Tajne Otkrivenja Jovanovog

bagzzi

Poznat
Poruka
8.618
Zna li neko da tumaci OTKRIVENJE iz biblije?Prepoznajete li neke dogadjaje koji se desavaju u sadasnjosti a lice na one opisane u Otkrivenju?
U glavi 8. pise da ce izgoreti trecina drveca i rastinja, da ce trecina mora postati kao krv ida ce uginuti trecina riba i stvorenja u morima itd...
Neki dogadjaji u sadasnjosti :
Naftna katastrofa u Meksickom zalivu,
Pozari u Rusiji i td...

Poprilicno sam siguran da naftna mrlja nije zahvatila trecinu mora i da nafta nije ni priblizno kao krv.
A i pozar u rusiji nije zahvatio trecinu drveca sveta...
Vidis problem kod bukvalnog iznosenja primera ;)

pa sad... sve zavisi koje su bile granice tadasnjeg sveta. moglo bi se reci da je onolika naftna mrlja za njih bila trecina ;) teroija ima mnogo i zanimljive su.
cak su neki pisci pokusavali da uporede new york sa vavilonom :

otkrovenje jovanovo 17

1. И дође један од седам анђела који имаху седам чаша, и говори са мном говорећи ми: Ходи да ти покажем суд ***** велике, која седи на водама многима
2. С којом се курваше цареви земаљски, и који живе на земљи опише се вином курварства њена.
3. И уведе ме дух у пусто место; и видех жену где седи на звери црвеној која беше пуна имена хулних и имаше седам глава и десет рогова.
18. И жена, коју си видео, јесте град велики, који има царство над царствима земаљским.
9. И заплакаће и зајаукати за њом цареви земаљски који се с њом курваше и беснише, кад виде дим горења њеног,
10. Издалека стојећи од страха мука њених и говорећи: Јаох! Јаох! Граде велики Вавилоне, граде тврди, јер у један час дође суд твој!
11. И трговци земаљски заплакаће и зајаукати за њом, што њихове товаре нико више не купује;
12. Товара злата и сребра и камења драгог и бисера и узвода и порфире и свиле и скерлета, и сваког мирисног дрвета, и свакојаких судова од филдиша, и свакојаких судова од најскупљег дрвета, бронзе и гвожђа и мермера,
17. Јер у један час погибе толико богатство! И сви господари од лађи, и сав народ у лађама, и лађари, и који год раде на мору, стадоше издалека,
18. И викаху, видевши дим горења њеног, и говораху: Ко је био као овај град велики?
19. И бацише прах на главе своје, и повикаше плачући и ридајући, говорећи: Јаох! Јаох! Граде велики, у коме се обогатише сви који имају лађе на мору од богатства његовог, јер у један час опусте!
20. Весели се над њим небо, и свети апостоли и пророци, јер Бог покаја суд ваш на њему.

Zna li neko da tumaci OTKRIVENJE iz biblije?Prepoznajete li neke dogadjaje koji se desavaju u sadasnjosti a lice na one opisane u Otkrivenju?
U glavi 8. pise da ce izgoreti trecina drveca i rastinja, da ce trecina mora postati kao krv ida ce uginuti trecina riba i stvorenja u morima itd...
Neki dogadjaji u sadasnjosti :
Naftna katastrofa u Meksickom zalivu,
Pozari u Rusiji i td
...

Covek se vekovima izivljava na prirodi (intenzivno u prethodnih 150 godina), tako da se u ovom slucaju biblija mozda i moze bukvalno protumaciti...Mnogo je vise od jedne trecine suma nestalo, a i broj ugrozenih vrsta je ogroman...

Mada bibliju nikada nisam ni citao, nemam neku posebnu zelju...

:manikir:

mislim da sve to ne treba shvatati bukvalno, jer je biblija izuzetno kompleksna knjiga i treba je citati "izmedju redova" ;)

Slazem se sa tobom da to treba protumaciti, i ja nisam mislio bukvalno.
Nisam neki zaludjenik religijom i ne idem ni u jednu u crkvu, samo sam procitao bibliju i neke stvari su mi se ucinile slicnim sa ovim dogadjajima iz danasnjice.
I u Nosterdamusovom prorocanstu nije striktno napisano sta ce se desti nego u formi koja je u tadasnjem vremenu bila razumljiva (naprimer za avione je bio opis celicne ptice itd..)..
Opet moram da naglasim ne znam ni koliko je to prorocanstvo pravo ili je neko napravo prevaru radi price i slicno.

U otkrivenju se takodje spominju i neka tri andjela koja su pripremljena na godinu,mesc, dan i sat ... u dolini reka Eufrat i Tigar...
Ove reke su na prostoru nekadasnje Mesopotamije sto je od prilike teritorija danasnjeg Iraka, da nisu ameri tamo nesto tempirali na dan i na sat, sta mislite?

Ne znam da li sam dobro izracunao,ali po mojoj racunici koja se pominje u Otkrovenju,gde Jovan kaze da sami izracunamo,ja sam dobio broj 24 i nesto. Sto znaci u 24 veku ce biti apokalipsa. Moram opet proveriti.

Nisam mislio na to sto ti pises! U biblijui ja nisam nasao nista sto govori kada ce biti kraj sveta i nisam se time zanimao. Na jednom mestu u Jevandjelju sam Isus kaze : nece ovajj narastaj proci dok se taj sudnji dan ne desi. Sada sta je za njega predstavljao narastaj treba protumaciti, jer kao sto znamo mnogo je ljudskih narastaja proslo od vremena u kojem je ziveo Isus.

