Такмичење на тему - Свећњаци и свеће -

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Moghrion

Veoma poznat
Poruka
13.011
Договор с победником предходног такмичења је изнедрио неке фине идеје, а избор је пао на свеће и свећњаке, као тему за ново такмичење.
То, рекло би се довољно говори за себе, али ево још пар речи.
Циљ овог такмичења је показивање оних украсних свећа које чуче у некој полици или фиоци, оних практичних за тренутке без струје, оних које се носе кад се пође у посету онима који и не хају много за госте, па онда, рођенданске, славске, неке од оних мирсних или амбијенталних... нове, напола или скроз згореле, на тацни, јабуци, у свећњаку... било оне упаљене, угашене, у тренутку паљења или догоревања...
Моје скромно тумачење би било да би ваљало труд усмерити у дочаравању атмосфере која прати неку од поменутих свећа.. или свећњака...
Како су и они својим постојањем тесно везани са свећама, а по врсти, облику и намени нуде изузетну разноликост и раскошан избор, верујем да тема нуди велику слободу по питању избора мотива и амбијента.
Тако се и они у свој својој разноликости могу фотографисати тек за показивање, било њих, било њих у амбијенту који красе, у практичној примени или како углавном јесте, апсолутно ван ње...
Хвала AdrianaLima на сјајној теми, а унапред сам и захвалан учесницима којих ће, надам се да буде пуно.

Правила су стандардна

1. Право учешћа имају сви чланови форума Крстарица.
2. Фотографије морају бити ауторско (лично) дело.
3. Забрањено је стављату потпис или на било који начин обележавати фотографију.
4. Фотографија може бити највише 1000 пиксела по дужој страни.
5. Дозвољена је обрада и корекција у разумним оквирима.
6. Дозвољено је слање једне фотографије.
7. Фотографија мора одговарати задатој теми.
8. Приликом гласања се не може гласати за своју фотографију.
8-а. Јединица гласања је 1 поен, а број поена којима се располаже се утврђује при постављању гласања.
9. Победник такмичења бира следећу тему.
9-а. Тема коју победник бира треба да буде оригинална и да није била на досадашњим такмичењима .
10. Не могу се слати фотографије које су већ постављане на Форуму Крстарице.

Рок за слање фотографија (мени) је вече (08:00) петкa, 12. фебруарa текуће године.

Poslednja izmena:
jao mogi da znas koliko sam samo svecnjaka dala ciganima da prodaju rade sa njima sta oce, samo da ih pobacam iz kuce :rotf: de me nadje

cek da razjasnimo...svece bas svece, ne mogu oni elektricni svecnjaci, znas ono kad je sijalica koja lici na svecu???
na ovu foru
electric-candle-light-5-168x300.jpg
il_214x170.816881433_l3yg.jpg

Па, бре... То појавом подсећа на свећњак... а у некој крајњој нужти или на маргинама разума, ништа не онемогућује и постављање свеће у сијалично грло... тако да, технички, може да се убраја у импровизовани свећњак...

lepa tema, mogla bi prerasti i u redovnu posle takmičenja, jos je prosiriti na vatru,plamen,
pa tek siluete :)
Budite vredni,želim da vidim puuno svecica i svecnjaka koje obožavam :)
ps.
Tesko meni-kako da se odlucim za jedan svecnjak-jednu sliku hehe

Имамо већ тему -Ватра- малој е запуштена, али има сјајних онамо...

ja sam pobacala...tesko da cu da nahvatam neku svecu u svecnjaku, posto je mog udario restrikciije na ove na struju

e ne znam dal se aroma lampe uklapaju u temu??? nije svecnjak, al ima svecu :lol:

Ух што волим то кад чујем да неко баца исправне и целе ствари...:evil:
Ако има свећу... може...

a jel se racuna u temu

ako neko drzi svecu :zper:

Зависи од хвата...
:hahaha:

Ako imas sveće,možeš da je slikaš 'de oćeš,
eto još ideja,
sveće u ruke i pretraga terena hehe
a ako imas sreće,
će se kadrira -samo :)
u najgorem slučaju-može da plane ne planirano :)
:bye:

Свећа се сјајна идеја..., свећњак, мех... доступности ради, али, свеће нуде толико места за креативност... пре свега због симоболике, а онда и због чињенице да иако обична ствар, иапк није заступљена као елемент фотографије...

Види шта је нека сека недавно урадила...
0KSZClx.jpg

а колико већ тога може по интернету да се нађе...

