Terminator

cvele2

Ističe se
Poruka
2.133
Stavio bih ovaj tekst pod spoler oznakom, ali ozbiljno, ima li nekog da nije odgledao ove filmove? :)

Elem, temu sam otvorio radi diskusije o ovoj filmskoj franšizi. S obzirom na tematiku koju obrađuje priča, a to je putovanje kroz vreme, ima dosta o čemu se može govoriti.

Kakvi su vaši utisci svakog dela pojedinačno? Koji vam je deo najbolji?

Ako gledamo stil snimanja, korišćene efekte, dramatizaciju, kvalitet glume, onda je drugi deo svakako bez premca. Međutim, ako gledamo priču (što je meni u ovoj franšizi najbitniji element), onda je prvi deo trebao da ostane jedini snimljeni film, svaki naredni samo komplikuje priču i donosi nam neke besmislice. Npr. u prvom delu filma je Kajl jasno naglasio da je celo postrojenje, u kome se nalazila mašina za vremeplov, uništeno nakon što je on poslat nazad. Samim tim, drugi deo filma je krajnje nelogičan što se tiče ovog dela priče.

Da kažemo i da se oporavio SkyNet nakon što su ga ljudi opseli u prvom filmu. Njegov primarni zadatak bi trebalo da bude formiranje nove baze i novih jedinica, kako bi se otpor uništio, a ne pravljenje nove vremenske mašine, za koju se pretpostavlja da je krajnje komplikovana za izradu. Jeste da je SkyNet "računar" koji može da obavlja više radnji istovremeno, ali nešto ne verujem da bi se okušao ponovo u ovakav jedan poduhvat.

Dalje, da se osvrnemo na drugi glavni element priče - re-programirani Terminator. WTF?! Kako je to uopšte i moguće izvesti od strane običnih ljudi? Da nemaju možda u budućnosti svoja postrojenja za produkciju ovih robota? Šta pokušavaju da nam kažu ovim? Da jedan super-kompjuter, koji je u stanju da ceo svet uništi pažljivim taktičkim planiranjem i koji poseduje inteligenciju daleko iznad ljudkse, da je takav jedan sistem uspeo da napravi jedan toliko veliki propust, a to je sposobnost da se reprogramiraju njegove vojne jedinice? Jeesteeee!!

Pre svega, programiranje veštačke inteligencije je proces toliko komplikovan, da jedan lik, koji je u mladosti hakovao automate za novac i provaljivao tuđe pristupne šifre, ne može to tek tako da izvede. A onu opciju za učenje koju imaju na svom procesoru je samo još jedna od besmislica. Zašto bi SkyNet toliko rizikovao da ubaci takav jedan "prekidač", znajući da neke od jedinica mogu biti zarobljene i da im se promeni način razmišljanja?

Isto je još jedna velika nelogičnost u drugom filmskom nastavku i sam T-1000. Priča o njegovom nastanku govori da je i sam SkyNet bio jako skeptičan kada je bila reč o njegovoj produkciji. Naime, ova jedinica poseduje sopstvenu inteligenciju i sopstveni način razmišljanja, što je čini daleko naprednijom od starijih modela (kao što je T-800). Zbog te mogućnosti se SkyNet i bojao da proizvodi ove jedinice, jer je strahovao da se ne okrenu protiv njega samog, ali je "u činu očajanja" ipak pustio nekoliko modela u proizvodnju.

U filmu nam je dokazano da je ovu jedinicu nemoguće uništiti na konvencionalan način, ali to nam je morao reći sam Terminator, kome je to znanje dao SkyNet. Dakle, na osnovu ovoga možemo zaključiti da bi u budućnosti ove jedinice bile isuviše uspešne u obavljanju zadatka čišćenja otpora, jer ljudi ne bi znali kako da se bore protiv njih. Samim tim, slanje jednog takvog modela u prošlost je nepotrebno, jer može i u tom vremenu da završi posao bez problema.

