Temperament

Nastia

Veoma poznat
Poruka
12.173
Temperament je sklonost ka određenom načinu reagovanja i određenim raspoloženjima. Pod načinom reagovanja se podrazumeva brzina, snaga, učestalost i trajanje reakcije. Zato se u svakodnevnom jeziku izraz temperament povezuje sa brzinom i energičnošću. Temperament dolazi do izražaja u bilo čemu što osoba radi, ali se najbolje vidi u načinu emocionalnog reagovanja. Dakle, tip temperamenta se najlakše određuje na osnovu brzine, snage, učestalosti i trajanja emocionalne reakcije. Takođe, temperament određuje i kojim raspoloženjima ili emocijama će osoba biti naročito sklona. Hipokrat je uočio da raspoloženja oblikuju karakteristične izraze lica tako da izraz lica može biti jedan od pokazatelja temperamenta. Temperment se u narodu zove ćud ili narav. Ti izrazi dobro ističu činjenicu da se temperament nasleđuje, preciznije - da je više određen biološkim nego sredinskim faktorima.

Dakle, temperament i osobine temperamenta ne manifestuju se samo u emocionalnim reakcijama osobe već se izražavaju u svim vrstama psihičkog reagovanja i pokretima koje čovek obavlja („munja”, „okretan kao mačka”, „usporen kao puž”, itd).

Prvu podelu temperamenta, koju je postavio antiči naučnik Hipokrat, savremena psihologija ličnosti zadržala je i dan danas s tim što je modifikovana i usavremenjena, ali su njene osnove čvrsto oslonjene na teoriju koju je postavila stara Antika.

Označena su četiri temperamenta kod čoveka, koji se čak i do danas koriste: sangvinik, kolerik, melanholik i flegmatik. Karakteristike ovih tipova su sledeće:

Sangvinički temperament odlikuju društvenost, opuštenost i vedro raspoloženje. Reakcije su umerene snage ali su brze. Brzo prelazi iz negativnog u pozitivno raspoloženje.

Kolerički temperament odlikuju impulsivnost, agresivnost i optimizam. Reakcije su nagle i snažne. Ljudi sa ovim temperamentom se lako naljute i snažno ispoljavaju ljutnju.

Flegmatički temperament odlikuju mirnoća, staloženost i pažljivost. Reakcije su spore i slabe. Flegmatik se retko uzbuđuje.

Melanholički temperament odlikuju nedruštvenost i potištenost. Melanholik je sklon osećanjima tuge i zabrinutosti, a reaguje retko ali snažno

Ova podela na 4 tepmeramenta je proizašla iz 5 kriterijuma koje su naučnici definisali, a koji određuju temeprament:

1. genetski je uslovljen i predaje se sa roditelja na dete;

2. pojavljuje se u ponašanju već u ranom detinjstvu;

3. ne menja se tokom čitavog života;

4. temperament imaju i životinje (za razliku od mnogih drugih psiholoških osobina);

5. sve osobine temperamenta su adaptivne, tj. usmerene na uspešno privikavanje, adaptiranje čoveka na svet koji ga okružuje.

Na osnovu ovih kriterijuma naučnici su izdvojili sledeća svojstva temperamenta:

(1) aktivnost – energetski potencijal organizma

(2) emocionalnost – intenzitet reakcije na ono što se događa

(3) socijabilnost – lakoća uspostavljanja kontakta sa okolinom.

Poznavanje temperamenta i urođenih osobenosti organizacije nervnog sistema veoma je važno. Ono je posebno važno i za pedagogiju. Posebno bi trebalo imati na umu temperament pri izboru zanimanja. Ono što leži strpljivom flegmatiku, biće mučenje za impulsivnog kolerika. Stalna komunikacija sa ljudima u kojoj uživa sangvinik, može da izazove nervni zamor i stres kod melanholika. Zato posao koji traži brzu reakciju, oštre prelaze od pune napetosti ka opuštanju ne odgovaraju flegmatiku. Isto tako, sangvinik bi izludeo radeći u arhivi ili u tišini laboratorije. Za razne profesije postoji čak preporučen set svojstava temperamenta tj. određenih osobina koje su optimalne (npr. kontrolori leta, dugo držanje pažnje, brzo uočavanje signala).

Besmisleno je prepravljati svoj temperament, njega treba poznavati, razumeti i pametno koristiti, biti njegov gospodar a ne potčinjeni.

