Tenet - филм

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
IMDB: https://www.imdb.com/title/tt6723592/
tenet-images_8mpg.1080.jpg

Да ли је неко гледао филм? Управо завршио са гледањем и могу признати да је филм сјајан осим што је изезетно комплексан за разумевање. Превише је истовременог дешавања из прошлости у будућност и све се чини чудним. Оно што видимо у једном моменту, касније схватимо шта је, али опет је чудно. Научна је фантастика.

Film je ekvivalent modernoj umetnosti koja se pretvara da je konfuzno sinonim za dubokoumno i očekuje da ljudi pretpostave da nemaju intelektualni kapacitet sa praćenje umetnikovog genija, i onda očajnički traže smisao u praznom listu ili gomili nabacanog smeća
Screenshot_20210629_155808.jpg

Dobar deo Nolanovog rada je upravo to - izuzev nekih "ranijih radova". Ovaj film je možda i najgori simptom njegove neobuzdane pretencioznosti.

Možda najboljih 10min na tu temu :

Знам за овог јутјубера. Да би снимао те његове клипове мора да сере по другима који су успешни и остварени, а то је оно што он није. Тенет има солидну оцену од 7.4 на ИМДБ. То што њему не одговара нелинеаран и комплексан приступ причи, његов је проблем.
Боље је активирати мало мозак и размислити шта се овде дешава, уместо гледати филм где можеш спавати, пробудити се и знати куда тече радња. Филм захтева да се погледа бар два пута.

Ne znam šta bih rekao o "uključivanju mozga", sem da ponovim metaforu o savremenoj "apstraktnoj umetnosti" i sličnim "nelinearnim" performansima kojima publika nameće smisao koga nikada nije bilo.

Screenshot_20210629_182827.jpg

Ne znam da li si pogledao klip, ali njegova poenta je bila nešto drugo.

I naravno, malo je verovatno da iko ima neki kompleks od, pazi sad, najpopularnijih, mejnstrim Holivudskih režisera. Pre je zaslužena kritika očajničkog trenda imitiranja Kjubrika i pretencioznosti 21. veka bez koje nije moguće obraditi ni junaka iz stripa ili crtanog filma, a kamoli nešto drugo dok su pri tome zaboravljeni neki temelji filma.

Pogledala sam film dvaput da bih posložila priču i pohvatala sve vremenske tokove. Film je mogao biti malo manje razvučen, tj. kraći, ali pruža dobru zabavu. Najbolji deo filma je bitka u kojoj istovremeno učestvuju borci kojima vreme teče unapred i borci kojima vreme teče unazad. Nadam se da ovo nije spoiler...

Back