Treći deo filma je posebna priča.
Sudnji dan je neodložan, ženski model terminatora sa paljevinskim oružjem i sposobnostima (a i izgledom :)), vest da Džon gine u budućnosti i da je novog Terminatora poslala njegova žena... Ne znam, da je barem gluma bila bolja, možda bi mi se malo više dopao ovaj film. Inače, ovakav kakav je sada, samo je gomila nabudženih akcionih scena i efekata (nešto kao spin-off nastavak originalnog serijala).

Četvrti deo?
Ne bi bio toliko loš, da nisu otišli toliko daleko sa onim "hibridnim" modelom terminatora, koji do sredine filma ni sam ne zna šta je, a posle se svesno odupire SkyNet-ovim naredbama. Mislim, da li je jedina njegova uloga u filmu bila samo da na kraju pomogne Džonu da preživi?

Inače, radnja filma je mogla biti malo opširnija nego što jeste. Fora je da se spreči proizvodnja modela T-800, kao i da se spasi Kajl od čeljusti SkyNet-a. Taj deo je ok. Ali, šta koji đavo izigravaju oni nekakvi generali? Mislim, da li je njima na trenutak samo palo na pamet kako Džon zna toliko o SkyNet-u i o robotima protiv kojih se bore? Zar nisu do tad već znali za događaje iz njegovog detinjstva? Kako to da niko nije ni čuo za Kajla, a on im je od neprocenljive važnosti? I nema veze što im je Džon objasnio zašto moraju da odlože napad na postrojenje, oni su rešili da ga napadnu po svaku cenu! Bullshit!
(P.S. Ova dva dela su označeni kao spoiler, jer su T3 i T4 ipak novijeg datuma i možda ima još onih koji ih nisu gledali, pa da im ne kvarim utisak!)

Planirao sam da dignem iz zaborava jednu Pajinu temu,koja se bavila likom i delom omiljenog nam guvernatora drzave Californija...praveci tako sam sebi adut za jedan predlog koji sam postavio na odgovarajucoj temi ...ali avaj ...univerzalni zakon sinhroniciteta je opet umesao svoje prste(te je ova tema nicim izazvana osvanula na naslovnoj stranici ovog pdf-a),pa mi ne preostaje nista drugo do da mu se povinujem i da svoje dragocene misli postam ovde ...

Iako je pokretac teme dao jednu opsirnu kritiku inkriminisane franshize,pritom u prvi plan stavljajuci nedoslednosti u fabuli...ja cu pokusati da sagledam stvari iz jedne drugacije sire perspektive ...ovom prilikom megalomanski je nazivajuci "kulturoloska kritika" ,ili jos megalomanskije "estetska kontemplacija " ...

Kako je moja generacija odrastala u 90-im godinama proslog veka,a koje opet sa sobom nose opste prihvaceni epitet nesrecne(verovatno i zasluzeno)...a sto je opet Ikac VIP najbolje opevao u svojim besmrtnim stihovima - "Srbija je smrad brate,pola zivota ratno stanje brate...i ko zna sta sve pros'o sam,skola ulica ko dobar dan,zamalo postao narkoman ...",ipak smo nekako u sebi uspeli da razvijemo svest o lepom ...ili mozda samo nismo dozvolili da nam se srozaju univerzalne estetske vrednosti koje kao ljudski rod crpimo iz kolektivno nesvesnog...

To nam je opet davalo dovoljno autoriteta da do besvesti ismevamo tatalnu dekadenciju ukusa koje su sa sobom donele 80 ' ...a za koje ne postoji nikakvo opravdanje,tim pre sto su one imale...da tako kazem prednost u startu,jer su proizasle iz renesansnih 70 '.
Sto je jos cudnije,kao nikada pre toga u istoriji ljudskog bitisanja,ta dekadencija je nastupila u svim sferama drustveno-kulturnog zivota.Kao tinejdzeri,sablaznuto smo gledali reprezentativne serije iz 80'(Alf,Princ sa Bel Era[koja je istina sa pocetka 90'ali jos uvek nije uspela da se odvoji od uticaja prethodne dekade],Cosby show) koje su sa sobom prirodno nosile sve naznake tadasnjeg stanja ljudskog duha.

