"Teorija zavere" je zavera sama po sebi

BGHighlander

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.385
Definicija "teorije zavere":
Konspirativne teorije (teorije zavere) je prvobitno neutralno značenje i označavanje bilo kojeg kriminalnog ili političkog tvrđenja.
Vremenom je termin dobio pežorativno značenje i upotrebljavao se za isklučivo označavanje tajne zavere moćnih činioca.

Sama upotreba termina "konspirativne teorije" je do iste mere problematična jer ovaj termin upotrebljavaju pre svega skeptici, i protivnici ove teorije zavere i pri tome mu daju negativan i sraman smisao. Ako govornik tako obeleži neku tvrdnju onda daje na znanje da je to nedokazano i smišljeno.
https://sr.wikipedia.org/sr/Teorija_zavere

Ukratko - termin "teorija zavere" je smišljen da se omalovaži drugačije mišljenje i da se izbegne polemika i argumentovan razgovor na temu ali uz podmukli pokušaj da se unapred stvori nekakav negativan stav kod publike. Zabeleženo je da je predstavnik Monsanto kompanije u obraćanju američkim kongresmenima, čak 28 puta spomenuo "teoriju zavere".

Već to je samo po sebi čudno ( zašto izbegavati ako raspolažeš argumentima ?) a i bezobrazno jer se na temu baca nekakva "anatema" kao u mračna vremena Srednjeg veka bez ikakvih dokaza protiv.

Samim tim, "teorija zavere" je najveća zavera sama po sebi jer na licemeran način pokušava da bez "borbe" dođe do svog cilja - odbacivanja nove ideje unapred, izbegavajući razmenu argumenata.

Tek da ilustrujemo tu podvalicu, da se podsetimo nekih "jezivih teorija zavere" koje su nakon nekoliko decenija ipak priznate ( ko zna koliko njih su uspeli da sakriju):

Business Insider donosi listu devet zavera za koje sada postoje dokazi da su bile deo programa američke vlade

1. Američko ministarstvo finansija otrovalo je alkohol tokom prohibicije – zbog čega su Amerikanci umirali.

Osamnaesti amandman koji je stupio na snagu u januaru 1920. godine, zabranio je proizvodnju, prodaju i transport alkohola - ali ne i njegovu konzumaciju. Uprkos naporima vlade, problem alkoholizma zapravo je narastao u tom razdoblju. Do sredine 1927. godine, vlada SAD stavljala je smrtonosne hemikalije u alkohol. Pre je koristila metil alkohol, ali posle je odlučeno da se stavljaju kerozin, kloroform i aceton zbog čega je konzumacija alkohola postala još teža.

Iako je Čarls Noris, glavni patolog u Njujorku, pokušao da upozori javnost, 1926. otrovni alkohol ubio je 400 ljudi u Njujorku. Sledeće godine ih je umrlo još 700 .

2. Američka služba za javno zdravstvo lagala je o lečenju crnaca zaraženih sifilisom više od 40 godina.

Služba je sarađivala s Tuskege Institutom koji je pratio istoriju sifilisa unutar crnačke muške zajednice, nadajući se da će time opravdati program lečenja.

U istraživanje je bilo uključeno 600 muškaraca; 399 obolelih i 201 zdravih. Bilo im je rečeno da će primiti terapiju, međutim naučnici im nikada nisu pružili odgovarajući tretman; čak ni kada je penicilin postao dostupan i za lečenje sifilisa.

Iako je prvobitno planirano da traje samo šest meseci, eksperiment je potrajao čak 40 godina. Konačno je 1972. AP otkrio slučaj i zatražio istragu. Vlada je studiju proglasila “etički neodgovornom” i istraživanje je odmah obustavljeno. Postignuta je izvansudska nagodba od 10 miliona dolara i doživotno zdravstveno osiguranje za sve učesnike, od kojih je poslednji umro 2004. godine.

3. Više od 100 miliona Amerikanaca primilo je vakcinu protiv dečje paralize koja je bila kontaminirana potencijalno kancerogenim virusom.

Od 1954. do 1961. godine, virus Simian 40 (SV40) nekako se pojavio u vakcini protiv dečje paralize. Istraživači procenjuju da je 98 miliona ljudi u SAD i još više u svetu primilo kontaminiranu vakcinu.

Iako naučnici znaju da SV40 uzrokuje rak kod životinja, mišljenja o direktnoj vezi između virusa i raka kod ljudi se razlikuju. Nezavisne studije, međutim, identifikovale su virus SV40 u tumoru na mozgu i plućima kod dece i odraslih.

4. Neki događaji vezani za incident u zalivu Tonkin, koji je doveo do američke intervencije u Vijetnamu, nikada se nisu dogodili

Nakon nekoliko decenija američka Agencija za nacionalnu sigurnost napokon je otkrila dokument 2005. u kojem stoji priznanje da se određeni incidenti nikada nisu dogodili.

