teretana i rast

Čuvaj se hernije kada radiš stomak sa opterećenjem. Iskreno ti kažem. Lično poznajem više ljudi koji su tako dobili trbušnu ili preponsku herniju, jedan od njih je i naš izuzetno poznati takmičar. Znam, dosta njih radi tako, ali rizik je neuporedivo veći.

Stomak treba raditi u što sporijim kontrakcijama, tj. da je što duže pod tenzijom. Sa takvim stilom, čisto sumnjam da neko može da uradi 100 ponavljanja. :)

Na ličnom primeru to izgleda ovako(trbušne kontrakcije na klupi, sa podignutim nogama):

- brze kontrakcije(tempo 1 0 1): 50-60 ponavljanja
- spore kontrakcije(tempo 3 1 3): 12-18 ponavljanja

Naravno, neuporediv je osećaj izgaranja u stomaku ovom drugom metodom.

Isti je slučaj i sa bilo kojom drugom vežbom za stomak. Recimo, podizanje nogu na vratilu, uz korišćenje momentuma, izvučem 25-30 ponavljanja. Ali kada ubacim tempo 3 0 3 ili čak 4 0 4, to je već daleko manja cifra. :)

Po meni, raditi stomak sa dodatnim opterećenjem nije vredno rizika. Ne verujem da razlika može biti vidljiva između dva primera lepih trbušnjaka, gde je jedan radio sa opterećenjem a drugi bez. Stomak mi je jača mišićna partija, pa govorim i iz ličnog iskustva. :)

Kada kažete teretana - da li mislite na tegove ili BW vežbe?

Tegovi tj. veće težine (koje se koriste kod npr. bencha) - da, mogu da uspore rast, zato što se kosti i mišići razvijaju i tako mogu da zaustave taj proces.
BW vežbe (sklekovi, zgibove, propadanja itd.) - ne mogu da uspore rast.

Opvrgni činjenice. :)
Cela tema opovrgava... ali ajde da nesto napisem kad me ne mrzi :)
Evo ti proste cinjenice, neko ima 90kg... kad radi sklekove to ti je odprilike kao da je stavio 60kg na benc, zgibovi skoro pa celu svoju tezinu-tesko da neko moze i 10 zgibova sirokih da uradi, propadanja skoro pa celu svoju kilazu... i to su po tebi MALE tezine? covek sa svojih 90kg barata kako hoce... hah malo sutra, retko da je iko utreniran toliko uglavnom se svi muce da sebe "podizu" sto mu u prevodu dodje trening sa velikom kilazom mali br. ponavljanja veliko opterecenje na pisice tetive kosti... A onda kazes tegovi vece tezine? Kakve vece tezine? Kladim se da neko ko ima 90kg i prvi put je dosao u teretanu ne moze da digne vise od 80kg na benchu i to je mnogo ;)... Covek dize koliko moze bilo da trenira u teretani jer tu moze da poveca kilazu bilo da radi sa svojim telom npr. sklekove gde poveca ponavljanja... s tim sto je sklek naspram propadanja i zgibova decija vezba :) Isto tako da uzme neko da prevrce kamenje kopa cepa drva da se rva-baca ljude i podize i slicno, po tebi ce i to da uspori rast jer je veliko naprezanje :)...

Sve ovo jedino ima veze ako krenes dok si jos u razvoju npr. da kazem pre 18 u srednjoj... mozes i tad krenuti ali sa laganim vezbicama bez forsiranja. A kako gde i sta ces da radis apsolutno nikakve veze sa rastom nema!

Još jedna smešna rasprava o čuvenoj zabludi oko teretane i uticaja na rast. :D

Pošto sam više puta pisao na tu temu, sada ću samo da dodam ovo - kod mene u teretani dolaze mlade ekipe košarkaša i rukometaša i rade sa tegovima. Klinci imaju 13-15 god.

