na oba oka mi je odredjena dioptrija -0,50.Ktatkovid sam.Kako da znam da li mi je uradjena tacna dioptrija?Da nije preslaba ili prejaka?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Voznja nocu mi je postala uzivancija.Ja tek sad vidim koliko nisam videostavis naocare i vidis da ti svet odjednom izgleda mnogo jasnije. 0.5 sigurno nije previse, to nek te ne brine, a ako ne vidis i dalje dobro kad stavis naocare, onda se ponovo javi lekaru.
Voznja nocu mi je postala uzivancija.Ja tek sad vidim koliko nisam videoSad se kajem sto pre nisam uzeo naocare.Brine me da li su trebali da mi daju jacu dioptriju,nekako mi je 0,5 mala.Mnogi na netu kazu da to nije nikakva dioptrija.Mada ja sa njom vidim kristalno jasno
Oko se prilagođava u izvesnoj meri pa bi se tvoja kratkovidost verovatno povećala. Ako si mlađi, verovatno će se, i inače, izvesno vreme povećavati. Posle tog perioda dolazi stagnacija na duže vreme.A sta bi dobio sa doptriom -0,75?
Imam 29 godina.I ja sam tu kratkovidost primetio jos pre 4-5 godina.Tek sada sam poceo da nosim naocare.I eto i dalje mi je dioptrija -0,50.Verovatno se to kod mene nece ni povecavati.:Meni ova dioptrija vid dovodi do savrsenstva.Oko se prilagođava u izvesnoj meri pa bi se tvoja kratkovidost verovatno povećala. Ako si mlađi, verovatno će se, i inače, izvesno vreme povećavati. Posle tog perioda dolazi stagnacija na duže vreme.
Nipošto nemoj da menjaš jačinu na svoju ruku! Ne dobijaš ništa a štetiš očima.
Dalekovidost može vremenom da se smanjuje ako si mlađi i redovno nosiš naočare. Kratkovidost ne. Naprotiv najčešće se povećava.
Danas je lako izvršiti kontrolu pa ti preporučujem da ideš na kontrolu najmanje jednom godišnje mada nije loše ni na šest meseci. Tako će se najbolje pokazati kako se kreće potrebna jačina sočiva.
Takođe zavisi i kakva sočiva imaš tzv. sferična ili cilindrična. Najverovatnije su trenutno sferična a može se desiti da ti kasnije budu potrebna cilindrična.
Što god da je u pitanju strogo se drži recepta i ništa na svoju ruku!
Nisam lekar ali sam kratkovid i nosim naočare preko 50 godina.