Podela na 4 tipa se nije promenila do dan danas, jedino što se promenilo je to što se u antičko vreme ova podela zasnivala na tipu telesnog soka koji luči organizam, koju je moderna psihologija odbacila mada ne u potpunosti, jer objašnjava vezu izmedju hemijskih reakcija koje se dešavaju u organizmu prilikom neke emocionalne reakcije.

http://www.psihoedukacija.rs/recnik_T.php

Koga zanima:
https://www.docsity.com/sr/licnosti-osobine-licnosti-i-njihovo-merenje-skripta-psihologija/200784/

Nemački psihijatar Ernst Krečmer je verovao da gradja tela utiče na ljudski temperament te je sa tim u skladu podelio na 4 somatotipa:
http://www.artnit.net/društvo/item/4363-ernst-krečmer-tipovi-ličnosti.html

Flegmatički temperament odlikuju mirnoća, staloženost i pažljivost. Reakcije su spore i slabe. Flegmatik se retko uzbuđuje.
Mislim da sam ovaj.
Podeliću tranzite, mislim da dokazuju to.
Transits.png

Jedino kad je Merkur retro, malo ispadam iz staloženosti, nekako je prešlo u pravilo. Tad sam čist kolerik.

@Nastia, porfavor, je l' da da se vidi? Generalno i najčešće smiren tip?
Najveća zasluga je Saturnova, svakako... Rad, trud, strpljenje... testiranje granica...

Da li si sigurna? Pitam te zbog Meseca u Ovnu?
Imaš tu izraženu Ribu, Sunce i Merkur koji je vladar ASC su u Ribama, takođe Saturn u vodenoj Škorpiji.
Flegmatici su inače vodeni znaci, ali možda najbitnija planeta je ipak Mesec, a tebi je on u koleričnom Ovnu.

Iskreno, ja svoje planete u Ovnu izuzev Marsa i Venere ne osećam naročito. Pošto mi je tu i Lilit imam nepogrešivi njuh za hajd' priznaću-suparnike bilo koje vrste, a ne znam da li Lilith to primarno označava, svakako sa suparnicima uvek imam neke momente kada shvatamo da smo veoma slični i ispostavi se da nema potrebe da se mnogo borimo.
Što se tiče Meseca u Ovnu, jeste da sam uvek u vatrenim osećanjima, ali to se svodi na motivaciju, inspiraciju i želju da se iz ničega stvori nešto pre nego emocije u nekom originalnom značenju.
Moguće jer ima mnogo aspekata:
horoskop-konjunkce.gif
Conjunction Venus (9°24’, Separating)
horoskop-kvadratura.gif
Square Jupiter (7°37’, Applying)
horoskop-trigon.gif
Trine Uranus (8°39’, Separating)
horoskop-trigon.gif
Trine Neptune (6°50’, Applying)
horoskop-opozice.gif
Opposition Pluto (8°18’, Applying)
horoskop-kontraparalela.gif
Contra-Parallel Mercury (1°05’)
Ono i Mars u Ovnu treba da daje neki zapaljiv temperament, ali baš naprotov sam oduvek veliki cooler. :think:

Ja imam sve tempremente u sebi. Zato su ono dvoje zavrsili u Lazi kad su mi videli natal.

Ja mislim da većina ljudi ima mešavinu temperamenta u sebi, samo je pitanje koji su dominantni.
Recimo, kombinacija sangvinika i melanholika koji dominiraju, nije baš dobra kombinacija, jer je sangvinik pozitivac, idealista, optimista koji ima divne ideje, volju za životom, ushićenost, dok je melanholik pesimista, skeptik, cinik, on racionalizuje, razmišlja o svemu na jedan pesimističan i skeptičan način.
Astrološki, ovu kombinaciju čine znaci koji su u averziji, recimo Vodolija ( sangvinik ) i Devica ( melanholik ) izmedju ovih znakova ne postoji aspekt, oni su u averziji. Tako je i u čoveku, nema povezanosti izmedju njegove vedre i optimistične, idealističke prirode, i one skeptične, cinične i pesimistične.
Pa u jedom momentu poleti od želja i ideja, ali već u sledećem počne da sumnja i prebira po glavi, da li je to moguće, da li je realno, pa odustaje jer racionalizuje i onda padne u pesimizam...ovo je teško za čoveka da pronađe neki balans u sebi a da bude zadovoljan.

Meni je najbliza ona podela temperamenta na 3 nivoa: telesni, mentalni, dusevni, nekako je sveobuhvatnija.

Telesni nivo: asc
Mentalni i dusevni: Me i Mo i vladari

evo na svom primeru cu kako to otprilike gledam
na telesnom nivou sam kolerik flegmatik sa asc u vatrenom i vladarem asc u vodenom znaku, sto su suprotnosti, telesni nivo je neki generalni temperament osobe
mentalni i dusevni: Me u vatrenom znaku, Mo u zemljanom, koler melanholija
dispozitor i Mo i Me su Sa i Ju, oba u vazdusnom znaku, vide se preko trigona, pa ima tu elementa neke sangvinije ali u kontekstu Sa i Ju

Evo jednog aforizma bas vezano za taj moj slucaj:
Ako je JU u kombinaciji sa SA (jedan vlada MO, jedan ME i obratno ili oba aspektuju ova mesta ili je jedan dispozitor, a u vezi sa drugim), rodjeni ce biti dobar, postovalac poretka i starih ljudi, stalozen, uzvisenog duha, kriticki nastrojen, ali velikodusan

Retkost je jedan tip, vecina su mesavina, ali zanimljivo je rasclaniti jos vise. Znamo i u zivotu one osobe, generalno su kolericnog temperamenta ali su drvo mentalno npr.
Ili flegmaticnog izgleda, energije, ponasanja, ali mentalni nivo kolerican, pa to budu neobicne kontradiktornosti.
Licno zazirem i najmanje mi prijaju osobe generalno sangvinicnog temperamenta a koje su na dusevnom/mentalnom nivou melanholici, to bi bile one naizgled druzeljubive osobe, ali u sustini hladnije.