Da, već sam pisao da sam ja počeo da radim sa tegovima od svoje 11. godine, visok sam 190cm. :) Šta, da sam ostao na oko 1.72(koliko mi je visok otac, majka 1.63m), teretana bi bila kriva za to?! :D

Bitno je trenirati pravilno i pažljivo. Rizik od povrede vreba i kod telesnih vežbi i kod vežbi u teretani. Početnik niti ima snage da radi sa većim težinama, niti treba da radi tako. A, kad već "uđe u foru" i ovlada tehnikama vežbanja, svejedno je da li taj ima 15, 20, 30 ili 50 godina starosti.

Što se tiče usporavanja rasta - treba znati kako funkcioniše rast, da bi se znalo šta ga može ometati, pa tek onda izvoditi zaključke da teretana može učiniti tako nešto. Guglanje će pomoći za početak. :)

Aha, znači vi ste vršili dugogodišnje istraživanje na deci i znate da teretana ne utiče na rast? NIJE DOKAZANO DA LI TERETANA UTIČE NA RAST ILI NE!!!
A ti što si krenuo sa 11 godina u teretanu - pretpostavljam da si u istu krenuo da bi se kurčio?

HEj Yokai, lepo si pisao na pdf-u Borilacke vestine za Karate i tako to ALI BRATE OVDE SE PROLUPAVAS SAMO TAKO , VEEEELIKA BRUKA, CAK JE I CUVENI GEORGEJUNE OVDE MANJE SMESAN OD TEBE, A VERUJ MI I ON JE TVRD ORA' !

Eto uleteo je Fitnes Guy da kaze a bas sam hteo da kazem POGLEDAJTE NJEGA - KACIO JE SLIKE COVEK JE VISOK 3 METRA BRE A VEZBA OD 11 GOD!!!!

Meni cale nije davao da idem u teretanu pre fakulteta ZBOG VASIH TAKVIH S' KOLENA NA KOLENO IDIOTSKIH TRACEVA PA SAM OPET "RELATIVNO" MALI!
Mnogi danasnji visoki ljudi koji su isli u teretanu kao mladi su i dan danas visoki a ne mali itd....

DOKLE VISE BRE TE PRICE??? Znate kao da teretana smanjuje a da vas covek pita da objasnite taj proces NEMATE VEZE SA MOZGOM!!!
Zasto bre izigravate anatome i fiziologe, biomehanicare, sportske doktore i slicno KADA NEMATE POJAMA O TIM NAUKAMA??

I jos nesto Yokai, da ti kazem iz metodologije i logike svake nauke - NE DOKAZUJE ONAJ KOJI SE BRANI NEGO ONAJ KOJI IZNOSI RETARDIRANE IZJAVE....
Sad ja da kazem da postoje vanzemaljci i da lice na slonove NE TREBAJU FITNES GUY I CELA EKIPA OVDE DA IH OPOVRGAVAJU DA NE POSTOJE NEGO TREBAM JA DA DOKAZEM DA POSTOJE DA BI MI VEROVALI I DA TO POSTANE ISTINA JER MI JE IDEJA SULUDA!

ZNACI AKO NEKO NESTO TVRDI ON TO MORA DA DOKAZE BREEE! A ne da ispadne da je "dokazano" da vanzemaljci slicnog oblika kao slon postoje samo zato sto Fitnes Guy i ostali nisu mogli da ih opovrgnu...... :hahaha::hahaha::rotf::rotf::roll::roll::roll::roll:

E ja bih zabranio forum kao intelektualno sredstvo ramene misljenja svima vama bre koji nemate elementarna znanja iz LOGIKE, METODOLOGIJE, I SPECIJALIZOVANE NAUKE POTREBNE ZA SVAKI PDF....

KAo sto rekao nekada moj prof - KAKO CE BTE BILO KO DA SE BAVI NAUKOM AKO NEMA "ORUDJE NAUKE" - LOGIKU I METODOLOGIJU! :rtfm::rtfm::rtfm:

Mi a i ostali drugi smo dokazali nasu teoriju - MILIONI LJUDI KOJI SU TRENIRALI U TERETANI MLADI NISU MALI NEGO SU IZRASLI VELIKI ILI BAR PROSECNO VELIKI, SKORO UVEK VECI OD SVOJIH RODITELJA KOJI NISU ISLI U TERETANU UOPSTE!

