Temperament

Od modernijih teorija, ova mi je najbolja. The Big 5.

Pa ima dalje razvrstavanja, recimo za licnost preduzetnika je potreban jak u procentima Conscientiousness, Openess, i Extraversion, a slab u procentima Neuroticism, agreeablness.
Najbitniji je Conscientiousness za generalno "sredjen" zivot, ako svega manjka, a ovo je tu, osoba ce biti koliko toliko stabilna na svim nivoima.
Sklonost bolestima uma tipa onih novijih tipa egzistencijalne krize itd. je visoko Openess i visoko Neuroticism, da su tu negde jednaki.

0*GxtSWCEqp3lSoMzy.png

Mislim da je prevod savesnost, Consciousness je svest, mala je razlika.

Evo za Counsciessnousnes:
Conscientiousness is the personality trait of being careful, or diligent. Conscientiousness implies a desire to do a task well, and to take obligations to others seriously. Conscientious people tend to be efficient and organized as opposed to easy-going and disorderly.

Ovo me asocira na zemlju od elemenata.

Tačno - zemlja, melanholičnost.
Inače, za uspešne ljude u biznisu je dobitna kombinacija melanholik-kolerik.
Melanholik zbog temeljnosti i analitičnosti, intelekta a kolerik zbog hrabrosti, ideja, inovativnosti...

Meni je najbliza ona podela temperamenta na 3 nivoa: telesni, mentalni, dusevni, nekako je sveobuhvatnija.

Telesni nivo: asc
Mentalni i dusevni: Me i Mo i vladari

Ako imaš neku ideju, podeli sa mnom, baš me to najviše zanima.

U svim mojim istraživanjima, Duša je odvojena od Duha, odnosno Mentaliteta (duševnog stanja). Svi govore da je Duša Mesec, a to nikad nisam mogao da dokažem, niti je bilo ko dokazao na bilo kojoj osnovi astrologije. Pričao sa mnogim ljudima na tu temu i na mnogim forumima.
Mislim da je to prekoncepcija koja je osnovu pronašla u Hrišćanstvu, te u vreme 16-17 veka N.E. je uzela maha najviše. Prethodnici su dali mestimične odgovore, ko je kako želeo, ali ništa konkretno.

Šta su moja istraživanja tu?

Dušu mogu da posmatram jedino kroz Pluton koji ima Crno-Belu osnovu, egzaltiranog u Blizancima, a u Padu u Strelcu, za šta se upravo SMČ i JMČ vezuju. To jest, nije čak ni duša, već Duh. Bukvalno duh.
Pluton direktno vezuje za uglove. Ne Saturn. Paukovi u uglovima kuće prave Mrežu (8) na simetričnim stranama zidova (Saturnova egzaltacija u Vagi, nakon čega dolazi Plutonova vladavina, a pogotovo ukoliko je kuća zapuštena, Mesečev pad).
Šta to znači? Uglovi kuća imaju posebnu energiju gde se linije (Mars) i uglovi (Mars) prelamaju (Pluton je viša oktava Marsa).
Saturn vlada svim što je Poznato (Status, MC), dok Pluton vlada svim što je Nepoznato (Smrt, 8). Asocijacija Podzemlja (Hades, Pluton) je direktno vezana za reku(Škorpija) Styx (Pluton) gde su duše mrtvih. Dinamika se stvara kada se ukombinuje sa rekom Flegeton ključale krvi.

Po mitološkoj recepturi, to znači da je Duša nedvosmisleno vezana za Krv, a najviše za Sunce. Što dalje znači da se Duša astrološki nalazi negde ispod grudnog koša, dok je Duh paralela telesne građe koji ostavlja emocionalni trag u vremenu (Mesec pad u Škorpiji) koji se ponavlja (Pluton egzaltiran u Blizancima) najčešće oko 3. sata ujutru i ima direktnog efekta na elektroniku (Merkur egzaltiran u Vodoliji) kao apsolut energetske manifestacije svesnog karaktera (Uran egzaltiran u Škorpiji) gde se završava ciklus.

Dakle, duh je emotivno vezan i vrti se u krug, ponavljajući jedno te isto u nedogled. Duh je kao emocija koja je ostala zapamćena u sredini vrti se kao pokvarena ploča. Ovo je astrološka istina i lično mislim da je izuzetno okrutno, iako ima logike.

Dalje, Duša je odvojena od Duha. Duša nema definiciju astrološku koja meni lično ima logike. Prazno polje, nesagledivo. Tako da je asociram na 12icu.

Jedan odličan tekst o temperamentu

Tradicionalnoj astrologiji danas mnogi “zameraju” da se malo bavi psihološkim profilom natusa i da je usmerena ponajviše na predikcije. Ovakvo verovanje je pogrešno, posebno ako se uzme u obzir da je velikom broju tradicionalnih astrologa procena temperamenta, ponašanja i stanja uma bila polazna tačka u tumačenju natala.