Kolerik kazu testiora granice, on nikome ne moze da testira granice jer kolerik ne zna pre svega za svoje granice jer da zna ne bi bio kolerik.

Opet flegmatik ima manu da ga zabole za sve pa i za samog sebe, ali cesto uvrnuto zamisli da je in i cool ne shvatajuci svu dubinu sopstvene praznine

Ona poslednja dva su lapo lapo

Kolerik kazu testiora granice, on nikome ne moze da testira granice jer kolerik ne zna pre svega za svoje granice jer da zna ne bi bio kolerik.

Opet flegmatik ima manu da ga zabole za sve pa i za samog sebe, ali cesto uvrnuto zamisli da je in i cool ne shvatajuci svu dubinu sopstvene praznine

Ona poslednja dva su lapo lapo

Ja, imam tri temperamenta u nekom srazmernom odnosu, čak prema astrološkim proračunima, najviše sam melanholik zatim kolerik i sangvinik.

Jedino čega u sebi skoro da nemam, to je flegma. Na žalost... :mrgreen:

Flegmatici umeju biti plačljivi, plašljivi, a onda i nezainteresovani.
Njima često nedostaje samomotivacije, što zna da ih sputa u nekom samoostvarenju.

Ja, imam tri temperamenta u nekom srazmernom odnosu, čak prema astrološkim proračunima, najviše sam melanholik zatim kolerik i sangvinik.

Jel moguce to? Mislim po astroloskim proracunima, trebalo bi bar malo flegme od znaka Mo.
Kako melanholik, a So na asc u Strelcu, nesto mi nema smisla, cak i kad uzmem Mo u obzir, opet nedovoljno da bude dominantna melanholija

Pa, nije... nego neće da se zamara nekim bespredmetnim stvarima. Uostalom, iako su dve osobe flegmatici ka koleriku, opet neće biti isti. Ovo su samo ovlaš odrednice i ne treba ih uzimati zdravo za gotovo. U mom slučaju, prosto se ne daju prepoznati ovi ostali, imam flegmu i kolerika u sebi, to je sve. Ali sad da li će neke iste kombinacije deliti ikakve sličnosti... well... Dovoljno je da je jedna planeta drugačije nameštena što je praktično nemoguće, i eto zabave!

Jedino čega u sebi skoro da nemam, to je flegma. Na žalost... :mrgreen:

Flegmatici umeju biti plačljivi, plašljivi, a onda i nezainteresovani.
Njima često nedostaje samomotivacije, što zna da ih sputa u nekom samoostvarenju.
Si bila pre udaje takva ili postporodjajna?

Jel moguce to? Mislim po astroloskim proracunima, trebalo bi bar malo flegme od znaka Mo.

Zato što je u melanholičnoj fazi - Mesec mi je balsamičan, spaljen, u poslednjoj fazi.
Sunce i ASC - Strelac jesenji znak.
Prema Janusu čak mi je melanholik-kolerik-sangvinik, otprilike u srazmernom odnosu.
Flegme skoro da nema, neverovatno ali tako ispada.

Pa, nije... nego neće da se zamara nekim bespredmetnim stvarima. Uostalom, iako su dve osobe flegmatici ka koleriku, opet neće biti isti. Ovo su samo ovlaš odrednice i ne treba ih uzimati zdravo za gotovo. U mom slučaju, prosto se ne daju prepoznati ovi ostali. Ali sad da li će neke iste kombinacije deliti ikakve sličnosti... well... Dovoljno je da je jedna planeta drugačije nameštena, i eto zabave!
Cenis da je do planeta :lol:

Cenis da je do planeta
Ako nije do planeta, a onda je do mesta rođenja, okruženja, porodične situacije, materijalne ''obskrbljenosti'' (obezbeđenosti),
socijalne problematike... i još X faktora koji ljude sa uslovno rečeno istim predispozicijama stave u sasvim različite filmove, tj. živote.
Astrologija je jedan od vidova definisanja svih tih okvira tako da nije za zanemariti, ali i bez toga, ukoliko proučavate npr. sociologiju, naićićete na iste stvari kojima se astrologija bavi i biti zapanjeni da jedna takva veoma stara hobi-nauka ima mnogo odgovora na važna pitanja ma kako se prema njoj postavili.

Back