team building

limunada

Buduća legenda
Poruka
38.415
http://www.tim-bilding.com/?show=games&lang=hr

Šta mislite o ovim igrama odraslih ljudi u jednoj firmi? Čemu služe?
Meni nikako nije jasna poenta...Ako je cilj upoznavanje,komnunikacija i slično...zašto se to radi kroz neke debilne igre koje su možda zanimljive djeci u vrtiću,a ne na neki drugi način primjeren odraslim ljudima...?
Mislim,i do sada su se ljudi u nekoj firmi upoznavali i komunicirali sasvim normalno i bez teambuildinga...
Organizuješ neku proslavu uz jelo i piće i eto ti upoznavanja i druženja...:)))
Evo nadjoh i ovde primjer kakav je bio i kod nas...bubnjanje u krugu...Kao stvara neki osjećaj zajedništva?:roll: Jeste,kako nije...Meni samo stvara osjećaj da te neko pravi budalom...ne znam zašto...
Da li ste vi imali iskustva sa ovim igrama i kakvo je vaše mišljenje o tome?

haha procitati o kirbiju ima na muskarcima
e ali moras, ajd cik odbij? ako nije bas jaka grupa da odbije a najcesce verovatno nije
pa glupo ako te teraju, ajd odes negde na neke seanse ali ovako :I

Obavezno je prisustvo...I dobiješ kako treba da se obučeš...na primer u stilu kauboja i indijanaca ili pirata s Kariba...Ko se nije izigrao u djetinjstvu,tad mu je prilika...

ma volim to inace ovako, ali ajd da je opciono, ko oce ide da se igra ko nece ne ide? mada meni svejedno sve pristanem, ali ne volim kad mi nesto ispira mozak a da necu
pa kao da je lako maskirati se tek tako

zato sto recimo ti ako nisi u tome sebi pravis distancu, a kad se igras padne ti distanca, a ti mozda hoces da zadrzis to

Ma,nije bitno da li moraš da ideš ili ne...nego mene zanima šta time dobijaš?Zabavu?Kolektivni duh?Šta?
Kao podstiče se neko zajedništvo sa kolegama,a s druge strane te prisiljavaju na indirektne načine da tom istom kolegi budeš protivnik,jer je pitanje opstanka "on"ili "ti"?

Poslednja izmena:
E drage moje drugarice, Welcome to Kapitalizam!

Neće kompanija da se zadovolji što vam pojede dobar deo dana nego oće i u privatnost da vam se ugradi.

Prvo ćete malo da se kurobecate a onda ćete iz šoljova sa znakom firme kafu i kod kuće da pijte.

Konačno, kompanije su ukapirale da je 95% populacije koju upošljava priglupo pa su tu videle svoju šansu.

I onako većina u slobodno vreme bleji kod kuće, svađa se sa decom i supružnicima i gleda dodatno zaglupljujuće serije, ukratko nema kvalitetno strukturisano vreme.

E tu nastpua kompanija i nameče svoju verziju vašeg slobodnog vremena i društvenog života.

A kako se plašite da se usprotivite to joj dodatno olakšava posao.

A kad gazda počne da vam, u najboljem slučaju, krsti decu, e to će biti onaj pravi teambuilding.

Posle toga vas ni donacija bubrega šefici neće učiniti dovoljno dobrim da postanete radnik.-ca meseca!

Meni nikako nije jasna poenta...Ako je cilj upoznavanje,komnunikacija i slično...zašto se to radi kroz neke debilne igre koje su možda zanimljive djeci u vrtiću,a ne na neki drugi način primjeren odraslim ljudima...?
Mislim,i do sada su se ljudi u nekoj firmi upoznavali i komunicirali sasvim normalno i bez teambuildinga...
Evo nadjoh i ovde primjer kakav je bio i kod nas...bubnjanje u krugu...Kao stvara neki osjećaj zajedništva?:roll: Jeste,kako nije...Meni samo stvara osjećaj da te neko pravi budalom...ne znam zašto...

Kod nas u firmi, cilj rukovodilaca je sasvim drugačiji, njima odgovara da se zavadimo što krvavije, da bi se medjusobno cinkarili.

