Telefon vam se usporio? Vreme je za mali servis koji možete sami da obavite

doppler

Veoma poznat
Moderator
Poruka
14.122
Telefonima je, s vremena na vreme, potrebno malo pažnje i nege. Ali, ne morate da posećujete konkretan servis, već "malo" servisiranje možete da obvite i samostalno, kod kuće.

Mobilni telefoni se vremenom i učestalošću korišćenja uspore. Za to je jednim delom odgovorna količina podataka koju skladištimo u uređaj, a delom su to i aplikacije koje se instaliraju.

To ne znači, naravno, da je potrebno da odmah kupite novi telefon kada se aktuelni uspori. Možete da ga oporavite samostalno, pomoću "mini servisa" koji ćete sami odraditi.
Prvi korak u ovom poduhvatu bi trebalo da bude spoljašnje čišćenje telefona.

Ukoliko na telefonu imate zaštitnu masku – uklonite je i dobro prebrišite uređaj suvom krpom kako biste uklonili prašinu i prljavštinu. Posebnu pažnju posvetite slotovima za punjenje, zvučnik i mikrofon.

1729009115879.png

Redovno brišite sve aplikacije koje ne koristite. Android s vremena na vreme upozorava koje aplikacije niste dugo koristili i onemogućiće im pristup važnim podacima. Međutim, možete i sami ukloniti nepotrebne aplikacije tako što ćete u podešavanjima pronaći opciju Applications sa spiskom svih aplikacija (uključujući i one koje niste skoro koristili). Tu možete ukloniti nepotrebne aplikacije.

Postoji i jednostavan način da se rešite dokumenata koji su se vremenom nakupili u vašem telefonu, koji su vam nekada na kratko bili potrebni ili korisni, a sada više nisu od koristi. Možete da ih uklonite odlaskom u Documents/Files/File Manager i slično.

Pregledajte šta sve imate u delu Downloads/Preuzimanja, gde se nalaze svi dokumenti koje ste ikada preuzeli na svoj telefon. Pregledajte dokumente i obrišite one koji vam više nisu potrebni. Isto važi i za Photos za fotografije i galerije i uklonite sve one mutne ili loše fotografije koje su nastale tokom vremena.

Optimizujte svoj uređaj uključivanjem opcije za optimizaciju koju ima gotovo svaki moderan telefon. To će zatvoriti aplikacije koje rade u pozadini, detektovaće povećanu potrošnju baterije, a proveriće i da slučajno niste negde pokupili neku zlonamernu aplikaciju.

Ako želite da sačuvate bateriju, uključite tamni način rada (dark mode). Ova opcija se nalazi u podešavanjima (Settings) u okviru opcija ekrana/Display.

Na kraju, uđite u podešavanja, odaberite opciju Privatnost/Privacy i tamo pronađite opciju Permissions Manager. Prođite svaku kategoriju kako biste videli koje aplikacije imaju pristup kom delu vašeg telefona i podataka.

Možete da odaberete jednu od tri opcije – da uskratite dozvolu, date dozvolu samo jednom kada je aplikacija u upotrebi ili date dozvolu za stalni pristup apliakcije uređaju. Preporuka je da dajete dozvolu samo jednom ili samo kad je ta aplikacija u upotrebi, kako biste smanjili mogućnost zloupotrebe.

:ok:

Eto mali servis sami.

Pa Firefox browser i jeste veliki sporać. Najviše volim da koristim Operu koja je od Firefoxa sigurno pet puta brža. A to što ne brišeš keš memoriju ti je veliki minus :metla2:
Ma kakvi sporac, Firefox leti samo treba podesiti sve lepo.
Nemam potrebe da brisem, zadnji put je bio neki pokusaj spamovanja preko torrenta neki sajt se nakacio, pa ajde rekoh da obrisem smarace.

Daš pare i onda moraš stalno da ga servisiraš. U životu nisam imao ništa gluplje od kineskog ksiaomi telefona. Za par mesecs keš napuni i zapuši kompletnu memoriju koja je ionako flešovana tj lažna. Kada kupiš nov telefon nikada ne znaš koliko stvarno imaš memorije a koliko je lažno. Svaka aplikacija koju koristiš nagura par gb keša. Iako je podešeno da telefon sam briše keš on iz nekog razloga to nikada ne radi.

Moj kršomi danas ima 10 gb slobodne memorije, sutra 9 preksutra 8 itd. Bukvalno jede memoriju. Ako u aplikaciji otvorite sto puta istu fotografiju glupi telefon i aplikacija će svaki put da je povuku ponovo i keširaju.

Ne znam šta da kažem za android i ksiaomi sem da su jedno i drugo teška govanchuga.

Proklet bio onaj ko ih napravi goreli u paklu dabogda.

Daš pare i onda moraš stalno da ga servisiraš. U životu nisam imao ništa gluplje od kineskog ksiaomi telefona. Za par mesecs keš napuni i zapuši kompletnu memoriju koja je ionako flešovana tj lažna. Kada kupiš nov telefon nikada ne znaš koliko stvarno imaš memorije a koliko je lažno. Svaka aplikacija koju koristiš nagura par gb keša. Iako je podešeno da telefon sam briše keš on iz nekog razloga to nikada ne radi.

Moj kršomi danas ima 10 gb slobodne memorije, sutra 9 preksutra 8 itd. Bukvalno jede memoriju. Ako u aplikaciji otvorite sto puta istu fotografiju glupi telefon i aplikacija će svaki put da je povuku ponovo i keširaju.
Зашто бројати сваки гигабајт и нервирати се?Купиш телефон са 256 или 512 гигабајта интерне меморије и више не бринеш о гигабајтима.

Ne znam šta da kažem za android i ksiaomi sem da su jedno i drugo teška govanchuga.

Андроид је врло поуздан и квалитетан систем.Шаоми је једна од највећих светских произвођача телефоне и друге кућне електронике.

Ja stalno cistim kes memoriju, pre svakog iskljucivanja. Za to znam da usporava komp, telefon.
Ja nisam primetio da mi usporava racunar ili telefon, ali niti da nesto doprinosi ubrzanju, jednom sam nakratko bio iskljucio kesiranje slucjano, vidim da kad udjem na odredjeni sajt gde je potrebno logovanje nece da pamti kad izadjem, posle sam ukljucio.

moj mob ima 128gb memorije nikada nisam prešao preko 80gb popunjenosti. :per:

Back