5. Američki vojne vođe planirale su teroristički napad u SAD kako bi dobili podršku za napad na Kubu.

Vojna operacija kodnog imena "Northwoods" koja je sadržavala plan napada na Kubu i svrgavanje Fidela Kastra odobrena je 1962. godine. Vladini dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti pokazuju kako je u planu bila “sahrana lažnih žrtava”, “pokretanje glasina”, “napad na američki brod u Gvantanamu i svaljivanje krivice na Kubu”. Predsednik Kenedi odbio je taj plan uz obrazloženje da SAD nikada neće koristiti otvorenu silu kako bi zauzeo Kubu.

6. Američka vlada testirala je učinak LSD-a na američkim i kanadskim državljanima.

Pod kodnim imenom “MKULTRA”, američka vlada vodila je ljudsko-istraživačku operaciju unutar CIA Odseka za naučna istraživanja. Istraživači su testirali učinke hipnoze, senzorne deprivacije, izolacije, mučenja i ponajviše LSD-a, na američkim i kanadskim državljanima.

Većina njih nije imala pojma o tome.

Za obavljanje ovih eksperimenata, CIA je platila zatvorima, bolnicama i drugim institucijama da ćute. Odsek je čak ovisnicima o heroinu nudio heroin u zamenu za učestvovanje, stoji u dokumentima iz zajedničke rasprave na pododboru Kongresa, gde je govorio predsednik Kenedi. Takođe, više od 30 univerziteta bilo je uključeno u razne studije. Mnoga od njih nisu imala nadzor nad medicinskim ili naučnim stručnjacima.

U januaru 1973. godine, direktor CIA Ričard Helms naredio je uništavanje svih dokumenata koji se odnose na “MKULTRA-u”. Ovaj događaj inspirisao je istraživačkog novinara Džona Ronsona da napiše knjigu koja je ubrzo postala bestseler “Muškarci koji bulje u koze”, a po kojoj je kasnije snimljen i film s Džordžom Klunijem.

7. Godine 1974, CIA je potajno s dna Tihog okeana na površinu izvukla potonulu sovjetsku podmornicu naoružanu sa tri nuklearna projektila.

Cilj “Projekta Azorian” bio je da se uzmu balistički projektili iz podmornice. Svaki je nosio jednu bojevu glavu od jednog megatona.

8. Američka vlada prodavala je oružje Iranu kršeći embargo, i tim je novcem finansirala militante u Nikaragvi.

Godine 1985, viši dužnosnici Reganove administracije olakšali su prodaju oružja Iranu, koji je bio pod embargom. Američka vlada kasnije je tu dobit koristila za finansiranje Kontre, antikomunističkih pobunjenika u Nikaragvi.

Reganov angažman, pa čak i poznavanje situacije, su ostali nejasni.

9. Kompanija za odnose s javnošću organizovala je lažno svedočenje pred Kongresom kako bi se dobila dozvola za napad na Irak
Godine 1990, 15-godišnja Kuvajćanka nazvana samo “Nayirah”, svedočila je pred Kongresom da je videla kako irački vojnici izvlače decu iz inkubatora u bolnici i bacaju ih na pod.

Kasnije je istraga pokazala da je PR div “Hill & Knowlton” organizovao ovo svedočenje za klijenta “Građani za slobodni Kuvajt”, koji je sponzorisao Kuvajt i da je “Nayirah” kćer kuvajtskog ambasadora u SAD, pisao je New York Times.

Isprva je Amnesty International potvrdio devojčin iskaz. Ali nakon ponovne istrage, organizacije za ljudska prava promenile su svoj stav.
Navodi se da je Najira prošla kroz kurs glume pre svog svedočenja i da je u celu priču bio uključen ugovor od 11 000 000 dolara.
http://www.b92.net/mobilni/zivot/794080

na ovo bi trebalo dodati barem još:

10) Društvene mreže i pretrazivaci spijuniraju korisnike - i zvanično dokazano a neke su vec platili i velike kazne (ali problem špijunaže nije rešen)
11) Amerika špijunira i svakodnevno prisluškuje svoje "saveznike" pa čak i nemačke kancelare - dokazano
12) Coca Cola i čips - najotrovnije namirnice koje možete da nađete u supermarketu ( a ipak se prodaju i reklamiraju) - dokazano
13) Povod za bombardovanje Iraka ( oruzje mas unistenja ) - izmišljotina američke vlade što je i dokazano. Takođe je dokazano i da su lagali za "masakr u Račku" ( kao i "operacija Potkova", "200 000 ubijenih Šiptara" , "konc logor na prištinskom stadionu" itd ) dok "granatiranje Markala" nikad nije dokazano ko je izvršio ali je svejedno nađen "krivac" i bez dokaza
14) GMO kompanije su postale toliko moćne da preko Amerike svoje interese nameću i Amerikancima i širom sveta. Zapravo, prve žrtve i jesu bili Amerikanci a bezobrazluk kojim su gažena njihova demokratska i ljudska prava je nečuven. Slično kao u Islamskoj državi
15 ) Nemački proizvođači automobila već dugi niz godina lažu svoje kupce u pogledu potrošnje goriva i emisije CO2
16) Tokom vijetnamskog rata, sprovedena je akcija "Agent Orange" pri kojoj su hiljada tona teških otrova ispuštene nad desetinama hiljada hektara vijetnamskih šuma da bi se izazvalo sušenje vegetacije a borci Vijetkonga postali lakša meta za vazdušne napade.

