TA PEC POMOC HITNO

mrsgrey

Početnik
Poruka
1
Skoro sam se preselila i u stanu imam TA pec, ona je bila neispravna (ako se dobro secam problem je bio u termostatu, valjda su se neke zice prekinule - ja to zovem zice jer se ne razumem u to) pa je popravljena i radila je, medjutim nocas se pec sama upalila ?! iako je termostat bio na nuli ?! to me je i probudilo ali nebitno to, zanima me kako jeto moguce? i u cemu je problem? posto se naravno ne razumem u bilo sta u vezi toga ja podesim temperaturu na 10 stepeni i posle par minuta vratim na nulu i pec prestaje da radi, culo se neko kratkotrajno pucketanje :shock: :shock: :shock:
ja paranoicna naravno guglam to i procitam da je moglo da dodje do eksplozije i sad tripujem da cu da odletim u vazduh :facepalm1:

ne znam sta da radim, da li se nekome ovo desavalo??

Trebalo bi promeniti termostat jer je po vasem objasnjenju poceo da "Smerca",t.j pravi kratke spojeve.Nisu oni skupi da bi se nesto rizikovalo,jer ako to smerca, a ne izbacuje osigurac,onda moze doci do paljenja tih zica na termostatu.I normalno dobar majstor da to uradi.

Skoro sam se preselila i u stanu imam TA pec, ona je bila neispravna (ako se dobro secam problem je bio u termostatu, valjda su se neke zice prekinule - ja to zovem zice jer se ne razumem u to) pa je popravljena i radila je, medjutim nocas se pec sama upalila ?! iako je termostat bio na nuli ?! to me je i probudilo ali nebitno to, zanima me kako jeto moguce? i u cemu je problem? posto se naravno ne razumem u bilo sta u vezi toga ja podesim temperaturu na 10 stepeni i posle par minuta vratim na nulu i pec prestaje da radi, culo se neko kratkotrajno pucketanje :shock: :shock: :shock:
ja paranoicna naravno guglam to i procitam da je moglo da dodje do eksplozije i sad tripujem da cu da odletim u vazduh :facepalm1:

ne znam sta da radim, da li se nekome ovo desavalo??

Ако сте подесили термостат на 10 степени, онда се ради о спољном термостату који контролише само паљење и гашење вентилатора за издувавање.
Пећ се сама упалила јер је њен главни термостат дао сигнал да је температура пала испод задате на самој пећи. То нема никакве везе са термостатом који пали вентилатор и који се налази ван пећи.
ТА пећ није такве конструкције да је могуће да експлодира, бар ја то никад нисам чуо. Дакле, без панике.
Кад сте пустили вентилатор да издувава, могуће је да је он протерао топао ваздух кроз пећ равномерније и тиме искључио термостат за пуњење пећи.
Ако вас је пробудило укључење пећи (а не вентилатора), морам да приметим да вам је сан веома, веома лак.

Htela sam da pitam, šta bi moglo da bude povod toga što se peć svakoga dana do otprilike 19h skroz ohladi.
Znači uključena je celu noć, skroz se zagreje "do trojke" ali već predveče, kao da nije ni uključivana.
Pre 2 meseca, stavljeni su novi grejači i termostat u peći ali peć vruća samo do predveče - pod uslovom da uopšte ne uključujem "duvanje" :lol: a ako da onda i pre.
Bilo je malo problema kad je peć montirana, pošto majstor koji je došao da je sklopi nije znao kako da poređa kamenje pa sam mu našla slike na internetu (kaže, nikad nije sklapao elin samo magnohromove peći)
Jel postoji mogućnost da se peć tako brzo hladi jer možda kamenje ipak nije dobro postavljeno?

