Takmičenje u pisanju!

Ideja dopada ali dopadala bi jos vise ako:
1. bih nakon vise pobeda (naravno da bih cimala za rukav poznate i nepoznate da glasaju za mene, mozda i platila kroz bone...no kako se pobedjuje inace?!) dobila nacionalnu penziju kao neki pesnici za uspesan, plodan, stvaralacki opus. jaka mu nagrada da postavljam novu temu za takmicenje...ale, ale, nesto originalnije!
2. te radove ne bi prepisivali lenjavi srednjoosnovci za nepismene zadatke i time stavljali u iskusenje svoje profesore da moraju da gugletaju i traze izvor neoriginala...mada sumnjam da je neko ko prima sicu od 350 evrica zainteresovan da se bavi dodatnim neplacenim radom...ovo cisto zbog zastite autorskog umetnickog razmaha.
3. bi ti najuspesniji radovi, kad dosegnu pristojan broj, mogli da se strpaju u tvrd povez stampanog izdanja koje bi neka dobrodusna mecena htela da isfinansira. nije nenapisano ono sto se nije desilo, nego napisano mora da se desi da bi se razmnozilo. ne znam jasna li da sam bila...

srecno...u iskopavanju dosada nepronadjenog literarnog blaga.

Poslednja izmena:
Pobedjuje se tako što dobiješ najviše glasova za vreme glasanja u periodu od petka do nedelje.
Inače, teme će takodje biti odabrane po sistemu glasanja, tako da neće svaki srednjoškolac moći da prepisuje za svoj groš. Ne može on na temu Ratište da priča o vunovlačaru. (lupam)
Nagrade nema. Kradem leb iz menze i pravim poparu, a ti bi pristojan tiraž. Ovo je čisto forumsko takmičenje i prvenstveno radi zabave.
Uopšte nije poenta da ti ne spavaš sedam dana i sedam noći da bi napisala ovo, ovo je više iz zezancije. Delo uopšte ne mora da ti bude produhovljeno.

Poslednja izmena:
Ideja dopada ali dopadala bi jos vise ako:
1. bih nakon vise pobeda (naravno da bih cimala za rukav poznate i nepoznate da glasaju za mene, mozda i platila kroz bone...no kako se pobedjuje inace?!) dobila nacionalnu penziju kao neki pesnici za uspesan, plodan, stvaralacki opus. jaka mu nagrada da postavljam novu temu za takmicenje...ale, ale, nesto originalnije!
2. te radove ne bi prepisivali lenjavi srednjoosnovci za nepismene zadatke i time stavljali u iskusenje svoje profesore da moraju da gugletaju i traze izvor neoriginala...mada sumnjam da je neko ko prima sicu od 350 evrica zainteresovan da se bavi dodatnim neplacenim radom...ovo cisto zbog zastite autorskog umetnickog razmaha.
3. bi ti najuspesniji radovi, kad dosegnu pristojan broj, mogli da se strpaju u tvrd povez stampanog izdanja koje bi neka dobrodusna mecena htela da isfinansira. nije nenapisano ono sto se nije desilo, nego napisano mora da se desi da bi se razmnozilo. ne znam jasna li da sam bila...

srecno...u iskopavanju dosada nepronadjenog literarnog blaga.

Ti ne mozes da ucestvujes (kao ni ja), pises osisanom latinicom;)
Sad, nije mi jasno koliko "kvacice" mogu da uticu na lepotu, originalnost (itd...itd...) napisanog, ali, propisi su propisi....
U svakom slucaju, srecno svima:klap:

Ti ne mozes da ucestvujes (kao ni ja), pises osisanom latinicom;)
Sad, nije mi jasno koliko "kvacice" mogu da uticu na lepotu, originalnost (itd...itd...) napisanog, ali, propisi su propisi....
U svakom slucaju, srecno svima:klap:

Čisto estetski. Preglednije je. Zamisli, recimo, kako bi se naslov ove teme pročitala da je ošišana latinica pa da pomisliš da nije umesto s-š? :)
Saljite teme na moj pp!