Takođe, samo definisanje i kategorizacija temperamenta potiče iz helenističkog perioda i slobodno se može reći da to predstavlja osnov moderne psihologije.

Na početku se nameće pitanje – šta je to temperament?

Temperament nije isto što i ličnost, iako je njome obuhvaćen. Ličnost je podložna razvoju, promenama i oblikovanju kako na osnovu unutrašnjih, tako i spoljašnjih faktora, dok je temperament isključivo urođen, pa time i nepromenljiv.

Karakter, takođe, ne možemo poistovetiti sa temperamentom, mada se oni često podudaraju. Sama reč karakter potiče od grčkog χαρακτήρ i često ga koristimo u smislu znaka (na primer, ova reč sadrži pet karaktera). Međutim, ista reč označava i pečat, odnosno ono što ostavlja otisak u vosku ili metalu. Pa tako, karakter prestavlja model genetskog nasleđa i socijalnog okruženja koji je utisnut u pojedinca prilikom njegovog rođenja. Nasuprot tome, temperament predstavlja lični pečat natusa, neovisno od toga kakvo mu je okruženje, vaspitanje ili genetika.

Najpribližniji pojam sa kojim ga možemo porediti jeste narav ili priroda (natura), iako latinski izraz temperamentum označava pravu meru, usklađenost i na neki način opisno prikazuje metod kojim dolazimo do njega.

Kroz astrološku istoriju nailazimo na različite “formule” koje su služile za određivanje temperamenta. Ona se razlikuje od autora do autora, ali određene podudarnosti postoje pošto su svi razmatrali kvalitete tri osnovna pokazatelja – Ascendenta, Meseca i Sunca.

Kvalitet znaka Ascendenta je, bez sumnje, primarni element i tu ne postoji nesuglasica među astrolozima. Čak, ako bi smo napravili paralelu sa savremenim “sistemima” određivanja temperamenta, izlazeći znak ili horoskop je nezaobilazan.

Razlika se javlja u razmatranju ostalih pokazatelja koji su vezani za Ascendent. Pre svega, neki su uzimali vladara Ascendenta, a neki almuten ili, pak, obe planete. Zatim, nema saglasnosti oko toga da li se prednost daje kvalitetu planete u odnosu na njenu helijačku fazu, esencijalnu prirodu ili kvalitetu znaka u kome se ona nalazi. Planete na Ascendentu, svakako su bitan pokazatelj, a neki autori razmatraju i one koje ga blisko aspektuju, kao i fiksne zvezde na stepenu Ascendenta.

Sledeći bitan pokazatelj koji su svi uzimali jeste položaj Meseca, ali prema različitim kvalifikacijama. Pojedini autori razmatraju samo kvalitet Mesečevog znaka, dok drugi veliku važnost pridaju njegovoj fazi. Mesečev dispozitor je, takođe, imao određenu ulogu, ali opet uz razliku posmatranja njegovih esencijalnih kvaliteta ili kvaliteta znaka u kome se nalazi. To “mimoilaženje mišljenja” srećemo i kod razmatranja planeta koje su u konjunkciji sa Mesecom ili ga blisko aspektuju. Neki su uzimali u obzir i fiksne zvezde u konjunkciji sa Mesecom.

Položaj Sunca je gotovo kod svih tradicionalnih autora razmatran prema godišnjem dobu rođenja natusa, a ne prema znaku.

Vladar geniture (ili vladar karte, primogenitura), se javlja kao bitan element kod određenih autora, ali tu ima najmanje saglasnosti jer se sam osnov određivanja najznačajnije planete u natalu, koja će time imati uticaj i na prirodu natusa, razlikovao od autora do autora.

Potrebno je napomenuti da ima tradicionalnih autora koji su temperament određivali “presabiranjem” kvaliteta znakova u kojima su sve planete i Ascendent smešteni, slično kao što većina modernih autora čini, s tim što je pojedinim planetama davana prednost kroz “dvostruko” računanje (obično Suncu, Mesecu i Merkuru, kao i znaku Ascendenta).

Kada se odrede relevantni pokazatelji utvrđuje se temperament natusa sa karakteristikama onih kvaliteta koji preovladavaju:

toplo – sangvinik, kolerik – brzi, pokretni i ekstravertni

hladno – flegmatik, melanholik – spori, tromi i introvertni

suvo – kolerik, melanholik – jaki, odlučni i racionalni

vlažno – sangvinik, flegmatik – slabi, neodlučni i intuitivni

U praksi nije redak slučaj da u pokazateljima koje smo uzeli imamo izjednačenost nekog od kvaliteta (na primer, toplo i hladno ili vlažno i suvo), pa je tada poželjno da izdvojimo dva dominirajuća tipa koji su međusobno srodni po onom kvalitetu koji je u bilo kojoj meri naglašen.

