"Tell Me Who He Is" - pesma koju Bitlsi nikada nisu objavili

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Britanski muzičar Pol Makartni sabraće skoro pet i po decenija svoje karijere u jedno književno delo

„154 pesme, dva toma i jedna neverovatna knjiga“, reči su kojima je nekadašnji član Bitlsa najavio knjigu „Lirics“. U knjizi su spojeni stihovi koje je pisao od 1957. godine, zbog čega ju je nazvao „autoportretom kroz 154 pesme”.

Među draguljima iz arhive muzičara je i tekst pesme „Reci mi ko je on”, koja nikada nije snimljena i za koju do sada niko nije znao.

Tekstovi namenjeni Bitlsima datiraju iz prve polovine 1960-ih i otkriveni su u jednom od tomova muzičara.

„Lirika” će biti objavljena 2. novembra, a sadržaće „blago iz Makartnijeve arhive”, precizirao je izdavač Alan Lejn.
Bitlsi-nas.jpg

Pred čitaocima će se naći rukopisi stihova, do sada neviđene privatne fotografije, nedovršeni nacrti pesama i crteži. I tekst svake pesme ("All Mi Loving", "Ob-La-Di, Ob-La-Da", "Hei Jude", "Iesterdai", "Eleanor Rigbi", "Helter Skelter", "Iellov Submarine" , " Live and Let Die (...), pratiće Makartnijev zapis o njihovom "začeću".

Nebrojeno puta su me pitali kada ću napisati autobiografiju, ali nikada nije bilo pravo vreme. Ali gde god da sam bio - da li na putu ili kod kuće - uvek je bilo pravo vreme za stvaranje novih pesama. Znam neke ljudi vode dnevnik da me podsećaju na stvari iz prošlosti, ali ja to nikada nisam radio. Sve što imam su moje pesme, stotine njih, koje imaju ulogu dnevnika i koje su moj život", napisao je Pol Makartni u uvod u knjigu.

Yesterday (With Spoken Word Intro / Live From Studio 50, New York City / 1965)

Knjiga „Stihovi” rezultat je silnih razgovora koje su pet godina vodili severnoirski pesnik Pol Maldon i Pol Makartni. Na tim „seansama”, kako je pesnik naveo za Gardijan, na „veoma intenzivan način” bi razmatrali poreklo svake pesme britanskog kantautora.

Maldon, koji je za svoj rad dobio Pulicerovu nagradu, uporedio je razgovore sa britanskim muzičarem sa onima koje je Makartni vodio sa Džonom Lenonom dok je stvarao pesme za Bitlse.

"On duboko sagledava svaki aspekt svog života i verujem da će čitaoci biti iznenađeni kada upoznaju tu stranu muzičara. Kada ova knjiga bude objavljena, mislim da će svi shvatiti da je Pol Makartni važna književna ličnost", Maldon rekao je za britanski dnevnik.

Odmah posle vesti o objavljivanju knjige Makartnijevih stihova, sve je najviše zanimalo „otkriće” do sada nepoznate pesme „Kaži mi ko je”. Autor koji je potpisao biografske knjige o "liverpulskim bubama" Bob Špic uporedio je pronalazak stihova za tu pesmu sa "otkrićem sarkofaga Kleopatre".

Sveske Džona Lenona i Pola Makartnija bile su pune napola gotovih stihova, čak i gotovih pesama koje su odbijali.Tih prvih godina pesme su izlazile iz njih i nisu mogli da ih sve snime.

„Možemo samo da zamislimo koliko je pesama Bitlsa završilo u kanti za smeće“, rekao je Špic za Gardijan, dodajući da će nakon objavljivanja knjige fanovi Bitlsa verovatno „nemilosrdno secirati“ svaku reč u „Tell Me Vho He Is“ kako bi dodatno osvetlili legendarna prošlost Liverpulskog sastava.

Paul McCartney - Hey Jude Live at Hyde Park

Izlazak knjige "Stihovi" pratiće i izložba u Britanskoj biblioteci u Londonu, Sve što je ponađeno u bogatoj arhivi Pola Makartnija naći se će pred publikom u Britanskoj biblioteci od 5. novembra.

Postavka će posetiocima ponuditi da na jednom mestu vide sve rukopise muzičara, a među njima će biti i onaj za pesmu "Tell Me Who He Is". Izložba će trajati do marta naredne godine.

Izvor : B92

Back