Poslednja izmena:
Odabrana tema je: Neočekivana situacija

Pisanje počinje sada, a završava se u petak 22.02.2013. u 20:00h. Radovi će biti objavljeni ovde. Nakon toga će se obaviti glasanje.

Radove šaljite na moj PP (privatne poruke), i pored rada obavezno stavite šifru!

Srećno svima!

ps Molim moderatore, pošto ne mogu da izmenim pravila, samo da u njih metnu ovaj tekst iznad.
Hvala unapred.

Poslednja izmena od moderatora:
Tema je privremeno zaključana jer do 22. februara u 20.00 nema razloga da se na njoj bilo šta piše.

Kad istekne rok za predaju, tema će biti otključana kako bi posnazajednica mogao postaviti radove i da bi se moglo glasati.

Puno sreće učesnicima.

Пошто нико није написао ниједан текст, што се мене тиче, модератори могу слободно да обришу ову тему, осим ако неко други не жели да преузме одговорност за организацију.
Хвала.

Пошто нико није написао ниједан текст, што се мене тиче, модератори могу слободно да обришу ову тему, осим ако неко други не жели да преузме одговорност за организацију.
Хвала.

:eek:Odgovornost?:think:
Trebalo bi da skineš zabranu na ošišanu latinicu, možda ti se posreći...;)

Хвала.

Samo da nisi bio tvrdoglav:(

Tema je odlicna, pruza mnogo mogucnosti, ne moraju to biti price u vidu "duge forme", svako da napise nesto sto mu se iznenada dogodilo, nesto sto ga iznenadilo, da ima uvod, razradu, zakljucak...Svi zanrovi da budu dozvoljeni i sl.
Da sam na tvom mestu, ne bih odustala, zamolila bih moderatore da temu stalno podizu, odnosno forumase da daju neki predlog, sugestiju, krtiku, pa svako ko ovde pise UME da pise, sigurna sam...Ako konkurs ostane, imas moj prilog...

P.S. Na jednom takmicenju (tamo negde u belom svetu...) raspisan je konkurs za najkracu horor pricu, a nagrada bese pozamasna...

Pobedila je sledeca: " Posle pada atomske bombe, JEDINI preziveli sedeo je u sobi...Odjenom se zacu kucanje na vratima..."

Ovo sam napisala u "pauzi" kad je krasuljak odvrckala u daljinu, da je ne uplasim;)

Samo da nisi bio tvrdoglav:(

Tema je odlicna, pruza mnogo mogucnosti, ne moraju to biti price u vidu "duge forme", svako da napise nesto sto mu se iznenada dogodilo, nesto sto ga iznenadilo, da ima uvod, razradu, zakljucak...Svi zanrovi da budu dozvoljeni i sl.
Da sam na tvom mestu, ne bih odustala, zamolila bih moderatore da temu stalno podizu, odnosno forumase da daju neki predlog, sugestiju, krtiku, pa svako ko ovde pise UME da pise, sigurna sam...Ako konkurs ostane, imas moj prilog...

P.S. Na jednom takmicenju (tamo negde u belom svetu...) raspisan je konkurs za najkracu horor pricu, a nagrada bese pozamasna...

Pobedila je sledeca: " Posle pada atomske bombe, JEDINI preziveli sedeo je u sobi...Odjenom se zacu kucanje na vratima..."

Ovo sam napisala u "pauzi" kad je krasuljak odvrckala u daljinu, da je ne uplasim;)

Nisam baš siguran u ovo, Ja prvi ne umem da pišem nikakvu fikciju, niti sam je pisao od škole (kad sam morao), niti sam imao želju da nešto pokušam.
Sasvim je normalno da većina ljudi koji vole književnost vole da čitaju, a neki sitan promil njih može da napiše nešto što nije totalni promašaj.
Kad je pokrenuto takmičenje, pomislio da će se javiti bar poneki pubertetlija-skriboman, ali, u suštini, nisam iznenađen rezultatom.
Može da ostane tema još neko vrijeme, ako kislite da će nešto da se desi.