Možda zajedničko poniženje zbližava ljude? :mrgreen:

I mene fascinira ideja teambuildinga. Ne preti opasnost da me neko na to natera, ali ljudi sa kojima sam pričala i koji su to iskusili pričaju pozitivno o iskustvu. Slažem se sa idejom o ispiranju mozga i ovim što je rekao Bergie, ali možda postoji i druga strana medalje - možda igranje pomaže ljudima da se zbliže na drugačiji način nego alkoholisanje na poslovnoj večeri? Možda se ljudi toliko nalože na zajednički cilj (da ne padnu u blato trčeći preko brvna) da zaborave da se kontrolišu i pokažu svoje pravo ja i onda se brže i bolje upoznaju sa kolegama?Nemam pojma, baš bi bilo dobro da to opiše neko ko je bio na tom famoznom teambuildingu...

Ma,nije bitno da li moraš da ideš ili ne...nego mene zanima šta time dobijaš?Zabavu?Kolektivni duh?Šta?
Kao podstiče se neko zajedništvo sa kolegama,a s druge strane te prisiljavaju na indirektne načine da tom istom kolegi budeš protivnik,jer je pitanje opstanka "on"ili "ti"?
Pitaj Američke psihologe, oni su to smislili.

Možda zajedničko poniženje zbližava ljude? :mrgreen:

I mene fascinira ideja teambuildinga. Ne preti opasnost da me neko na to natera, ali ljudi sa kojima sam pričala i koji su to iskusili pričaju pozitivno o iskustvu. Slažem se sa idejom o ispiranju mozga i ovim što je rekao Bergie, ali možda postoji i druga strana medalje - možda igranje pomaže ljudima da se zbliže na drugačiji način nego alkoholisanje na poslovnoj večeri? Možda se ljudi toliko nalože na zajednički cilj (da ne padnu u blato trčeći preko brvna) da zaborave da se kontrolišu i pokažu svoje pravo ja i onda se brže i bolje upoznaju sa kolegama?Nemam pojma, baš bi bilo dobro da to opiše neko ko je bio na tom famoznom teambuildingu...

Teambuilding kod nas radi prilicno dobro. Niko nije prisiljen da ide (tek da ne bude zabune o ispiranju mozga) i svi ucestvuju u planiranju aktivnosti.
Poslednji put je bilo kuglanje, pre toga bilijar i laserdome.
Vreme koje provodimo zajedno daje mogucnost upoznavanja. Buduci da smo sa svih strana sveta, kulturoloske razlike su ogromne.
Vecina nas je bila veoma zatvorena, distancirana i usamljena jer ne zna kako da uspostavi prvi kontakt. Teambuilding daje mogucnost komunikacije na nivoima razlicitim od poslovnog.
Rezultat svega je da smo zaista bliskiji i otvoreniji u medjusobnim odnosima. To ne znaci da se svako sa svakim druzi, vec da se ljudi prepoznaju i pronadju one koji im odgovaraju.

U kontekstu motiva rukovodstva ne bih bila toliko skepticna. Ljudi bolje rade kad se dobro osecaju.

to su retardirane nove skole, kao sto postoje grupe smeha- smeju se zajedno, na silu, pa kako bude islo, bez govora

stvara se osecaj zajednistva, pripadnosti grupi, ali nema komunikacije koja bi to mogla narusiti

tvrde da je lazan smeh dovoljan za lucenje hormona srece, da se telo prevari

morali bi placati prekovremeno !!!

Poslednja izmena:
to su retardirane nove skole, kao sto postoje grupe smeha- smeju se zajedno, na silu, pa kako bude islo, bez govora

stvara se osecaj zajednistva, pripadnosti grupi, ali nema komunikacije koja bi to mogla narusiti

tvrde da je lazan smeh dovoljan za lucenje hormona srece, da se telo prevari

morali bi placati prekovremeno !!!

Upravo tako. Svako ko je iole socijalizovan ce sam uspostaviti kontakt (ako mu je stalo) sa kolegama. Ja sam drustven i komunikativan tip i nije mi bila frka da pridjem ljudima na poslu i predlozim im da posle sljake odemo na pivo...ili da predlozim kolegi da odemo na sledeci super bowl party sa gospodzama. Ili da ugovorim pecanje sledeci petak sa jednim kolegom.
Ali isto tako postujem i one, koji ne zele da se druze sa kolegama privatno. To i firme treba da postuju...a sa ovim prisiljavanjem od strane firmi od takvih ljudi samo prave autsajdere.