Hvala z:poz:

ako je sve cigle spakovao i nije imao visak cigli verovatno je dobro spakovao.

pec se brzo hladi mozda zbog slabe izolacije koja nije lepo stavljena a mozda jer je temperatura u okolini mala pa su gubici toplote veci i samim tim se brzo ohladi.

a mozda obe stvari po malo.

mozda je i neki grejac popustio.meni je bio otisao donji pa samim tim nije ni grejala maksimalno a gore je bilo vruce ali joj je toplotni kapacitet bio smanjen

jedan od ovih razloga verovatno jeste.

ako je sve cigle spakovao i nije imao visak cigli verovatno je dobro spakovao.

pec se brzo hladi mozda zbog slabe izolacije koja nije lepo stavljena a mozda jer je temperatura u okolini mala pa su gubici toplote veci i samim tim se brzo ohladi.

a mozda obe stvari po malo.

mozda je i neki grejac popustio.meni je bio otisao donji pa samim tim nije ni grejala maksimalno a gore je bilo vruce ali joj je toplotni kapacitet bio smanjen

jedan od ovih razloga verovatno jeste.

Pogledah sad, pleh na poleđini peđi je poprilično iskrivljen, vide se "rupe" pa možda je i to.... Rećiću gazdi da pozove majstora da umetne još koji šrafčić.
Meni su kao jedine opcije padale na um cigle ili eventualno to što je peć od 3,5kw a stavljeni su grejači od po 3kw.
Imala sam peć od 3kw u stanu u kom sam bila do jesenas, znala je da bude topla i po 2 dana a ova da se za dan ohladi mi je prosto neverovatno a misim da je ona prostorija bila veća od ove
ne mogu da se setim dal je ona peć bila manja po dimenzijama od ove...

Ako su postavljeni grejaci,onda su i opeke sigurno dobro postavljene,jer da nisu ne bi grejacemogao uvuci kako treba.To je Elindova pec i grejaci stoje vertikalno,da nisu opeke postavljene kako treba onda ni grejaci ne bi mogli uci.Nego je tu ili slabiji grejaci,ili je izolacija,t.j. staklena vuna prestarela i vise nema svoju moc zadrzavanja toplote.Opet pozovite nekog elektricara da pogleda da li su svi grejaci u funkciji.

Pogledah sad, pleh na poleđini peđi je poprilično iskrivljen, vide se "rupe" pa možda je i to.... Rećiću gazdi da pozove majstora da umetne još koji šrafčić.
Meni su kao jedine opcije padale na um cigle ili eventualno to što je peć od 3,5kw a stavljeni su grejači od po 3kw.
Imala sam peć od 3kw u stanu u kom sam bila do jesenas, znala je da bude topla i po 2 dana a ova da se za dan ohladi mi je prosto neverovatno a misim da je ona prostorija bila veća od ove
ne mogu da se setim dal je ona peć bila manja po dimenzijama od ove...

Meni sve to lici na lose grejace bez obzira sto su novi,mozda nisu dobri...

Ako su postavljeni grejaci,onda su i opeke sigurno dobro postavljene,jer da nisu ne bi grejacemogao uvuci kako treba.To je Elindova pec i grejaci stoje vertikalno,da nisu opeke postavljene kako treba onda ni grejaci ne bi mogli uci.Nego je tu ili slabiji grejaci,ili je izolacija,t.j. staklena vuna prestarela i vise nema svoju moc zadrzavanja toplote.Opet pozovite nekog elektricara da pogleda da li su svi grejaci u funkciji.

Sve to što si rekao + loše postavljena sonda termostata + snaga struje.

1) Ako je pogrešno postavio termostat, on će gasiti pre nego šo se peć stvarno dobro i ravnomerno ugreje.
2) Za peć od preko 2,5 -3 kW treba trofazna struja, monofazna je nikad neće ugrejati kako treba

..i već rečeno

3) propala izolacija ( na podu najverovatnije ako je starija peć )

Ако сте подесили термостат на 10 степени, онда се ради о спољном термостату који контролише само паљење и гашење вентилатора за издувавање.
Пећ се сама упалила јер је њен главни термостат дао сигнал да је температура пала испод задате на самој пећи. То нема никакве везе са термостатом који пали вентилатор и који се налази ван пећи.
ТА пећ није такве конструкције да је могуће да експлодира, бар ја то никад нисам чуо. Дакле, без панике.
Кад сте пустили вентилатор да издувава, могуће је да је он протерао топао ваздух кроз пећ равномерније и тиме искључио термостат за пуњење пећи.
Ако вас је пробудило укључење пећи (а не вентилатора), морам да приметим да вам је сан веома, веома лак.

:ok: Moguce da je to, posto postoje odvojeni termostati i odvojena signalizacija (ako je ugradjena, tinjalice).