Nisam baš siguran u ovo, Ja prvi ne umem da pišem nikakvu fikciju, niti sam je pisao od škole (kad sam morao), niti sam imao želju da nešto pokušam.
Sasvim je normalno da većina ljudi koji vole književnost vole da čitaju, a neki sitan promil njih može da napiše nešto što nije totalni promašaj.
Kad je pokrenuto takmičenje, pomislio da će se javiti bar poneki pubertetlija-skriboman, ali, u suštini, nisam iznenađen rezultatom.
Može da ostane tema još neko vrijeme, ako kislite da će nešto da se desi.

Vazi...
Samo, zar mora biti fikcija? Sta mislis da ti se desi da si sam u kuci (sticajem okolnosti), noc, nikoga nema osim tebe ni na spratu ni prizemlju, kuckas, i krenes samo da uzmes casu soka, a iza tebe odjekne MUSKI GLAS?!!
Padas ili ne padas nema druge:dash:

Sta je u pitanju: Pa onaj cova sto obavestava da je "antivirusni program u redu", da se tako izrazim a zvucnici bili na najjacem (?) posto sam taj antivirusni "izgubila" Bogu hvala:zper:

Ajooooooooj, pomrecemo od ovog (ne)vremena!

Svi se po kuci vuku (hoce i da tuku) sve ih bole kosti(Boze oprosti), samo kilavi Radovan(docekao Vidovdan) sve sluzi (i usput tuzi) a vetar ubi nebo se smrklo(u dusu mi se skrklo), jos da pocne da seva (da struje nema), ali svi su gladni( e,bas su jadni) pa traze (tu ni Bog ne pomaze) "nesto slatko" (pripremanje je- kazu- "kratko") onda ih nista ne boli (tvrde da bolest slatkise voli)! Otkad to pitam se( usput razmasem se) mikser im u face unosim (misle, da treba da se nosim) i znate sta, dacu im ja, aaaaaaaa, idem, da oceknem kakav grom(bice drag srcu mom) pa nek vide (kako ce da ide)! Slatko, slano, sok, caj (ma samo daj) lekice nece da piju, kazu da vreme krivo( *** li im sve zivo) a meni nije, meni valjda potaman (amaaaaaaaaaaaan) pa pustam radio (makar i ne radio) da nadjem onu pesmu : O, zivote jedini ( i ja tebe volim i ja tebe zivim) al' daj malo ustali vreme (tesko mi breme), ves prosterem pa motrim (rekto kad smotrim) pada li ne padala vise (da l' grane il' mene njise) aman, dokle vise, red zimoce, sunca, snega i kise, plus "kostobolci",dokle, bre visesee:rtfm:

:D

Dovoljno si me naplašila s onom Kutijom u obliku srca.:lol:
Necu vise, obecavam -
images (17).jpg

Svejedno. Nisam rekao da bi tema trebala da se ugasi. Ako hoće neko da nastavi umesto mene, da da neku inspirativniju temu, pa da se cima oko prikupljanja radova i postavljanja, što da ne. Što se mene tiče, ja ću učestvovati.
Ljudima je ili glupo da napišu ili ih mrzi, štaveć. Ako se neko drugi bude angažovao, ja ću učestvovati, što da ne.

Zasto je tema uopste problem?
Zasto mora biti zadata? Nismo u skoli...

Neka svako odluci da napise neku pricu, neka prica bude inispirativna, duhovita, tuzna (kako kome odgovara), neka bude iracionalna, neka bude i monolog (dala sam primer, mada vise u sali), dakle, zasto dozvoliti da propadne dobra ideja, zanimljiva?

I, nagrada neka bude da pobednik bira temu plus svako ko je glasao (bez obzira ) da repku:klap:

P.S. Ako nema interesenata, pa neka se zatvori konkurs, mada mislim da svako moze nesto da napise...

