Tadić: Biće normalizovani odnosi sa Podgoricom

Podgorica, 10. oktobra - Prihodi od ovogodišnje sezone za devet mjeseci su 471 milion eura. Do kraja godine očekujemo da će biti ostvaren plan odnosno 540 miliona eura, kazao je ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić, na pres konferenciji nakon sastanka koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turuističkih sezona i komunalne djelatnosti kojim je predsjedavao premijer Milo Đukanović. Ovogodišnja sezona je solidna, zimska vrlo dobra što očekujemo i do kraja ove godine. Za petnaestak dana sve nadležne institucije moraju dostaviti predlog za pripremu naredne turističke sezone.

Svi pokazatelji su u plusu - finansijski pokazatelji su veći za 8,6 odsto, a broj gostiju 5,4 odsto nego godinu ranije. Znatno je manje gostiju u neregistrovanom sektoru. Imidž Crne Gore u Međunarodnoj zajednici je dobar, a očekivanja su sve veća. U narednom periodu više ćemo uraditi na promociji Crne Gore kao turističke organizacije. Vlada nacionalne turističke organizcije i privatni sektor analiziraće posljedice finansijske krize i suočiti se sa njima, kazao je Nenezić.

I gradonačelnik Bara Žarko Pavićević kaže da se zadovoljno sezonom koja je bila bolja nego godinu ranije, ali još mnogo toga ima da se popravi. Napravljen je program pripreme za 2009. godinu. Cilj je da se turistička sezona dočeka bolje nego ove godine, objasnio je on.

Priznanje Kosova neće smanjiti broj turista iz Srbije

Ne očekujem da će priznanje nezavisnosti Kosova uticati na smanjenje broja turista iz Srbije, kazao je ministar Nenezić, odgovarajući na pitanja novinara, podsjetivši da je ove godine iz ove zemlje stiglo devet odsto više turista nego prethodne godine. U pripremi je ozbiljna kampanja za region kako bi smo privukli više gostiju.

Potrošnja po gostu od 47 do 51 euro

Svaki gosti koji posjeti Crnu Goru u prosjeku potroši od 47 do 51 euro. To je gruba procjena. Uskoro ćemo imati precizniju analizu koja će biti saopštena javnosti, kazao je ministar.

Oko 220.000 nelegalnih kreveta

U Crnoj Gori po grubim procjenama ima oko 220 hiljada neregistrovanih kreveta, kazao je ministar Nenezić. U tu cifru je uračunat velikih vikendica i stanova.

Eto kako smo izgubili sezonu;)

Ja mislim da je merodavnije saslusati sta kazu vlasnici restorana,privatnog smestaja itd. nego slusati milogorce kako prodaju muda za bubrege.
Moja tetka ima restoran u Petrovcu (nije crnogorka fala bogu) i kaze da sa 50% vecim cenama nego prosle godine nisu mogli da dostignu proslogodisnje dnevne pazare,a za Petrovac kaze da je bio poluprazan.

Kao drugo znam ljude,koji su ranijih godina malte ne ziveli na primoriju u letnjoj sezoni i koji imaju cak i svoje stanove u Budvi,a znam da ti isti ove godine nisu ni jedanput krocili u CG,a kako kazu nece ni narednih godina.

Back