Tajna rascepa licnosti

Metronom

Aktivan član
Poruka
1.133
Jedno od najtežih mentalnih poremećaja je umnožena ličnost. To znači da jedna osoba objedinjuje više potpuno različitih karaktera. Čak i danas, psihijatri imaju problema da objasne postojanje višestrukog 'ja'.
Ali, zar nije to ponekad izraženo i kod normalnih zdravih ljudi. Kada neki 'slabić' dođe u situaciju kada se pretvara u neustrašivog heroja i obrnuto, ili kada potpuno smirena osoba zbog nečeg počne da se ponaša kao razjareni bik. Da li svako od nas u stvari u sebi objedinjuje više ličnosti?

nastavi da citas

Dijagnoza F20. Sizofrenija. Moze, ne mora nuzno biti nasledno. U korenu visestrukih licnosti se nalazi stres, koga je porodio Primalni Strah. Strah za sopstvenu egzistenciju. U principu, visestruke licnosti su klonovi originala, koji ne moraju nuzno da se ponasaju kao original. Interesntno je sta bi bio okidac, koji vodi u tranziciju izmedju licnosti.

Psihijatri imaju nemali posao da otkriju koren problema (dogadjaj podvojenja), istraga o problemu verovatno pocinje trazenjem/identifikacijom liste okidaca.

_nobody_

Dijagnoza F20. Sizofrenija. Moze, ne mora nuzno biti nasledno. U korenu visestrukih licnosti se nalazi stres, koga je porodio Primalni Strah. Strah za sopstvenu egzistenciju. U principu, visestruke licnosti su klonovi originala, koji ne moraju nuzno da se ponasaju kao original. Interesntno je sta bi bio okidac, koji vodi u tranziciju izmedju licnosti.

Psihijatri imaju nemali posao da otkriju koren problema (dogadjaj podvojenja), istraga o problemu verovatno pocinje trazenjem/identifikacijom liste okidaca.

_nobody_

Sasvim je blizu dokazivanja da je okidac psiholoska trauma u detinjstvu, ali je jos pitanje genetskih predispozicija.

Nisi razumeo moj odgovor... Okidac moze biti banalan, a KOREN problema je dogadjaj, najverovatnije u detinjstvu (jer je brzina hemijskih reakcija hormona mozga u razvoju mnogo brza nego kod formiranih mozgova).

Interesantan je proces formiranja takve licnosti. MORA postojati genetski poremecaj koji dozvoljava formiranje poprecnih veza kod neurona... Takvi ljudi, koji dozive takav rascep su u principu ljudi sa IQ preko 140. Dakle takvi mozgovi NE mogu biti serijski mozgovi, moraju imati catch 22, latentni dodatak koji omogucava rascep.

_nobody_

Nisi razumeo moj odgovor... Okidac moze biti banalan, a KOREN problema je dogadjaj, najverovatnije u detinjstvu (jer je brzina hemijskih reakcija hormona mozga u razvoju mnogo brza nego kod formiranih mozgova).

Interesantan je proces formiranja takve licnosti. MORA postojati genetski poremecaj koji dozvoljava formiranje poprecnih veza kod neurona... Takvi ljudi, koji dozive takav rascep su u principu ljudi sa IQ preko 140. Dakle takvi mozgovi NE mogu biti serijski mozgovi, moraju imati catch 22, latentni dodatak koji omogucava rascep.

_nobody_

Da li pod shizofrenija spadaju i bolesti gde je licnost podeljena na vise licnosti?

Da li pod shizofrenija spadaju i bolesti gde je licnost podeljena na vise licnosti?

Da, spadaju... :dash:

O shizofreniji: http://www.forum.hr/showthread.php?t=182897
_______

Da pojasnim sta sam mislio pod okidacima. Molio bih da shvatite da je primer koji navodim fiktivan/ismisljen u cilju pojasnjenja.

Mala devojcica od 5 godina se igra u parku. Na raskrsnici pored je zeleno za pesake, mladja, lepa zena u crvenoj haljini i crvenim sandalama, sa sesirom na glavu prelazi ulicu na pesackom. U tom trenutku pokupi je velikom brzinom motor, Honda od 1000 ccm. Zena biva odbacena 20 metara na plocnik, bas pored devojcice, slomi glavu, krv se siri na sve strane, sandale leze razbacane na obe strane puta... Crvena haljina se kupa u krvi mrtve zene... Nestvarna slika, kao da se haljina rasirila po plocniku...

