Teretana/Savjeti?

Stratosphere8

Zainteresovan član
Poruka
189
Pozdrav svima,isao sam vec par mjeseci u teretanu,a uskoro pocinjem opet.
E sad,imate li neki savjet da mi date npr. za nacine izvodjenja vjezbi,za kreiranje plana treninga i slicno..?
Btw moj fokus je vise na gornjem dijelu tijela,nego na donjem jer imam bas dobro razvijene noge.

Prvo a bas ovim redom plan ishrane, plan treninga zatim plan odmora.

Plan odmora to je spavanje masiranje kiropraktika.

Ako si pocetnik a mislim da jesi, trening dva dnevno, najpre pametno pa jako.

A obzirom da si pocetnik, treniraj bilo kako ali redovno, slusaj svoje telo osluskuj moguce povrede nauci da prepoznas povredu od nekog bez veze bola u misicima.
I samo lagano ne przi se na cifre jer se misici razvijaju brze od ligamenata hrskavica kostiju a ako radis uvek maksimalno i podizes cifre to je samo povreda.

Да би мишићи расли, потребно је да их сваки следећи пут оптеретимо више него прошли пут. уколико је оптерећење мишића исто или мање него прошли пут, нема хипертрофије мишића. Зато је јако битно да сваки тренинг записујеш колико си шта урадио и да се трудиш да следећи тренинг урадиш више него прошли (већи број понављања или већу тежину или евентуално већи број серија). Многи кажу да тако раде, а истина је да одлазе у теретану без плана (једини им је план да тог дана раде груди и трицепс, или леђа и бицепс и сл. али то није прави план тренинга).

Пошто је прилично компликовано направити план тренинга, најједноставније је скинути апликацију за моб. и сваки пут уписивати шта си радио тог дана, па следећи пут кад ти је на програму иста група мишића, да урадиш мало више него прошли пут.

Најједноставнија апликација је stronlifts 5x5.

Не знам да ли је најбоља, али је најједноставнија, и кад будеш радио по том програму, укапираћеш како треба повећавати тежине, какве паузе правити, шта радити ако не успемо да постигнемо зацртано за тај тренинг и сл. Кад скапираш те ствари, после можеш да правиш неки свој програм или да боље разумеш неки други програм.

Апликацију скини за моб. а имаш и сајт на коме је све детаљно објашњено.

https://stronglifts.com/5x5/

Треба повезати теорију и праксу. Теоријски део иде кроз учење, а пракса у теретани. Једно без другог не може.

За практични део, решио си да идеш у теретану. ТАј део је решен.

ТЕоријски део.

Треба константно да учиш. ДА скупљаш информације. Не постоји неки систем или нека информација или неки златни грал знања или шта већ, што неко може да ти каже и то је то. Буквално је то процес учења који траје месецима, годинама и деценијама. Не можеш да прочиташ један или пет или десет чланака и да знаш, већ да сваки дан по нешто чујеш, научиш или обновиш.

Пошто је читање мало заморно, у данашње време имамо највећу енциклопедију знања на свету. А то је јутуб. Одабери неке цоол фитнес јутубере и сваки дан гледај по један или по неколико клипова. Из неких ћеш научити нешто, из неких нећеш, неки ће те само мотивисати на вежбање, али ћеш константно да упијаш информације. Јесте да ће неке бити bеспотребне, али ће у мору тих информација бити и оних корисних. А и забавно је гледати фитнес јутубере.

Да би мишићи расли, потребно је да их сваки следећи пут оптеретимо више него прошли пут. уколико је оптерећење мишића исто или мање него прошли пут, нема хипертрофије мишића. Зато је јако битно да сваки тренинг записујеш колико си шта урадио и да се трудиш да следећи тренинг урадиш више него прошли (већи број понављања или већу тежину или евентуално већи број серија). Многи кажу да тако раде, а истина је да одлазе у теретану без плана (једини им је план да тог дана раде груди и трицепс, или леђа и бицепс и сл. али то није прави план тренинга).

Пошто је прилично компликовано направити план тренинга, најједноставније је скинути апликацију за моб. и сваки пут уписивати шта си радио тог дана, па следећи пут кад ти је на програму иста група мишића, да урадиш мало више него прошли пут.

Најједноставнија апликација је stronlifts 5x5.

