Tapaciranje vrata?

ranjeni Zoro

Elita
Poruka
21.566
24456.jpg

nešto ovako.

Da li negde ima tutorijal kako se to radi?
Ja nešto ne umedo da nađem na jućubu pa alo neko ima neki linak bio bih.. ljubopitljiv..

Nabaciš tablu stirodura preko, opšiješ i posle na to zalepiš neku eko kožu a ima milion dezena... Recimo zebru ili leoparda :D Po ivicama podviješ i prikucaš tapetarskim ukrasnim ekserčićima. U principu je to tapetarski zanat, pravi se kostur od lakih letvica pa na to ide onaj karton ili šperka pa sunđer, pa se stavljaju dugmići i natežu. Ova koja si priložio su još i prošivena koliko mi se čini. Danas to retko ko radi jer svi turaju ona sigurnosna vrata po ceni tapaciranja ako me razumeš. Nadam se da sam barem malo pomogao :)
Što se tiče zvučne izolacije, maltene da nema nikakvog poboljšanja jer uvek negde malo šurkaju.

Da li negde ima tutorijal kako se to radi?
Ja nešto ne umedo da nađem na jućubu pa alo neko ima neki linak bio bih.. ljubopitljiv..

Прилично просто, само треба лепо стрпљење.
Треба ти тапетарска хефталица, табла сунђера у величини површине коју желиш да покријеш (може и из делова, лакше је из комада), материјал којим желиш да прекријеш врата и украсни тапетарски ексери.
Такође ти је потребно постоље на које ћеш сместити врата и простор около да можеш да трчкараш и да приђеш са свих страна.
Препоручујем да сунђер прво благо прилепиш на површину, најбоље тачкастим наношењем лепка местимично, што мање, то боље, тек колико да држи сунђер на месту. Кад то урадиш, наравно, пребациш преко материјал који си спремио и онда крећеш са хефтањем. Приликом хефтања, равномерно затежи материјал али НЕ ПРЕТЕРАНО јер касније долазе и украсни ексери који ће додатно затегнути материјал. Прихефташ на једној страни пар комада па одмах на контра страни, затим прелазиш на суседне стране па опет преко пута. Приликом хефтања, подавиј материјал на унутра тако да буде предвостручен и да добијеш лепу ивицу без остатака материјала. Такође обрати пажњу да хефталица буде увек у једнаком положају и да размак између муниције буде исти. Или накнадно прелепи истим материјалом све рубове да се муниција и не види.
Обрати пажњу да не подебљаш случајно део врата који улази у рагастол да се не деси да врата почну да ти заглављују или да не могу уопште да се затворе.
Последњи део је додавање украсних ексера што треба урадити по шаблону или претходно прецизно обележеним тачкама. Кад обележаваш тачке директно на материјал, труди се да маркер не изађе из површине самог украсног ексера да не би остао видан после монтаже. Друга опција је да направиш помоћно средство од картона на којем ће бити обележени тачни размаци. Померањем картона увек за исту раздаљину обезбедићеш да ти украсни ексери буду увек једнако распоређени.
Део око браве мора да се обради тако да квака може несметано да се помера у предвиђеним положајима па ту треба опсећи сунђер.

Надам се да је бар мало сликовито.

Back