talenti

ariela

Aktivan član
Poruka
1.483
Nikad se nisam "lozila" da imam neki talenat koji treba da se tek otkrije (osim pricanja naravno) ali poznajem nekolko osoba koje su izuzetno talentovane po pitanju muzike glume, crtanja ili nekih drugih oblasti...to nije samo moje misljenje vec i ljudi koji su kompetentni za to pa ipak te nadarene osobe ostaju u senci i mozda celog zivota nemaju priliku da vecini sveta pokazu sta znaju...nekako mi je to tuzno jer mislim da je to dar od Boga i da sve to nije slucajno...Jednom je bila cak ineka emisija u kojoj su se ti ljudi predstavljali i zadivljena sam posmatrala sta sve umeju ali ih nigde vise nikad nisam ni cula ni videla pa se pitam koliko covek treba truda da ulozi da ga neko primeti ne zato da bi sad tu bio slavan i davao autograme vec dao znacajan doprinos drustvu i eto i svoju zemlju predstavio na neki najbolji nacin...Sigurna sam da i ovde medju forumasima cuci neki Mocart ili Pikaso ali su se nesto utajili...a meni su talentovani ljudi svetinja...

Pa ok jeste steta al nije smak sveta..ne moze se bas cekati da te neko cuje pod tusem kako pevas..ipak su to bajke da se slucajno naleti na nekog u kome se prepozna talenat..nekad se treba potruditi i na prava vrata pokucati..a i dosta ima ne pretaro talentovanih al su se dobro isfolirali i ulozene su pare vise da bi se izreklamirali nego sto vrede

talenat nista ne vredi ako ne radis na njemu i ako nisi uporan da ostvaris to sto zelis....postoji mnogo primera gde su ljudi bez talenta ali s mnogo truda i zelje dogurali mnogo dalje od ljudi koji su imali talenat za nesto, ali nisu znali da ga iskoriste na pravi nacin...

Ja lepo crtam i strašno sam kreativna.Moja majka lepo piše.Napisala je nekoliko knjiga pesama za decu, koje sam ja ilustrovala. Nazalost, potrebno je puno, jer obicno novac imaju neki koji ga ne umeju pametno upotrebiti.Izdavac je hteo da izda, pod uslovom da ga oslobode dela poreza i da ga daje "usput" uz prodaju skolskih knjiga.Naš trud od deset godina, je njemu "usput". Toliko siromašna kultura citanja za najmladje a naše čame ne izdate. Pa, eto i mama i ja pravimo za svadbe cvetice.I skupo im je lupam pet hiljada to, a daju sto hiljada din. za restoran.A ti okice izbecis, bocnes prst sto puta.Nazalost, od kreativnosti, kulture i umetnosti ovde se nece nikad moci ziveti.Ovaj narod jako malo ceni uopste svoju kulturnu bastinu, pa i ne cudi sve onda to.

Eto, jedini primer, je da kazem moja sestra, koja je sasvim slucajno otkrila da je talenat u pravljenju frizura. Sa fakultetskom diplomom, dipl.ucitelj (ne radi u struci jer nikada nije mogla da ga nadje) je upisala kurs za frizera. Na reviji je dobila nagradu, kao najmastovitije frizurice na tri modela, dobila nagradu da upise jos neko usavrsavanje, i dobila ponudu od eminentnog salona u nasem gradu da tamo se usavrsava. Eto, ne kazem da nema svetlih primera gde je talenat prepoznat, ali su malobrojni. Zaista. Nekada sam zaista verovala da svaki kvalitet dobije kad tad svojih 5.minuta.Sada nisam vise sigurna, jer drzava uopste ili slabo polaze na kulturu a to se odrazava na sve sfere.

Veliki je problem, što na većini bitnih položaja nisu kvalifikovani ljudi i ljudi od struke. Tada bi u vecini slucajeva talenti pravi dobijali odskocne daske i bili pravilno usmeravani.A ovako glumci, likovnjaci i ostali gladuju.Pa ako nam nisu potrebni u tolikoj meri, tada ne moze da bude toliko iskolovanih glumaca, akademaca likov.umetnosti, vec u proporciji sa potraznjom na trzistu.Svima je stalo do para samo a umetnost kao da je zadnja rupa.Ok, novac hrani stomak, ali umetnost je hrana za dusu. :kiss:

ja ne umem ni lepo da crtam, ni da pevam, ni da sviram...

da pišem, pokušala sam... ali sam brzo odustala, jer nemam dovoljno vremena&živaca za to...

a jedino žalim zbog talenta za sport koji nisam iskoristila, jer su krenule neke povrede da me zezaju... :(

Back