Takmičenje na temu "REPRODUKCIJA" - rok 18. jul

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi, obično od vas tražim naziv djela, dimenzije, tehniku...a šta mislite da na ovom takmičenju da ostavimo jedino tehniku ? :think:

slazem se.

Treba naziv originalnog dela, autor originalnog dela, veličina nije bitna.

i sa ovim se slazem.

@Sofka147, radi kako zelis, kom god hoces tehnikom...pricali smo o tome, sigurno nisi vidjela. Zato sam i mislila da ce biti jak odziv jer podrazumijeva izvjesnu slobodu.

Ja nisam maštovita pa ne volim slobodu :D

Pa cesto sloboda i masta nemaju nikakve veze!
Ako uzmes u obzir ovo:Recimo da imas super ideju,sanjala si san sa neverovatnom slikom.To bi bilo remek-delo,ali ne znas da crtas i slikas.
Da li si onda slobodna?Ja mislim da je svakome odgovor jasan.
Neki slikari poistovecuju apstrakciju sa licnim pecatom i slododom a realizam sa necim krutim i jednolicnim.
Kao da znanje i masta nejdu zajedno.
Ako ne znas da crtas i slikas onda si cak i ograniceni u svom stvaralastvu,jer ne moze bas sve da uradis sta hoces.
Takodje rec kreativnost se olako koristi u pogresnom kontekstu.Danas kada se kaze kreativnost misli se na:stvaranje necega potpuno drugacijeg i novog.
Dok izvorno znacenje kreativnosti jeste stvaranje.U toj reci nije definisano kakvo stvaranje.Tako da pravio kucu,slikao,komponovao(ovako ili onako) ti si kreativan.
Pravilno bi bilo reci(kao sto i jeste napisala Sofka)Mastovit.
Masta i Kreativnost nisu isto a koriste se u istom kontekstu.

Sto se tice same reprodukcije to i nije mastovito to jeste tacno.
Sad data je sloboda,ali ako namrljas plavu i zelenu boju na platno i kazes da je to boticelijeva Venera to se u pravom smislu ne moze svrstati pod reprodukcije.
ALI sloboda tog tipa je data iz jednog razloga,jer na forumu ima jako puno ljudi koji mozda nece mozi da urade to na taj nacin(a mozda i ne zele).
Reprodukcija na primer Rubenas na bukvalan nacin ne bi bila gotova za ovo takmicenje.
Oni su radili sa podslikavanjem a to moze da potraje.Sto se tice samoga crteza,tu ima dosta ljudi koji to ne bi mogli sigurno da urade na bukvalan nacin.
Neki crtezi su strasno komplikovano radjeni(sve ovo vazi i za slikanje,jer je slikanje crtanje sa bojama).Naravno ovo vazi ako uzimate za reprodukciju neke od slikara ispod 18 veka.
Ako uzimate moderniste onda imate laksi posao(sto nije uvek slucaj).
Takodje sam Delakroiks Eugenije je napisao o dva nacina "kopiranja" slikara.
Jedan je bukvalni a drugi je slobodni.
Bukvalni se zna sta se misli,a za slobodni je smatrao da ga radite slododnje pod uslovom da podseca na delo.Izvlaci se sam licni osecaj toga dela.Samim tim je i brzi nacin reprodukcije.
Tako da ove misli mogu da budu od pomoci pri ovakom zadatku.

Poslednja izmena:
Takodje rec kreativnost se olako koristi u pogresnom kontekstu.Danas kada se kaze kreativnost mislis se na:stvaranje necega potpuno drugacijeg i novog.
Pa ne danas nego oduvek. Estetika kao nauka pod kreativnošću podrazumeva to, psihologija kreativnosti pod kreativnošću podrazumeva to.
Mravi i pčele stvaraju ali nisu kreativni.

Dok izvorno znacenje kreativnosti jeste stvaranje.U toj reci nije definisano kakvo stvaranje.
Ma jeste - stvaranje je uvek stvaranje novog. Umetničko stvaranje je još kompleksnije. Ima negde diskusija par slikara, naći ću pa stavim.

Tako da pravio kucu,slikao,komponovao(ovako ili onako) ti si kreativan.
Pravilno bi bilo reci(kao sto i jeste napisala Sofka)Mastovit.
Masta i Kreativnost nisu isto a koriste se u istom kontekstu.
Mašta (imaginacija) je sposobnost da se zamisli, a kreativnost da se zamišljeno ovaploti (iz sveta ideja prenese u stvarni svet)

Pa ne danas nego oduvek. Estetika kao nauka pod kreativnošću podrazumeva to, psihologija kreativnosti pod kreativnošću podrazumeva to.
Mravi i pčele stvaraju ali nisu kreativni.