Веома занимљива тема, једино што имам примедбу на наслов. Тамо треба да стоји открОвење, а не открИвење.

Елем, Библија је врло занимљива када се чита с разумом (тј. када се не гледа буквално на све што пише). Читајте је као што читате Грчку митологију и видећете да је ту велики број метафора и пренесених значења.

Моје мишљење је да, пошто је Библија настала пар векова након Исуса Христа, и да је на том Сабору црквених главешина вршен избор књига које ће се наћи у Библији, је она одлично штиво за разумевање хришћанских обичаја, поука и др., али да нема ништа спектакуларно у томе. Мање-више све светске религије се базирају на истим темама.

Узмите само пример Велике поплаве и видећете да су сцене идентичне, само су имена ликова промењена у зависности од народа којем се прича. :gace:

Zna li neko da tumaci OTKRIVENJE iz biblije?
...

Malo si sam sebi skocio u usta, prvo pominjes tumacenje a onda redjas slike/kadrove iz samog Otkrovenja. A to nije tumacenje.

Ja cu ipak biti onog nepopularnog misljenja da sumnjam da ovde ima nekoga ko zna da tumaci Otkrovenje. Bilo stoga sto i nema sta da se tumaci jer je tekst samo zabava za mase (da im utera strah u kosti), bilo da je pun znacenja i da predstavlja ono o cemu pise (onda definitivno nije poenta samo u bukvalnom znacenju).

Kao paralelu navescu ono sto malo bolje poznajem, a to su Vede i njihova prateca literatura. Iako i to mozete citati olako, jer onaj ko ne zna drugacije i ne moze, svi ti spisi su prepuni simbolike. I tu je kvaka - da bi znali sta se sve tu krije, a krije se na mnoooogo nivoa, morate imati nekoga ko ce vas uputiti u pravo znacenje ili nacin na koji se stvari posmatraju. Koliko znam slicno vazi za Toru/Kabalu, a neki kazu i za Bibliju, pa time i Otkrovenje.

Da, da, reci ce neki, bajke za malu decu. I tako to moze i izgledati. Ali ako znate pravu simboliku, odnosi i price u tim knjigama odace vam ogromne tajne. Za one koji sumnjaju mogu samo da kazem da sam se ja uverio u to na primeru astrologije, gde se zaista sve te price mogu preslikati sa tacno odredjenim znacenjima u astrologiji, i vi mozete onda jako prosiriti tumacenja (zapravo, svoj uvid u to kako Univerzum zaista funkcionise). Sigurno se slicno moze primeniti i na Ajurvedu, Jogu itd ali o tome ne znam.

Inace slicno vazi i za grcku mitologiju, i kod nje se mogu napraviti preslikavanja na zapadnu astrologiju (bio, video), mada na malo drugaciji nacin.

Otuda sledi pitanje - otkuda nam pravo da tvrdimo da su to izmisljotine i bajke, kada zapravo i nemamo pojma da li te sve (ili neke) mitologije mozda opisuju odnose nekih mnogo mocnijih i STVARNIH entiteta? Opet cu vratiti na to da kada se neko uveri da to funkcionise, ne moze a da se ne zapita ko je to napisao i otkuda mu takvo znanje?

I za kraj jedan prizeman primer koji ilustruje koliko znati citati ne znaci znati pojmiti/tumaciti procitano. Cikam svakog ko nije teorijski fizicar da uzme recimo udzbenik iz kvantne hromodinamike i pocne da cita. Na prvoj recenici ce biti :dash: Naime, nabasacete na takve jednacine da ce vam trebati jos 3 debeeeela udzbenika samo da rastumacite sta je napisano, bez tumacenja stvarnog znacenja, zakona koji lezi iza toga i ne daj Boze razumevanja sta je pisac u stvari hteo da kaze. Samo da te jednacine predstavite sebi u matematickoj formi koju mozete da razumete. A knjiga je prepuna vrhunskog znanja o strukturi materije itd.

Namerno sam uzeo nesto sto bazira na matematici jer tamo nema cile-mile i ko je sta kako shvatio, sto je recimo (jako opasno, btw) tipicno za filozofske knjige. Mislim, coveku se moze uciniti da razume, na neki svoj nebulozan nacin, sta filozof zeli da kaze jer ima predstavu da razume pojmove i recenice koje cita, posto su u literarnoj formi za razliku od matematicko-fizickih formuta, ali to zahteva izuzetnu potkovanost u tome sta ti termini znace. Ali ljudi to cesto preskoce i svoje tumacenje smatraju dovoljnim. U matematici takvih proizvoljnosti jednostavno nema jer su formule jasne i moraju se znati (sta znace).

E, tako i prave knjige iz duhovnih znanja treba znati tumaciti. I to sami (mislim sami bez nekog da ih nauci kako se to radi) mogu zaista malobrojni. Da li sada shvatate zasto je arogantno tvrditi da cu ja sam tumaciti onako kako ja shvatam, pojmim itd.? Moze tako, ali ako si bas veeeeeejiki, mi maji moramo uz ucitelje...

Naravno, glavno pitanje je: koji je tekst verodostojan i sadrzi pravo znanje, a koji je zaista bajka za malu decu (u kom slucaju nema sta da se tumaci).

Poslednja izmena:

Back