Taekwondo

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.439
Taekwondo je vrsta borbe bez oružja koja vodi poreklo iz drevne Koreje. „Tae“ znaci noga, udariti nogom ili uništiti nogom, „Kwon“ je ruka, udariti rukom ili uništiti rukom ili pesnicom, a „Do“ znaci put ili metod.

Taekwondo je samoodbrambena tehnika borbe bez oružja koja uključuje primenu udaraca nogama i rukama (sa zemlje i iz skoka), blokove, eskivaže, itd. To je mnogo više od obične fizičke borilačke veštine. Taekwondo je sistem treninga tela i uma u kome je naglasak stavljen na razvijanje moralnog karaktera.

Taekwondo je borilačka veština nastala kombinovanjem različitih borilačkih stilova koji su tokom proteklih 2000 godina postojali u Koreji, kao i u nekim zemljama koje je okružuju (Kina, Japan, itd.).

Taekwondo klub Galeb

Pravila

Pravila za olimpijska natjecanja u taekwondu određuje Međunarodni olimpijski odbor. Ta je pravila preuzeo od Svjetske taekwondo federacije-WTF-a. Borbe se po pravilima WTF-a sastoje od tri runde, svaka od po dvije minute. Susret se može okončati nokautom, predajom, diskvalifikacijom ili prebrojavanjem bodova na kraju borbe. Ako je ishod borbe neriješeni rezultat, održava se dodatna runda koja završava onog trenutka kada jedan od natjecatelja osvoji bod.

Na olimpijskom natjecanju u taekwondu zabranjeni su udarci šakom u lice. Dozvoljeni su udarci šakom u tijelo, te udarci nogama punom snagom u glavu, odnosno iznad pojasa.

Udarac u tijelo boduje se jednim bodom, a udarac u glavu s dva boda. Opomena ili kyong-go se dodjeljuje prilikom nedozvoljene radnje. To mogu biti prelazak granične linije, izbjegavanje ili odgađanje borbe, padanje, hvatanje, držanje ili guranje protivnika. Isto tako to je i udaranje ili napad koljenom, napad iznad pojasa itd. Druga opomena donosi negativan bod (gam-jeom) kao što su primjerice napad na oborenog protivnika, prekidanje tijeka meča od strane natjecatelja ili trenera i slično. Kod težih prekršaja sudac automatski dodjeljuje negativan bod. Natjecatelj je diskvalificiran kad sakupi četiri negativna boda.

Osvajanje bodova suci pokazuju različitim položajima crvene ili plave zastavice. Što se tiče samog bodovanja tu odlučuje većina. Računaju se suci koji su vidjeli postignuti bod. Nakon isteka tri minute mjerač vremena zaustavlja borbu, bilježe se bodovi u bodovne kartice a pobjednik napreduje na natjecateljskoj listi.

Sportilus

Nove MEDALJE za SRPSKE sportiste

Na ovogodišnjem Prezident kupu u Švedskoj, srpski tekvondisti su ostvarili značajan rezultat. Tijana Bogdanović osvojila je zlatnu medalju dok je srebrnu medalju osvojio njen timski kolega Mahdi Hodabahši. Bogdanovićeva je osvojila zlato u konkurenciji do 49 kilograma, a Hodabahši je osvojio srebro u kategoriji do 87 kilograma pošto se nije borio u finalnom meču, saopštio je njihov klub Galeb.

- Ovo mi je prvi turnir u sezoni posle pauze. Zadovoljna sam što smo počeli sa zlatnom medaljom. Imala sam pet mečeva u veoma jakoj konkurenciji. Ovo je jedan od jačih turnira koje imamo, ali drago mi je da sam to sve izdržala, što znači da smo obavili odličan pripremni period - rekla je Bogdanovićeva.

Tijana je na putu do pobedničkog postolja pobedila reprezentativke Turske, Izraela, Nemačke, Španije i u velikom finalu Ruskinju.

Trener Dejan Jović zadovoljan je rezultatima ekipe, pošto je i Milica Mandić u utorak osvojila srebro u kategoriji do 73 kilograma.
profimedia-0297535289.jpg

Mahdi Hodabahši, koji je osvojio srebrnu medalju, je Iranac, oženio se Srpkinjom i dobio je srpsko državljanstvo. On je rekao da je zadovoljan rezultatom na prvom turniru u sezoni.

- Počela je i ova sezona koja je drugačija jer ove godine imamo i Olimpijske igre. Rezultati su stvarno odlični, ali to nije toliko ni bitno sada. Više od toga mi je važno kako su se takmičari uspešno nosili sa izazovima i teškim situacijama. Konkurencija na Prezident kupu je uvek najjača, jer poeni sa ovog takmičenja ne mogu da se nadomeste na nekom drugom takmičenju. Nama je to do jula vrlo važno zbog žreba koji će biti na OI - rekao je Jović, sportski direktor i prvi trener Tekvondo asocijacije Srbije.

On je pohvalio i nastupe Aleksandre Radmilović, Dmitrija Nagajeva, Nikole Vučkovića, Teodore Jović i Nađe Savković.

Srpskim reprezentativcima sledi Ju Es open, a zatim i nekoliko turnira, uključujući Evropsko prvenstvo.

SD

To svi pričaju, i zaista i nema ih u MMA skoro nimalo.
Al opet nije mi jasno, kako nešto ovako ne može imati primenu za stojeću borbu???
TKW ili kickbox, koja je razlika suštinska tu?
Razlika je što ne skakućeš i ne praviš salto u vazduhu i ne letiš pet metara da bi udario ciglu. TKW ima slabe tehnike napada rukama. I to je glavni nedostatak. Zato niko neće sa njima na distanci da se bori, napašće u klinču i onda tehnike nogom nisu vredne. Nije to Muay Thai da noge imaju primenu i u kliinču.

Razlika je što ne skakućeš i ne praviš salto u vazduhu i ne letiš pet metara da bi udario ciglu. TKW ima slabe tehnike napada rukama. I to je glavni nedostatak. Zato niko neće sa njima na distanci da se bori, napašće u klinču i onda tehnike nogom nisu vredne. Nije to Muay Thai da noge imaju primenu i u kliinču.

Pa na nožne sam i mislio, njima ruke ko da su vezane za grudi.

Back