Desilo se iznenada?
:think:

Desava se da sedis ispod jabuke u hladu i citas, a ogromna jabuka tup pravo na glavu, pa ti donose vode da dodjes k sebi, citas knjigu i susis kosu na suncu blizu kuce, a na list bap, vrapcis nije imao bas nigde drugde:zper:

Meni se deslilo:rumenko:

:dash:

Poslednja izmena:
- Da li Vi gospodine A. Obicni pristajete na brak sa ovde prisutnom gospodjicom L. Neobicnom?
- Da.
- Da li Vi gospodjice B. Neobicna pristajete na brak sa ovde prisutnim gospodinom M. Obicnim?
- Da!
- Pristankom obeju strana uz prisustvo svedoka i zvanica, izjavljujem da je brak izmedju A. Obicnog i B. Neobicne sklopljen. Molim mladence da pristupe knjizi vencanih i stave svoj potpis. Pre toga bih upitao gospodjicu Neobicnu, da li ce zadrzati svoje prezime, dodati svom prezimenu suprugovo ili uzeti suprugovo prezime?
- Zadrzacu svoje i dodati suprugovo.
- Molim?!
- Sta? Sta je sad?
- Ali…zar se nismo dogovorili da uzmes moje prezime?!
- Pa uzimam ga!
- Ali samo moje prezime! Nikakvog dodavanja nije trebalo da bude!
- Ko je to rekao? I kada? Mi o tome uopste nismo razgovarali…o cemu pricas?!
- Izvini molim te, ali ja se ovome nisam nadao…ni u najgorem kosmaru. Ti si sada moja zena i nosices moje prezime!
- A po kom to zakonu?! Imam prava na izbor i ti mi ga neces uskratiti!
- Ali ti moras biti gospodja Obicna! Ja tebe volim! Ti ne mozes biti ono sto si bila sa dodatkom neceg sto ces biti! Mi smo sada jedno!
- Da li si me zavoleo zato sto ja jesam ja? Da li si na desetine puta izjavio da je moje prezime upravo sto i ja sama, i da nikada nisi dotle sreo osobu kojoj je njeno prezime vise odgovaralo no mojoj licnosti? I da si sa mnom upravo zbog moje razlicitosti, moje posebnosti? Nemoj osporavati da to nisi rekao!
- Jesam, priznajem da jesam, i zaista si oduvek bila nesto najneobicnije sto sam dosada imao u svom zivotu, i da me je ta neobicnost uvukla u ljubav i ovaj brak! Ali…
- Gospodo, molim Vas! Nemamo puno vremena, odlucite sta cete raditi. I drugi mladenci cekaju. O tome ste trebali da razgovarate mnogo ranije! Molim Vas…
- Ma stanite Vi…ovo nije nesto bezazleno i nevazno. Ona ce biti Obicna i o tome nema rasprave!
- Ti to pokusavas da me prislis na nesto? Naredjujes? Odjednom ti Neobicna smeta i zelis da je pretvoris u Obicnu? Jednim potezom olovke, postacu nesto sto mozda nikada necu biti, a verovatno necu, ali iz kompromisa ne zelim da ostanem samo Neobicna? I ti mene sada ucenjujes?!
- Ma jesi li ti poludela? Ja tebe ne prisiljavam ninasta. Ja samo mislim da je potpuno normalno da svoj zivot ne komplikujes svojom Neobicnoscu. Uostalom nasa deca ce nositi moje prezime? I sta kazes na to? Da li ce biti smak sveta ako budu Obicna? Ili treba da budu pomalo uvrnuta na tebe?
- Uvrnuta na mene?! Jesi li ti svestan sta govoris? Izgleda da sam stvarno poludela kada sam mogla da dozvolim da moju originalnost i posebnost u koju si se zaklnjao sada preokreces u moju deformaciju, da ja to slusam, i pride pristajem na cinjenicu da Ti meni odredjujes sta cu ja biti a osobito moja deca? Tu decu cu roditi Ja i svakako ce takodje imati izbora u odluci hoce li biti Neobicna ili Obicna! Jel ti to jasno?
- Nista mi nije jasno, ali znam da je ovo jedan obican nesporazum. Primiri se i dobro razmisli sta pricas i cinis!
- Gospodo, molim Vas, presli smo svaki dozvoljeni vremenski termin, hajde da zavrsimo ovo!
- Gospodine maticaru, racunajte da nikakav brak nije sklopljen. Ne da necu svom prezimenu dodati njegovo, nego cu zanavek ostati to sto jesam - B Neobicna, a onaj moj malopredjasnji pristanak smatrajte nistavnim. Udavati se necu! Zbogom Obicni…smirivala me je tvoja jednostavnost, nekomplikovanost, predvidivost na momente…ali sam ocigledno izgubila iz vida koliko zatupljenost i uskost mogu da uguse potrebe drugih. Jos sam poverovala i sebi da se to nikada nece desiti iako su me nasluti upozoravali.
Idem gospodine Obicni. Ne pokusavaj da me zadrzavas ili ubedjujes u lakocu i ispravnost Obicnosti, u greske i prenagljenost Neobicnosti. I znas sta…ne znam zasto ali se nakon ove odluke osecam bas neobicno rastereceno.
- Lepo su mi govorili…svi su mi lepo govorili da ce ovo sa tobom dovesti do obicne propasti, ali…o Boze…

