TEBI

Budući da volim Tebe (volim Te, dakle, ti koja teško shvataš, i kao što more voli sićušan oblutak na svom dnu, upravo tako i moja ljubav preplavljuje tebe - pa neka sam opet kod Tebe oblutak ako to nebesa dopuštaju), volim i celi svet kojem pripadaš i Tvoje levo rame, ne, najpre je bilo desno i zato ga ljubim kada mi se prohte (i kad si Ti toliko dobra da smakneš bluzu s njega), i kojem pripada i levo rame, i Tvoje lice nadamnom u šumi, i mirovanje na Tvojim gotovo obnaženim grudima. I zato imaš pravo kad kažeš da smo već bili jedno, i ja se uopšte toga ne bojim, štaviše, to je moja jedina sreća i moj jedini ponos, i ja to nipošto ne ograničujem na šumu. - iz "pisama Mileni" - F.Kafka
mx350_20080626104520_ramena.jpg

''Sanjaj i plači,jadni rode,
Ne možeš svoj put naći,izgubio si ga.
Jao!Pozdrav je tvoj uveče!Jao!Izjutra.

Ja ništa neću,samo se oteti
rukama bezdna,što se pružaju za mnom,
da mene nemoćnog uzmu u dubinu.
Težak padam u spremne ruke.

Duboko odzvanjahu daljinom brda
sporog govora reči.Osluhnusmo.
Ah,nosile su one,te larve pakla,
zatrtih nacerenih lica,telo ovo,stisnuvši ga
čvrsto uza se.

Duga povorka,duga povorka nosi Nedovršenoga...''
pesma koju je napisao,možda i jedina njegova pesma u vreme kada je bio u prijateljskoj vezi sa Milenom,ali sluteći kraj:rida:

Veruj mi dosta se krećem među ljudima i online,što je pouzdan pokazatelj i offline i sve je propalo...U Kafkino vreme je još bilo neke nade...

goxy;bt86584:
Veruj mi dosta se krećem među ljudima i online,što je pouzdan pokazatelj i offline i sve je propalo...U Kafkino vreme je još bilo neke nade...
I Kafka je i prvom strofom ove njegove pesme naslućivao zlo vreme za Nemačku naciju i ljudski rod uopšte, posebno te slutnje dolaze do izražaja u "Procesu".:)

Ne samo za njih,on je bio i veliki kritizer Jevreja,smatrao je da nema ništa sa njima,što je u to vreme u jevrejskoj zajednici bilo apsolutno zabranjeno.Veliki um,mučenički život,mada je i sam tome doprineo,ali svejedno.Amen:(

Back