Devojcica dozivljava neverovatan stres... Ne moze da spava danima, place, odbija da jede... Mnogo kasnije, negde u adolescenciji, devojka pocne da dozivljava visestruke licnosti... Okidaci promene su ocigledni, ali i manje ocigledni: crvene sandale, crvena haljina, dosta crvene boje... Crvene zavese, pesacki prelaz... Motori... Ljudi u koznim uniformama... :sad2:

_nobody_

Nisi ti tu meni ubedljiv:)

Da nisi to ti pobrkao neke pojmove....m?
Kao prvo sizofrenicari imaju prepoznatljive simptome, koje uspevaju da sakriju, ali ih psihijatar lako prepozna.
Rascepljene licnosti nemaju simptoma ili su vrlo neprimetni pri ulasku u neku od licnosti.

PS. Link vodi na forum i primere shizofrenije, nigde se ne govori o visestrukim licnostima, ako nema napada.
Mozda bi trebalo da procitas tekst u uvodnom postu pod - nastavi da citas.

Poslednja izmena:
Jedno od najtežih mentalnih poremećaja je umnožena ličnost. To znači da jedna osoba objedinjuje više potpuno različitih karaktera. Čak i danas, psihijatri imaju problema da objasne postojanje višestrukog 'ja'.
Ali, zar nije to ponekad izraženo i kod normalnih zdravih ljudi. Kada neki 'slabić' dođe u situaciju kada se pretvara u neustrašivog heroja i obrnuto, ili kada potpuno smirena osoba zbog nečeg počne da se ponaša kao razjareni bik. Da li svako od nas u stvari u sebi objedinjuje više ličnosti?

nastavi da citas

cimni admina nek' ti da nekolko primera odavde koji pricaju sami sa sobom pa s' njima to najbolje...

Disocijativni poremećaj identiteta
Prema DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition), za dijagnosticiranje disocijativnog poremećaja identiteta, DPI (ili poremećaja višestruke ličnosti, PVL) potrebno je da osoba ima barem dva odvojena ego-stanja (alter-ega, dvojnika), s različitim modusima bivanja i osjećanja, što djeluju kao posve neovisna jedan o drugome, pojavljujući se i upravljajući sviješću u različitim razdobljima. Praznine u pamćenju takodjer su uobičajene i uzrokovane su činjenicom da barem jedan alter-ego nema dodira sa ostalima.
Takodjer, postojanje takvih dvojnika mora biti kronično i teško (uzrokujući znatan poremećaj životnog tijeka); tu nije riječ o privremenoj promjeni uzrokovanoj, primjerice uzimanjem neke droge.
Svaki dvojnik je potpuno integriran i složen, s vlastitim oblicima ponašanja, uspomenama i medjuljudskim odnosima: svaki odredjuje narav i djelovanje osobe, kad je on "na vlasti". Obično su dvojnici posve različite ličnosti, čak uzajamne suprotnosti (jedna može biti ljevak a druga dešnjak; mogu nositi naočale s različitom dioptrijom i biti alergične na različite stvari). Izvorna i podredjene
ličnosti sve su svjesne izgubljenih vremenskih razdoblja, a glasovi drugih mogu katkad odjekivati u njihovoj svijesti, iako one ne znaju čiji su to glasovi. Kad pojedinac ima više od dva dvojnika, svaki od njih može u odredjenoj mjeri biti svjestan postojanja ostalih (oni čak mogu medjusobno razgovarati i postati nerazdvojni prijatelji).
Disocijativni poremećaj identiteta obično započinje tijekom ranog djetinjstva, no rijetko ga dijagnosticiramo prije adolescencije. To je kronični i ozbiljniji poremećaj od ostalih disocijativnih poremećaja, a i oporavak može biti nepotpun. Ovaj poremećaj mnogo je učestaliji kod žena nego kod muškaraca, i obično je praćen i drugim dijagnozama – posebice depresijom, graničnim poremećajem ličnosti i somatizacijom.
Obično je praćen glavoboljama, zlouporabom psihoaktivnih tvari, fobijama, suicidalnim idejama i oblicima ponašanja usmjerenim protiv samoga sebe. Slučajeve disocijativnog identiteta u popularnom tisku često pogrešno opisuju kao shizofrene reakcije. Rascjep ličnosti, razlikuje se od rascjepa izmedju spoznaje i afekta na kakvom se temelji shizofreno ponašanje. Iako je poremećaj formalno prihvaćen time što je uključen u službeni dijagnostički priručnik, njegovo
postojanje proturječi čvrsto ukorjenjenom uvjerenju da je svako tijelo "nastanjeno" samo jednom osobom.

