Prava sezona za Indiju je od oktobra do aprila.
Posto agencijski "spakovana" tura ogranicava,savetujem da se odlucite za "bum" varijantu.Kupljene avio karte,guidebook,par krpica u rancevima-i to je to.U svakom mestu postoji gomila hotela,pa je lako pronaci ono sto vam odgovara(ja sam odabrala sramno jeftin hostel/motel sa sobom u kojoj se nalazi samo krevet,komoda i tus kabina(a vise vam i ne treba))Rutu sam sama napravila,oslanjajuci se na guidebook i informacije od ljudi koji su i sami bili,a menjala sam je usput,prema interesovanjima i raspolozenjima.
Od grada do grada kretala sam se autobusima i vozovima.Autobuski prevoz je za mnoge nekomforan(ja sam UZIVALA),250 km se moze razvuci i na 10 sati klackanja.Stotine neuglednih stanica su punedece koja prodaju sve i svasta,ljudi oko vas jedu iz cinija napravljenih od lisca-kuda god da krenete pred vama je haos koji zapravo cini Indiju tako nadrealnom i slikovitom.
Karta za B klasu vozova za svojih 10 evra nudi udoban smestaj u klimatizovanom vagonu,cistu posteljinu i veoma dobru sansu da se naspavate.
U gradovima je saobracaj u potpunom haosu.Jedino pravilo jeste da krave svuda imaju prednost, te da se iste ne smeju uznemiravati makar lezale na sred raskrsnice.Prevozna sredstva su uglavnom rikse,dok ste na ulici u vecini slucajeva pesak,koji sa svoja prava mora doslovno sa se bori,sem kada na ulici naletite na slona-onda jednostavno idete naokolo.
na ulici se moze kupiti stosta za jelo,ali stranci ne rizikuju(jela sam zmijski gulas!)vec jedu u restoranima koje posecuju uglavnom turisti.Alkohol je teze naci ,a i djavolski je skup.
Indija je jedna od zemalja u kojoj shvatite da ste bespotrebno sebe natovarili stvarima,jer je sve toliko jeftino,da kad neki komad odece isprljate,mozete mirne duse da ga poklonite nekom prosjaku i kupite novu stvar.
Put u indiju nije skup.
Vise se stvari vidi ako idete kao backpacker
Skoro svi govore engleki i svuda su putokazi i obavestenja na engleskom.
Na svakom cosku naci ce te telefonsku govornicu,a internet kafei su svuda.
Vozovi su cistiji nego kod nas.
Ako ovo nije dovoljno da se istog trenutka spakujete i kupite kartu za Delhi,pa.........onda ne zasluzujete zvanje turiste.