Ух што волим то кад чујем да неко баца исправне и целе ствари...:evil:
Ако има свећу... може...

pa ako spartas pijacama sa polovnom robom moze se desi da si nabaso i na neki moj svecnjak :lol:
nisam bacila bukvalno, pomagale mi cige da ocistimo podrum a za uzvrat sve mogu da uzmu

e vazi...

Свећа се сјајна идеја..., свећњак, мех... доступности ради, али, свеће нуде толико места за креативност... пре свега због симоболике, а онда и због чињенице да иако обична ствар, иапк није заступљена као елемент фотографије...

Види шта је нека сека недавно урадила...
0KSZClx.jpg

а колико већ тога може по интернету да се нађе...
e trebo si da okacis ko primer onu fotku kad su slikali ljude u sobi osvetljenu samo svecom, bez rasvete
dal bese sa f/ 0,9 ili 0,7
to da zadas ko domaci :rotf:

metlo aj prevedi to f/0.9 ili 0.7 za nas profesionalce :zkez:

- - - - - - - - - -

i domaci ne radim godinama :manikir:

ma zezam moga malo :lol:

f je oznaka za otvor blende na objektivu...sto manji broj to je otvor veci
sve ispod 1.8 je podosta skupo (1.4 recimo pa na dole)
f/0.7 je smisljen za potrebe nase, al sad moze i komercijalno, samo sto je cena sa nekoliko nula :lol:
zato ga zezam, da da takav zadatak, kad je vec udario restrikciju
evo teksta
http://petapixel.com/2013/08/05/zei...two-of-the-largest-aperture-lenses-ever-made/

pa ako spartas pijacama sa polovnom robom moze se desi da si nabaso i na neki moj svecnjak :lol:
nisam bacila bukvalno, pomagale mi cige da ocistimo podrum a za uzvrat sve mogu da uzmu

e vazi...

e trebo si da okacis ko primer onu fotku kad su slikali ljude u sobi osvetljenu samo svecom, bez rasvete
dal bese sa f/ 0,9 ili 0,7
to da zadas ko domaci :rotf:

Да ти кажем, активно сам саветовао у процесу настајања и за сигурно знам да никаква фенси опрема ил расвета није коришћена...
Заправ, било би релативно лако поново успоставити такве услове јер је прилично контролисана средина...
А интересатна ствар... кад је била та прича око тих 0.х објектива, пробао сам мало да се упустим у математику којом се дефинише та бројка... и опасно је мрсно... после пар дана сам одустао а све што сам научио је да није једноставно како сам очекивао...

Да ти кажем, активно сам саветовао у процесу настајања и за сигурно знам да никаква фенси опрема ил расвета није коришћена...
Заправ, било би релативно лако поново успоставити такве услове јер је прилично контролисана средина...
А интересатна ствар... кад је била та прича око тих 0.х објектива, пробао сам мало да се упустим у математику којом се дефинише та бројка... и опасно је мрсно... после пар дана сам одустао а све што сам научио је да није једноставно како сам очекивао...

Pravo da ti kazem sa 1.8 bi oni primeri sa slike mogli da se izvedu....sa 1.4 itekako, njega nemam licno al ima jedan kolega i isprobavali svasta moze, al on je skuplji
Tako da ove fore sa 0,x mene licno nisu oborile sa nogu i ne mislim da ti trebaju milioni da bi ono dobio
Vise senzacionalisticka vest
Svaka im cast na tehnologiji....al mislim da treba da ostane nasi

Al mi je posluzila samo kao inspiracija da te zazam za sledecu temu....:lol:

Па, јес, и 1.8 сасвим лагано даје онако плитак доф... мени се чак и неки хелиоси од ф2 чине једнако меким и пуфнастим...
Али колико сам ја из оне приче схватио, оно је на име количине светла која пролази кроз објектив...
(Сад иде неко натуцање оног што сам онда запамтио, а што није нужно тачно и исправно упамћено :mrgreen:)
Отвор бленде који је по пречнику једнак пречнику задњег елемента, а који не прелази испод... неке вредности која је везана за предњи елемент је еквивалент бленди од ф1...
То те објективе од 0.х чини тако посебним, јер (ваљда) прењи елемент хвата много више светла и трпа га кроз макисмално отворену бленду на великом комаду задњег стакла...
А то је и била суштина коришћења оних објектива за онај филм... снимање само са амбијенталним светлом свећа, а зарад одржавања природног изгледа и тонова са добрим динамичким опсегом...
А и може им се... хехе

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back