Izvor - Psihopatologija za radoznale

Dissociative Identity Disorder
Formerly Multiple Personality Disorder

Category
Dissociative Disorders

Etiology
DID is associated with severe psychological stress in childhood, most often ritualistic sexual or physical abuse.

Symptoms
The primary characteristic of this disorder is the existence of more than one distinct identity or personality within the same individual. The identities will ‘take control’ of the person at different times, with important information about the other identities out of conscious awareness.

Treatment
Treatment is difficult for a variety of reasons, including secrecy on the client’s part (unlike the misrepresentation in the media), making him or her reluctant to seek help, and the difficulty in diagnosing the disorder once the client presents. Typically, an individual with DID will require many years of treatment.

Prognosis
Because the disorder is longstanding, it can be very difficult to treat. Often individuals have numerous ‘ups and downs’ in treatment. Overall, however, extensive work with an experienced therapist can greatly enhance this prognosis.

Izvor - http://allpsych.com/disorders/dsm.html (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition (DSM-IV))

Nadam se da je sada jasnije sta je sta.

sta god da je nije isto ko kod ginger baker-a kad sinkopira a oke, ruke i noge mu setaju svaka na svoju stranu...

svako od nas ima malog zelenog u sebi, problem je kad ih je vise pa se posvadjaju i nijedan nece prvi da prizna da je onaj drugi u pravu....

nastavi da citas

Boldovano je "normalna" reakcija na odredjenu zivotnu situaciju, dok Disocijativni poremećaj identiteta je patologija.

Poslednja izmena:

nastavi da citas

Preporučujem ti knjige o socijalnom konstrukcionizmu, ako ih do sada nisi čitao. To je novi pravac u psihologiji koji zagovara ideju da ličnost zapravo uopšte ne postoji objektivno, već je to nešto što se konstruiše u specifičnoj situaciji. Možda ti se otvore neki novi vidici ;). Što se tiče slabića koji se pretvara u heroja...slabić je svestan trenutka kad se pretvorio u heroja i seća se tog perioda. Kod osoba sa disocijativnim poremećajem, nema sećanja jedne ličnosti na drugu. Isto važi i za smirenu osobu koja se pretvara u bika :)

Preporučujem ti knjige o socijalnom konstrukcionizmu, ako ih do sada nisi čitao. To je novi pravac u psihologiji koji zagovara ideju da ličnost zapravo uopšte ne postoji objektivno, već je to nešto što se konstruiše u specifičnoj situaciji. Možda ti se otvore neki novi vidici ;). Što se tiče slabića koji se pretvara u heroja...slabić je svestan trenutka kad se pretvorio u heroja i seća se tog perioda. Kod osoba sa disocijativnim poremećajem, nema sećanja jedne ličnosti na drugu. Isto važi i za smirenu osobu koja se pretvara u bika :)

Mozda da procitas ciji je tekst pa da mu to preporucis ili ti se otvore novi vidici.;)

Izvor - http://allpsych.com/disorders/dsm.html (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition (DSM-IV))

Nadam se da je sada jasnije sta je sta.

Ne treba mi ovakva literatura... Ovo sto si taksativno pobrojala ne objasnjava mnogo... Ustvari, ne objasnjava gotovo nista... Ne objasnjava kako dve ili vise odvojene psihe mogu upravljati jednim jedinim telom, ne objasnjava mehanizme kako dva ili vise odvojena entiteta mogu deliti istu podsvest... Ne objasnjava sistemske procese koji mogu da isvrsavaju razlicite licnosti... Ne objasnjava mehanizme kako jedna od licnosti ima pravo na egzekuciju svih mozdanih kapaciteta, docim su druge licnosti u "sleep" stanju... Ne objasnjava "swap/zamenu" licnosti...

Mozak, u ovom slucaju egzekutivna logicka moc, ima nekoliko razlicitih, rascepljenih svesti zapisanih u memoriji koje cekaju svoj "trenutak" izvrsenja... Ispostavlja se da postoji jedna "primarna" i nekoliko "sekundarnih/izvedenih" licnosti iz primarne, mozda "tercijarnih"... Izvedenih iz sekundarnih...

