Teorija komparativnih troskova

gost 278775

Zainteresovan član
Poruka
226
Aj nek mi neko objasni ali lepo da razumem, u knjizi sve nesto zbrda zdola, nista mi nije jasno.
Bas nista mi nije jasno. Pre toga ima teorija alternativnih troskova i to je lepo objasnjeno i sve..
Kako sam ja razumela, jedna zemlja prednjaci u proizvodnji dve vrste robe, i nije mi jasno u kojim slucajevima tu druga drzava koja je slabija, ima tzv komparativnu prednost. Nist mi nije jasno

Aha. Znaci Srbija je 2 puta produktivnija u proizvodnji malina, i 3 puta produktivnija u proizvodnji secera?? I Zambija ima komparativnu prednost u proizvodnji malina? Ahaaaaa... Kao, u obe stvari je bolja Srbija, ali za Zambiju se kaze da ima komparativnu prednost u proizvodnji one vrste robe u kojoj Srbija ima manju apsolutnu prednost u odnosu na drugu vrstu robe u kojoj je Srbija jaca? Tj Zambija ima komparativnu prednost u proizvodnji malina jer je tu apsolutna prednost Srbije manja (tj 2 puta) od one druge gde je produktivnija cak 3 puta.?..

Aaa.. sad kapiram, ali nije mi jasno. Sto bi onda u opste postojala ta teorija komparativnih troskova, tj, kakve prednosti ima Zambija sto se za nju kaze da ima komparativnu prednost kad je uprkos tome i dalje losija tj manje produktivna?

Реално нема никаквих предности, али ако већ мора у нечему да конкурише (а мора) онда јој је лакше да конкурише у производњи малина него у производњи шећера (или другим речима, замбијски произвођачи малина су у предности над замбијским произвођачима шећера јер имају мање јаку конкуренцију.)

Са друге стране, Србији се исплати да Замбији препусти производњу малина а да се она концентрише на производњу шећера јер ће тако више зарадити (уз претпоставку пуне искоришћености постојећих капацитета – обрадиво земљиште, радна снага, прерађивачки погони - тј ако не може да повећа производњу шећера док не смањи производњу малина. Мислим да се овај последњи услов често превиђа кад се прича о благодетима слободне трговине.)

Ово је барем моје лаичко тумачење, ако неко има боље волео бих да чујем.

Back