Не знам да ли је најбоља, али је најједноставнија, и кад будеш радио по том програму, укапираћеш како треба повећавати тежине, какве паузе правити, шта радити ако не успемо да постигнемо зацртано за тај тренинг и сл. Кад скапираш те ствари, после можеш да правиш неки свој програм или да боље разумеш неки други програм.

Апликацију скини за моб. а имаш и сајт на коме је све детаљно објашњено.

https://stronglifts.com/5x5/
Ne uci decka kako da se povredi.

Ja se tebi ne mesam na koji nacin najbolje da botujes a ti se ne mesaj na koji nacin treba da se trenira.

Misici hrskavice ligamenti i kosti se razvijaju razlicitom brzinom. Otuda bodibilderi traju deset godina i nema ih vise nigde. Tranirati prvo pametno pa tek onda jako. Maks povecavati na svakih npr mesec dana.

Ne slusati savete i trening programe fitnes instruktora sa interneta.

Saslusati da ali ne slusati. Gledao sam kako pjudi postaju invalidi.

Slusati ljude koji su vise decenija u sportu i koji traju jos uvek. Jer nije poenta zagrmeti kratko, poenta je oluja sa grmljavinom koja nece stati. Razmisljati na duge staze.

Ti @Alter_Ego_ pisi trening planove za politicare, ispovredjuj ih toliko da ne mogu da se popenju uz skupstinske stepenice i spasi ovaj narod.

Ne uci decka kako da se povredi.

Ja se tebi ne mesam na koji nacin najbolje da botujes a ti se ne mesaj na koji nacin treba da se trenira.

Misici hrskavice ligamenti i kosti se razvijaju razlicitom brzinom. Otuda bodibilderi traju deset godina i nema ih vise nigde. Tranirati prvo pametno pa tek onda jako. Maks povecavati na svakih npr mesec dana.

Као најједноставнији програм, поменуо сам 5 х 5.

Програм је такав да почињеш са 50 % тежине коју у том тренутку можеш да подигнеш, а затим постепено повећаваш. То значи да до свог почетног максимума стижеш после месец или два дана (до почетног максимума).

Нпр. ако на бенчу може 5 пута да подигне 50 килограма, почетна тежина је 25 килограма и сваки пут кад поново ради бенч, подиже тежину за 2,5 килограма (ако има плочице од 1,25 кг. многе теретане их немају). То значи да ће до 50 килограма (снага коју је имао првог дана) достићи тек за 6 или 7 недеља.

Твоја примедба, дакле, пада у воду.

Druze ajd postavi svoju sliku da vidimo sa koje pozicije delis savete i zasto mislis da bi trebalo neko da te slusa pre nego mene.
Nemas telo ni priblizno kao ja a ja pritom nisam bodi biber. Cim budes imao bolji rezultat od mene i trajao deceniju prirodno a da nikada ne probas ni protein ni kreatin e tada mozes da svoj savet stavis ispred mog.

5×5 moze ali npr da se na mesec dana podize cifra kg koju podize da bi se telo prilagodilo prvo. Polako i bezbedno.

Druze ajd postavi svoju sliku da vidimo sa koje pozicije delis savete i zasto mislis da bi trebalo neko da te slusa pre nego mene.
Nemas telo ni priblizno kao ja a ja pritom nisam bodi biber. Cim budes imao bolji rezultat od mene i trajao deceniju prirodno a da nikada ne probas ni protein ni kreatin e tada mozes da svoj savet stavis ispred mog.

5×5 moze ali npr da se na mesec dana podize cifra kg koju podize da bi se telo prilagodilo prvo. Polako i bezbedno.

Јадна је твоја потреба да на форуму са другим форумашима мериш величину ките.

Дечко је питао за савет. Ти си дао савет, ја сам му дао савет (узгред...посаветовао сам га да константно учи из разних извора), неко трећи и четврти би се јавио да да неки савет, да ниси загадио тему својим неоснованим курчењем, и кад би чуо већи број савета, могао би да направи селекцију.

Teretana nije igra ljudi se opasno povredjuju i kada ih difovac trenira.

A ti nisi faktor koji moze da savetuje.