Ista fora i za obrnut slucaj - NIKO NIKADA AKO MU JE GENETIKA DA BUDE MALI NIJE PORASTAO ZATO STO JE IGRAO BASKET - JOS JEDNA NEBULOZA - NEGO GENETSKI VELIKI IGRAJU BASKET A MALI ILI SU BEKOVI ILI IDU U NEKI DRUGI SPORT I KRAJ PRICE :rtfm::rtfm:

GENETIKA JE GENETIKA! NE MOZES DA BUDES VISOK KAO KOMSIJA PERA KOJI JE 2,05 AKO TI JE CALE ZIKA METAR i 58!:rtfm::rtfm::rtfm:

Jedino ako ti je keva spavala sa Perom :hahaha::rotf::hahaha: Znaci uzmi u obzir ovakve dokaze kada sprovedes METODOLOSKO ISTRAZIVANJE U KOME CES DOKAZATI HIPOTEZU "TERETANA SMANJUJE RAST" Vodi racuna da odredjeni uzorak predstavlja objektivno populaciju! Vodi racuna da lepo rasporedis experimentalnu i placebo grupu!

Ako ti jos nesto zanima iz metodologije javi se.....Reci cu ti sve lepo naucno skolski kako se radi pa da uradis pravo istrazivanje i ja cu da ti statisticki obradim podatke i utvrdim da li postoji statisticka znacajnost samo molim te nemoj vise da se p r o s e r a v a s na ovoj temi bez grama naucnog duha, informacija, znanja i svega ostalog.....Price s'kolena na koleno i Ala Radio Mileva se ne racunaju u naucni metod metodologije...
:bye:

p.s. A sta tebe zabole bre da li ce Fitness Guy da se k u r c i tj da li je to radio sa 11 god?? Sta sad ne mozes da dokazes tvoju suludu predrasudnu Radio Mileva hipotezu pa sad kao al' aj da ga bar malo srozam i napljujem!!!!!:roll::roll::roll:

Evo ja cu da ti kazem u jegovo ime - Fitnes Guy je jos tada shvatio poentu zivota, vezbanja i zdravlja, napretka.....Zato je danas dogurao gde je dogurao(pozitivno naravno)...Sa druge strane si ti koji koliko da ima god godina na nivou svesti i inteligencije je bar 7 godina nize od onog malog Fitnessa Guy-a od 11 godina!

TOLIKO!

Aha, znači vi ste vršili dugogodišnje istraživanje na deci i znate da teretana ne utiče na rast? NIJE DOKAZANO DA LI TERETANA UTIČE NA RAST ILI NE!!!
A ti što si krenuo sa 11 godina u teretanu - pretpostavljam da si u istu krenuo da bi se kurčio?

Kako to sad kažeš da nije dokazano, kada si se par postova ranije ponašao kao da jeste?! :D :D

Nigde nisam napisao da sam sa 11 ušao u teretanu. :D U teretanu sam ušao sa 15 godina i aktivno treniram već 12 godina. To je moj stil života i deo mog posla. ;)

Mislim da oni kojima je, kako ti reče, kurčenje glavni razlog, ne mogu da istraju tako dugo. :D :D To su samo sezonci. :)

Au, pisao sam kao retard i iseckao ti post Bru zli, ali sam išao na "back" umesto da otvorim tab na kraju... :dash:
Nebitno... sve se svodi na to si se nalupetao za medalju. Prvo - ti ne znaš da li je nekom teretana usporila rast, jer istraživanje na tu temu NIJE vršeno. I niko ne može da kaže da utiče ili ne. Doduše, dizanje velikih težina utiče zato što strada kičma (ako se nepravilno vežba, a u svakom slučaju treba izbegavati vežbe tog tipa dok se ne završi sa rastom). A to da neko ko uđe u teretanu sa 11 godina je automatski shvatio SUŠTINU ŽIVOTA - :rotf: :rotf: :rotf:
Ti opet ne znaš na kom nivou je moja svest... To nema nikakve veze sa nečijem mišljenju o dizanju velikih težina... Tako da nemoj da si bezobrazan i vređaš druge bez razloga.