...
2) Za peć od preko 2,5 -3 kW treba trofazna struja, monofazna je nikad neće ugrejati kako treba
...
Ово ме интересује, на основу чега си дошао до овог закључка?
Грејачи су термални потрошачи, трофазни прикључак за ТА пећ значи да је оптерећење по фазама равномерно распоређено а не да ТА пећ ради трофазно.
Осим ако напон грејача није декларисан на 380В?

1) Ako je pogrešno postavio termostat, on će gasiti pre nego šo se peć stvarno dobro i ravnomerno ugreje.
...
Слажем се са колегом да је највероватније проблем у сонди унутрашњег термостата. Постоје конструкцијски исти термостати са различито декларисаним опсегом температуре, за разне типове ТА пећи. Може да се деси да термостат не належе довољно добро или да је сонда плитко постављена и сл.
Мада, највећи узрок су губици топлоте која се одаје у околину. Мени ТА од 3KW није могла да угреје простор од 44м2 зими, са издувавањем је трајала до 11 пре подне.
Снага струје (да употребимо тај, мало чудан израз) зависи од потрошача. Ако је мањи напон, термални потрошач ће "вући" јачу струју да би постигао снагу. Дакле, пећ ће се напунити, само ће више оптеретити инсталацију.

..i već rečeno

3) propala izolacija ( na podu najverovatnije ako je starija peć )

Ma peć se ugreje i to dobro ali se mnogo brzo ohladi. Peć od 3kw koja je bila u prošlom stanu je umela da "ostane mlaka" i posle 2 dana neuključivanja. Obe peći su sa dvofaznim utikačima.
Prostorija u kojoj je peć, ima oko 30kvadrata
Rećiću mu da proveri vunu... Nekako mi to deluje najlogičnije. Nek nagura još. Videla sam da ima još bar 2m na tavanu :zroll:

Ово ме интересује, на основу чега си дошао до овог закључка?
Грејачи су термални потрошачи, трофазни прикључак за ТА пећ значи да је оптерећење по фазама равномерно распоређено а не да ТА пећ ради трофазно.
Осим ако напон грејача није декларисан на 380В?

Za monofaznu da je nedovoljna znam iz iskustva a da je taj limit, to mi reče jedan inženjer.

Ma peć se ugreje i to dobro ali se mnogo brzo ohladi. Peć od 3kw koja je bila u prošlom stanu je umela da "ostane mlaka" i posle 2 dana neuključivanja. Obe peći su sa dvofaznim utikačima.
Rećiću mu da proveri vunu... Nekako mi to deluje najlogičnije. Nek nagura još. Videla sam da ima još bar 2m na tavanu :zroll:
Ako bude menjao vunu, potrudi se da ne budeš tu ( ili bar luftiraj non stop ) dok nova vuna ne odsmrdi svoje. Nije samo zbog smrada nego to nije nimalo zdravo.

Već su ti napisane sve opcije a postoji i mogućnost "gremlina".
Elem, u jednom stanu su bile 2 peći, ja sam ih obe "restaurisao" i jedna ( manja) je grejala kao blesava i držala toplotu po 2 dana ( uvek sam ih koristio bez ventilatora, ne podnosim prašinu ).
Druga, duplo veća je grejala efikasno prepodne a ostatak jedva da je bila mlaka.

Kad sam već isprobao i isproveravao sve i počeo da ludim, prvo je došao 1 majstor ..pa kad ni on nije uspeo, našao sam i inženjera. Pogađaš - ni od njega nije bilo vajde.
Misterija je ostala nerešena a ja mogu samo da pretpostavljam da je do kvaliteta "cigli" unutra. Samo jedna fabrika na svetu ima svoj rudnik i najbolju sirovinu na svetu i u pitanju je domaći "magnohrom".

