Teretana,da ili ne?

Milos_m.m

Zainteresovan član
Poruka
165
Zdravo ljudi :D
Svadjam se sa calom vec nekih mesec-dva da li treba da idem u teretanu ili ne. Imam 16 godina,a u teretanu bih krenuo kada budem mogao da uradim 100 sklekova (sada mogu 50-60) i 25 zgibova (sada mogu oko 10)
Pa mi vi sada kazite da li mogu da krenem u teretanu i da li ce doci do neke deformacije,cega se moj cale najvise i plasi izgleda?

Mlad si za teretanu,bolje kreni na neki borilacki sport,pa kad malo stasas i ocvrsnes za koju godinu mozes i teretanu.
Uopste nemoj da punis sebi glavu brojkama,100 sklekova itd.
Vecu snagu stices ako radis po 30 u seriji,pa tako 5-6 serija sa pauzama.
Ja kombinujem MMA i teretanu,jedino tako od iste ces i imati koristi,osim ako neces da se fizicki doteras zbog riba,dizes neke sulude brojke na bench a kad treba da potrcis dusa ti u nosu posle minut.

Slobodno kreni u teretanu!
Ako lepo radis, teretana ce ti samo pomoci... a to da li ces moci da uradis 100 sklekova ili 25 zgibova... nije toliko bitno, jednostavno to pripada izdrzljivosti.... imas strasno sposobnih momaka a da ne mogu da urade 50 sklekova, ali su zato explozivni ili jaki kao zveri....
Dakle ako ti finansijska situacija dozvoljava, slobodno u teretanu, sa sve tatom!

Zdravo ljudi :D
Svadjam se sa calom vec nekih mesec-dva da li treba da idem u teretanu ili ne. Imam 16 godina,a u teretanu bih krenuo kada budem mogao da uradim 100 sklekova (sada mogu 50-60) i 25 zgibova (sada mogu oko 10)
Pa mi vi sada kazite da li mogu da krenem u teretanu i da li ce doci do neke deformacije,cega se moj cale najvise i plasi izgleda?

Ne znam odakle ti takvi ciljevi sa sklekovima i zgibovima ali to je tvoja stvar. U svakom slucaju teretena ne moze da ti steti ako vezbe izvodis kako treba. Moze samo da ti pomogne da se razvijes pravilno. U tim godinama je prava stvar da pocnes da treniras.

Е овако, брате мој. Мој одговор би био: ДА.
Од теретане ти неће ништа бити ако све будеш лепо и правилно радио и квалитетно се хранио.
Немој да радиш тих 100 склекова и 25 згибова, него крени одмах. Мишићи ће ти се навићи на стално понављање и исте вежбе и неће расти.
Гуглај по нету о вежбама, начин извођења. У почетку ћеш морати да водиш рачуна како радиш и можда ти је боље да издвојиш једну недељу у испробаш све вежбе по једну серију и видиш која ти одговара. На основу њих састави програм и држи га се, ако ти одговара. Ако не, мењај нешто.

Кажеш да ти се ћале брине да се не деформишеш. Реци му да не брине, неће ти ништа бити, ако све правилно будеш радио и здраво се хранио. И реци му ово: Боље да сам у теретани сат времена, него за компом сат времена. У теретани ћу бар да поправљам своје здрабље, док ћу за компом оћоравити и искривити кичму. Тако му реци, и ја сам свом рекао кад ми је бранио, па је онда размислио и пустио ме. :mrgreen:

Mlad si za teretanu,bolje kreni na neki borilacki sport,pa kad malo stasas i ocvrsnes za koju godinu mozes i teretanu.
Ja kombinujem MMA i teretanu,jedino tako od iste ces i imati koristi,osim ako neces da se fizicki doteras zbog riba,dizes neke sulude brojke na bench a kad treba da potrcis dusa ti u nosu posle minut.

Nemoj mu davati glupave savete.
Slobodno kreni u teretanu.
Obavezno prvo i pre svega SAVLADAJ TEHNIKU IZVODJENJA VEZBI,ne jurcaj sa kilazama,uvek imaj pojas kraj sebe(oko sebe),pravilno se hrani,imaj dobar san,dovoljno se odmaraj posle treninga i neces imati problema.
Mozda jedino sa hrpom devojcica,ali ne bih rekao da je to problem.

Ajde molim te preslusaj sta si sve ispisao pa stavi prst na celo.

Pod 1. NISI MLAD za teretanu uopste, one famozne price da ce te teretana iskriviti, da ces se "SMANJITI" od teretane pozes slobodno da poseres jer uopste nisu tacne, iskrivit ces se normalno ako nepravilno radis(za to postoji instruktor), smanjiti se neces jer teretana nabija Testosteron, a testosteron je sta? Glavni hormon rasta(da li misica, da li kostiju, da li vena svega!)

Ajde molim te preslusaj sta si sve ispisao pa stavi prst na celo.

Pod 1. NISI MLAD za teretanu uopste, one famozne price da ce te teretana iskriviti, da ces se "SMANJITI" od teretane pozes slobodno da poseres jer uopste nisu tacne, iskrivit ces se normalno ako nepravilno radis(za to postoji instruktor), smanjiti se neces jer teretana nabija Testosteron, a testosteron je sta? Glavni hormon rasta(da li misica, da li kostiju, da li vena svega!)