Na kraju, trebalo bi naglasiti koliki je značaj pravilnog određivanja temeramenta. On daje okvir unutar koga određujemo osnovne pokretače delovanja natusa, širi model ponašanja, stepen ambicije i mentalne izdržljivosti, emotivne reakcije, sklonost prihvatanja ili propuštanja prilika koje život donosi i način odbrane od problema, što direktno ili indirektno ukazuje i na to kakva je natusova sudbina.

Tanja Veselinović

Temperament je sklonost ka određenom načinu reagovanja i određenim raspoloženjima. Pod načinom reagovanja se podrazumeva brzina, snaga, učestalost i trajanje reakcije. Zato se u svakodnevnom jeziku izraz temperament povezuje sa brzinom i energičnošću. Temperament dolazi do izražaja u bilo čemu što osoba radi, ali se najbolje vidi u načinu emocionalnog reagovanja. Dakle, tip temperamenta se najlakše određuje na osnovu brzine, snage, učestalosti i trajanja emocionalne reakcije. Takođe, temperament određuje i kojim raspoloženjima ili emocijama će osoba biti naročito sklona. Hipokrat je uočio da raspoloženja oblikuju karakteristične izraze lica tako da izraz lica može biti jedan od pokazatelja temperamenta. Temperment se u narodu zove ćud ili narav. Ti izrazi dobro ističu činjenicu da se temperament nasleđuje, preciznije - da je više određen biološkim nego sredinskim faktorima.

Dakle, temperament i osobine temperamenta ne manifestuju se samo u emocionalnim reakcijama osobe već se izražavaju u svim vrstama psihičkog reagovanja i pokretima koje čovek obavlja („munja”, „okretan kao mačka”, „usporen kao puž”, itd).

Prvu podelu temperamenta, koju je postavio antiči naučnik Hipokrat, savremena psihologija ličnosti zadržala je i dan danas s tim što je modifikovana i usavremenjena, ali su njene osnove čvrsto oslonjene na teoriju koju je postavila stara Antika.

Označena su četiri temperamenta kod čoveka, koji se čak i do danas koriste: sangvinik, kolerik, melanholik i flegmatik. Karakteristike ovih tipova su sledeće:

Sangvinički temperament odlikuju društvenost, opuštenost i vedro raspoloženje. Reakcije su umerene snage ali su brze. Brzo prelazi iz negativnog u pozitivno raspoloženje.

Kolerički temperament odlikuju impulsivnost, agresivnost i optimizam. Reakcije su nagle i snažne. Ljudi sa ovim temperamentom se lako naljute i snažno ispoljavaju ljutnju.

Flegmatički temperament odlikuju mirnoća, staloženost i pažljivost. Reakcije su spore i slabe. Flegmatik se retko uzbuđuje.

Melanholički temperament odlikuju nedruštvenost i potištenost. Melanholik je sklon osećanjima tuge i zabrinutosti, a reaguje retko ali snažno

Ova podela na 4 tepmeramenta je proizašla iz 5 kriterijuma koje su naučnici definisali, a koji određuju temeprament:

1. genetski je uslovljen i predaje se sa roditelja na dete;

2. pojavljuje se u ponašanju već u ranom detinjstvu;

3. ne menja se tokom čitavog života;

4. temperament imaju i životinje (za razliku od mnogih drugih psiholoških osobina);

5. sve osobine temperamenta su adaptivne, tj. usmerene na uspešno privikavanje, adaptiranje čoveka na svet koji ga okružuje.

Na osnovu ovih kriterijuma naučnici su izdvojili sledeća svojstva temperamenta:

(1) aktivnost – energetski potencijal organizma

(2) emocionalnost – intenzitet reakcije na ono što se događa

(3) socijabilnost – lakoća uspostavljanja kontakta sa okolinom.

Poznavanje temperamenta i urođenih osobenosti organizacije nervnog sistema veoma je važno. Ono je posebno važno i za pedagogiju. Posebno bi trebalo imati na umu temperament pri izboru zanimanja. Ono što leži strpljivom flegmatiku, biće mučenje za impulsivnog kolerika. Stalna komunikacija sa ljudima u kojoj uživa sangvinik, može da izazove nervni zamor i stres kod melanholika. Zato posao koji traži brzu reakciju, oštre prelaze od pune napetosti ka opuštanju ne odgovaraju flegmatiku. Isto tako, sangvinik bi izludeo radeći u arhivi ili u tišini laboratorije. Za razne profesije postoji čak preporučen set svojstava temperamenta tj. određenih osobina koje su optimalne (npr. kontrolori leta, dugo držanje pažnje, brzo uočavanje signala).

