Tajna samoubistva Sergeja Jesenjina

Nisam pogledao ovaj dokumentarac, ali prva reakcija mi je bila - ko god da ga je ubio, piše prilično dobru poeziju. Koliko ja znam, Jesenjin je oproštajnu pjesmu napisao svojom krvlju nakon što je isjekao vene.

Bila je prije neku godinu i priča kako je Tito ubio Branka Miljkovića jer je ovaj otkrio Brozov pravi identitet. Mislim :fdlan:
O Miljkoviću ima i posebna tema, pa ko bi da o tome piše ili čita, može da je iskopa.

Nisam pogledao ovaj dokumentarac, ali prva reakcija mi je bila - ko god da ga je ubio, piše prilično dobru poeziju. Koliko ja znam, Jesenjin je oproštajnu pjesmu napisao svojom krvlju nakon što je isjekao vene.

Bila je prije neku godinu i priča kako je Tito ubio Branka Miljkovića jer je ovaj otkrio Brozov pravi identitet. Mislim :fdlan:
O Miljkoviću ima i posebna tema, pa ko bi da o tome piše ili čita, može da je iskopa.

Pa pogledaj dokumentarac pa ćeš shvatiti koliko ne znaš ništa. To što ti "koliko ja znam" je izveštaj ČEKA-e, prethodnice KGB-a. Jadno ti znanje.

I Sergej i Branko su udavljeni, pa posle toga obešeni o radijator. Niđe veze.

Evo da ti ja odgovorim. Nema nikakve veze. Osim što su obojica "obešena o radijator", a pre toga udavljena. Branko Miljković je imao 110 kilograma i ne bi se sam vešao o cev radijatora. Nikakve logike.

Zar nije Branko Miljković pronađen obješen o neko drvo? (Koje je bilo prilično tanko, pa je i to budilo sumnju.)
Evo teme o Miljkoviću, za sve ljubitelje teorija zavjere: http://forum.krstarica.com/showthread.php/196313-Misterija-smrti-Branka-Miljkovića

Poslednja izmena:
Pa pogledaj dokumentarac pa ćeš shvatiti koliko ne znaš ništa. To što ti "koliko ja znam" je izveštaj ČEKA-e, prethodnice KGB-a. Jadno ti znanje.

Necu ni ja da gledam dokumentarce jer me to sve uopste ne zanima. Jos su strasnijem smrcu umrli i Cvetajeva i Mandeljstam u Rusiji, Virdzinija Vulf, Paul Celan,
Hemingvej, Monterlan, ali smrt knjizevnika, pesnika, ne moze da bude tema za PDF knjizevnost, svejedno da li je prirodna ili nasilna.

Obavezno pogledati dokumentarac, koji su ruski novinari fascinantno
uradili.
Nakon dokumentarca, nikakve sumnje nema da je ČEKA likvidirala Jesenjina.
Nema govora o samoubistvu !

Iskreno rečeno, i ne interesuje me mnogo. To je stvar za istoričare, pravnike, kriminologe, ne za ljubitelje književnosti.

Iskreno rečeno, rekao si "koliko znam", a sve što znaš, i što si znao, zasnovano je na tome da si verovao zvaničnoj verziji. Mene ne interesuje "Grandparada", pa je uopšte ne gledam; niti komentarišem. Kontaš?

Ne vidim razlog onda zašto bi dan pre smrti pisao pesmu krvlju... To je dovoljan pokazatelj da je bio u suicidnom raspoloženju.

Nije svojom krvlju. I pitanje je da li ju je on pisao. Iz dokumentarca se vidi da je Serjoža planirao da živi u Sankt Peterburgu (tadašnjem Lenjingradu), a ne da se tamo ubije.

Obavezno pogledati dokumentarac, koji su ruski novinari fascinantno
uradili.
Nakon dokumentarca, nikakve sumnje nema da je ČEKA likvidirala Jesenjina.
Nema govora o samoubistvu !

Apsolutno.

Miljković je visio o drvetu, a ne o radijatoru !

Ok, ali to ne znači da se sam obesio.

Mene od ovih teorija više zanima koliko je poezija koju su pomenuti pesnici pisali nagoveštavala da će ovako okončati svoj život.

Eto, Jesenjin ima dosta sete u svojim pesmama, bio je razočaran u mnoge stvari...
Hladi dušu nebo polutavno ,
Bez topline oganj zvezda plamti .
Voljeni me ostaviše davno ,
I najbliži više me ne pamti .

Ali mislim da je jako voleo život ili bar nešto u njemu.

Ali, ipak, progonjen i gažen,
Sa osmehom što ga zora dala,
Ja na Zemlji voljenoj, sav blažen,
Tom životu za sve kažem hvala.

Pa je čak i sveprisutna tuga o kojoj piše odraz njegove ljubavi prema ovom svetu.
Prema životu kao takvom.

Poslednja izmena:
Slazem se da u Jesenjinovoj poeziji nije bila prisutna patnja i melanholija, koju bi mogli da osetimo kao zelju za konacnim prekidom sivila, prekidom egzistencije u ovom/ovakvom svetu. Ne znam koliko su podaci izneti u dokumentarcu kriminoloski relevantni, ali uzevsi u obzir stav prema politici i ideologiju koju je zastupao kao i totalitarni rezim u kome je ziveo, pre svega njihove mere otklanjanja neistomisljenika, vrlo je velika verovatnoca da je njegovo o samoubistvo jeftina prica za siroke mase. Slicno je i sa Lenonom i mnogim drugim umetnicima (piscima, pevacima) koji su imali veliki uticaj na siru populaciju, propagirajuci ideje slobode, koje su se kosile sa autokratskim sistemima.

Evo da ti ja odgovorim. Nema nikakve veze. Osim što su obojica "obešena o radijator", a pre toga udavljena. Branko Miljković je imao 110 kilograma i ne bi se sam vešao o cev radijatora. Nikakve logike.

Miljkovic se obesio o nisko drvo. Kad sam saznala (a ne raspitujem se i ne slusam mnogo o samoubistvima) da se par ljudi koji su mi bili poznanici, komsije obesilo o kvaku, kontam da je i ovo vrlo moguce.
Vise mi to sve lici na neprihvatanje istine i ono "neko drugi je uvek kriv".

Za Jesenjina ne znam.

Back