koca chemist
Domaćin
- Poruka
- 3.215
zbog cega je tecni azot opasa jer moze neko da mi kaze!?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Tesko da je zagusljiv jer da jeste svi bismo se pogusili. Ima ga oko nas i to 79% a cak ga i udisemo.Азот се у ..., загушљив је.. [/color]
Tesko da je zagusljiv jer da jeste svi bismo se pogusili. Ima ga oko nas i to 79% a cak ga i udisemo.
Inace, msm da bi trebale nevjerovatne kolicine tecnog azota da bi doslo do gusenja sa njim (zbog nedostatka kiseonika).Iskreno, gusenje naucnika mi djeluje pomalo apsurdno, i voljela bih neke linkove ili bilo sta slicno sto bi potvrdilo tu pricu.
Nije tacno da uslova za rad sa tecnim azotom NEMA te se oni vrse 'na otvorenom'. Jer rizicni eksperimenti ukoliko postoji nemogucnost izvodljivosti sto se bezbjednosti tice----> onda se i NE izvode.
Tecni azot jeste opasan zbog svoje jako niske temperature. Tako recimo kad se guma ubaci u tecni azot, ona postane tako cvrsta, da nakon vadjenja, i laganijeg kuckanja o sto, ona se lomi bas kao led.
Inace, msm da bi trebale nevjerovatne kolicine tecnog azota da bi doslo do gusenja sa njim (zbog nedostatka kiseonika).Iskreno, gusenje naucnika mi djeluje pomalo apsurdno, i voljela bih neke linkove ili bilo sta slicno sto bi potvrdilo tu pricu.
Inace experimenti gdje se radi sa opasnim gasovima (koji azot svakako nije) recimo HCl para rade se pod fume hood. http://en.wikipedia.org/wiki/Fume_hood
koji ima zastitno staklo ispred, i ventilaciju unutar, tako da se gasovi odvode ostavljajuci osobu koja vrsi experiment sasvim bezbjednim.
inace opasan je ako se polijes njim jer ti se taj deo po kome si prosuo momentalno ledi tako da ode prst, ruka, noga, glava, on se koristi za skidanje bradavica i slicnih izraslina, malo njega i nema je vise
tecni azot moze da se koristi i u vrlo maloj prostoriji, ako ga koristis pravilno..ako se nalazi u specijalnom termosu za tecni azot u koji ces ti samo uroniti svoj eksperimentalni materijal, mozes ga koristiti i u sobi povrsine 1m[SUP]2[/SUP], ako ces ga sipati neobuzdano oko sebe iz boce, mozes da budes i u 10m[SUP]2[/SUP], dzaba ti...da li to znaci da experimenti sa tecnim azotom trebaju da se izvode negde na otvorenom ili u nekoj vecoj prostoriji???
tecni azot moze da se koristi i u vrlo maloj prostoriji, ako ga koristis pravilno..ako se nalazi u specijalnom termosu za tecni azot u koji ces ti samo uroniti svoj eksperimentalni materijal, mozes ga koristiti i u sobi povrsine 1m[SUP]2[/SUP], ako ces ga sipati neobuzdano oko sebe iz boce, mozes da budes i u 10m[SUP]2[/SUP], dzaba ti...
e, pa, mi neMi ga sipamo u termose u prostoriji velicine oko30m2, uz naravno upotrebu rukavica i zastitnih naocara. Dalje zatvoren termos nosimo do svoje laboratorije, i u kapeli uranjamo falkone ili ependofice sa materijalom koji treba zalediti. Termos na kraju vracamo u prostoriju u kojoj smo ga punili, i ostavljamo otvoren do isparenja ostatka tecnog azota, takodje u kapeli, u kojoj je zabranjeno iskljuciti ventilaciju.