Swastika

Неко је некад давно на ТВ-у показивао неке слике свастике и презентовао их као ратне заставе цара Душана.

Да ли неко зна нешто више о томе?

Симбол има везе са смрћу тек од Хитлерове злоупотребе.

А свастику је изабрао из два разлога:
прво, симбол је старих Индуса који су наследници Аријеваца, племена које је давно провалило у те просторе(Хитлер је слао научне експедиције у те крајеве, где су френолози узимали мере лобање и соталих делова тела како би у Немачкој нашли пандан ''Аријевцима'')

а друго, свастика као графички симбол је одрађена савршено. Представља динамику, кретање, не могу рећи прогрес али свакако асоцира на промену.

Bravo...:ok:mene je mrzelo da detaljisem ali...to je poenta ...ali zamisli kombajn...ako ide u tom pravcu hitlerovom sece zito ako bilo sta ostro ide u tom pracu sece ako ...ako ide valjak za puteve pegla...
Ako sve to ide u pravcu suprotnom od tog kojim ide je bez opasno....(valjak mozda bas i ne) :confused:ali 100% sam sigurna u svoju teoriju..na kraju cu bas morati da se konsultujem sa literaturom :roll:da cinjece potkrepim..

Симбол има везе са смрћу тек од Хитлерове злоупотребе.

Uglavnom je tacno to sto ti pises, ali postoje izvori koji tvrde da je bas takva svastika simbol zla i smrit, dok je ona okrenuta na drugu stranu pozitivna i dobra.
Problem je u tome sto u stvari skoro niko ne zna na koju stranu je okrenuta prava svastika :)
Tj. da li je pravi smer onaj u kome gledaju zraci svastike ili je pravi smer onaj oko koga se rotira svastika :)
Bio je jedan Englez koji kaze da je hitler namerno obrnuo smer Svastike (opet ne znamo koji je pravi i ispravan smer) , tako da on znaci smrt i zlo.
Medjutim, svi znamo da je Hitler za svoju ideju mislio da je jako ispravna, sto mene navodi na pomisao da je on svastiku upotrebio upravo zato - bez obzira na koju stranu se ona kotrljala....

Inace, po nekima Svastika vuce poreklo iz nebeskih simbola - iz kretanja severnih sazvedzja i njihovih kljucnih pozicija tokom godine. Jos uvek nisam to isprobao u planetarijumu, ali vrlo brzo hocu :)

Uglavnom je tacno to sto ti pises, ali postoje izvori koji tvrde da je bas takva svastika simbol zla i smrit, dok je ona okrenuta na drugu stranu pozitivna i dobra.
Problem je u tome sto u stvari skoro niko ne zna na koju stranu je okrenuta prava svastika :)
Tj. da li je pravi smer onaj u kome gledaju zraci svastike ili je pravi smer onaj oko koga se rotira svastika :)
Bio je jedan Englez koji kaze da je hitler namerno obrnuo smer Svastike (opet ne znamo koji je pravi i ispravan smer) , tako da on znaci smrt i zlo.
Medjutim, svi znamo da je Hitler za svoju ideju mislio da je jako ispravna, sto mene navodi na pomisao da je on svastiku upotrebio upravo zato - bez obzira na koju stranu se ona kotrljala....

Inace, po nekima Svastika vuce poreklo iz nebeskih simbola - iz kretanja severnih sazvedzja i njihovih kljucnih pozicija tokom godine. Jos uvek nisam to isprobao u planetarijumu, ali vrlo brzo hocu :)

HVALA TI:heart: spasio si me od traganja..ali cu pokusati da nadjem nesto konkretno kad budem imala vise vremena :ok:

Back