Tech Tips & Hardware Review [IMAGES/VIDEO]

NAPOMENA: Prvo otvaranje stranice ce zahtevati malo vise vremena u zavisnosti od vase brzine internet konekcije,zbog velikog broja slika i video materijala,svako sledece ce biti brze zbog kesiranja ,nemojte odustajati jer ima i sta da se vidi
smile1.gif

Resio sam da otvorim ovu temu za zaljubljenike u hardware , tema bi trebala da sadrzi predstavljanje nekog hardvera iz IT sveta,novih tehnologija,zanimljivosti,prakticnih saveta i td . Naleteo sam na zanimljiv kanal tako da sam izvukao neke poucne snimke .Dobrodosli ste da se pridruzite nekim drugim snimkom,komentarom,misljenjem.

Nova platforma i novi LGA socket sa oznakom 2011,nema veze sa godinom izlaska koliko sa tim da ima 2011 pinova koji ostvaruju kontakt sa procesorom koji je premasio velicinu trenutnih na trzistu

ASUS P9X79 Deluxe SB-E SLI Motherboard Unboxing

[/SPOILER]

Poslednja izmena:
Sada bih se malo okrenuo proizvodima koji se mogu naci na nasem trzistu,za pocetak nesto sto ce za koju godinu postati svakodnevica kao sto je to danas SSD ili vodeno hladjenje ,u pitanju je OCZ-ov kontrolor pod nazivom NEURAL IMPULSE ACTUATOR ili NIA
U sustini ovaj uredjaj omogucava da se pomocu nervnih signala ( izmedju ostalih ) zameni koriscenje tastature i misa,jer u teoriji signalu manje vremena treba da prodje od uma ka hardveru,nego od uma-pa pomeranjem udova ka samom hardveru. Trenutno je uredjaj veoma ogranicenih mogucnosti i treba se dosta ispraksovati i nauciti kako bi se signali tumacili na pravi nacin.
Jos smo daleko od toga da se igra npr. kanter preko njega istim skilom kao sto bi igrali preko misa i tastature ,ali mi se ova periferija cini zanimljivom ,i za par godina kada se budem osvrnuo na ovaj post bice mi smesno jer ce se tada siguran sam uveliko koristiti i sa mnogo vecim mogucnostima. Za sada u pucacinama moze da zameni neke komande ili jednu periferiju ali ne i sve radnje .

OCZ NIA Neural Impulse Actuator Plus

kod nas se moze naci po ceni od oko
11.000 dinara

Poslednja izmena:
Veliki sam ljubitelj coolera,a narocito vodenog hladjenja,i ako sam na moju zalost i dalje na box-u ,al da ne gresim dusu koji radi posao :mrgreen:
Ovo su modeli koji se mogu naci na nasem trzistu a da mi se cine korektnim i vrednim pominjanja,pokusacu od svake "renomirane" firme da izvucem barem po 2-3,mada kod nekih bih stavio i po pet bez i malo razmisljanja

imageviewer_noctua_logo.gif

Sa razlogom sam stavio Noctua coolere kao prve,veoma su cenjeni,kvalitetni,tihi i glomazni a mnogi ce se sloziti i ne bas lepi,tacnije sa losim odabirom boja(cigla/slonova kost),dusu dalo da se farbaju.Izbor je tezak al evo 3,dva cpu cooler-a, jedan case

NH-D14

Recimo da je ovo vrh njihove ponude,i cena je takva,tricavih 65-85e,al ko ceni super hladjenje znace da izdvoji za ovaj peace of art .Ima jednu 14-icu u sredini i napred 12icu za push and pull,tezina 1070gr,buka od 13-20dBA,obrtaji 300-1200,protok vazduha 110m[SUP]3[/SUP]/h
noctua_nh_d14_1.jpg

Poslednja izmena:
Samo da se javim da sam sredio onaj ..NOVIJI KOMP...i da sam mu instalirao ..7-cu 64...i...RADI KO BLESAV....:ok:

Uzgred...montirao sam mu na CPU...onaj...Thermaltake V1 - kuler...;)
thermv.jpg

...koji vam se nije ...BAŠ MNOGO SVIDEO...:(

U normalnom radu temperatura na CPU je oko 25ºC...a kada cepam ..FarCry2 na FULL DETALJIMA....oko 36...37ºC....:D:D:D

Dobra tema, svaka cast na trudu. Nadam se da ce ti ziveti tema ;)

