@fortyfiver
Pa vidi ovako, jako je glupo da slušaš mene ili bilo koga drugog bez nekog predznanja. Znači angažuj se malo da saznaš o osnovnim načelima zdrave ishrane, sportske ishrane, osnovnim makronutrijentima (proteinima, ugljenim hidratima i mastima), metaboličkim procesima pri treninzima. Ovo su ti neke glavne smernice pa ti kad stigneš (za tvoje dobro je).
Tvoj do sada način ishrane i aktivnosti te je i doveo dotle da sada imaš želju da promeniš izgled. To je O.K. i to pozdravljam, ali moraš biti svestan da ne može stari način ishrane, pogotovo ako hoćeš da si fizički aktivan svaki dan. Jako je bitno da tvoj organizam nema velike skokove i padove šećera u krvi i da su mišićima konstanto na raspolagnju aminokiseline. Ova dva zahteva se ispunjavaju samo sa obrocima na 2,5-3 sata. Veruj mi to je samo stvar navike i jedan ozbiljan razgovor sa roditeljima. Siguran sam da će te podržati u tvojim nastojanjima da se hraniš pravilno i zdravo. To ti govorim iz ugla roditelja.
Večeru nikako nemoj da izbacuješ. Ili da kažem ovako kod 6. obroka je manje bitno kada je, već šta je i koliki je. (doćiću i do toga). Znači u sportskoj ishrani ne postoji doručak. ručak, večera i užine već imaš I, II, III, IV, V, VI i obrok posle treninga (PWM). Gde u zavisnoti od doba dana kada treniraš obrok pre treninga se prilagođava energetskim potrebama treninga.
Ukoliko nemaš potrebu da se briješ bar 2-3 puta nedeljno ja ti ne bi još preporučio teretanu (nije šala). To znači da ti hormon testosterton još nije u 5oj brzini, a on igra veliku ulogu u metaboličkim procesima mišićnog i koštano vezivnog tkiva i zbog toga smanjuje mogućnost nekog ozbiljnog povređivanja. Teretana je odlična stvar, i tu treba u početku da ideš sa nekim iskusnim, ili da angažuješ nekog instruktora ali samo u početku.
Za sada ti ja preporučujem sklekove, zgibove, trbušnjake, čučnjeve i povremeno trčanje. Koje varijacije tj koje tipove ovih vežbi postoje naći ćeš na internetu.
Što se tiče voća, samo nemoj preterivati jer ima dosta prostih šećera.
Neku dijetu ti ja ne bi savetovao jer imaš 15 godina i hoćeš da treniraš, napisaću ti samo osnove ishrane kroz jedan dnevni jelovnik i što ih pre budeš prihvatio i primenjivao to će rezultati brže da dođu:
Obrok 1 – 60g ovsenih pahuljica + 3 kašike mlevenog lana + 3 kašike mlevenog susama sa vodom ili ceđenim voćnim sokom + 4 belanca + 50g lešnika
Obrok 2 - tri cela jajeta i dva belanca
Obrok 3 – 120g pilećeg belog mesa + 100-200g kupusa, karfiola ili brokolia + 15ml lanenog ulja
Obrok 4 – tunjevina + 100g pirinča
Obrok 5 – 130g pirinča, 120g belog mesa, 50g badema
Obrok 6 – 250g ella sira + 50g lešnika
Probaj sa ovakvim split sistemom
pon: grudi, biceps
uto: noge
sre: pauza
čet: ramena, triceps
pet: leđa
sub: pauza
ned: pauza
Trbušnjake ubaci 2 puta, kardi isto vidi kad ti odgovara ne više od 3 puta.