Tajna sarme

Bas... Stvar ukusa. A i kako bi nastala silna jela da neko nije dao masti na volju?
Moja baka proprzi meso i dugo sam samo za takvu sarmu i znala. Kada sam probala sa sveze uvijanim, ta mi se vise dopala i sada tako radim.
Inace i kod mene zavrsi sav kupus, pa ni ne stignem do fila :lol: Ali zato mrzim papriku sa punjenih paprika, a pravim ih jer fil tako ima poseban, lep ukus. Samo odvratnije od paprike je paradjz koji je punjen. Ne mogu ja to tako gnjecavo, raskuvano da jedem, jos kada se ona ljuska odvaja od "mesa"- fuj! Zato za sataras uvek prvo oljustim paradajz. A nekima plivaju ukovrdzane ljuske:sad2:

Tako je meni tetka zgadila sataras, sa tim opisom ljuski. Sad se gadim kad jedem

Tako je meni tetka zgadila sataras, sa tim opisom ljuski. Sad se gadim kad jedem
БоУже Троки...
За сатараш све састојке па и парадајз исецкаш на мале комадиће.
МоШ мислити што се на неком комадићу парадајза мало одвојила љуска, занемарљиво, а и не чини на укус.

БоУже Троки...
За сатараш све састојке па и парадајз исецкаш на мале комадиће.
МоШ мислити што се на неком комадићу парадајза мало одвојила љуска, занемарљиво, а и не чини на укус.

bas to..sitno seckanje.

j licno ne stavljam vodu, nego kuvam samo na soku koji paradajz pusti i stavljam papriku i paradajz zajedno. nije se desilo da paprika ostane tvrd, ali najverovatnije iz razloga sto sitno seckam.

i jos nesto, kao mlad nisam bas bio ljubitelj sarme.

valjda to ide sa godinama, sad ne moram da krkam, a mogu i da biram, bolje znam sta volim

...u zivotu nijednu sarmu nisam pojela...na miris mi se muci...onaj saft ne volim nikako...
...doduse, ne jedem ni grasak, podvarak, kuvani kupus, corbu sa zaprskom, punjene paprike (mada suve bez mesa i sa puno povrca mogu), paprikas, nista ne jedem...jedina dva jela koja volim su musaka (bez besamela, tvrdo zapecena) i pasulj...cak ni domacu supu sa fidama ili knedlama ne volim...meni zapravo smetaju zaprska i masnoca...

ja za sataras stavljam pecenu papriku kad imam i smrznut paradajz (njega poturim pod vrusu vodu i ljuska sama otpadne)
kad to imam
kad ne, stavljam i sveze, ne vadim ljuske i ne dodajem u sataras nikad vodu (to mi je isto kao kad bih dodavala vodu u pilav)

- - - - - - - - - -

pogresno sam se izrazila, u nasut pilav
nikad nse ne doliva voda u pilav koji je vec u rerni niti se pilav mesa

...u zivotu nijednu sarmu nisam pojela...na miris mi se muci...onaj saft ne volim nikako...
...doduse, ne jedem ni grasak, podvarak, kuvani kupus, corbu sa zaprskom, punjene paprike (mada suve bez mesa i sa puno povrca mogu), paprikas, nista ne jedem...jedina dva jela koja volim su musaka (bez besamela, tvrdo zapecena) i pasulj...cak ni domacu supu sa fidama ili knedlama ne volim...meni zapravo smetaju zaprska i masnoca...
Да се баци лавовима у обновљеном Колосеуму.:mrgreen:

...vecina ljudi voli...i kao klinka bih volela da sam volela, zivot bi mi bio laksi:lol:

..sada je vec ok...cim otkrijes da ima nacina i nacina pripreme hrane ne osecas se vise k'o izrod...zato i kuvam, spasavam se...jedino od nase hrane volim seljacku hranu, kajmak, mladi sir, ajvar, hlebove, pite...to volim...

naravno
ima uvek ko sta voli ili ne
ja mrzim mlecne proizvode, spanac, kelj i sl
pihtije ne podnosim
ne volim jagnjetinu

moje dete mrzi paprikas i djuvec
to nikad ne pravim

vazno je prilagoditi ishranu sebi io hraniti se zdravo, kuvano kad god je moguce i sa izbalansiranim namirnicama

...vecina ljudi voli...i kao klinka bih volela da sam volela, zivot bi mi bio laksi:lol:

..sada je vec ok...cim otkrijes da ima nacina i nacina pripreme hrane ne osecas se vise k'o izrod...zato i kuvam, spasavam se...jedino od nase hrane volim seljacku hranu, kajmak, mladi sir, ajvar, hlebove, pite...to volim...
Особе које тешко подносе црни лук имају проблема с пробавом, увек, али увек.
Готово увек фенотипска манифестација тога је дужи допалчани прст од палца на стопалу.

- - - - - - - - - -

naravno
ima uvek ko sta voli ili ne
ja mrzim mlecne proizvode, spanac, kelj i sl
pihtije ne podnosim
ne volim jagnjetinu

moje dete mrzi paprikas i djuvec
to nikad ne pravim

vazno je prilagoditi ishranu sebi io hraniti se zdravo, kuvano kad god je moguce i sa izbalansiranim namirnicama
Аххх ђувеч, па с једно двајс' врста поврћа, много бамја и овчетином!:zaljubljena:
А и без меса ладно пролази.
Земљана посуда и крчкање од 3 сата+ је подразумевана вредност.

i ja volim djuvec i moj muz isto
ali ona ne podnosi
pravim ga samo kad ode kod babe i dede

na zalost moju

a kad ubacis:

luk, sargarepu, krompir, pirinac, paradajz (pa cak i papriku i grasak) pa meso, a moze i junece i svinjsko, pa paradajz, pa sok od paradajza po malo, ma milina, peprsun.... ah
to ima toliko povrca i ja ga obozavaaaaaaaaaaaam!

Misteriju sarme nisam pokušala da rešim, nije me zanimala, iako je jedem, ali mislim da je vrlo rešiva - uz određenu dozu volje i prosečne inteligencije.
Fascinantno mi je toliko filozofiranje o hrani, da l' je to posledica neuhranjenosti u nekom periodu života ili jedini ostvarivi hedonozam, to je već nova misterija za odgonećivanje.

Особе које тешко подносе црни лук имају проблема с пробавом, увек, али увек.
Готово увек фенотипска манифестација тога је дужи допалчани прст од палца на стопалу.

- - - - - - - - - -

Аххх ђувеч, па с једно двајс' врста поврћа, много бамја и овчетином!:zaljubljena:
А и без меса ладно пролази.
Земљана посуда и крчкање од 3 сата+ је подразумевана вредност.

...ali ja luk obozavam:lol:

Back