Ma jeste - stvaranje je uvek stvaranje novog. Umetničko stvaranje je još kompleksnije. Ima negde diskusija par slikara, naći ću pa stavim.

Mašta (imaginacija) je sposobnost da se zamisli, a kreativnost da se zamišljeno ovaploti (iz sveta ideja prenese u stvarni svet)

Dobro nisam to dobro rekao.
Ovako:Recimo Rimljani su uzimali dosta od Grka.Grci od Persijanaca...
Da li su po tebi Rimljani(kao stvaraoci) onda kreativni.
Uzimali su sistem proporcija za skulpture,slicno su radili stubove...
Inace se ovo desava kroz celu istoriju.
Opet cela istocna kultura se zasniva na Kineskom obrascu gradnje i umetnosti.
Blisko istocna na Egipackom i Vavilonskom,Latino Americka na majanskom.
Svi su figurativno receno "krali".
Po celo svetu imas piramide.Onda oni znaci nisu kreativni?

Slazem se da sam pogresno napisao to.
Hocu da kazem da kreativno ne mora da podrazumeva nesto potpuno drugacije.

Mislim da mi i da hocemo ne mozemo da ponovimo istu stvar.
Vise bih rekao da svako od nas mora(pa i da nece)da prenese neku svoju jedinstvenost u stvaranje.

Pa cesto sloboda i masta nemaju nikakve veze!
...
Ako ne znas da crtas i slikas onda si cak i ograniceni u svom stvaralastvu,jer ne moze bas sve da uradis sta hoces.

Time se ja vodim u procesu ucenja. Zelim da naucim vjestinu upravo zato da bi imala slobodu. Pocetnicima dzaba vizije...

Sto se tice same reprodukcije to i nije mastovito to jeste tacno.
Sad data je sloboda,ali ako namrljas plavu i zelenu boju na platno i kazes da je to boticelijeva Venera to se u pravom smislu ne moze svrstati pod reprodukcije.
ALI sloboda tog tipa je data iz jednog razloga,jer na forumu ima jako puno ljudi koji mozda nece mozi da urade to na taj nacin(a mozda i ne zele).
Reprodukcija na primer Rubenas na bukvalan nacin ne bi bila gotova za ovo takmicenje.
Oni su radili sa podslikavanjem a to moze da potraje.Sto se tice samoga crteza,tu ima dosta ljudi koji to ne bi mogli sigurno da urade na bukvalan nacin.
Neki crtezi su strasno komplikovano radjeni(sve ovo vazi i za slikanje,jer je slikanje crtanje sa bojama).Naravno ovo vazi ako uzimate za reprodukciju neke od slikara ispod 18 veka.
Ako uzimate moderniste onda imate laksi posao(sto nije uvek slucaj).
Takodje sam Delakroiks Eugenije je napisao o dva nacina "kopiranja" slikara.
Jedan je bukvalni a drugi je slobodni.
Bukvalni se zna sta se misli,a za slobodni je smatrao da ga radite slododnije pod uslovom da podseca na delo.Izvlaci se sam licni osecaj toga dela.Samim tim je i brzi nacin reprodukcije.
Tako da ove misli mogu da budu od pomoci pri ovakom zadatku.

Tako sam ja zamislila temu.
Sad, koliko ce neko sebi dati slobode je njegov rizik koliko ce se u ovom kontekstu to ljudima svidjeti, ali radimo za svoju dusu, dajemo svoj pecat...
Sve sto "kopiram" je moje vidjenje djela, fotografije...uvijek dam sebi slobodu.

Masta je uslov, ono sto predhodi kreativnosti... Masta je iskra, zacetnik, ideja... Kreativnost dozivljavam kao osobinu, sposobnost stvaranja necega novog...

Hocu da kazem da kreativno ne mora da podrazumeva nesto potpuno drugacije.

Mislim da mi i da hocemo ne mozemo da ponovimo istu stvar.
Vise bih rekao da svako od nas mora(pa i da nece)da prenese neku svoju jedinstvenost u stvaranje.

U potpunosti se slazem.

U svakom slucaju, sve je u razlicitom stepenu slobode u izrazavanju, koji svi kao individue moramo imati.
I kreativna i "tehnicka" Sloboda. :D

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back