Pa ovako...u mojoj firmi, na teambuilding idu ljudi koji rade u okviru istog sektora.Dakle, to ide po sektorima.Održava se za vikend na planini, u banji...šta već kod nas može da se izabere od turističkih destinacija.Prisustvo je obavezno, uslovno rečeno - niko vam to neće "pisati"kao minus,ALI....
Iskreno, retko se izostaje, iako svi kukaju kako im se ne ide,a u stvari većina na to gleda kao na priliku da firma plati vikend i da negde mrdne od kuće....
Prepodne je rezervisano za pomenute igre,popodne za šetnju,a veče za klopu uz obaveznu živu muziku i druženje....I opet svako sedi sa kolegama sa kojima inače ide na doručak ili se druži privatno i nema tu nekog preteranog mešanja,što dodatno zavisi od broja ljudi koji čine odredjeni sektor...

...gde su ljudi otudjeni ovakve stvari imaju smisla... kod nas to još uvek nije slučaj... ali težimo ka tome... :(

...nevezano za posao, drugarica koja se vratila iz norveške slučajno mi je u priči pomenula da je prvog komšiju u tri godine srela dva puta...
...ja sam samo zamislio svog komšiju... i da ga ne vidim dva tri puta dnevno... bilo mi baš tužno, tužno... :cry:

ja ne volim da jedem i pijem sa kolegama, aktivnosti su mi super. zavisi o cemu se radi, ali kroz igre bas mozes da vidis drugaciju stranu ljudi, onu skrivenu. ako se igra u tisini, tacno vidis klovnove, lidere, one koji odrzavaju ravnotezu... to doduse ne interesuje svakog ali je ljudima koji zele da napreduju u interesu da prodju kroz takve procedure i da dobro otvore oci. doduse, ako ne znas sta treba da gledas i u cemu je poenta, dzaba su krecili.

...gde su ljudi otudjeni ovakve stvari imaju smisla... kod nas to još uvek nije slučaj... ali težimo ka tome... :(

...nevezano za posao, drugarica koja se vratila iz norveške slučajno mi je u priči pomenula da je prvog komšiju u tri godine srela dva puta...
...ja sam samo zamislio svog komšiju... i da ga ne vidim dva tri puta dnevno... bilo mi baš tužno, tužno... :cry:

Ovo prvo je tacno.
Ovo drugo isto tako, s´tim da uopste nemam problem sa tim i da mi je drago sto zivim ovde gde je bas tako i gde mi ne mogu banuti komsije nenajavljeno na kafu i sl. kao sto se to u Srbiji radi. Kad idem na odmor, ostavim im kljuc da nahrane ribice i zaliju cvece...kad su im klinci kod nas, normalno ponudim ih klopom i picem...ali niko nema potrebu da zaseda satima, tracara itd., sto meni licno odgovara.

ja ne volim da jedem i pijem sa kolegama, aktivnosti su mi super. zavisi o cemu se radi, ali kroz igre bas mozes da vidis drugaciju stranu ljudi, onu skrivenu. ako se igra u tisini, tacno vidis klovnove, lidere, one koji odrzavaju ravnotezu... to doduse ne interesuje svakog ali je ljudima koji zele da napreduju u interesu da prodju kroz takve procedure i da dobro otvore oci. doduse, ako ne znas sta treba da gledas i u cemu je poenta, dzaba su krecili.

Ti cuti...ides u lov sa francuskim burzujima, pa ti je odlazak na pivo i sl. ispod casti. :roll: :mrgreen:

nisam nikad ni čuo za to...
to su izmislili verovatno ameri il ti englezi, jer su totalno otuđeni jedan od drugog...kako ovako tako i na poslu...pa im postalo glupo da prolaze jedan pored drugog po ceo dan a da reč ne progovaraju, pa kao aj da se upoznamo, nema smisla ipak smo tu zajedno...

Back