I da, ne moraš da pišeš pola kilometarskog posta velikim slovima, pošto dobro vidim...

KAko nema? Mozda bas ja imam istrazivanje.......

I kao sto su rekli - koje bre velike tezine??????
Svi koji dodju u teretanu a mladi su bukvalno su nesposobni da podignu tezine vece od tezine svoga tela, dok na primer kada vezbaju sa tezinom svog tela oni dizu upravo velike tezine....

KAda sam imao 103 kila svi su mi se smejali (ovi zgoljavci NAPALJENI) sto jedva uradim 8 zgiba.....
Jedan odradi 18 sa 60 kila sa sve krevet pa me pogleda ponosno i kao da je pogled rekao " jaci sam od tebe biach ja mogu 18 a ti 8"
Pa da ali on dize 60 kila 18 puta a ja dizem 104 kila "samo" 8 puta.....sto je najgore moji misici mogu da podignu tu tezinu cak i vecu ali ruke i prsti ne mogu da izdrze opterecenje d 104 kg-a.....Plus sto sam gitarista pa gledam da sto manje mucim prstice jer mi je to vazno za sviranje i ne smem da imam ruke kao lopate!

I onda taj zgoljavac ode na drugu vezbu - mrtvo dizanje i T sipku i poce da radi sa 20-30 kila a ja uzmem pa roknem mrtvo dizanje sa 115kg-a pa mu pokazem cija baba crnu vunu prede.....

Znaci poenta price - AKO JA SA 104 KG RADIM ZGIBOVE PA JA SAM SE PREOPTERETIO NE MALO NEGO PREEEEEMNOGO...... A AKO ODEM U TERETANU "DA DIZEM PREVELIKE TEZINE" haha i odem na lat masinu ona ima 20 ploca od po 5 kg-a to je ukupno 100kg-a, znaci i da hocu da se "k u r c i m " i da dizem "preeevelike tezine koje su u teretani" JA CU OPET DA DIGNEM MANJE U TERETANI NEGO KADA BIH DIZAO SLOBODNU TEZINU!

Ista stvar i sa benchom i svim drugim vezbanjem - kada radim sklekove moram da dignem 104 kg a kada sam na benchu dizem 80-90 i to je manje!

ETO VIDIS DA POSTOJE I SLUCAJEVI KADA JE TERETANA NEKADA I LAKSA NEGO BODYWEIGHT VEZBANJE.....

Da, ali to nije relevantno istraživanje. Treba uzeti 200 dece od 14 godina, pa neka 100 ide u teretanu, a 100 radi samo BW vežbe. Pa neka se to prati 10 godina, i onda se vidi rezultat... a ne ovako...

Yokai znam za sada - pa niko nije dosao metar i zilet i da kaze - jao teretana mi je usporila rast, moji su 2 metra a ja sam metar i 52......

Cak i a priori da teretana smanjuje rast (sto je skoro pa nemoguce ako se razmatraju stvari dublje) ona ne moze smanjiti rast bog zna koliko.......

Zasto ti tu visinu toliko dizes u nebesa da to postaje neka bre socijalno prihvatljiva tj "must have" osobina ????
KAkve veze ima da li je neko 1, 78 ili 1,92??? Sta ovaj manji je los covek, ruzniji, gluplji, ima manje para, nesposobnji je, nekreativniji, neinteligentniji,ima neki feler itd???
U obratnom slucaju mali je u prednosti - uvek moze naci garderobu dok veliki uvek muku muci sa time itd......

PA sta znaci i da a priori teretana manjuje visinu??? JA BIH RADO PRISTAO DA ME SMANJI ZA 5 CM NPR, A DA ZNAM DA CU DA IZGLEDAM MISICAVO KAO NPR MANJA VERZIJA SVARCENEGERA!!!!!!!