Cica Mica (Chicha Micha) i gotova prica (pricha).
Oshishano, neoshishano...ispunila sam svoju obavezu prema sebi (da napisem nesto) a ovde stavila da tema ne mirise na propast. Ne bi smelo jer nije losa ideja. To sto mi je obrisan post u kome sam dala komentar o osakacenoj latinici i gde sam "pretila", "brisach" poruke ne treba da uzme zdravo za gotovo. Pisanje neceg u mnogo slucajeva znaci upucivanje na citanje izmedju redova...no, nevazno...
Izvinjavam se sto su kuke i kvake izostale ali ne zelim da se zamaram tastaturom koja mi iziskuje vis(h)ak vremena. Vreme ionako ne moze da visi...

Prvi put u zivotu ( sigurno i zadnji) sam pogledala o cemu je zapravo ovde rec.

Ne bih da nikome namecem svoje misljenje, ali ja zaista ne znam ko bi uopste i citao necije sastave, mislim, ako bas ne mora.
A niko od nas ne mora.

- Da li Vi gospodine A. Obicni pristajete na brak sa ovde prisutnom gospodjicom L. Neobicnom?
- Da.
- Da li Vi gospodjice B. Neobicna pristajete na brak sa ovde prisutnim gospodinom M. Obicnim?
- Da!
- Pristankom obeju strana uz prisustvo svedoka i zvanica, izjavljujem da je brak izmedju A. Obicnog i B. Neobicne sklopljen. Molim mladence da pristupe knjizi vencanih i stave svoj potpis. Pre toga bih upitao gospodjicu Neobicnu, da li ce zadrzati svoje prezime, dodati svom prezimenu suprugovo ili uzeti suprugovo prezime?
- Zadrzacu svoje i dodati suprugovo.
- Molim?!
- Sta? Sta je sad?
- Ali…zar se nismo dogovorili da uzmes moje prezime?!
- Pa uzimam ga!
- Ali samo moje prezime! Nikakvog dodavanja nije trebalo da bude!
- Ko je to rekao? I kada? Mi o tome uopste nismo razgovarali…o cemu pricas?!
- Izvini molim te, ali ja se ovome nisam nadao…ni u najgorem kosmaru. Ti si sada moja zena i nosices moje prezime!
- A po kom to zakonu?! Imam prava na izbor i ti mi ga neces uskratiti!
- Ali ti moras biti gospodja Obicna! Ja tebe volim! Ti ne mozes biti ono sto si bila sa dodatkom neceg sto ces biti! Mi smo sada jedno!
- Da li si me zavoleo zato sto ja jesam ja? Da li si na desetine puta izjavio da je moje prezime upravo sto i ja sama, i da nikada nisi dotle sreo osobu kojoj je njeno prezime vise odgovaralo no mojoj licnosti? I da si sa mnom upravo zbog moje razlicitosti, moje posebnosti? Nemoj osporavati da to nisi rekao!
- Jesam, priznajem da jesam, i zaista si oduvek bila nesto najneobicnije sto sam dosada imao u svom zivotu, i da me je ta neobicnost uvukla u ljubav i ovaj brak! Ali…
- Gospodo, molim Vas! Nemamo puno vremena, odlucite sta cete raditi. I drugi mladenci cekaju. O tome ste trebali da razgovarate mnogo ranije! Molim Vas…
- Ma stanite Vi…ovo nije nesto bezazleno i nevazno. Ona ce biti Obicna i o tome nema rasprave!
