj prihvacena

mislio sam na negativnu reakciju..za razliku od pozitivne..tj konstruktivne..
iz mog licnog iskustva mislim da je nereagovanje najcesce najbolja reakcija...uvredama i jeste primarni cilj da izazovu reakciju,,ako reakcija izostane uvreda gubi svrhu

a ima i jedna druga izreka..u smilu " uvreda je uvreda samo onda kada je kao uvreda i PRIMLJENA" tj prihvacena

Ja mislim da treba reagovati, jer se kasnije moze javiti bes sto nisi reagovao. Budes ljut na sebe ustvari. Otuda ona izreka da je pobednik onaj koji pobedi sebe.

Retko mi se desavalo da mi neko uputi teske reci jer ne volim i izbegavam te konfliktne situacije. Nije prijatno ali se ne raspravljam, ko je sa takvima izasao na kraj? Vodim se onom " ...niti bacajte bisera svojih pred svinje, da ih ne pogaze nogama svojim".

Haha, nije to baš tako, preuzimanje kontrole i to, i ne žele to ljudi, te svađe uglavnom krenu iz drugih razloga.

Pa recimo ne trebaš ispasti šonja pred svima u društvu, pred djevojkama, ako te neko zajebava i maltretira, uglavnom kod školaraca se to dešava, onda će tek da imaju kontrolu nad tobom i kad ti se nagrbe neće nikad da sjašu, treba da se reaguje i brani dostojanstvo, ličnost...
Ovo je samo jedan primjer od hiljadu.

Na forumu je drugačije ako te neko uvrijedi, ne treba reagovati tako...

Može da se oprosti, afekat je čudo, ali...
kada se ta zloća kod pojedinih ponovi...i opet..i opet....onda je logično da ću zastati i dobro se zamisliti nad mojim daljim odnosom sa tom osobom,
ko god to bio.
I najčešće prekidam svaku dalju komunikaciju.

Back