U modnom smislu - sevali su jarko crveni & zuti strikani dzemperi,naramenice,koje su nekim pukim slucajem uglavnom bile modni detalj zenskog roda(za koji ja i dan danas nisam dokucio kakva mu je bila svrha) ...karirane kosulje a la Branko Kockica ...itd...sve to kao neko beskrajno nadrealno takmicenje u ljudskoj ekstravaganciji ...

Sto se tice frizura...to je era mini valova ili kako su ih valjda tada nazivali - "trajnama " ... dovoljno je samo uporediti fotografije nasih keva iz 70' sa onim iz 80' i shvatiti da su se i najtvrdji duhovi pokorili i povinovali dekadentnim ali tada neprikosnovenim modnim stujanjima ...

Sto se tice muzike...tu tek ne postoji nikakvo opravdanje,jer su 80' iza sebe imale 70' - disco zvuk,engleski punk,a jos uvek se jedrilo na talasima tog nikada ponovljivog rasplinuca ljudskog duha koji se ogledao u zvuku 60 ' ...
Ali ne ...onda dolazi do jednog otkrica,pronalaska zvanog sintisajzer i tek tada nastaje pravi inferno jer je kao soundtrack obezbedjena odgovarajuca muzicka podloga...dovoljno je odgledati samo uvodnu spicu za "Poroke Majamija",Don Dzonson je naravno prava kvintesencija tog vremena,posmatramo ga kako ga siba vetar dok on samozadovoljno jezdi u svom gliseru,a njegovu harizmu tada pojacava ono sto ce u ranim devedesetim postati muzika za "atari" igrice...

Ta atari muzika prema kojoj smo se mi odnosili posprdno,u osamdesetim je donosila gomile love i zlatnih & platinastih ploca ...pa sada vec i nije toliko cudno sto je jedna takva pojava kao Boy Dzordz bio ikona tog vremena ...

...elem,da se vratim na temu...cak i znajuci sve ovo...nista me nije moglo spremiti za shock koja su moja krhka chula dozivela posle ponovnog(nakon vise od 10 dina) gledanja originalnog Terminatora.

Pre jedno 3,4 nedelje mi je riknuo hladnjak na kolima...ortak me doslepao kuci ...nakon par dana mi salje sms u kome se raspituje za stanje kola i onako usput mi skrece paznju da ide Terminator na tv avala ...

Sledi sazeti transkript te sms razmene misljenja -

15 septembar. leto gospodnje 2010

P:Brate,sta bi sa Toyotom?Ima na Avali Terminator 1 :)

M: Brate,moracu izgleda da kupujem novi,ili da nesto budzim,varim ovo sto je puklo na hladnjaku......

M: Zipa ovu sintisajzer matricu sto prati akciju i ovo totalno odsustvo svakog ukusa u oblacenju i frizurama 80'...kakav down fall/sunovrat u odnosu na 70',...cak se ni Arnie nije odupro ...:)

P: Sintisajzer je strava,a Arni je pokusao da se odupre,ipak je dosao go u 80',pa nije ni mogao da bira!A Sara Konor i njena frizura i ne zasluzuju bolje od ovog sto im se desilo !

M : Ma ok...cak je Arni i uspeo da obezbedi sebi dobar outfit,kozna jakna i cvishe...ali pazi ovu zurku,buahaha...nije cak ni tarzanka..to je dovoljno da ne bude amnestiran!

-----------------------------------------

Naravno da su i 90' imale i vise nego brdo svojih bisera,svoje besmrtne simbole kao sto su Er Max 2-jke sa sve svojim zelenim znakom,tarzanke...capa trenerke i ono sto je Kristijan rekao - "To je neka kultura ubi boze,to su neke trenerke od 150,200 maraka koje oni uvlace ...na zapadu svaki policajac,pa i obicni saobracajac bi ih zaustavio i legitimis'o"

Takvi likovi i takva moda su s pravom object ridikjula danasnjih klinaca...

...jedino sto nama ide u korist je sto nismo ni imali nikakve sanse,nismo imali 60' & 70 ' iza nas ...

Back