Da bi se resio ovaj problem, treba razjasnjiti uzrocno/posledicne veze, ko je kome "roditelj", ko je "dete"... Kada se te jednacine rese, onda je mnogo lakse terminirati izvedeno/inicijalno kopirano "dete"...

(nema literature za ovo sto pisem, sve je plod moje intuicije/razrade, ja razmisljam, nisam copycat...) :mrgreen:

_nobody_

Pravi uzrok uvek leži duboko u podsvesti osobe - tačnije u daljoj prošlosti izvan granica ovog života. Uzrok je prenešen u ovaj život. Izvesni dogadjaju u ovom životu su samo okidači da na površinu ispliva problem sa kojim se osoba sada ne može nositi. Najčešće je sam osoba uzrokovala sve ono što se sada dogadja. Mozak je samo prenosioc informacija od uma (i Duše) ka spolja i obrnuto. Tako da tu nema nikakvih ukrštanja neurona i slično.
Dve ili više ličnosati u istoj osobi se dogadjaju veoma često kada dolazi do pomešanog uključivanja "onih osoba" koje već poživela i ranijim životima. Osim ako se nije otvorila za medijumstvo...
Da li je genetika ovde presudna? Ne uvek jer genetska "anomalija" može biti iskorišćena za neka odradjivanja potrebnih iskustava koja će pomoći Duši da se očisti od svog balasta.
O ovome već i psiholozi i psihijatri otvoreno govore.

Poslednja izmena:
Lično smatram da šizofrenija nemože biti isključivo uzrokovana , ni traumama u detinjstvu (inače bi procenat obolelih bio na nivou depresije) , niti isključivo u genetskom problemu , iako je jedan od naj uticajnijih ..., niti u posebnosti , tj. visokoj inteligenciji gotovo svih obolelih . Negde se neuro-transmiteri pogube , ili sineapse koje ih vezuju počinju da pucaju , te se pred njima projektuje potpuno nestvaran svet , koji isključivo izaziva strah i paranoju .
Zna se za Van Gogh-a , da je u cilju svoje kreativnosti , još i pojačavao svoju šizofreniju , pijući Absint , kako bi svoju maštu osnaživao . Sid Barret iz Pink Floyda (osnivač benda) , je samovoljno osmislio 10-tak neovisnih jezika od bilo kojeg postojećeg , i svaki je imao preko 6000 osnovnih reči i pojmova , a bio je nadprosečno inteligentan i takođe F20 (što kažete) .
Da jeste znan taj okidač u mozgu , mislim da bi ga odavno primenili , jer za farmaceutske lobije , to nije toliko rasprostranjena bolest , da bi od nje imali strašan gubitak samim izlečenjeima ,koliko bi imali marketinšku korist !!!
Bipolarnost ličnosti je nešto potpuno drugo ..., ili multiplikacija ličnosti u jednoj osobi . Dakle to su potpuno odvojeni karakteri unutar jedne čaure (tela) , koji se u nastupu jednog karaktera , nakon povratka u drugi originalni , u potpunosti neseća ono predhodnog . Tu je uzrok , izgleda u potpunosti , u traumama iz ranog odrastanja , jer se psiha sama po sebi teži odvojiti od tih košmarnih sešanja , te kreira potpuno drugu osobu ...,

Poslednja izmena:
Ne treba mi ovakva literatura... Ovo sto si taksativno pobrojala ne objasnjava mnogo... Ustvari, ne objasnjava gotovo nista... Ne objasnjava kako dve ili vise odvojene psihe mogu upravljati jednim jedinim telom, ne objasnjava mehanizme kako dva ili vise odvojena entiteta mogu deliti istu podsvest... Ne objasnjava sistemske procese koji mogu da isvrsavaju razlicite licnosti... Ne objasnjava mehanizme kako jedna od licnosti ima pravo na egzekuciju svih mozdanih kapaciteta, docim su druge licnosti u "sleep" stanju... Ne objasnjava "swap/zamenu" licnosti...

Mozak, u ovom slucaju egzekutivna logicka moc, ima nekoliko razlicitih, rascepljenih svesti zapisanih u memoriji koje cekaju svoj "trenutak" izvrsenja... Ispostavlja se da postoji jedna "primarna" i nekoliko "sekundarnih/izvedenih" licnosti iz primarne, mozda "tercijarnih"... Izvedenih iz sekundarnih...