Rekao sam ti uploaduj svoju sliku i demantuj me. Smeo bih da tvrdim da nemas vise od sedamdeset kg i da si gradjen kao stalak za infuziju. Izvoli i demantuj me pa onda pisi savete kako da se neko povredi. Nije to popravka automobila, ljudsko telo je u pitanju. Ljudsko telo, ako ti nemas rezultat kako ces posavetovati nekog i kako mislis da tvoj savet bude bolji i vazniji od mog.

Izvini ali sto se tice treninga moramo da budemo ozbiljni. Ne mozes da uputis coveka na instagram fitnes likove.

A vidi, upravo u ovakvoj diskusiji decko ce saznati sta da radi. Ako ti ucutis kada ja pisem i ako ostali ne ulaze u raspravu samo mi dajete legitimitet. Argumentuj da nisam u pravu i deli savete koliko hoces.

I ako decko napise alo bre skini mi se s #$#@$ hocu da cujem sta kaze @Alter_Ego_ onda cu ja da se izvinim i da pustim tebe koji nemas veze sa treningom da savetujes nekog kako da se povredi.

E sad,imate li neki savjet da mi date npr. za nacine izvodjenja vjezbi,za kreiranje plana treninga i slicno..?
Btw moj fokus je vise na gornjem dijelu tijela,nego na donjem jer imam bas dobro razvijene noge.
Dragi Nikola, danas preko drustvenih mreza mozes mnogo toga nauciti sam, predlazem ti da zapratis tarika iz Bosne, Milana bodytransform iz Nisa, Balteza. Mozes mnogo nauciti i o ishrani i o pravilnom izvodjenju vezbi, ako ti je cilj da ucis sam.
Ima mnogo dobrih trenera koji zaista profesionalno pomazu ljudima.

Pozdrav

Dragi Nikola, danas preko drustvenih mreza mozes mnogo toga nauciti sam, predlazem ti da zapratis tarika iz Bosne, Milana bodytransform iz Nisa, Balteza. Mozes mnogo nauciti i o ishrani i o pravilnom izvodjenju vezbi, ako ti je cilj da ucis sam.
Ima mnogo dobrih trenera koji zaista profesionalno pomazu ljudima.

Pozdrav
Trenutno pratim Back To The Basics Asketa i Kineza i Gabudizatora,ali cu poceti i te tvoje da pratim:).
Hvala na prijedlogu:)

Trenutno pratim Back To The Basics Asketa i Kineza i Gabudizatora,ali cu poceti i te tvoje da pratim:).
Hvala na prijedlogu:)

Како стојиш са енглеским језиком?

Тјубери са енглеског говорног подрујча су квалитетнији од ових наших и занимљивији.

Имаш и интернет форуме. Панспорт.рс има форум на тему вежбања, исхране, суплементације (смарају са суплементацијом, јер им је то основна делатност).

Како стојиш са енглеским језиком?

Тјубери са енглеског говорног подрујча су квалитетнији од ових наших и занимљивији.

Имаш и интернет форуме. Панспорт.рс има форум на тему вежбања, исхране, суплементације (смарају са суплементацијом, јер им је то основна делатност).
Odlican sam sa eng :D

Mnogo toga što te zanima imaš na ovom pdf-u, počevši od video prikaza, mnogo objašnjenja i tekstova za razne vježbe u teretani, kod kuće, u prirodi, pa sve do nekih vrlo konstruktivnih i odličnih mišljenja i savjeta pojedinih članova.

Kako vam se to dogodilo dobro razvijene noge a gornji deo tela vam se nije razvio?Ne postoji mogućnost!Jedino ako su vas sastavljali hirurški.Kakvim ste se to prethodno sportom bavili?Tj. kojim sportom?Podjednako se prilično razvija celo telo,kod nekih sportova neki delovi tela malo više,neki malo manje.Da niste vi mnog radili čučnjeve onda a niste radili vežbe za ruke?Uvek vam idu vežbe za celo telo da bi vam se telo pravilno razvilo.Ne radite samo vežbe morate da se krećete.Kako ćemo sada da vas sastavimo kad ste se tako razvili?Opet morate za celo telo vežbe da radite,bez obzira na jače noge od gornjeg dela tela da bi se svi mišići uskladili i da biste u svakodnevnom životu bolje funkcionisali.Za vas je najbolje da uskladite dva sporta Akvabik i Aerobik.

Back