Ted Nasmith

vučji čopor

Legenda
VIP
Poruka
69.326
1640262064966.jpeg

Тед Насмит који је од ране младости толико фасциниран литературом Толкина да се потпуно њој посветио као илустратор док није постао најпознитији илустратор његовог дела.
Рођен у Канади ( Онтарио) 1956.

1640262382936.jpeg

1640262435598.jpeg

1640262466227.jpeg

1640262541393.jpeg

1640262598431.jpeg

1640262650690.jpeg

1640262686237.jpeg

1640262736778.jpeg

1640262763776.jpeg

Poslednja izmena:
Često me pitaju kako kreiram slike. Kao ilustrator koji uživa u izazovu pokušaja da 'uobliči' odlomke
u Tolkienu koji postavljaju likove unutar rezonantno opisanog pejzaža, došao sam da razvijem metodu koja funkcioniše manje-više ovako: U početku, volim svakog drugog čitaoca, 'vidim'
okruženje u mom umu; ništa neobično tamo. Ali, naravno, onda skiciram ovaj utisak, možda
više puta sa varijacijama, sve dok ne osetim da izgleda „tačno“. Ovo je potpuno subjektivan
proces, ali za mene je uzbuđenje – jednako istinito sada kao što je bilo 1970. godine kada
sam prvi put pročitao Gospodara prstenova i Hobita – to što pokušavam da napravim slike
koje želim da vidim.

TN-Durins_Crown_and_the_Mirrormere.jpg

TN-Durins Crown and the Mirrormere

Godine 1972. Nasmit je poslao fotografije nekih svojih slika J. R. R. Tolkienu.
Tolkin je odgovorio pismom nekoliko nedelja kasnije komentarišući da je Tedovo izvođenje Bilba Baginsa izgledalo previše detinjasto.
Ova rana povratna informacija od Tolkiena podstakla je Nasmita da se ozbiljnije posveti tumačenju Tolkinovog rada.
(osobina koja razlikuje Nasmitov rad od drugih Tolkinovih ilustratora do danas).
ted-nasmith-artwork6 (1).gif

Nakon diplomiranja, Nasmit je prvobitno težio da sledi stope ilustratora Arta Ficpatrika.
ali je umesto toga našao zaposlenje kao arhitektonski renderer, pokazujući poseban talenat
za intenzivan realizam koje takve ilustracije zahtevaju. Iako je arhitektonski rad bio veoma uspešan
Nasmitova prava ljubav i dalje je bila ilustracija...
ted-nasmith-artwork3 (1).gif

Nasmitovo (Tolkienovo)umetničko delo, koje odražava luminističke pejzaže i viktorijanske neoklasične stilove,
na kraju je privuklo pažnju Tolkinovih izdavača, koji su četiri njegove slike uključili u Tolkin kalendar iz 1987. godine.
Početkom 1999. predstavnici Pitera Džeksona i New Line Cinema-a pozvali su Nasmita na Novi Zeland
da radi na konceptualnoj umetnosti za filmsku trilogiju Gospodar prstenova.
Nažalost, Nasmith je u to vreme bio u ličnoj krizi i bio prinuđen da ponudu odbije.
ted-nasmith-artwork1 (1).gif

Neki smatraju Nesmita čak i Tolkinovim naučnikom, koji je proučavao religiju i drevnu istoriju.
Njegov talenat i znanje učinili su ga traženim gostujućim govornikom na skupovima i konvencijama vezanim za Tolkiena,
a on je istaknuti član nekoliko organizacija povezanih sa Tolkinom ...

https://lotr.fandom.com/wiki/Ted_Nasmith

ted-nasmith-artwork4.gif

Back