Telefonska aksioznost

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
379.360
Po Vikipediji telefonska aksioznost je strah od telefonskih poziva.

Meni je danas u digitalno doba teško da zamislim da ovo postoji i da je rasprostranjeno, pogotovo što većina nas nigde ne ide bez telefona zalepljenih u rukama.
Medjutim nauka kaže da mnogi ljudi imaju ovaj problem najviše zbog nemanja mogucnosti čitanja znakova poput govora tela ili izraza lica kao u razgovoru face to face.
Anksioznost telefona mnogima koji nemaju taj problem može da izgleda glupo ali kod drugih to može izazvati trešenje,osećanje nervoze ili straha pre, tokom ili nakon telefonskog poziva.

Da li ste osoba koja ima strah od telefonskih poziva, bilo da vi nekoga trebate da zovete pa se unervozite i smišljate šta da kažete ili kada neko zove ,
čak i kada je nešto tako jednostavno kao naručivanje pizze?

Ako jeste, kako se nosite sa tim?

Ja sam imao nelagodu ocekujuci poziv svakog dana shefa koji me mobingovao.
Onda sam to reshio sam sa sobom.
Inace ne volim mobilne telefone i skoro nikad nisu sa mnom.
Nosim ih kad moram...ali ne zbog straha ili nelagode.
Volim da budem dostupan samo kad ja tako odlucim,

Da, imam nelagodu kad treba da zovem nešto da zakažem, ovako sa kolegama mi nije problem da pričam. Kad sam bila mlađa ni sa kim nisam volela da pričam preko telefona. Ne znam zbog čega imam tu vrstu nelagode, verovatno zato što sam u detinjstvu bila stidljiva.

Meni je danas u digitalno doba teško da zamislim da ovo postoji i da je rasprostranjeno, pogotovo što većina nas nigde ne ide bez telefona zalepljenih u rukama.
Medjutim nauka kaže da mnogi ljudi imaju ovaj problem najviše zbog nemanja mogucnosti čitanja znakova poput govora tela ili izraza lica kao u razgovoru face to face.
Anksioznost telefona mnogima koji nemaju taj problem može da izgleda glupo ali kod drugih to može izazvati trešenje,osećanje nervoze ili straha pre, tokom ili nakon telefonskog poziva.

Da li ste osoba koja ima strah od telefonskih poziva, bilo da vi nekoga trebate da zovete pa se unervozite i smišljate šta da kažete ili kada neko zove ,

Ovo se primecuje kod ljudi koji nemaju rutinu verbalne komunikacije. Sacuvan iskonski nacin komuniciranja gde nisu potrebne reci. Jedan sasvim normalan osecaj.
To sto je ljudima u eri komunikacija cudno, drugima je normalno. Mnogi od tih ljudi znaju tok razgovora koji bi usledio, ako se jave. I ne radi se samo o nedostaku neverbalne komunikacije, vec i o nacinu tumacenja verbalne komunikacije.

Ja sam jedna od tih, međutim, moj je problem socijalna anksioznost inače, tako da ovo vidim samo kao još jedan vid iste.

Nije mi naročiti problem javiti se na telefon, koliko zvati. Uvek ću poslati poruku ako samo ikako mogu izbeći poziv. Kako se nosim s tim? Za svaki se poziv psihički pripremam. Doduše, letos kad sam morala na operaciju i non stop bila u kontaktu s doktorima i sestrama, taj moj problem je bio nestao sam od sebe. Imala sam prećih briga nego da se jedim oko poziva, a za tih mesec dana obavila sam ih jedno po miliona.

Rešenje za anksioznost: nađi veći (pravi) problem :mrgreen:

Ako sumnjas u navedeno, daj broj telefona. :kafa:

Ovo je moj problem.
Kad ne vidim sagovornika, i ako ne mogu da pročitam emocije na njegovom licu, teško mi je da komuniciram.
To se odnosi isključivo na sagovornike koje ne poznajem.
Tako, na primer, ako zovem službenike koji rade u katastru, u MTS-u, u domovima zdravlja, ili u nekim firmama kojima treba poslovno da se obratim, imam blagi vid anksioznosti.

Srećom da su neki od mojih ukućana pravi eksperti za komunikaciju putem telefona.
Taj posao prepuštam njima.

Kod mene je bila radna terapija...
svakodnevno moram da zovem veliki broj ljudi...ne mogu svuda da stignem...
a i radim u tzv. centrali jedne medijske kucce...pa zovi dopisnike...
Izgleda da sam se izveshtio u komunikaciji...neke sam i upoznao...
rekli su mi da sam prijatna osoba kako sam i zvucao...
Srecom, nisu kontaktirali telefonom sa mnom PRE nego sto sam se naucio komunikaciji.

Kod mene je bila radna terapija...
svakodnevno moram da zovem veliki broj ljudi...ne mogu svuda da stignem...
a i radim u tzv. centrali jedne medijske kucce...pa zovi dopisnike...
Izgleda da sam se izveshtio u komunikaciji...neke sam i upoznao...
rekli su mi da sam prijatna osoba kako sam i zvucao...
Srecom, nisu kontaktirali telefonom sa mnom PRE nego sto sam se naucio komunikaciji.
I ja sam na radnoj terapiji.
Sama u kancelariji, 12m2 bez telefonskih poziva. 😁

Back