Besmisleno je prepravljati svoj temperament, njega treba poznavati, razumeti i pametno koristiti, biti njegov gospodar a ne potčinjeni.

Podela na 4 tipa se nije promenila do dan danas, jedino što se promenilo je to što se u antičko vreme ova podela zasnivala na tipu telesnog soka koji luči organizam, koju je moderna psihologija odbacila mada ne u potpunosti, jer objašnjava vezu izmedju hemijskih reakcija koje se dešavaju u organizmu prilikom neke emocionalne reakcije.

http://www.psihoedukacija.rs/recnik_T.php

Koga zanima:
https://www.docsity.com/sr/licnosti-osobine-licnosti-i-njihovo-merenje-skripta-psihologija/200784/

Nemački psihijatar Ernst Krečmer je verovao da gradja tela utiče na ljudski temperament te je sa tim u skladu podelio na 4 somatotipa:
http://www.artnit.net/društvo/item/4363-ernst-krečmer-tipovi-ličnosti.html
Nauka je inače utvrdila da ljudski mozak radi na četiri frekvencije...što se poklapa sa četiri osnovna temperamenta...
Dzaba sva genetika, ako mozak djeteta šljaka na drugačijoj frekvenciji od mozga roditelja, biće kao iz dve galaksije...
Kakva frekvencija će nas zapasti, zavisi u kom periodu smo se rodili...od uticaja planeta, razumnijeg objašnjenja nema...

Da li si sigurna? Pitam te zbog Meseca u Ovnu?
Imaš tu izraženu Ribu, Sunce i Merkur koji je vladar ASC su u Ribama, takođe Saturn u vodenoj Škorpiji.
Flegmatici su inače vodeni znaci, ali možda najbitnija planeta je ipak Mesec, a tebi je on u koleričnom Ovnu.

Da li si sigurna? Pitam te zbog Meseca u Ovnu?
Imaš tu izraženu Ribu, Sunce i Merkur koji je vladar ASC su u Ribama, takođe Saturn u vodenoj Škorpiji.
Flegmatici su inače vodeni znaci, ali možda najbitnija planeta je ipak Mesec, a tebi je on u koleričnom Ovnu.
Vodeni su daleko od flegmatika...greška na kvadrat

Pa eto da krenemo od mene za početak..
Jel ja tebi ličim na nekog Big Lebowskog?

Po cemu si ti tacno flegmatik?
Temperament se ne odredjuje na osnovu znaka Sunca.
Ni na osnovu pozicije Marsa.
Najsveziji primer: Novak Djokovic koji ima Marsa u Raku. Da li je on flegmatik?
Ali kada se uzme u obzir Mesec u Ovnu, sve dobija drugaciju perspektivu.
Na temperament mnogo vise utice faza i znak Meseca, podznak...

Po cemu si ti tacno flegmatik?
Temperament se ne odredjuje na osnovu znaka Sunca.
Ni na osnovu pozicije Marsa.
Najsveziji primer: Novak Djokovic koji ima Marsa u Raku. Da li je on flegmatik?
Ali kada se uzme u obzir Mesec u Ovnu, sve dobija drugaciju perspektivu.
Na temperament mnogo vise utice faza i znak Meseca, podznak...
Batice, sta se dešava sa tobom?
Ti si ta koja tvrdi da su vodeni flegmatici...tvoja poruka gore i dalje stoji, a sad negiraš i izvrćeš...

Ti si ga prva odredila prema Suncu, tako što si napisala " flegmatici su vodeni znaci"

Sama sebe demantuješ sa Đokovićevim primjerom...

Batice, sta se dešava sa tobom?
Ti si ta koja tvrdi da su vodeni flegmatici...tvoja poruka gore i dalje stoji, a sad negiraš i izvrćeš...

Ti si ga prva odredila prema Suncu, tako što si napisala " flegmatici su vodeni znaci"

Sama sebe demantuješ sa Đokovićevim primjerom...

Ja ne znam gde si ti procitao ikad da sam ja tako nesto napisala?
Vodeni znaci nose flegmaticni temperament, ali to ne znaci da Sunce opisuje temperament coveka.
Citaj pazljivije i ne brzaj u zakljucivanju.

Pronalazim se najviše u melanholiku (što je jača emotivna stimulacija, sporije i duže reagujem, pesimista sam, cinik, zabrinuta uvek, nepoverljiva itd). Ima me pomalo i u koleriku, jer ponekad kao akumulativni efekat može da se javi impulsivna reakcija.
Od sangvinika imam česte i brze promene raspoloženja.
Jedino me nema nimalo u flegmatiku.
Inače sam Rak/Bik, sa Mesecom u Devici.

Back