Da bi se resio ovaj problem, treba razjasnjiti uzrocno/posledicne veze, ko je kome "roditelj", ko je "dete"... Kada se te jednacine rese, onda je mnogo lakse terminirati izvedeno/inicijalno kopirano "dete"...

(nema literature za ovo sto pisem, sve je plod moje intuicije/razrade, ja razmisljam, nisam copycat...) :mrgreen:

_nobody_

Vec smo se slozili da ja nemam talenat za psihologiju, da nisam bas pri sebi, da ne baratam uzrocno - posledicnim vezama (nemam logicko misljenja), da sam autisticna… stvarno ne znam sta gubis vreme i citas moje postove. Znamo ko je superioran, a ko inferioran..

S postom za koji si se uhvatio samo sam htela da prenesem informaciju da su sizofrenija i disocijativni poremećaj identiteta dve razlicite patologije, dve razlicite bolesti
Tako kazu DSM – IV i ICD-10. Kako su oni dosli do takvog zaklujcka (na osnovu intuicije, uzrocno posledicnim vezama, posmatranja pacijenata..) ja to ne znam, znam samo da se te njihove klasifikacije koriste pri dijagnosticiranja oboljenja.

Da sam znala da vec postoji tema multipna licnost ne bi gubila vreme na trazenju podatake po internet. Ako vas ne mrzi procitajte sta pise tamo (obratite paznju na informacije koje daje @Borac za prava zivotinja …@bRu zLi – daje interesantnu komparaciju). Mozda saznate nesto sto niste do sad znali (ko sto sam i ja).

To bi u po mom skromnom (bez uzrocno posledicnom) misljenju, trebao da predstavja forum…diskusija, razmena informacija…a ne ko je u pravu i ciji je IQ veci. Mozda bi svi trebali da uradimo testove inteligencije i da nam to stoji ispod avatra, cisto da se ne bi gubilo vreme u prepucavanju.

@tgdanijela je tamo postavila pitanje da li takvo nesto postoji i kako objasnjavamo to stanje?
Pokusavam da se prisetim svih pacijenata koje smo videli na vezbama iz psihijatrije. Dosad bezuspesno. Nisam srela osobu sa takvom dijagnozom.
Da li stvarno postoji ili se radi o dobroj manipulaciji?! Tesko je reci. Bar meni, koja crpi informacije iz naucne literature, filmova, diskusija….

Etiologija rascepa licnosti – sem jake trauma iz detinjstva, alkoholizam, mozda koriscenje neke psihodelicne supstance, nisam naisla na nista drugo.

E sad kako nastaje raslojavanje licnosti kao rezultat traume …. najgrublje receno ne zelimo se secati traume, potiskujemo je u nesvesno….sto ne mora nuzno da znaci da cemo oboleti od disocijativni poremećaj identiteta, To traumaticno nesvesno moze da se ispolji i na drugaciji nacin …. i mozda bi ponovo mogli da se navratimo na temu nesvesno, njegove uloge, patologiju, dali smo svesni svoje nesvesnosti….

Evo jos jedan link http://www.dissociation.com/index/Definition/, za one koji nemaju intuiciju i cija uzrocno-posedicna veza ne funkcionise bas najbrijatnije

Poslednja izmena:
Moram da procitam mnogo vise o svemu ovome, a posebno me interesuje multiplikacija licnosti. Da bih mogao da dokazem ove teorije koje pricam, moracu da nadjem odgovarajucu/detaljnu literaturu da proucim prvo arhitekturu mozga da bih razumeo sta je i gde se nalazi izvrsni deo mozga, sta je i gde se nalazi memorija, koji delovi mozga sluze za klasifikaciju i uskladistenje podataka, koji su delovi exekutivni, i za kakve sve razlicite operacije (logicke, intuitivne, emotivne) sluze. Moram da razumem kako radi Svest, gde se nalazi Podsvest, da bih mogao da napravim korelaciju. U svemu tome mora da postoje razliciti tipovi neurona, jer mi nekako nelogicno deluje da se jedan te isti tip neurona koristi za implementaciju/struktuiranje mozga, koji moze da izvrsava tako razlicite funkcije.

To moje ucenje ce potrajati... :sad2:

_nobody_

Back