Tamo, daleko, daleko

Još jedan iz sela

Poznat
Banovan
Poruka
7.335
Vidim da ovde ima svetskih ljudi, mudrih (sedih) glava, emigranata i budućih povratnika, a i onih koji bi nepovratno da odu tamo, daleko, daleko. E, ja bih da pitam vas, vas koji ste videli sveta:
Da li su ljudi svuda isti? Da li ih različitim samo čine zakoni, oni utemeljeni na rimskom pravu, a ne neki prirodni, ili šta znam kakvi? Kakvi su mirisi tamo gde ste išli? Koje mirise najviše pamtite? Da li isto miriše pokošena trava u Francuskoj? A one večeri, kad se sve stiša, umine i vetar, nadviju se tmurni oblaci, i samo što nije počela kiša, kako mirišu? Jesu li oblaci isti? Imate li neku planinu koju ste zavoleli i kojoj se rado vraćate, obuzme vas neka milina čim je ugledate, još iz daljine?

e boze, danas sam razmisljala o tome..
idem mojom ulicom, mirise drvece, pun mesec..toplo vece, dusa se sama siri i peva..
i onda mislim, ko nam je ubacio tu ideju, da su tamo negde neke lepse planine, i jasniji mesec, i toplije noci..
ko nam ukrao lepotu iz oka, i umesto nje ubacio izlog turisticke agencije..

ma kakvi bre isti evo sad videh kod minhena pasing mestasce nista spec nema al mi se tako nesto dopalo ne mogu objasnim..slatke klinkice..svi ljubazni..voze bajseve..zna se red..milina..i ladno se cuje neki svrkut ptica..valjda pustaju po ulicama:o

Nigde ne miriše (ni ne smrdi) kao u domovini :) Zato što mirisi u drugim zemljama ne nose sa sobom sve one uspomene i emocije koje su nataložene za vreme odrastanja. U Srbiji tačno znam kako i zašto onako miriše kraj leta pred početak škole, miris opalog lišća u parku, ili nedelja ujutru kada sija sunce... tu ti odmah proleti celo detinjstvo pred očima. Ali i ostala mesta imaju svoje mirise koje čovek pamti - mirisi drugačijih začina na pijacama, ulica, one pare koje se dižu posle kiše... Isto je tako i sa ljudima.
Nemam planine, ali imam gradske prizore za koje sam vezana i kojima se rado vraćam.

Vidim da ovde ima svetskih ljudi, mudrih (sedih) glava, emigranata i budućih povratnika, a i onih koji bi nepovratno da odu tamo, daleko, daleko. E, ja bih da pitam vas, vas koji ste videli sveta:
Da li su ljudi svuda isti? Da li ih različitim samo čine zakoni, oni utemeljeni na rimskom pravu, a ne neki prirodni, ili šta znam kakvi? Kakvi su mirisi tamo gde ste išli? Koje mirise najviše pamtite? Da li isto miriše pokošena trava u Francuskoj? A one večeri, kad se sve stiša, umine i vetar, nadviju se tmurni oblaci, i samo što nije počela kiša, kako mirišu? Jesu li oblaci isti? Imate li neku planinu koju ste zavoleli i kojoj se rado vraćate, obuzme vas neka milina čim je ugledate, još iz daljine?
ijao jesu li oblaci isti i je l isto mirise trava bas u francuskoj
se,re mi se od patetike
uplati neku ekskurziju pa prosetaj svetom,dobices neke odgovore i znaces o cemu ti ljudi ovde pisu
i videces da li ti je milina kad se vratis :mrgreen:

Covek je svuda isti
Prijatelj je mio ma koje vere bio
Sve razlike samo pokazuju koliko zapravo svi imamo slicne zelje

...uf bre, pa ne idu ljudi u pod kaznom u inostranstvo. To je bilo vise u nekoj blizoj ili daljoj proslosti kada se bezalo od ratova ili se odlazilo na rad u pecalbu pri cemu se svaki dan sanjala "zelena trava doma mog".

...kada je Freya bila beba mama je bila stroga a tata blag, na ostrvu mog detinjstva taj moj tata je dozvoljavao da hodam bosa po mermernoj stazi ako ga drzim za ruku. Ispod nogu borove iglice plocnika Zlatnog rata dok je tatina ruka mirisala na laki znoj i to ce zauvek biti miris putovanja, gledas nesto novo a imas sigurnost u rukama. Tada sam se zaljubila u kamene gradove i ostala verna memli u nosu do danas, hladan kamen bez sale mirise, meni licno na prvu pricu o nekom caru, na nesto mnogo, mnogo staro sto me je opcinilo. Nikada miris novog ne moze da mi bude snazniji od mirisa starine.
Inace, mirise mi Srbija van Srbije, zato volim Toskanu, Engleska mirise na zutu knjigu Dzejn Ejr iz decije biblioteke, Pariz na zlato i urin a moj rodni grad na lipu kod keja. Da ne davim vise, mirise osecam svuda i oni su asocijacija drugim culima. Svi ti mirisi su deo mene.

Pokosena trava isto divno mirise, mesec je isto caroban i ovde kao i u Srbiji, oblaci takodje, zalazak sunca takodje lep kao u Beogradu, sneg isto divno pada kao i kod nas. Ljudi su manje vise isti ali imaju drugacije navike zavisno od porekla i obicaja i tako.
Kao sto vidis nemamo svi isti odgovor, tako da poslusaj Lindu i idi vidi sam ;)

E da, i divno mi je kad se vratim u Srbiju, tj sve mi je super osim kucica u coporima svuda i u svako doba.

Poslednja izmena:

Back