- Ti to pokusavas da me prislis na nesto? Naredjujes? Odjednom ti Neobicna smeta i zelis da je pretvoris u Obicnu? Jednim potezom olovke, postacu nesto sto mozda nikada necu biti, a verovatno necu, ali iz kompromisa ne zelim da ostanem samo Neobicna? I ti mene sada ucenjujes?!
- Ma jesi li ti poludela? Ja tebe ne prisiljavam ninasta. Ja samo mislim da je potpuno normalno da svoj zivot ne komplikujes svojom Neobicnoscu. Uostalom nasa deca ce nositi moje prezime? I sta kazes na to? Da li ce biti smak sveta ako budu Obicna? Ili treba da budu pomalo uvrnuta na tebe?
- Uvrnuta na mene?! Jesi li ti svestan sta govoris? Izgleda da sam stvarno poludela kada sam mogla da dozvolim da moju originalnost i posebnost u koju si se zaklnjao sada preokreces u moju deformaciju, da ja to slusam, i pride pristajem na cinjenicu da Ti meni odredjujes sta cu ja biti a osobito moja deca? Tu decu cu roditi Ja i svakako ce takodje imati izbora u odluci hoce li biti Neobicna ili Obicna! Jel ti to jasno?
- Nista mi nije jasno, ali znam da je ovo jedan obican nesporazum. Primiri se i dobro razmisli sta pricas i cinis!
- Gospodo, molim Vas, presli smo svaki dozvoljeni vremenski termin, hajde da zavrsimo ovo!
- Gospodine maticaru, racunajte da nikakav brak nije sklopljen. Ne da necu svom prezimenu dodati njegovo, nego cu zanavek ostati to sto jesam - B Neobicna, a onaj moj malopredjasnji pristanak smatrajte nistavnim. Udavati se necu! Zbogom Obicni…smirivala me je tvoja jednostavnost, nekomplikovanost, predvidivost na momente…ali sam ocigledno izgubila iz vida koliko zatupljenost i uskost mogu da uguse potrebe drugih. Jos sam poverovala i sebi da se to nikada nece desiti iako su me nasluti upozoravali.
Idem gospodine Obicni. Ne pokusavaj da me zadrzavas ili ubedjujes u lakocu i ispravnost Obicnosti, u greske i prenagljenost Neobicnosti. I znas sta…ne znam zasto ali se nakon ove odluke osecam bas neobicno rastereceno.
- Lepo su mi govorili…svi su mi lepo govorili da ce ovo sa tobom dovesti do obicne propasti, ali…o Boze…

Cica Mica (Chicha Micha) i gotova prica (pricha).
Oshishano, neoshishano...ispunila sam svoju obavezu prema sebi (da napisem nesto) a ovde stavila da tema ne mirise na propast. Ne bi smelo jer nije losa ideja. To sto mi je obrisan post u kome sam dala komentar o osakacenoj latinici i gde sam "pretila", "brisach" poruke ne treba da uzme zdravo za gotovo. Pisanje neceg u mnogo slucajeva znaci upucivanje na citanje izmedju redova...no, nevazno...
Izvinjavam se sto su kuke i kvake izostale ali ne zelim da se zamaram tastaturom koja mi iziskuje vis(h)ak vremena. Vreme ionako ne moze da visi...

:zcepanje:
BRAVO:super:

Moj doprinos (napisah je jednom na nekoj temi na Krsti, ali posto ne konkurise za nagradu, samo cu preneti)...