Svako bre radi u zivotu onako kako njemu odgovara A NE KAKO TI KAZES I STA SE TEBI SVIDJA.....Ako je tebi trip da budes 5 metra a kao kisna glista budi, ali nemoj meni sad tu da indirektno "pretis" da ce me teretana smanjiti i sad ja tebe trebam da poslusam i da ne idem kao mlad ili neko moj....

PA da smanjuje i 15cm opet bih isao u teretanu! Nekom je vazna visina, NEKO NEMA KOMPLEKSE, ZNA KO JE STA JE I KOLIKO VREDI, voli da izgleda misicavo, jako i snazno i da se takmici sa drugima ko ce da podigne vise i sta sad???

I KAKVO K U R CE NJ E IMA VEZE SA RASTOM BRE I SA OVOM TEMOM A???
Evo ja sam se k u r c i o ceo zivot i sada se i dalje k u r c i m posle 10 godina teretane, i sta sad???

To je kao nesto lose a ??? Sta gluplji sam a ? Pa zavrsio sam fax....Sta smesan sam a? Ljudi se sklanjaju kada me vide kada ja udjem u kafic otvara mi se put, ljudi me postuju i plase se.....Respektuju me, zele da i oni budu takvi...Pricaju da uzimam "hemiju" a ne uzimam sto dokazuje koliko su zavidni i koliko zele da i oni budu takvi a nemaju volje niti snage pa onda ajmo da hejtujemo.....Ribama si atraktivan jer delujes "opasno" mocno, osecaju se sigurno pored tebe....

I eto to je to - ja se k u r c i m , jos sad kada uzmem 5 kila whey-a boze zdravlje imam jos vise da se k u r ci m !!! Isprsim grudi, izbacim ramena , ledja, pa onda ruke malo i sirim, STO DA NE - MOZE MI SE IMAM STA DA SIRIM, 90 I NESTO KILA CISTE MISICNE MASE !

I ETO TRENIRAM JOS UVEK NISAM SEZONAC STO RECEFITNESS, I TRENIRACU CEO ZIVOT SAMO ZDRAVLJE DA JE OK!

:rtfm:
K u r c e nj e uopste nije lose...Zavisi samo kakav je ko.....Ja na primem mogu i imam sta da k u r c i m .....Ti na primer nemas i ne mozes......Zato te i nervira kada se neko k u r ci , i tebe i sve ostale - ZATO STO VI TO NE MOZETE A ONI MOGU - PA SE JAVLJA OSUJECENJE....

Aj, psihologija ta divna nauka....:heart::lol:

E ovako imam 17 god visok sam 190,mrsav sam imam oko 65kg...trenirao sam kosarku do 14god aktivno...u to doba sam bio visok 165,bio sam najmanji bukvalno u razredu pa cak i od djevojčica sam bio manji,momci iz razreda su trenirali razne sportove i teretanu uz to...i evo danas sam za glavu veci od njih... A imalo je i onih sto su isli u teretanu i bili vec napucani i visoki 190+ na kraju osnovne...tako da teretana po nekom mom mišljenju neutralna za rast..ni negativna ni pozitivna osim ako se pogresno rade vjezbe i sa puno napora...i mislim da visina zavisi od par faktora kao sto su san,genetika,pubertet....i vizicke aktivnosti
P.s dok sam trenirao kosarku radili smo vjezbe sa nadom tezinama i sam onaj osjećaj kad skocis ka kosu (obrucu)...(ako imas dobar odraz) nije bas najlepši :)
Ima i tu povreda...zaboravio sam napomenut da je bilo talenata u klub sto im je trener davao zadatke sa tegovima tokom treninga i trenirali su u teretanu,bilo je povreda svega umora iscrpljena,ali evo na kraju neki igraju za partizan nije sad wow ali uspjeli su da kazemo i imaju po 2m bukv i vise neki i atletsko izgradjeno tijelo...na kraju da jedan je zakljucak,ako si uporan ne moze ti ni umor nista,jer na kraju dana svi legnemo u krevet i spavamo a to je najbitnije dobar sam barem 8+ sati u adolescentnim godinama najmanje jer za umor je potreban oporavak

Back