Tarkovski danas ne bi prošao

Велебитдрема

Iskusan
Banovan
Poruka
6.538
http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:475979-Tarkovski-danas-ne-bi-prosao

Intervju sa jednim gospodinom, koga, moram priznati nisam prepoznao po slici, ali u pitanju je veliko ime ruske kinematografije Nikolaj Burljajev. Odlično viđenje i potvrda onog što je svima koji prate današnju filmsku scenu jasno. To je teza da danas filmove snimaju trgovci, a ne umetnici i da su filmovi postali brza hrana i proizvod namenjen konzumentima, a ne publici sa umetničkim afinitetima.

Ne skreći priču u drugi tok. Ovo je tema za žalopojke...

:lol:
ma prica ima svoje, i to da je film industrija i da se filmovi snimaju na osnovu ponude i traznje je bitan faktor; ali nije jedini. Pa gledajte hickoka, nije uspio da dobije pare za snimanje Psycho-a, jer je prethodni film bio finansijski neuspjeh (sjever- sjeverozapad). to su bile 60e, a hickok je tada vec bio ime i vec je snimio sve svoje najbolje filmove...

Tu dosta uticu i festivali. Oskar gura jedno, a Kan je okrenut za 180. Sluze za promovisanje nekih vrijednosti; kvalitet drze u podrumu.. Pogledajte selekciju kana. Iako uglavnom izaberu 3,4 najkvalitetnija filma te godine, pola selekcije je cisto s.r.a.nj.e. .. Pola filmova je neka european audio-vizuelna kontemplacija koja veze za zivotom nema, sem zdrav pristup filmu..

uglavnom moja poenta je bila da na nase vidjenje neke filmske godine uticu i festivali. previzitamo selekciju oskara, ili selekciju kana i mislimo da smo sve vidjeli a ima mnogo boljih filmova koji se ne poklapaju sa njihovim koncepcijama a za koje nismo culi..
sad se sjetih

Колико лупетања на овој теми.
Наравно да Тарковски данас не би прошао.

- - - - - - - - - -

Пази арнолда ал је некад био глуп, "дотични" је један од највећих совјетских глумаца. Али Арнолду су одувек више лежали Винсент Гало и Џим Џармуш. (читај: телетабиси)

Вербал га погађа али десет метара од мете.
Бела Тар прави филмове од пар стотина хиљада евра... а Тарковски је правио филмове који би данас коштали на десетине милиона... толико о виспрености поређења.
Није довољно поредити само стил, већ и остале факторе у стварању филма. А ту се Тар и Тарковски разликују мноого.

Podseti me diskusija na skorasnji intervju Soderberga...

Are there people out there still making cinema? Of course there are. But when I say cinema is shrinking as a concept…
why isn’t Under the Skin a bigger hit than it is? That’s a really good movie. That’s a piece of cinema.

So I’m looking at it going, “Why isn’t this a bigger hit? Why isn’t it a hit at all?”

Would it have ever been a hit, though?

I think so. I think in the 1970s it would have been a hit.

I could see that.

You know? Or at least it would have been a conversation. That movie came out and it wasn’t even a conversation.
And I’m looking at it, like, “This is really extraordinary.” I couldn’t even get my friends to go.
There’s no reason Under the Skin shouldn’t do well, and there’s no reason everybody shouldn’t be talking about it.
That to me is an example of what’s happened. That’s what’s gone.

Opa! Neka si ti njemu (a i meni) kaz'o! : ))

Odoh ja u kino da gledam Son of Saul - ne'a veze sa Tarkovskim, of kors, mozda malo vise sa Tarrom
(to whom Nemes was for two years an assistant), no, fulam temu skroz, a i nesto mi frka da te totalno ne iznerviram.
Opasan si kad si ljut.
Hell hath no wrath like Tarkovski scorned. : )))

A ne sumnjam da ce Verbal objasniti svoj stav kada nadje free moment. : )

Back