Taj radio joj je kupio muz, za petu godisnjicu braka.
Obradovala se kao retko cemu.....
Nije ga skoro nikad iskljucivala, samo ponekad utisavala, po potrebi.

Godine prolazile, stizale nove stvari u kucu,dobila snahe, zeta, unucad, i uvek se veselila uz radio, ponekad i plakala, kako kad.....

Nudili joj nov, nudili joj kasetofon, samo da ga se rtosilja, ziv blam jeo ukucane.
Zahvaljivala ali radio nije dala. Poceo vec i da se kvari, redjali su se tu majstori i majstori, i uvek zapanjena lica ali se ona nije dala omesti.
Onda je poceo da "prekida" nece pa ga ubij, ona lupi po njemu, on proradi, i tako, nekoliko bubotaka dnevno i naucio se pameti.
Stavi ga na naslon svoje fotelje, tu sedi, slusa, hekla, drema.....
Koliko je puta prepadao narod, komsinica Jela srucila sebi kafu u krilo, kad je iza nje iznenada dreknuo neki pevac, koliko puta su neki trazili vode i secera posle nenadane invazije na njih u vidu kakvog baritona, ili soprana........
--------------------

Jesenje vece, vec je i noc, ostala sama sa troje unucadi , deca najmladjeg sina, ostali otisli na svadbu nadaleko. Dva decaka i dvojcicu smetila kod sebe u sobu, prizmelje, lakse joj nekgo da trce po spratu. Proverila sva vrata, svud mir i tisina, deca vec pospala, legne kraj unuke i zaspi snom pravednika.

U neko doba noci, probudise je nek glasovi, muski, tu blizu, skoro ipsred vrata sobe......Od lupanja srca u prvi mah nije razabrala tacno, a onda oslusne......Dva muskarca nesto razgovaraju, sad su malo utisali, ali ih cuje, u dnevnoj sobi su...
Premre!
Kako su mogli uci? Sve je zakljucala, a deca tu, pobice ih sve....Sigurno su saznali da je ona sama s decmo, obili vrata i usli, sad ce da krenu.... Brzo probudi decu, i rece im da otce na sprat i zakljucaju vrata....pssssst. Bunovna deca otrcase, kad cu kljuc u vratima, krenu... "Mene ce prvo da ubiju ali, dotle ce deca uspeti da pozovu koga u pomoc, gore je telefon....

Odvazno otvori vrata dnevne sobe..........."Dragi slusaoci, bili su ovo mali nocni razogovori.........
Noge otkazuju, kao pokosena sruci se na pod...Sedi tako, srce udara, gleda u radio kraj kojeg spokojno spava macak....Pokusava da ustane, da vidi sta je s decom..........ali, niti moze da hoda niti da zove...... Taman joj uspelo, kad, prasak stakla na spratu....Ponovo klonu na pod.......Sta je sad ovo?

Osluskuje.......nista se ne cuje......tisina...."Mozda sam ja nocas poludela" i kao oduzeta gleda u vrata koja jos se cine daleka k'o Sibir.
Vidi, neko polako otvara vrata, pomalja se dvocevka... i nista. A onda, "odvazni" a pomalo piskavi glasu njastarijeg unuka" "Ruke uvis"!!!
Unuk kroci u sobu zverajuci levo i desno, i ugleda baku na podu kako se smeje. place....smeje....a radio svira i svira dok macask spokojno spava.

Unuk i baka se pogledase, i bez recei razumedose. Skoci na noge kao u mladim danima. Uzese radio izmedju sebe i ponese.....

Na vratima lupa, zvonjava, prepoznaje glasove starijeg sina i snahe......auto neki naglo zakoci......cerkin glas...
Pred zapanjenim "spasiocima" cudan prizor: Baka i unuk nesto nose izmedju sebe....smeju se kao ludi.....oooooruk-tras!!!
Kroz otvorena vrata nadire narod....ne bi imao gde sesti da se u neko doba neko ne seti da otrci na sprat gde je devojcica neumorno vrtela brojeve a mali brat drzao imenik.

(Biljana)

Poslednja izmena:

Back