Moguće je da cigle nisu bile domaće proizvodnje....

problem ti je u izolaciji. i ta stara staklena vuna je katastrofa da se nagura jer se razlistala i uvek će da ti je izbacuju ventilatori. nova, dobropresovana staklena vuna je jedino rešenje

problem ti je u izolaciji. i ta stara staklena vuna je katastrofa da se nagura jer se razlistala i uvek će da ti je izbacuju ventilatori. nova, dobropresovana staklena vuna je jedino rešenje

..gde ima te nove da se kupi, koja je cena ako znas mozda i koliko treba za AEG TA pec od 3 kv ?
..moja je kupljena polovna, pre 4 godine, i bila je nova vuna u njoj, ustvari na moje oci je stavjena pa znam nije mi niko "rekao"....to je bio horor dok
je ogorelo to cudo, i super je radila, radi i sad, ali i pored promenjenog grejaca, mislim da polako popusta ne drzi toplotu onoliko kao pre..mada je nikad
ne ukljucujem da duva jer nema potrebe...
..mora li i ta nova da ogoreva kao ona stara sto se lista?
..hvala :)

..gde ima te nove da se kupi, koja je cena ako znas mozda i koliko treba za AEG TA pec od 3 kv ?
..moja je kupljena polovna, pre 4 godine, i bila je nova vuna u njoj, ustvari na moje oci je stavjena pa znam nije mi niko "rekao"....to je bio horor dok
je ogorelo to cudo, i super je radila, radi i sad, ali i pored promenjenog grejaca, mislim da polako popusta ne drzi toplotu onoliko kao pre..mada je nikad
ne ukljucujem da duva jer nema potrebe...
..mora li i ta nova da ogoreva kao ona stara sto se lista?
..hvala :)
pa specijalno za TA peći ne verujem da ima...ja sam svojevremeno ( dok sam koristio TA) kupio na stovarištu građevinskog materijala onu za kuće. samo sam birao na nekoliko mesta dok nisam pronašao tvrdopresovanu u tablama. ne sećam se koja je debljina potrebna...
uvek se nova staklena vuna oseća dok obgori...al bar ćeš biti koliko-toliko sigurna da neće izbacivati čestice u velikom broju kao stara

Ако сте у могућности, узмите камену или минералну вуну. Она је мало скупља али не иритира толико кожу и плућа.
Него, што је боља изолација, то пећ мање топлоте одаје у простор ако не издувава присилно. Дакле, побољшањем изолације се продужава време за које пећ остаје топла али иста не одаје топлоту у простор уколико се не укључе вентилатори. Е, сад, требало би упоредити добит. Добро изолованом простору не треба издувавање да би достигао пријатну температуру за боравак, међутим, ако простор није баш изолован по ПС-у, онда је боље да пећ има добру изолацију како не би губила топлоту.

pa specijalno za TA peći ne verujem da ima...ja sam svojevremeno ( dok sam koristio TA) kupio na stovarištu građevinskog materijala onu za kuće. samo sam birao na nekoliko mesta dok nisam pronašao tvrdopresovanu u tablama. ne sećam se koja je debljina potrebna...
uvek se nova staklena vuna oseća dok obgori...al bar ćeš biti koliko-toliko sigurna da neće izbacivati čestice u velikom broju kao stara

Ако сте у могућности, узмите камену или минералну вуну. Она је мало скупља али не иритира толико кожу и плућа.
Него, што је боља изолација, то пећ мање топлоте одаје у простор ако не издувава присилно. Дакле, побољшањем изолације се продужава време за које пећ остаје топла али иста не одаје топлоту у простор уколико се не укључе вентилатори. Е, сад, требало би упоредити добит. Добро изолованом простору не треба издувавање да би достигао пријатну температуру за боравак, међутим, ако простор није баш изолован по ПС-у, онда је боље да пећ има добру изолацију како не би губила топлоту.

..ok hvala vam na odgovorima obojici...
..trenutno ukljucujem pec samo po 3-4h nocu da napuni po jeftnoj struji i ceo stan je topao, cak i kupatilo koje je najudaljenia prostorija od same peci, a ne izduvava nikad, i
nikad je nisam ni ukljucivala da izduva, nema potrebe za tim jer sama pec zraci fino toplo, a toliko bude vrela da ne mogu da stavim ruku na nju, niti ista mogu da recimo osusim na njoj
kad je ukljucujem da se puni cele noci...
..izolacija je dobra, zgrada ej relativno nova pa je to fino uradjeno, da su i unutasnju zvucnu uradili kao spoljnu ja ne bih imala nikave zamerke..al dobro...

..hvala necu ja tu za sad nista dirati...

Back