Dobra tema, svaka cast na trudu. Nadam se da ce ti ziveti tema
Danasnji PC i hardware koji ga cini su postali teska konfekcija. Kod vecine ljudi i danasnje najslabije konfiguracije resavaju sve potrebe. Sve preko toga je cista konfekcija, a realnu potrebu za nabudzenim kompovima ima jako mali broj ljudi.
Kakav danas izbor imate? Gotovo nikakav. Iako se cini da je na trzistu neopsiva kolicina raznih ploca, kartica i ostalog hardware, kad se zagrebe malo bolje po povrsini, sve se svodi na isti princip. Davno je bilo, leta (ne stvarno je bilo leto) 2002, kad sam pizdeo, jer nisam mogao naci plocu bez integrisane zvucne kartice. Koji ce mi qurac necu je nikad koristiti. I nisam je, za 6 godina, ali bukvalno nikad. Doticna ploca je imala i RAID kontroler... za koga sam se opet pitao sta ce mi, jer su tada HDD bili dosta skuplja investicija. Zasto sam ja onda dao toliko para za tu plocu, platio ko zna koliko vise za nesto sto mi nikad nije trebalo? Ali tu i jeste trik, hoces hi-end plocu, chipset zapravo, eeee mico to mora onda i da se plati, onda ti uvale, to, to i to, cenu dignu u nebesa, a sve zajedno sto su ti napakovali da bi opravdali cenu, ne vredi pisljiva boba.
Tako je i danas, nista se nije promenilo, cak je jos gore. SATA3 je vec duze vreme prisutan kao standard, tek najsveziji chipsetovi su dali urodjenu podrsku za isti. Ko je hteo SATA3 recimo prosle zime, morao je da plati plocu koja kosta ko djavo, da bi dobio dva pisljiva specijalna porta. I to za sta... za brzinu, koju HDD ne mogu dostici ni u ludilu. Ista prica je i sa USB 3.0 portom. A sto je najcrnje, sve ce to da odnese vetar cim se gazde smiluju da puste u igru Thunderbolt interfejs.
E da, Intel je u ovom sibicarnju jedan od velikih sampiona. Koliko su izbacili generacija procesora i koliko razlicitih podnozja za zadnjih 10 godina? Zato ih mozda i najvise mrzim od svih igraca u IT industriji.
Sve je konfekcija, mislite da imate neki izbor ili da ima neke inzenjerije u sastavljanju PC konfiguracije... nema. Na koliko nacina mozete pogresno da sastavite hardware, onako realno pogresno?
Jel postoji danas ploca, bez integrisanih sranja, koja nudi samo najminilanije eksterne komunikacione portove i interne interfejse za karitce i to bez nekih posebnih ogranicenja? Prc...
OCZ NIA je strasna igracka i obecao sam sebi da cu to morati da nabavim, samo da namirim prvo neke druge prioritete. Mislim da je cena skroz ok za takvu novotariju i drago mi je i da je pala (bila je preko 150e, pre vise od godinu i po). Kul stvarcica i nadam se da ce ideja vremenom i da zazivi malo vise i da se tehonlogija usavrsi. Zamislite samo bacanje magija u FRP-ovima, sa ovime
Noctua je zaista jedna od retkih postenih i kvalitetnih firmi. Imam NH-D14, nad Phenomom 9950BE (140W) drzi temperaturu od oko 29-30C u leru i do 37-38 pod opterecenjem... i to sa jednim (14ica), redukovanim (900rpm) venitlatorom. Drugi je zakacen na kuciste i njemu pomazu jos 4 Noctue, jedna 12ica i tri 9ke (Chieftec kuciste). Ventilatori su zaista neverovatno tihi, ali da se razumemo, shum koji se stvara protokom vazduha uz neke prepreke (resetke, rebra hladnjaka) je neizbezan i apsolutnu tisinu nije moguce nikako postici. No, sve preporuke za Noctuu. Sa tehnickom podrskom sam razmenio par mailova, da mi razjasne neke stvari i ljudi su stvarno najprofesionalnije i najljubaznije odgovarali, da stvarno nisam ocekivao na tom nivou!