Sad kad je poznato sve to, koliko treba biti bezobrazan, naivan i povodljiv pa unapred verovati da je npr Kemtrejls "teorija zavere" koju američka vlada ili neka njihova služba, ni slučajno ne bi pokušali jer eto - nije zdrava, nije humana i protivna je pravima Čoveka ( a to je nešto što oni inače veoma poštuju ) ?

Ova tema ne traži odgovor a ni ja neću više na njoj pisati kao ni na pdf-u "teorija zavere" jer je pdf uvredljivog naziva po korisnike

znas kako bez dokaza ne moz nista da tvrdis al ja se vodim pored nekih informacija i cistom logikom kapitalizma i para...
ako bogati zloupotrebljavaju ndecu u rudnicima,ako postoji razradjen sisrem preprodaje organa,itd..itd.. sto je onda toliko nenormlano i cudno da bi recimo nekoj kompaniji kao sto su farmaceutske palo na pamet trovanje naroda jer to za posledicu ima vecu potraznju za njihovim proizvodom i dalje vgenerise vise para...
a samo trovanje naroda ima za posledic udruzeno sa ekonomskim, minusom vece nezadovoljstvo i vecu koncentrisanost na sopstvene probleme a ne na aktuelne politicke...
drugo ima i bilion primera testiranja i sl sa hemijskim supstancama pa samo u francuskoj bese sta su radili...

- - - - - - - - - -

znaci ljudima je normalno u smislu da prihvataju informacije da bogati izrabljuju i zrtvuju milione zivota zbog kapitala al kao nemoguce je nikako da nas truju na neke dr nacine...to je teorija zavere a sve ostalo je istina..

- - - - - - - - - -

msm al dobro svako nek veruje sta hoce..

Teorija Zavere je etiketa onih koji nam štetno predstavljaju kao korisno pa posle kad nastane šteta kažu jao nismo očekivali

- - - - - - - - - -

možda su se gradjevine menjale kroz istoriju, kao i odeća
možda je tehnologija napredovala da ne moramo da hodamo niti da putujemo dugo s jednog dela planete na drugi

ali svejedno - ni jedan od epohanih pronalazaka nije bio samo za civilnu upotrebu već i za vojnu
toliko o dobroti

jer sve se menjalo i postajalo softisticiranije ali - psihološki stadijum čoveka je ostao nepromenjen još od pećinskog doba

- - - - - - - - - -

JER AKO JE NEŠTO KORISNO I DOBRO ZAŠTO JE ZAŠTIĆENO ZAKONOM DA NE SME DA SE PREGLEDA?
ZAŠTO SE HUMANOST ODMAH GURA U DRUGI PLAN ZBOG PATENTA?
MOŽDA JE NIJE NI BILO U TOM PROIZVODU?

- - - - - - - - - -

Plitke laži za čovekolike majmune koji izučavaju big beng teoriju. :lol:

Kao što pticama nije data svest o upravljanju avionom tako ni ljudima nije data svest da razmišljaju o nastanku.
Mi smo deo materije i kao takvi ne možemo biti iznad iste
Odakle materija ne zanima me pored ovoliko sisa na ulici

Kao što pticama nije data svest o upravljanju avionom tako ni ljudima nije data svest da razmišljaju o nastanku.
Mi smo deo materije i kao takvi ne možemo biti iznad iste
Odakle materija ne zanima me pored ovoliko sisa na ulici

Da, materije ali i energije. Ako svest nije materija onda je logično da je neka energija. Što mu dođe nešto kao duša ili duh.
Recimo, nauka ne može dokazati odakle današnjem majmunu 2.0 ver. svest u odnosu na majmuna 1.0 ver. a oba su u istom habitatu. :lol:

Rokefeler priznaje i u svojoj knjizi ‘Memories – Sjećanja’, kada piše:
“Ideološki ekstremisti više od veka na oba kraja političkog spektra, su iskoristili moj susret sa Kastrom za optužbe protiv moje porodice, i tvrde da mi gospodarimo američkim političkim i provrednim institucijama. Neki govore da smo mi deo tajne klike koja radi protiv najboljih interesa Sjedinjenih Država i sveta, optužujući moju porodicu i mene za zaveru s drugima širom sveta kao i za izgradnju više integrisane globalne političke i ekonomske strukture – jedan svet, ako hoćete to tako nazvati. Ako je to optužba, ja izjavljujem da stojim kriv, i još više, ja sam ponosan na to, jer da, mi to činimo!"

Back