А без теретане ћеш да се искривиш за компом, нећеш расти, а тестостерон уместо да набијаш, трошићеш на голе цице по YouJizz-u, Xvideos-u итд. :per:

Иначе, само да ти кажем, кад смо већ код тестостерона (или како га ја скраћено зовем теста :mrgreen: ), мени због теретане скаче ко луд, па ми се диже на сваком кораку, а обуздати се не можеш. Тако да очекуј да ће ти се цице са YouJizz-а, Xvideos-а чешће гледати. :mrgreen:

U teretanu neko moze poci, i ako ne moze da uradi ni jedan sklek...Sto znaci da ne moze da digne svoju tezinu od 40-50-60 kila...Eonda u teretani uzme sipku bencha od 10-20 kg i lepo vezba....

Znaci veca je verovatnoca da ce ovaj mali da se povredi i deformise od silnih pokusaja da uradi 100 skleka nego od teretane...AS i tih 60 skleka ko zna kako radi, siguran sam da moze 25-30 da uradi pravilno i sa disanjem a ovo ostalo sigurno radi nepravilno bez disanja i na silu....

I da, mali kad se nisi izdeformisao i iskrivio i ostao mali od tasne na ledjima koja je 30 kila u osnovnoj skoli , neces ni sada u 16 godina kada ti siklja testosteron kao lud.....Eto to kazi taki - Tata kada se nisam iskrivio sto sam kao detence svakog dana nosio 20-30 kila na grbaci necu se ni iskilaviti sa bucicama od 5 kg u teretani ili na benchu od 30-40 kilograma....

TERETANA NE SLUZI SAMO DA DIZETE TEZINE KOJE DIZE ERVIN KATONA I DA IZGLEDATE TAKO.....TERETANA JE TOLIKO SIROKA INSTITUCIJA ZA VEZBANJE DA CAK I SAHISTI MOGU NACI MESTO U NJOJ....

Poslednja izmena od moderatora:
Moraću da stavim taj podatak u potpis. :D Sa 11 godina sam ručno pravio tegove(lonci, šipke, izliven beton :D), a sa 15 sam krenuo u teretanu. Visok 190cm, otac 174cm, majka 166cm(za one koji se boje da će prestati da rastu :D).

100 sklekova ima smisla kao trening aerobne izdrzljivosti, kada mozes da uradis 100 onda pocinjes da ubacujes vremensku komponentu

iz wiki
PUSH-UPS
MALE
AGE GROUP 17-21 22-26 27-31 32-36 37-41 42-46 47-51 52-56 57-61 62+
MAXIMUM 100% 71 74 77 75 73 66 59 56 53 50
MINIMUM 60% 42 40 39 36 34 30 25 20 18 16

100+ sklekova u 2 minuta je popularno za amaterski box kao simulacija intenziteta borbe, jedna runda = 2 minuta.

@Wrong_turn
Testosteron je testosteron, hormon rasta je hormon rasta - dakle dve razlicite stvari, dva potpuno razlicita hormona. Testosteron se luci od strane testisa, a hormon rasta (somatotropin - tako ces ga naci cesto u literaturi) se luci od strane prsdnjeg dela hipofize/pituitarity gland (adenohipofiza). Morao sam razjasniti, jer je i to jedna od "bilderskih" zabluda (kazem bilderskih, a mislim na sve one, ili sve nas koji dajemo pozitivan glas teretani).

@Georgejune
Ako si toliki strucnjak, posto si sve ostale prozvao, iznesi svoje misljenje.... i argumentuj....

Brate nikoga ja ne prozivam i ne pljujem poput vas nikad..nego ono realno se osvrnem oko sebe bez nekakvih teorija i ne videh nesto cak ni starije klince da znaju sta rade u teretani osim lozenja..e bar zbog toga ne treba da ide dok se u glavu ne sredi

Evo rekoh mu...i sad covek opet ***** kako mi teretana ne treba nego to sve mogu i kuci da radim... degener xD
Nije bitno,hvala ljudi,ici cu ja pustio on mene ili ne :P

Брате, ајде покушај нешто да имповизујеш. Ако ти већ неда у теретану, нека ти направи неке тегове. Ја сам правио разне плоче и тегове од бетона и тиме сам се бавио у почетку, док нисам кренуо да зарађујем коју кинту и рекао ћалету: Видиш, ово сам ја зарадио и могу да радим са њима шта хоћу. И кренуо сам у теретану. :mrgreen:

Значи, ако ти неда, нека направи теби неке бучице, нпр једне од 6кг, друге од 8кг и треће од 10кг, тако сам ја радио. Па онда направи неке велике плоче, по рецимо 15-20 кг, какве сам ја имао, нађи неки калуп, нешто танко, као тепсија, а можеш и то. :mrgreen: Нађи 2-3 шипке, од око 2м и једну малу мању.Направи бенч клупу, косу бенч клупу, скот клупу, све димензије имаш на нету. И ето све имаш и то комбинуј са згибовима, пропадањем итд.

Ако неће ни то да ти направи, онда га слободно рокни. :mafijas:

Nisam mogao da ga nađem, inače bih i njega okačio. To je u prilog onima koji misle da je vežbanje kod kuće bezbednije i bolje. :D :D

Вероватно ми се учинило, али мислим да сам чуо да је нешто крцнуло на крају, кад је исправљао леђа. :mrgreen:

Нема, лик је за медаљу. А јој, какав дебил :hahaha:
Мој савет за младе билдере: Мртво дизање може да изазове ишијас у младости, зато пазите како радите. :rtfm:

Back