Sweeping (tehnika na gitari)

glavapunaendorfina

Primećen član
Poruka
516
Solidno sviram, akorde nemam pojma, ali znam da ih odsviram, kako se koji zove ne znam... a solaze sviram vrlo solidno, i u zadnje vrijeme sam poceo da sviram i sa trzalicom, do sad sam samo sa prstima jer tako dobijam ljepsi zvuk.
Naucite me kako da to radim. Dajte neke tabove za vjezbu, mozete i tabove sa rasporedom prstiju,
Mislim da je najveci problem sto moja gitara ima C a ne D vrat, i sto sviram zice 12, ali sa 12tica necu da idem, osim ako nadjem 13 :). Ako ja provalim nesto o sweepingu napisacu.
Najkomplikovanije sto mogu da odsviram je intro za "Sta bi dao da si na mom mjestu", s tim sto ne mogu da uhvatim 1 akord ZBOG C VRATA (a mozda i zbog toga sto imam mali defekat na malom prstu, jer sam imao 2 preloma na njemu, i operacija nije dala skroz zadovoljavajuce rezultate, i receno mi je da su takvi i nemoguci. Nisam siguran sto je od to dvoje) ali mozda mogu i komplikovanije stvari da sviram.
Nisam bio normalan kad sam kupovao gitaru, znao sam i prije i poslije toga da je D vrat bolji nego C vrat, ali sam ipak kupio gitaru sa losim sustainom i tim vratom... kako je doslo do toga je misterija za mene.

Poslednja izmena:
Mislim da je najbolje da krenes da ucis postupno sve,a ne da preskaces stvari,to nikud ne vodi. Sweep picking je malo zahtevnija tehnika koja zahteva neko odredjeno predznanje,kao na primer poznavanje akorada i dobar rad leve ruke.Desnom rukom samo prelazis preko svih zica koje imas u akordu tako sto ides skroz do donje zice u jednom pokretu ruke,a zatim tako isto i navise.Inace,sto se tice oblika vrata,to je cista glupost da je C bolji od D. Istina,modernije gitare se mahom prave sa vratom oblika ovalnog C,ali to uopste ne mora nista da znaci.Najbolji vrat je onaj koji ti najbolje lezi,i koji ti je najudobniji za sviranje,tako da mislim da nemas potrebe da se zalis na vrat gitare,nego da je najpametnije da lepo zagrejes stolicu i krenes vise da vezbas :D
Jos samo jedna mala dopuna,Django Rajnhart je svirao sa samo dva prsta,pa je postao jedan od najboljih gitarista ikad

Mislim da je najbolje da krenes da ucis postupno sve,a ne da preskaces stvari,to nikud ne vodi. Sweep picking je malo zahtevnija tehnika koja zahteva neko odredjeno predznanje,kao na primer poznavanje akorada i dobar rad leve ruke.Desnom rukom samo prelazis preko svih zica koje imas u akordu tako sto ides skroz do donje zice u jednom pokretu ruke,a zatim tako isto i navise.Inace,sto se tice oblika vrata,to je cista glupost da je C bolji od D. Istina,modernije gitare se mahom prave sa vratom oblika ovalnog C,ali to uopste ne mora nista da znaci.Najbolji vrat je onaj koji ti najbolje lezi,i koji ti je najudobniji za sviranje,tako da mislim da nemas potrebe da se zalis na vrat gitare,nego da je najpametnije da lepo zagrejes stolicu i krenes vise da vezbas :D
Jos samo jedna mala dopuna,Django Rajnhart je svirao sa samo dva prsta,pa je postao jedan od najboljih gitarista ikad

Mislim da su bila tri prsta. Sve ostalo je korektno.;)

Ipak je Django svirao samo sa dva prsta, bar kad je o soliranju riječ. Mali i domali su mu bili deformisani ali ih je mogao povremeno koristiti kod nekih hvatova akorada, ali ne i u sviranju melodija.

Glavopunaendorfina, nemoj zapostavljati sviranje akorada, i generalno sviranje tzv. ritam gitare. Po tome se raspoznaju pravi gitaristi od gomile jutjub gitarista, koji prvo uče zayebane solaže, a kad treba da sviraju nešto konkretno, ne mogu ostati u ritmu ni dva kruga.

Back