Danasnji PC i hardware koji ga cini su postali teska konfekcija. Kod vecine ljudi i danasnje najslabije konfiguracije resavaju sve potrebe. Sve preko toga je cista konfekcija, a realnu potrebu za nabudzenim kompovima ima jako mali broj ljudi.
Kakav danas izbor imate? Gotovo nikakav. Iako se cini da je na trzistu neopsiva kolicina raznih ploca, kartica i ostalog hardware, kad se zagrebe malo bolje po povrsini, sve se svodi na isti princip. Davno je bilo, leta (ne stvarno je bilo leto) 2002, kad sam pizdeo, jer nisam mogao naci plocu bez integrisane zvucne kartice. Koji ce mi qurac necu je nikad koristiti. I nisam je, za 6 godina, ali bukvalno nikad. Doticna ploca je imala i RAID kontroler... za koga sam se opet pitao sta ce mi, jer su tada HDD bili dosta skuplja investicija. Zasto sam ja onda dao toliko para za tu plocu, platio ko zna koliko vise za nesto sto mi nikad nije trebalo? Ali tu i jeste trik, hoces hi-end plocu, chipset zapravo, eeee mico to mora onda i da se plati, onda ti uvale, to, to i to, cenu dignu u nebesa, a sve zajedno sto su ti napakovali da bi opravdali cenu, ne vredi pisljiva boba.
Tako je i danas, nista se nije promenilo, cak je jos gore. SATA3 je vec duze vreme prisutan kao standard, tek najsveziji chipsetovi su dali urodjenu podrsku za isti. Ko je hteo SATA3 recimo prosle zime, morao je da plati plocu koja kosta ko djavo, da bi dobio dva pisljiva specijalna porta. I to za sta... za brzinu, koju HDD ne mogu dostici ni u ludilu. Ista prica je i sa USB 3.0 portom. A sto je najcrnje, sve ce to da odnese vetar cim se gazde smiluju da puste u igru Thunderbolt interfejs.
E da, Intel je u ovom sibicarnju jedan od velikih sampiona. Koliko su izbacili generacija procesora i koliko razlicitih podnozja za zadnjih 10 godina? Zato ih mozda i najvise mrzim od svih igraca u IT industriji.
Sve je konfekcija, mislite da imate neki izbor ili da ima neke inzenjerije u sastavljanju PC konfiguracije... nema. Na koliko nacina mozete pogresno da sastavite hardware, onako realno pogresno?
Jel postoji danas ploca, bez integrisanih sranja, koja nudi samo najminilanije eksterne komunikacione portove i interne interfejse za karitce i to bez nekih posebnih ogranicenja? Prc...

OCZ NIA je strasna igracka i obecao sam sebi da cu to morati da nabavim, samo da namirim prvo neke druge prioritete. Mislim da je cena skroz ok za takvu novotariju i drago mi je i da je pala (bila je preko 150e, pre vise od godinu i po). Kul stvarcica i nadam se da ce ideja vremenom i da zazivi malo vise i da se tehonlogija usavrsi. Zamislite samo bacanje magija u FRP-ovima, sa ovime :D

Noctua je zaista jedna od retkih postenih i kvalitetnih firmi. Imam NH-D14, nad Phenomom 9950BE (140W) drzi temperaturu od oko 29-30C u leru i do 37-38 pod opterecenjem... i to sa jednim (14ica), redukovanim (900rpm) venitlatorom. Drugi je zakacen na kuciste i njemu pomazu jos 4 Noctue, jedna 12ica i tri 9ke (Chieftec kuciste). Ventilatori su zaista neverovatno tihi, ali da se razumemo, shum koji se stvara protokom vazduha uz neke prepreke (resetke, rebra hladnjaka) je neizbezan i apsolutnu tisinu nije moguce nikako postici. No, sve preporuke za Noctuu. Sa tehnickom podrskom sam razmenio par mailova, da mi razjasne neke stvari i ljudi su stvarno najprofesionalnije i najljubaznije odgovarali, da stvarno nisam ocekivao na tom nivou!

@kojeimdadam koliko si ga platio,vidim da ga vise nema u prodaji
@kadlupimlupim mene iskreno pored naduvanih cena (gledam sad na corsair sajtu cooler od 60$ kod nas 60e),nervira cinjenica da je kod nas bedan izbor hardvera inace ,i onaj ko ima novac za tako nesto mora da narucuje od tetke iz Amerike ili susedne HR npr.
Corsair logo.jpg

H70

Na zalost H100 jos nema u prodaji kod nas a cena ce mu biti mozda 20e veca od H70 koji trenutno kosta oko 100e. Neki su se upoznali sa ovim tipom hladjenja jos sa serijom H50,sve u svemu zamerka se odnosi na kratka creva,sistem je u sistini maintenance free,jer je sve povezao i samo treba ugraditi,u bloku koji ide na cpu se nalazi pumpa koja potiskuje tesnost kroz sistem
h70bnofan.png

Ovo nije sam vrh vodenog hladjenja ali se moze svrstati u kategoriju Pro,neko bi rekao da je bolje naci polovan H50 ili sacekati H100,al ja cu ostati nepristrasan

Poslednja izmena:
images

Silent Eagle 1000

Elegantna crno-bela kombinacija,slivovan kabl,gumeni srafovi,skoro pa besuman,izvanredan protok,su samo jedne od stvari koji ga cine veoma dobrim . Lopatice su izredjene na principu golf loptice sto je retkost videti kod coolera,kod nas ga jos ima i cena mu je oko 1300din
Podaci sa itsveta su pogresni,nivo buke kod ovog modela je 19dBA,a oni su napisali 8.9dBA sto je za model od 80mm,sve u svemu i ovaj model je izvanredno tih

bigsharkoonsilenteagle.jpg

p10901441600x1200.jpg

Poslednja izmena:

Back