Takmicenje na temu : Stare kuce

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.820
Kod postavljanja ove teme imala sam u vidu kuce,napustene ili one stare u kojima se jos uvek zivi.
Ne zgrade ili zaduzbine po gradovima iz 1923g.na primer..Vec stare kuce u kojima se zivelo ili zivi

primeri:

Stare-kuce-Crecan-12-1.jpg
DSCF3663.JPG
54295048-1.jpg
P-stara-kuca-1.jpg
slika088qm4.jpg
okolina_00015-1.jpg

Pravila:
1. Pravo učešća imaju svi članovi i članice foruma Krstarica
2. Fotografije moraju biti vaše delo.
3. Zabranjeno je stavljati potpis na fotografiju.
4. Fotografija mora biti 800x600 (ili približne) rezolucije.
5. Dozvoljena je obrada u Photoshopu ili u nekom od sličnih programa
6. Mozete poslati 1 ( jednu) fotografiju
7. Fotografija mora odgovarati zadatoj temi.
8. Prilikom glasanja ne moze se glasati za svoju fotografiju
9. Pobednik takmičenja bira sledeću temu..
10.Ne mogu se slati fotografije koje su se već postavljale na Forumu Krstarice.
11.Fotografija koja je primljena za takmičenje se ne može povući (moguća je zamena)

Takmičarske fotografije se šalju putem pp moderatoru Moghrion-u najkasnije do 27.7.2014.god.do 20 h

Nadam se da vam se tema svidja, i da ce biti puno dobrih fotkica...:D Srecno

Jesam, i uvek razmisljam koliko sudbina i zivota se desavalo i desava u takvim kucama
koliko odluka, veselja, zalosti , radosti je bilo u takvim kucama koje su sada stare i oronule

Napisah prvobitno kako je debela 'ladovina u takvim kutjama, sada mi izbrisan post stvara losh utisak...mislila sam na stare kutje u kojima sam bivala, gde ljudi zhive sasvim pristojno...

...a tema jeste lepa i emotivna...

u takvim kućama i jeste dobra ladovina jer su bile od blata i slame, odlična izolacija

na žalost, nešto takvo ovde neću naći...možda i ima, ali ko zna gde
verovatno negde u donjoj Austriji, samo što ne verujem da su ostavili takvo ruinirano,
sve je to restaurirano

u stvari, jednom sam naleteo na jednu, ne sećam se u kom bezirku, čini mi se da sam je i postavio ovde odavno,
ali više nisam video ni jednu posle

Davno sam u blogu napisala pricu o starim napustenim kucama o kojima moze da se pise i pise..Zato su me i inspirisale za ovu temu

Put do kuce je bio dug,preko dvadeset godina.Slika rodne kuce koju je nosio u svojim secanjima nije bila ni blizu onoga sto je zatekao.Urusena ograda,masivna gvozdena kapija nije ni postojala,staza do kuce jedva se nazirala od korova koga je bilo posvuda.Cak i na stepenicama koje su vodile do ulaznih vrata ,sa kojih su kise,sunce i vetrovi proteklih godina skinuli farbu.Nekada lepo prozorsko okno pored vrata bilo je polupano.Gurnuo je kljuc u bravu.Nije bilo zakljucano.Pritisnuo je kvaku i sa prilicnom snagom gurnuo vrata usavsi unutra.Grlo mu se steglo,oci napunile suzama a hladnoca od praznine koju je obuhvatio pogledom prosla mu je telom.Nicega nije bilo unutra osim zidova.Ni majcinog biljurnog ogledala u orahovom rezbarenom ramu u predsoblju.Ni stilske komede i malog okruglog tepiha, ni saksije sa asparagusom koje je stajalo na drvenom stalku za cvece,ni civiluka.Voleo je to predsoblje.Bilo je prostrano,suncano i odisalo nekakvom toplinom,svaki put kada bi usao unutra,pozdravivsi Majku koja ga je sacekivala sa njegovih putovanja..Danas,nje nije bilo.Nikoga koga je voleo nije bilo.Ostao je samo on,ova umrla kuca i uspomene.

Davno sam u blogu napisala pricu o starim napustenim kucama o kojima moze da se pise i pise..Zato su me i inspirisale za ovu temu

Put do kuce je bio dug,preko dvadeset godina.Slika rodne kuce koju je nosio u svojim secanjima nije bila ni blizu onoga sto je zatekao.Urusena ograda,masivna gvozdena kapija nije ni postojala,staza do kuce jedva se nazirala od korova koga je bilo posvuda.Cak i na stepenicama koje su vodile do ulaznih vrata ,sa kojih su kise,sunce i vetrovi proteklih godina skinuli farbu.Nekada lepo prozorsko okno pored vrata bilo je polupano.Gurnuo je kljuc u bravu.Nije bilo zakljucano.Pritisnuo je kvaku i sa prilicnom snagom gurnuo vrata usavsi unutra.Grlo mu se steglo,oci napunile suzama a hladnoca od praznine koju je obuhvatio pogledom prosla mu je telom.Nicega nije bilo unutra osim zidova.Ni majcinog biljurnog ogledala u orahovom rezbarenom ramu u predsoblju.Ni stilske komede i malog okruglog tepiha, ni saksije sa asparagusom koje je stajalo na drvenom stalku za cvece,ni civiluka.Voleo je to predsoblje.Bilo je prostrano,suncano i odisalo nekakvom toplinom,svaki put kada bi usao unutra,pozdravivsi Majku koja ga je sacekivala sa njegovih putovanja..Danas,nje nije bilo.Nikoga koga je voleo nije bilo.Ostao je samo on,ova umrla kuca i uspomene.

Kada sam zadnji put bio u Srbobranu, prodao sam roditeljsku kucu...

Moja mama je bila umrla godinu dana pre toga.

Kuca je godinu dana bila potpuno prazna...

U dvoristu je korov bio ogroman...Bunar se skoro nije video.

Sa kuce je na puno mesta spolja otpao malter...Krov se na jednom mestu malo nagnuo...Prozori su bili razbijeni..

Usao sam u sobu...Odisala je memlom.....Lepu pec od keramike je neko odneo....Drveni patos se potklobucio...

Iako je bio kraj juna, u sobi je bilo hladmo..Vrlo hladno, pogotovo za mene koji je stigao iz tropskog pojasa...

Hteo sam da otvorim prozor, da udje malo svezine....NIje islo...

Trosed je bio pun prasine...

U kuhini je zid bio pukao......Izlomljeni taniri i case na sve strane...neke zagorele serpe pobacane okolo....

Moja maturska slika bacena preko tog svog smeca....

Jedino na zidu ikona! Ko je ikonu okacio u kuhinji - ko zna...

Nekako sam prenocio u toj hladnoj kuci...Sav sam se bio ukocio...

Ujutro sam ipak otisao u Novi Sad, u hotel...

Tada sam poslednji put video moju porodicnu kucu u kojoj sam odrastao....

Poslednja izmena:
Blajbi,a jesi uzeo sliku sa mature i ikonu ?

Na zalost - nisam!

Mislio sam da cu se vratiti kasnije i uzeti.....Ali, nisam se vise vracao u kucu, tako se zalomilo...

Najzalije je sto nemam BAS NI JEDNU JEDINU uspomenu iz tog vremena....

Cak nemam ni sliku od kuce....(Tada jos nije bilo digitalnih kamera)

Do skora sam imao mamin zlatni prsten i tatin dzepni sat, ali i to mi je jedna zena koja je radila kod mene u kucu - ukrala.

Sada vise nemam nista.

Samo secanja i uspomene koje ce ziveti dokle i ja zivim... A posle se vise niko nicega nece secati....

Tema je odlicna.Pre tridesetak godina sam crtala ,tehnikom lavirani crtez stare kuce...vile..Rakovice U to vreme bilo je mnogo takvih vila,koje su za vreme stare Jugoslavije,bile letnjikovci gospode
iz grada,.Ostalo mi je desetak slika naravno u odlicnom stanju,samo ih nisam fotografisala.Danas postoji jos samo jedna vila,..Vila Lekic,a i ona je pretrpela promene.Sve ostale su danas srusene i na njihovom mestu su sagradjene ogromne grozne kucerine..No to sto ja imam nemoze da se upotrebi na ovoj temi..fotografija.Ovo sam podelila s vama kao kuriozitet,u prilog temi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back